Preskoči do glavnog sadržaja

Odredišne stranice posebno se izrađuju radi potreba marketinških kampanja. Kako možemo znati koliko nam je takva stranica bila uspješna i kako možemo izmusti još veću efikasnost iz nje? To ćemo raditi A/B testiranjem. Pročitajte u nastavku.

Što je A/B testiranje

A/B testiranje je eksperiment u kojem istodobno testiramo dvije različite verzije izrađene odredišne stranice. Testiramo izvorni dizajn (A) u odnosu na malo izmijenjenu verziju tog dizajna (B). Cilj nam je saznati koja verzija je uspješnija i nosi nam više konverzija, tj. preko koje stranice nam se veći postotak posjetitelja pretvara u kupce i klijente. Kada saznamo koja verzija je požnjela veći uspjeh, jasnije nam je i što kupci vole ili ne vole, te su nam stoga i buduće marketinške strategije kvalitetnije.

Ako imamo odredišnu stranicu koja prima određen broj korisnika dnevno i želimo vidjeti kako to poboljšati, primjerice, pokušavamo pridobiti više korisnika da se prijavi na našu e-mail listu, tada ćemo na toj odredišnoj stranici promijeniti samo jednu varijablu. To može biti bilošto ali bitno je da se radi o samo jednom elementu. Samo promjenom tog elementa stvorit ćemo verziju B.

Trebamo li raditi testiranje?

A/B testiranjem možemo optimizirati postotak uspješnosti ali možda bi povećanjem prometa bili značajno više uspješniji. Optimizacije koje se stječu nakon testiranja su obično male, osim ako nije nešto baš jako prijelomno za korisnike.

Primjerice, mogu se testirati različite verzije tekstualnog sadržaja, ali poznato je da korisnici više prelete stranicom nego čitaju riječ po riječ. Stoga, takva testiranja ne bi trebala biti od velike važnosti. Navigacija na web stranici pouzdano smanjuje stopu konverzije što su temeljito testirale druge tvrtke i saznale su da je s odredište stranice uvijek najbolje navigacijsku traku posve maknuti. Tako da neke glavne odlike dobre prakse možemo slijediti i bez temeljitih testiranja različitih varijanti.

Zašto raditi A/B testiranje

A/B testiranje je ključno za optimizaciju odredišne stranice. Nekoliko je stvari koje bi mogli saznati testiranjem a optimizacijom ćemo doći do veće stope konverzije. Najčešće to radimo jer nastojimo naučiti:

 • kako povećati prodaju ili povećati konverzije – koje promjene u dizajnu ili tekstu bi potakle ljude da izvrše kupnju ili odluče ispuniti kontakt obrazac
 • kako povećati angažman korisnika s našim brendom – želimo da korisnik više čita i proučava naš sadržaj, slijedi nas na društvenim mrežama i širi dalje glas o nama

Ako testiramo neku varijantu i njezin ishod nije zadovoljavajući, nema problema, možemo testirati dalje i tražiti druge načine optimizacije ili samo prestati prikazivati verziju B.

Kako se radi testiranje

Kada imamo više odredišnih stranica, potrebno je donijeti odluku koje ćemo odredišne stranice A/B testirati. Da bi stranice mogli testirati, trebaju imati posjetu i treba provjeriti postoje li neki problemi zbog koje bi konverzija mogla biti slabija, kao što je npr. visoka stopa napuštanja stranice.

Glavne ideje testiranja su:

 • raditi samo jedan test u isto vrijeme
 • testirati samo jedan element u isto vrijeme
 • provjeriti dovode li promjene do bolje konverzije

Prije nego započnemo razmatrati proces testiranja, trebamo razmisliti jesmo li učinili sve potrebno na samoj stranici, primjerice uklonili navigaciju i sve drugo što bi moglo odvratiti pozornost korisniku. Ponekad vrijeme koje se potroši na testiranje može se bolje uložiti u čisto promoviranje, jer u konačnici cilj je dovesti čim više potencijalnih kupaca i konvertirati ih.

Testiranje samo jednog testa u isto vrijeme

Testovi trebaju pokazati točne rezultate a to ne možemo postići ako ćemo više toga testirati istovremeno na različitim odredišnim stranicama. Primjerice, nema smisla testirati efikasnost odredišne stranice ako istovremeno radimo promjene na drugim stranicama koje bi mogle utjecati jedna na drugu.

Ali zato testiramo verziju A i verziju B u isto vrijeme kako bi obje verzije stranice imale identične uvjete.

Testiranje samo jednog elementa u isto vrijeme

Testiranje se uvijek vrši u isto vrijeme. Ako gledamo više elemenata u isto vrijeme, ne možemo znati koji element je prouzročio koju razliku.

Prema tome, ako se jednoj publici prikazuje verzija A, a potom mjesec dana kasnije verzija B neće se moći utvrditi koji je stvarni uzrok razlike konverzije. Razlika može biti nešto banalno kao razlika zbog godišnjeg doba.

Provjera ako promjene dovode do bolje konverzije

Odredišna stranica može generirati puno više ispunjenih kontakt obrasca ali treba provjeriti pretvaraju li se potencijalni klijenti u kupce.

Kako znati što treba testirati

Testirati možemo sve na stranici i velike firme testiraju doslovce sve. Primjerice, Google je išao toliko detaljno da je testirao 41 različitu nijansu plave boje.

Najvažniji elementi koje bi trebalo podvrgnuti testiranju:

 • poziv na akciju – gumb koji korisnika poziva da klikne i izvrši zadanu akciju
 • tekst – možemo testirati naslove ili tekst sadržajatekst se može testirati po stilu, veličini i boji
 • boje – boja teksta, boja pozadine, boja gumba koji potiču na akciju…
 • slike – pozadinska slika
 • forma za kontakt – može se testirati pozicija na stranici ili količina polja za unos poziciju
 • cijene – korisnicima se mogu prikazati različite cijene proizvoda ili usluga. Možda bi se jednima moglo ponuditi besplatno probno razdoblje a drugima jednokratni kupon radi ostvarivanja popusta. Popularna platforma za edukaciju Udemy prikazuje cijene ovisno jeste li došli prvi puta na stranicu ili ste ponovljeni korisnik. Pomalo glupo zar ne, ali očito im je djelotvorno.
 • pokazatelji povjerenja – testimoniali kao generalna svjedočanstva klijenata ili recenzije na određenim proizvodima
 • veličina stranice – možemo imati kraću i dužu varijantu

Poziv na akciju

Kod poziva na akciju (Call to action gumba) najvažnije je testirati tekst, poziciju i dizajn.

Potrebno je dobro promisliti kako ćemo se obraćati korisniku. Je li poziv na akciju dovoljno deskriptivan da jasno predoči korisniku cilj? Uvijek možemo jednu misao napisati na više različitih načina. Tekst ukratko objašnjava ponudu, otkriva informacije o tvrtki i potiče posjetitelje da se dodatno povežu s web stranicom. Možemo testirati koji će poziv požnjeti više uspjeha.

Pozicija CTA gumba je ponekad jako utjecajna. Hoćemo li ga staviti na početak ili na kraj? Ako je odredišna stranica duga, možemo koristiti više gumba strateški pozicionirani na pravim mjestima.

Dizajn gumba je vrlo bitan, treba se isticati i pozivati korisnika da ga klikne. Koja je ciljana publika, jesu li većinom muškarci ili žene? Koje godište? Različiti ljudi reagiraju različito na određene boje. Testirati mojemo boju teksta i pozadinsku boju gumba, a gumb je obično uvijek obojan a ne transparentan jer se treba jako isticati.

Testiranje vizualnih elemenata

Slike koje koristimo mogu biti od velike važnosti i utjecati na korisnike. Trebaju biti kvalitetne i estetski privlačne ali i prizivati emotivnu reakciju od korisnika. U testiranje slika možemo ubrojiti i logo a isto i video. Možda nam slike nisu ni potrebne i više uspjeha imamo ako ih maknemo?

Testiranje naslova i teksta

Naslovi su jako bitni i dobro formulirani mogu biti od velikog utjecaja. Prvi dojam je jako bitan, treba uhvatiti pažnju korisnika i zainteresirati ga. Naslov treba snažno zvučati i prenijeti jasnu poruku koja priziva povjerenje. Možemo promijeniti samo nekoliko ključnih riječi u naslovu ili zamijeniti cijeli tekst. Zamjena dosadnog glagola nekim uzbudljivijim može biti prijelomna.

Dobra priča se bolje prodaje. Potrebno je pobuditi emotivnu reakciju kod kupaca. Treba eksperimentirati s riječima i frazama a često samo dodavanje riječi kao što su “besplatno”, “novo”, “akcija” i druge moće biti od velikog značaja za veće konverzije.

Kako testirati

Sada kada znamo koju odredišnu stranicu i koje točnije elemente želimo testirati, vrijeme je da se bacimo na posao.

Testove ne bi smjeli provoditi u prekratkom razdoblju ali isto tako ne predugo. Ako testiramo samo kratko nećemo imati korisne informacije. Ako testiramo predugo, nećemo moći dovoljno dobro iskoristiti prednost bolje verzije.

Trebamo podijeliti promet odredišne stranice tako da 50% posjetitelja stigne na stranicu verzije A, a ostalih 50% vidi promijenjenu verziju B.

Postoji mnogo dostupnih alata koji mogu pomoći u testiranju A/B odredišnih stranica. Puno lakše ih je koristiti nego pokušavati sami voditi analizu, to su robusne platforme temeljito isprobane i koristi ih tisuće tvrtka.

Kako analizirati dobivene rezultate

Da bi testirali moramo imati uvid u analitičke podatke pomoću Google Analytics ili sličnog alata. Potrebno je proučiti:

 • promet – ukupan broj posjetitelja, jedinstvene nove posjetitelje ili ponovljene
 • izvor prometa – kojim kanalima korisnik stiže, organskom pretragom, preko reklame, društvene mreže
 • stopu napuštanja stranice – koliko vremena posjetitelji provedu na vašoj stranici
 • stopu konverzije – koliko posjetitelja poduzme radnju koju želite (kupnja, upit preko kontakt obrasca, preuzimanje datoteke…)

Testiranje izvodimo toliko dugo dok ne dobimo poudane, statistički značajne rezultate i shodno njima damo svoju odluku.

Sažetak

U članku smo htjeli predočiti važnost testiranja odredišnih stranica kako bi mogli požnjeti više uspjeha.

Ako tražite bolje rezultate za vaše web stranice, kontaktirajte nas kako bi analizirali stranice i predložili vam najprikladniju strategiju.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh