Preskoči do glavnog sadržaja

Poznata tvrtka Ahrefs nedavno je objavila besplatni alat Webmaster Tools kojim planiraju konkurirati alatu Google Search Console, blaža konkurencija im je i Bing Webmaster Tools.

Tko je Ahrefs?

Ahrefs je tvrtka za softer osnovana 2011. godine sa sjedištem u Singapuru. Osnovao ju je ukrajinac Dmitrij Gerasimenko a cilj joj je pružati analizu organskih i plaćenih rezultata u tražilicama, povratnih veza i prometa pretraživanja bilokojih web stranica. Zbog takvih uvida u rezultate, svojim korisnicima omogućuje kvalitetnu izgradnju linkova i detaljnije fokusiranje na određene ključne riječi radi bolje optimizacije za tražilice.

Prošle godine Gerasimenko je najavio da Ahrefs kreće u izradu nove tražilice kojoj je cilj natjecati se s Googleom. No, za razliku od Google tražilice, njihova tražilica bi bila više fokusirana na privatnost korisnika i većinsku podjelu dobiti davala bi autorima web stranica. Reakcije zajednice bile su više nego pozitivne, no vidjet ćemo još kakav bude konačan ishod.

Ahrefs Webmaster Tools

Ahrefs Webmaster Tools novi je alat za detaljnu SEO on-page i off-page analizu web stranica. Omogućuje uvid u podatke ključnih riječi po kojima web stranica trenutno rangira. Do nedavno su takve informacije bile dostupne samo njihovim premium korisnicima koji su mjesečno izdvajali pozamašne svote novaca. Omogućen je samo uvid u podatke vlastite web stranice, za podatke drugih lokacija potrebno je imati verifikaciju ili potvrdu vlasništva nad svakom traženom web stranicom.

Alat preporuča verificirati web stranicu putem Google Search Console, premda u Ahrefsu napominju da su tako namjestili jer im se metoda čini najviše prikladna. Postavlja se samo pitanje, je li im dobro to dopustiti? U uvjetima korištenja spominju da objedinjuju ali i anonimiziraju podatke stranica koje su povezane sa Search Console, a to rade kako bi unaprijedili kvalitetu njihovih usluga. Ako imate nedoumice oko toga, na raspolaganje vam je verifikacija nekim alternativnim načinom – postavljanjem njihove HTML datoteke u osnovni direktorij stranice, postavljanjem teksta u DNS zapis ili ubacivanjem HTML taga unutar <head> dijela.

Mogućnosti alata

Svaka stavka ima upitnik koji se na prelazak miša pojavi tooltip s njezinim objašnjenjem.

Neke od prednosti koje nam omogućuje alat:

 • pregled svih ključnih riječi organskih izvora za koje stranice trenutno rangiraju, njihov mjesečni promet i opseg pretraživanja, njihovi položaj
 • uvid u dolazne linkove čime možemo vidjeti tko sve linka na našu domenu, na koju točno unutrašnju stranicu, koliko je link kvalitetan (jak) i koji sidreni tekst (eng. anchor text) se koristi, koji linkovi su neispravni, koji su novi a koje smo izgubili
 • uvid u interne linkove
 • analiza sadržaja što nam omogućuje uvid za ključne riječi kojima rangiraju naši konkurenti i njihova usporedba
 • pregled izvješća konkurentskih stranica i domena
 • HTTP statusne greške kao što su problemi presumjeravanja (3xx statusni kodovi), pogreške klijenta ili poslužitelja (4xx i 5xx statusni kodovi)
 • probleme indeksiranja stranica
 • izvješće unutrašnjih i vanjskih linkova, nofollow/dofollow atributi
 • problemi s dužinom ili dupliciranim sadržajem meta naslova stranica ili meta opisa
 • problemi s hreflangom (atributom postavljenog jezika)
 • osnovnu analizu brzine web stranice i veličine datoteka
 • veličine slika i alt atribute
 • probleme s JS ili CSS datotekama

Naslovna ploča

Naslovna ploča u alatu pruža pregled svih projekata koje smo registrirali. Pregled je vrlo jednostavan i intuitivan, sadrži upravo informacije koje bi nam mogle biti od koristi letimičnim pregledom. Za svaku domenu prikazana je ocjena, ako je ocjena niska tada web stranica vjerojatno ima nekih problema te bi dublje istražiti o čemu je riječ i riješiti probleme. Primjerice, stranica može imati puno slomljenih linkova koji nisu više važeći i klijentu bacaju greške. Potom nam prikazuje vrijednost domene, koliko drugih domena linka na nas, ukupan broj dolaznih linkova, kako raste organska posjeta itd.

Generalni pregled projekta

Kada otvorimo stranicu projekta tada vidimo vrijednosti podataka sličnih kao na popisu svih projekata samo još detaljnije. Izvješće prikazuje pregled određene domene, poddomene, direktorija unutar domene ili neke stranice. Vidi se pregled organskog i plaćenog pretraživanja, pregled dolaznih linkova. Podaci su dobro raščlanjeni i pružaju koristan uvid u analitiku. Točno vidimo:

 • koji tip domena nas linka
 • jesu li linkovi nofollow ili dofollow
 • kakva je distribucija linkova prema vrijednosti – linkaju li na nas stranice koje imaju visoku vrijednost domene ili su na samom dnu?

Sažetak

Ahrefs Webmaster Tools je kvalitetan alat koji nam pomaže analizirati stanje vlastitih web stranica te tako vrijedne dobivene informacije koristimo kako bi podignuli kvalitetu ili prilikom redizajniranja web stranica. Alat je besplatan ali ima neka ograničenja u sadašnjem obliku. Primjerice, svaki mjesec postoji ograničenje za prikaz indeksiranja. Ipak, treba imati na umu da je alat tek objavljen u javnost i sigurno će se još polirati i dodavati nove značajke. U svakom slučaju, vrijedi ga imati u svom arsenalu svakodnevnog rada na optimizacijama.

Jeste li već dali analizirati vaše web stranice? Slobodno nam se javite za analizu kako bi vas savjetovali o najboljim praksama koje će znatno utjecati na bolju optimizaciju za tražilice i povećanje konverzija vašeg poslovanja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh