Preskoči do glavnog sadržaja

Premda Microsoft Bing tražilica zauzima relativno mali postotak tržišta u odnosu na Google, ipak svaki dan korisnici na njoj izvrše na stotine milijuna upita na preko 100 različitih jezika. U svakom slučaju ne bi bila dobra ideja zanemariti njegovu važnost. Kako korisnici očekuju najprikladnije rezultate za njihove tražene pojmove tako se i Bing trudi pružiti korisnicima najbolje iskustvo pretraživanja.

Kada tražimo neki određeni pojam na Bing tražilici, Bing nam od sada može odgovoriti sa “Da” ili “Ne”, kako navodi službena objava na Bing blogu. Primjerice, ako bi tražili informaciju mogu li psi jesti čokoladu. Pokušajte i sami te se uvjerite kako sve to funkcionira na primjeru. Ovisno o ažuriranju algoritma moguće da će biti još nekih promjena.

Tehnologija analizira i obrađuje prirodni ljudski jezik

Korisnici često traže potvrdu kako bi se osjećali sigurnima i ne žele nepotrebno trošiti svoje dragocjeno vrijeme na puno čitanja. Bing je stoga razvio model generiranja procjene koliko je odlomak određene stranice ili zasebnog dokumenta (npr. PDF datoteke) mjerodavan za traženi upit korisnika te može li na njega dati jednostavan odgovor.

Zahvaljujući modernoj Natural Language Representation (NLR) tehnologiji koja nastoji obraditi prirodni ljudski govor, tražilica može razumijeti korisnikov upit te zaključiti na temelju izvora stotine različitih članaka i predočiti nekakav konkretni odgovor na pitanje.

Najbolji rezultat možemo vidjeti na upitu “mogu li psi jesti čokoladu” kada nam Bing daje odgovor da je čokolada otrovna za pse te da ih nije dobro time hraniti. Sustav je to sam zaključio iako korisnik upisujući traženi pojam nije nužno izričito navedenu informaciju napisao točno u tom obliku. Za neke upite Bing predlaže modificiranje upita kako bi mogao dati precizniji odgovor, isto onako ili slično kao što to radi i Google. Rezultat pretrage može prikazati vrtuljak (eng. carousel) povezanih objava iz više različitih izvora kao neku vrstu reference.

U narednim linkovima možete vidjeti na djelu kako Bing prikazuje odgovor na dodatne upite za “mogu li psi jesti tamnu čokoladu” i “jedu li psi bijelu čokoladu“.

Sažetak

Bing je ovom promjenom demonstrirao napredne sposobnosti umjetne inteligencije koja uspijeva otkriti namjeru korisnika i pružiti mu inteligentni odgovor. Trenutno je funkcionalnost moguća samo na upitima formuliranim na engleskom jeziku ali kako tehnologija napreduje mogli bi očekivati slična poboljšanja i za naše govorno područje.

Osim same zanimljivosti gdje vidimo kako tehnologija napreduje u kvalitetnijem davanju odgovora koja nas interesiraju, možemo pokušati takva znanja upotrijebiti i u svoju korist. Jer imajući na umu kako korisnici pretražuju na tražilicama te kakvo im rješenje daju tražilice i u kojem obliku, tako možemo korigirati metode optimizacije za tražilice koje koristimo prilikom izrade web stranica.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh