Preskoči do glavnog sadržaja

Google je daleko najvažnija tražilica, toga smo svi svjesni. Ali i Bing ima svoju posjetu, premda značajno manju. Svaki dan bilijuni pretraga izvrše se na internetu, a Bing (zajedno s Yahoo tražilicom koju također pogoni) ima preko 4% udjela na tržištu. Kada se tako pogledaju brojke nije mala stvar. Budite ispred konkurencije i optimizirajte web stranice za Bing.

Što je Bing Places for Business

Bing Places for Business je besplatni poslovni imenik u vlasništvu Microsofta koji omogućuje tvrtkama upravljanje svojom lokacijom kako bi se našli u rezultatima pretraga na tražilicama pogonjenim Bing tehnologijom (Bing tražilica, Bing Maps, Yahoo). Upravo isto kao što to već radi Google Business.

Pogodnost toga je veća vidljivost u lokalnom pretraživanju i pružanje potencijalnim klijentima točne informacije o poslovanju tvrtke potrebne za donošenje odluka o kupnji. Jedan od načela SEO optimizacija za tražilice je dosljednost istih NAP podataka (naziv, adresa, telefonski broj) diljem raznih web stranica a Bing Places je jedno od važnih mjesta za postizanje toga i bolje pozicioniranje u lokalnim pretragama. U pozadini nam Bing daje informacije vezane za uspješnost tvrtke u usporedbi s konkurencijom te pruža savjete kako poboljšati stranicu.

Izrada Bing Places profila

Napomena: Bing Places ne podržava Hrvatsku, stoga hrvatske tvrtke ne mogu kreirati profil. Trenutno su podržane samo Italija, Austrija, Njemačka, Španjolska, Francuska, Švicarska, Velika Britanija, SAD, Kanada, Meksiko, Brazil, Kina, Hong Kong, Tajvan, Indija i Australija.

Registraciju također ne može izvršiti bilokoja tvrtka jer postoje ograničenja, Bing Places je dostupan isključivo za dva tipa poslovanja:

  • lokalni obrti ili tvrtke koje imaju jednu ili više fizičkih lokacija (dućani, hoteli, restorani…)
  • obrti ili tvrtke koje pružaju uslugu na lokaciji klijenta (vodoinstalateri, električari…)

Tvrtke koje posluju isključivo preko interneta ne mogu biti prisutne.

Izrada i verifikacija profila

Izrada profila je jednostavna, potrebno je prijaviti se u Bing Places koristeći Google, Facebook ili Microsoft račun. Nakon kreiranja profila potrebno je potvrditi vlasništvo nad tvrtkom kako nitko ne bi mogao neovlašteno ažurirati podatke. Bing šalje jedinstveni PIN kôd poštom, mailom, porukom na telefon ili pozivom. Ako je web stranica tvrtke već registrirana i potvrđena na Bing Webmaster Tools, nije potrebno raditi dodatnu verifikaciju.

Ako unos tvrtke već postoji možemo samo zatražiti vlasništvo nad lokacijom. Ako već postoji aktivan unos tvrtke na Google Business profilu, jednostavno se može uvesti u Bing Places. Osim što su istog trena lokacije dodane, prednost uvoženja je da su profili odmah i verificirani.

Za kreiranje profila potrebni su nam osnovni podaci – naziv tvrtke, adresa i telefonski broj. Dodaju se linkovi na web stranicu tvrtke, Facebook i Twitter ako postoje, radno vrijeme, ponuđene usluge, mogućnost plaćanja… Pod kategorijom poslovanja može odabrati do 10 njih koje najbolje opisuju poslovanje. Kao i kod Google Business optimizacije, cilj je predočiti Bingu čim više točnih informacija preko opcija koje nam nudi. Nakon izrade važno je uvijek ažurirati informacije ako se eventualno promijene.

Dodatne značajke profila

Možemo dodati do 100 slika vezanih za poslovanje, poželjno je dodati bar nekoliko fotografija vanjskog izgleda (npr. slike izloga dućana) radi lakšeg prepoznavanja i slike interijera kako bi korisnici znali što mogu očekivati. Korisno je dodati slike usluga, proizvoda ili događanja na lokaciji. Ako ima puno dodanih slika možemo ih još kategorizirati što će pomoći Bingu da lakše shvati o čemu se radi na njima.

Ako je poslovni profil vezan za hranu i piće, može se dodati link na jelovnik. Tada su dostupne još i opcije odabiranja prosječne cijene jednog obroka u odnosu na druge slične tvrtke. Koliko puta se znak za dolar ponavlja, tim su cijene veće. Cijena s oznakom jednog dolara ($) nudi jako povoljne cijene, dok su cijene s pet dolara ($$$$$) poprilično paprene.

Ako se radi o hotelu, može se dodati popis sadržaja i službenu ocjenu zvjezdica.

Sažetak

Bing Places for Business ima prednost u odnosu na Google Business u obliku niže konkurencije i korisnici stoga rade više konverzija. Premda ne dominira tržišnim udjelom tražilice, Bing može pomoći tvrtkama da izgrade svoje mjesto na webu i poboljšaju svoju vidljivost. Ne bi bilo pametno propustiti tu priliku ako vam je poslovanje vezano za nekih od navedenih država koje podržava Bing Places.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh