Preskoči do glavnog sadržaja

Zahvaljujući blagodatima interneta postoji niz metoda putem kojih možemo zaraditi novac i jedan od njih je zarada putem affiliate marketinga. Affiliate marketing se temelji na vještinama, odnosno, tko ima volje i želje raditi, taj može naučiti sve tajne ovog internet zanata. Nije potrebno neko posebno obrazovanje ili diploma da bi mogli krenuti zarađivati.

Ako doista želite razumjeti što je to affiliate marketing, ali isto tako saznati mnoge korisne informacije o ovoj popularnoj metodi pasivne zarade, slobodno nastavite dalje čitati.

Prema statistici, ova vrsta pasivne zarade je vrlo čest odabir kod tvrtka koje posluju preko interneta, ali i kod mnogih drugih koji žele unovčiti promet koji ostvaraju na svojim web stranicama. Također je vrlo zanimljivo spomenuti da se predviđa veliki porast potrošnje sa 5,4 milijarde američkih dolara u 2017. godini na impresivnih 8,2 milijarde dolara do 2022. godine.

Kao što možete vidjeti prostora za zaradu ima sasvim dovoljno za sve internet korisnike uključujući i početnike.

Što je affiliate marketing i kako funkcionira?

Sama engleska riječ affiliate znači ono što je spojeno ili povezano za neku organizaciju.

Affiliate marketing je vrlo vjerojatno jedna od najstarijih marketinška taktika koja vlasniku web stranice omogućuje zaradu u obliku provizije. U onom trenutku kada posjetitelj upućen na vaše web stranice kupi proizvod ili uslugu na web trgovini, tada vi kao vlasnik stranice ostvarujete proviziju. Zaradi se onoliko novca koliko se ostvari prodaja zahvaljujući posjetiteljima koji su posjetili određenu web trgovinu s kojom imamo sporazum.

U ovom trenutku postoji veliki broj tvrtki koje imaju razne affiliate programe u ponudi. To su primjerice veliki igrači kao Amazon, Gearbest, Apple ali ima i domaćih tvrtki. Naravno, iznos provizije ovisi o vrsti proizvoda koji se reklamira, on može biti od sitne vrijednosti ali i vrlo skup.

Kako affiliate marketing funkcionira

Kako affiliate

Nekoliko je jednostavnih koraka:

  • prvo i osnovno odaberite željeni affiliate program
  • u drugom koraku odaberite na koji način ćete promovirati web trgovinu
  • web trgovinu ili pojedinačni proizvod možete promovirati na svojoj web stranici, društvenim mrežama kao što su Facebook i Youtube
  • kada netko od vaših posjetitelja izvrši kupnju, tada vi ostvarujete zaradu u obliku provizije

Možete se potpuno besplatno pridružiti bilo kojem affiliate programu, a sama registracija je vrlo jednostavno isto kao da se registrirate na neku web stranicu kao što je, primjerice, Facebook. Doslovce u nekoliko koraka trebate upisati svoje podatke, da bi mogli krenuti raditi.

Nakon što se registrirate, dobit ćete jedinstvenu web adresu za koju ćete promovirati online trgovinu ili neki pojedini proizvod. Zahvaljujući navedenom jedinstvenom linku, moći ćete pratiti statistiku koja će vam reći koliko ste poslali posjetitelja i koliko su često oni ostvarili kupovinu. Možete, primjerice, objavljivati članke na svojoj vlastitoj web stranici u koje ćete ubaciti jedinstveni link. Nakon toga ako vaš posjetitelj klikne na navedeni link i kupi proizvod ili uslugu tada vi ostvarujete proviziju.

Koliko je jednostavno zarađivati?

Da vam budemo potpuno iskreni, to je djelomično jednostavno. Registracija, praćenje statistike i sustav isplate je automatiziran. Na taj dio ne trebate previše obraćati pažnju niti trošiti previše vremena. Teži dio je ostvariti što više posjetitelja koji vam povećavaju šansu za zaradom. Zato je poterbno svakodnevno raditi na poboljšanju web stranice. Isto kao što treba redovito vježbati ako se bavite sportom ili ako želite naučiti svirati glazbeni instrument. To je jedini način za potpuni uspjeh u affiliate marketingu. Katkad je teško sve poslove sam raditi, pogotovo ako imate obitelj i druge odgovornosti.

Koliko jako želite uspjeti u affiliate marketingu?

Koliko jako želite uspjeti u affiliate

Prije nego što krenete u svijet affiliate marketinga, trebate svakako razmisliti o svim mogućim situacijama. Jer gledajući u samim počecima rada, zasigurno će vam trebati po nekoliko sati dnevno da bi uopće mogli i krenuti s radom. Ako vaš život dozvoljava da izdvojite toliko vremena svakodnevno, tada affiliate marketing ne zvuči loše. Međutim ako ste na knap s vremenom, tada trebate znati da ne postoji garancija da ćete zaraditi i jedan jedini američki dolar. U tom slučaju trebate dobro razmisliti hoćete li se uopće upuštati u te vode.

Kako započeti affiliate marketing

Kako započeti affiliate

Kao i kod svakog internet posla, postoji nekoliko načina na koji vi možete raditi. Najčešći način na koji mnogi drugi rade po pitanju affiliate marketinga je taj da pokrenete svoju vlastitu web stranicu ili blog. Prije nego što krenete s radom, potrebno je razmisliti u kojoj niši budete radili. Primjerice, možete napraviti blog o mobitelima i o sličnim “gadgetima”.

Nakon toga, trebate redovito objavljivati relevante članke u koje ćete ubaciti jedinstveni link koji vodi web trgovini. Ako vaš blog nema posjetitelja, tada možete kupiti promet s web stranica kao što su Google i Facebook. Međutim, svakako je preporučljivo da radite na tome da ostvarite organsku posjetu ga Googlea. Od drugih mogućnosti možete otvoriti Youtube kanal, na kojem također imate mogućnost reklamiranja proizvoda.

Koraci za započinjanje suradničkog marketinga putem bloga

Ugrubo objašnjavamo ali vjerujemo da ćete shvatiti o čemu pričamo.

  • Prvo što je potrebno napraviti je web stranicu ili blog
  • Odaberite profitabilnu nišu koja vas zanima
  • Objavljujte članke vezane za proizvode koje želite promovirati
  • Povećajte promet na svojem blogu ili web stranici
  • Možete dodatno koristiti e-mail marketing za povećanje broja posjetitelja
  • Koristite metodu koja je najprofitabilnija

Zasigurno se pitate zašto je bloganje najbolja metoda kod affiliate marketinga. Odgovor na to pitanje je jednostavan jer održavanje bloga ili web stranice zahtjeva minimalna ulaganja vaših sredstava. Osim toga, vrlo brzo možete krenuti s radom. Ostatak do uspjeha isključivo ovisi o vama, odnosno o vašoj predanosti prema poslu.

Terminologije affiliate marketinga

Terminologije affiliate

U nastavku ćemo vam objasniti što znači svaki zasebni izraz koji se često koriste u affiliate poslovanju.

Affiliate tržnica

Affiliate

Ako ne želite direktno raditi za neku pojedinu tvrtku, tada vam na raspolaganju ostaju affiliate tržnice koje su zapravo posrednici. Trenutno najpolarniji posrednici su Clickbank, Shareasale i CJ. Preko njih možete odabrati željeni proizvod ili tvrtku koju želite promovirati i sve ostale podatke kao što su broj posjetitelja, zarada, možete pratiti putem njihovog sustava.

Affiliate softver

Affiliate

To je softver koji se treba koristiti kod određenih affiliate tvrtki. Pojedine tvrtke nemaju online sustav gdje možete provjeriti statistiku po pitanju broja posjetitelja i naravno broja ostvarenih prodaja. Stoga je obavezno prije nego krenete s radom, instalirati obvezujući softver. Kao primjer možemo navesti program pod imenom FirstPromoter.

Jedinstveni link

To je web adresa koju trebate ubaciti na željena mjesta na kojima želite promovirati affiliate proizvode. Putem tog jedinstvenog linka, svi podaci o broju posjetitelja i zarade se bilježe unutar sustava za praćenje. Na temelju kojeg ste i vi kasnije isplaćeni. Svaki jedinstveni link sadrži vaš username ili ID pod kojim se vi vodite, te na taj način se prikupljaju podaci o vašim aktivnostima.

Affiliate ID

Affiliate

Pojedine tvrtke umjesto jedinstvene veze koriste affiliate ID. To je jednostavno rečeno vaš identitet na temelju kojeg oni mogu znati da ste baš vi zaslužni za navedene posjetitelje.

Način plaćanja

Govori vam na koji način ćete biti isplaćeni. Ovisno od tvrtke do tvrtke, većina nudi plaćanje putem Paypala koji je siguran način za primanje novca.

Affiliate Manager

Affiliate

Bolje organizirane tvrtke imaju zaposlenike čija zadaća je da na bilo koji način pomažu oglašivačima. Osim kada se nađete u problemu, affiliate manager vam može dati pokoji koristan savjet koji vam može pomoći po pitanju, primjerice, optimizacije vaše web stranice. Ali naravno i po mnogim drugim pitanjima, affiliate manager je uvijek dostupan za pomoć.

Postotak ili iznos provizije

Taj podatak govori koliko ćete vi dobiti od svake finalizirane prodaje koju ostvari vaš posjetitelj.

Dvoslojni pridruženi marketing

Navedena metoda zarade vama kao oglašivaću omogućuje dodatni izvor prihoda. Osim promoviranja proizvoda ili usluga, putem ove metode možete preporučiti affiliate tvrtku drugim oglašivačima. Na taj način, kada drugi oglašivaći koji su se registrirali putem vaše preporuke ostvare prihod, tada i vi dobijete jedan dio tog kolača.

Odredišne ​​stranice

Odredišne ​​web stranice su uglavnom jednostavne web stranice koje promoviraju isključivo jedan proizvod. Najčešće se sastoje od jedne stranice, na kojoj se mogu saznati svi detalji o proizvodu. Kada korisnik sleti na neku takvu stranicu, pokušamo ga čim jednostavnije upecati da izvrši cilj koji smo si zadali, primjerice, kupnja proizvoda ili slanje upita preko kontakt forme.

Od uobičajenih web stranica, odredišne stranice razlikuju se po tome što su ogoljene, odstranjeni su svi elementi koji bi mogli ometati korisnika i odvesti ga negdje drugdje. Primjerice, često se glavna navigacija i footer odstrane.

Prilagođeni affiliate račun

Prilagođeni affiliate

Ako ste veoma uspješni u affiliate marketingu, odnosno ako ste uspjeli ostvariti veliki broj prodaja za pojedinu tvrtku tada postoji velika mogućnost da će za vas tvrtka posebno otvoriti prilagođeni račun. Drugim riječima, dobit ćete VIP status koji donosi mnoge pogodnosti.

Jedna od najvažnijih pogodnosti je svakako ta da ćete dobiti veću proviziju po svakoj prodaji pojedinačno. Zato se svakako isplati potruditi jer vaš uloženi trud affiliate tvrtke znaju cijeniti.

Clocking link

Clocking

Kada krenete dijelite ili ugrađivati vaš affiliate link, uočit ćete da je web adresa najčešće vrlo dugačka ali i vrlo ružna za vidjeti. Baš zbog navedenih razloga postoje alati koji se zovu skraćivači URL-ova. Navedeni alat može vrlo jednostavno bilo koju web adresu skratiti, da bude što primamljivija za vaše posjetitelje, tako da vaši posjetitelji mogu lakše kliknuti na jedinstveni link.

Ako se stvarni link ne sakrije a koristite pažljivo osmišljen sidreni tekst radi optimizacije klikova (što je naravno poželjno), napredni korisnici ipak mogu vidjeti kuda će ih link odvesti kada prijeđu mišem preko njega jer im se prikaže u lijevom donjem kutu u pregledniku. Neki korisnike bi u tom slučaju mogli odvratiti od klika stoga je to još jedan dodatni razlog zašto je skraćivanje linka poželjno odraditi.

Kuponi

Naravno, ništa ne može proći bez kupona i popusta. Svi mi obožavamo kupovati online, a pogotovo kada dobijemo popust zahvaljujući kuponu. Iz navedenih razloga potražnja za kuponima je ogromna. Stoga, ova metoda može biti vrlo korisna za vas ako ju na pravilan način primjenjujete. Naime, affiliate tvrtke povremeno objavljuju kupone za ostvarivanje određenih pogodonosti. Najčešće se radi o popustu na kupnju određenog proizvoda ili čak na kupnju bilo kojeg proizvoda iz njihovog asortimana.

Ako ćete redovito objavljivati kupone na svojoj web stranici ili blogu, tada vjerujemo da će vaši affiliate rezultati biti mnogo bolji.

Sažetak

U članku smo nastojali obraditi osnovna načela affiliate marketinga i načine na koji je moguće raditi takvu promociju. U suštini je to sve dosta slično s uobičajenom promocijom koju radimo za bilo koju tvrtku za koju smo izradili web stranicu. Privlači li Vas affiliate marketing i smatrate da možete biti uspješni u toj branši? 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh