Preskoči do glavnog sadržaja

Moderne tvrtke su one čiji su zaposlenici proaktivni, samostalno se zalažu za kvalitetne funkcionalnosti i u interesu im je da na vrijeme obave postavljene zadatke. Uspješna tvrtka je ona koja uključuje zadovoljne i visoko motivirane zaposlenike. Takva nova poslovna kultura dovela je do agilnog načina razmišljanja. Saznajte što je agilno upravljanje projektima, kako funkcionira i može li pomoći kvalitetnije i brže podići vaše poslovanje.

Što je agilna metoda

Agilne metode su skup vrijednosti i metoda koje pomažu povećati učinkovitost rada i kvalitetu. Takvi timovi se samoorganiziraju, nema nekog voditelja koji će nositi odgovornost već je odgovornost na svakom pojedincu. Rade u kratkim vremenskim razdobljima kako bi brzo i efikasno isporučili zadatak klijentu.

Kako je došlo do agilnih metoda?

Krajem 20. stoljeća timovi koji su radili na razvoju softvera primijetili su da tradicionalna metodologija vodopada (eng. Waterfall) ne funkcionira dobro. Takav tradicionalni model radi se prema definiranom iscrpnom planu na početku i potrebnoga se strogo držati jer svaki odmak od njega može biti jako skup. Kod njega nedostaje fleksibilnosti i timovi se teško prilagođavaju na zahtjeve tržišta. Ako metodologiju vodopada primijenimo na izradu web stranica, prvo se definiraju potrebe klijenta, radi se analiza, potom se radi dizajn, kada je dizajn gotov krene se izrađivati web stranica, na kraju se rade testiranja i time se dobi gotovi proizvod koji se tek tada na kraju zadnje faze predoči klijentu.

U veljači 2001. godine, raznolika skupina programera koja je radila na razvoju softvera sastala se kako bi raspravljala o boljim metodama razvoja. Objavili su manifest za agilni razvoj, što je zbirka vrijednosti i principa agilnog načina rada.

4 temeljne vrijednosti agile metodologije

Kao što možemo vidjeti u manifestu, četiri su temeljne vrijednosti agilne metodologije:

 • Pojedinci i interakcije su važniji od procesa i alata
 • Funkcionalni softver je važniji od sveobuhvatne dokumentacije
 • Suradnja klijenta je važnija od pregovora oko ugovora
 • Odgovor na promjenu je važniji od strogog držanja plana

Konačni cilj je uvijek stvoriti nešto funkcionalno što krajnjem korisniku donosi najveću vrijednost.

12 temeljnih principa agilnih metoda

Manifest navodi 12 temeljnih principa agilnih metoda:

 1. Najvažniji prioritet je zadovoljstvo kupca
 2. Promjene su dobrodošle, čak i u kasnijoj fazi izrade
 3. Softver se dostavlja često u manjim segmentima čije faze traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci
 4. Poslovni ljudi i developeri učestalo surađuju na projektima
 5. Projekte grade motivirani članovi
 6. Najefikasnija metoda komuniciranja je licem u lice funkcionalni
 7. Softver je glavno mjerilo napretka
 8. Agilne metode omogućuju održiv razvoj i stalni ritam unedogled
 9. Stalna pažnja na tehničko savršenstvo i dobar dizajn povećava agilnost
 10. Jednostavnost je bitno, da se čim kraćim načinima obavi dobar posao
 11. Sve potrebe proizlaze iz timova koji se međusobno samostalno organiziraju
 12. U regularnim intervalima timovi pokušavaju biti efikasniji i prilagođavaju se okolnostima

Koje su prednosti

Agilnim metodama upravljanja projektima timovi mogu imati česte promjene koje bi im omogućile da stvore bolji proizvod. Kako bi došlo do toga, potrebni su im kraći razvojni ciklusi koje zovemo sprintovi a traju od par dana do nekoliko tjedana, te više iteracija uz stalne povratne informacije i testiranja. Kraći ciklus omogućuje brže i učinkovitije reagiranje na podražaje i promjene. Tim se konstantno prilagođava i podržavaju se varijacije, mijenjaju se ciljevi i način rada.

Spomenimo nekoliko prednosti agilnih procesa.

Veća prilagodljivost

Jedna od najvećih prednosti je prilagodljivost potrebama. Povratne informacije mogu se dobiti tijekom samog razvojnog procesa a ne nakon njegove finalizacije, što omogućuje timu brže donošenje odluka u odnosu na stvarne uvjete a ne prema predviđenoj situaciji. Zbog kraćih ciklusa radova (sprintova) i redovitih ažuriranjima izvješća, dolazi do bolje predvidivosti projekta i manjeg rizika.

Veće zadovoljstvo kupca

Vidjeli smo da je zadovoljstvo kupca jedna od temeljnih vrijednosti kojima teže agilne metode. Kupac je u prvom planu i usko surađuje s razvojnim timom. Kupac konstantno daje povratne informacije, dolazi do redovitih testiranja i posao je usmjeren na riješavanje njegovih zahtjeva.

Motivirani i zadovoljni timovi

Agilni timovi sami predlažu razvoj novih ideja i proaktivno sudjeluju u razvoju. Vjeruje se da će članovi tima obavljati posao kvalitetno ako ih se potakne da zalaganjem doprinose projektu, djeluju samostalno i imaju snažan osjećaj vrijednosti da stvaraju. Veći naglasak na međusobnoj suradnji pomaže u razvoju kreativnijih i efikasnijih timova. Članovi tima sami planiraju edukacije i konferencije, sami se međusobno dogovaraju oko godišnjih i sl.

Sažetak

Premda je agilna metodologija proizašla iz tvrtka usmjerenih na razvoj softvera, ona je dostupna svima, marketinškim agencijama i drugim industrijama. Danas je koriste velike tvrtke kao što su Google, Facebook, Apple i drugi u različitim varijantama. Nekoliko je popularnih metodologija, primjerice, Scrum i Kanban.

Agilno upravljanje projektima obuhvaća mnogo različitih metodologija ali svi se oni oslanjaju na neka zajednička agilna načela i temeljne vrijednosti. Jeste li se prebacili na moderan način rada ili radite na tradicionalan način?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh