Preskoči do glavnog sadržaja

Vjerojatno svaka ozbiljna web stranica koristi Google Search Console za bolji uvid u informacije koje Google ima o njima. Microsoftov Bing također ima svog igrača za utrku, poznatog kao kao Bing Webmaster Tools. Vjerojatno se pitate, zašto bi koristili taj alat kad već imamo Search Console? Bing ipak može biti koristan za razumijevanje SEO problema i mogućnosti. Korištenje alata nije samo vezano za bolje kotiranje na određenoj stranici, već pomaže u razumijevanju i poboljšanju perfomansi na svim mogućim tražilicama.

Premda zaostaje za popularnošću Search Console ipak nudi puno značajki i koristan je alat. Bing drži oko 2,8% tržišta na tražilicama, s tim da još pokreće i Yahoo tražilicu koja drži oko 1,5%. Ukupno je to 4,3%. Kad se pogleda ukupan broj pretraživanja na svim tražilicama zajedno, radi se o bilijunima pretraga svaki dan. 4,3% nikako nije zanemariva količina korisnika.

Što je Bing Webmaster Tools?

Bing nudi niz alata za uočavanje tehničkih problema web stranica i problema koji bi mogli negativno utjecati na SEO. Alat mjeri njezine perfomanse i daje nam prijedloge kako poboljšati stranice. Bez obzira ako se ne želi aktivno optimizirati stranice za Bing, vrijedi izdvojiti vrijeme i koristiti alat jer nam može pružiti uvid u malo drugačije podatke od onih s kojima raspolaže Search Console.

Prijava web stranice na Bing

Kako bi imali uvid u analizu, baš kao i kod Search Console, potrebno je prvo registrirati kod njih domenu i verificirati ju. Za prijavu se može koristiti bilo koja e-mail adresa. Verifikacija domene može se obaviti na nekoliko načina:

  • dodavanjem CNAME zapisa u DNS
  • dodavanjem HTML meta oznake unutar <head> dijela – dovoljno je napraviti samo na početnu stranicu. Ako stranica koristi Yoast dodatak dovoljno je unijeti Bing potvrdni kod u opcijama pod Općenito > Alati za webmastere
  • postavljanjem XML datoteke u osnovni direktorij stranica
  • povezivanjem Google Search Console – najbrži način a Bing potom još uvede sve podatke sa njega radi bogatije analize. Povezivanje preko Search Console je uvijek najjednostavniji način svaki puta kada završimo novi projekt

Važne značajke Bing Webmaster Toolsa

Alat se dijeli na nekoliko glavnih sekcija.

Izvješće perfomansa pretraga

Izvješće pretraga je kratak pregled preformanse na tražilici. Nudi pregled klikova, impresija (pojavljivanja stranice), prosječnu stopu klikanja (CTR) i prosječnu poziciju. Podaci se prikazuju u obliku grafa i tablice. Listu možemo dodatno segmentirati ili po popularnosti ključnih riječi za koje rangiramo ili prema određenom URL-u.

Podaci se mogu filtrirati prema datumu, pa tako prikazati samo posljednjih 7 dana, posljednjih mjesec dana, 3 mjeseca ili 6 mjeseci. Dostupno je i prilagođeno filtriranje s opcijom točnog postavljanja određenog raspona datuma.

URL inspekcija

URL inspekcija omogućuje provjeru pojedinačnog URL-a radi uvida kako Bing vidi tu stranicu. Možemo saznati je li stranica uspješno indeksirana ili dijagnosticirati ako ima neke greške. Alat u stvarnom vremenu dohvaća podatke i daje dublju analizu u stranicu, ali isto je moguće vidjeti kakvo je stanje stranice zadnji puta kada je bila stavljeno u Bingov indeks. Ako primijetimo grešku i odmah je ispravimo, na istom pregledu odmah možemo zatražiti ponovno indeksiranje stranice.

URL inspekcija nam daje uvid je li stranica uspješno indeksirana, koje su SEO greške pronađene na stranici (npr. nedostatak alt atributa na slikama) i koliko ih ima. Također daje uvid koji tipovi strukturiranih podataka su implementirani na stranicu i na koji način.

Site explorer

Site explorer je veoma zanimljiva stvar. Daje pregled hijerarhije stranice kao strukture datoteka u Windowsima. Pomaže nam pregledati i kretati se cijelom stranicom kako ju tražilica vidi. Ako je stranica dobro strukturirana, tada je izvješće gušt za analizirati. Ovakvo izvješće Google Search Console nema, premda ima izvješće o pokrivenosti indeksa.

Na tom pregledu moguće je zatražiti detaljnu inspekciju određenog URL-a, zatražiti ponovno indeksiranje, testirati URL u robots.txt datoteci.

Bing nam daje opcije sortiranja prema broju klika, impresijama ili samo abacedno ali i filtrirati URL-ove prema određenim problemima (npr. određene HTTP statusne greške), prema NOINDEX tagu, URL-ove s redirekcijama, sa pronađenim virusima i sl.

XML mapa stranica

Sekcija omogućuje proslijeđivanje XML mape stranice. Ako postoji više mapa stranica, dovoljno je dodati samo glavnu koja povezuje sve ostale.

Mapa stranica ne mora nužno biti u XML formatu, Bing prihvaća i RSS tipove (RSS 2.0, mRSS), Atom 0.1 i 1.0, običnu tekstualnu datoteku ako ima po jedan URL u svakom retku. RSS/Atom datoteke se obično koriste samo za posljednje novosti na web stranicama kako bi tražilice imale uvid u njihov svježi sadržaj. XML datoteke su obično velike i rijeđe se analiziraju ali se najčešće postavljaju.

Nakon što se mapa stranica unese, prikazuje se čitav popis URL-ova koje je BING indeksirao, kada je datoteka uvezena, kada je zadnji puta analizirana, status uspješnosti analiziranja, broj otkrivenih URL-ova.

Ako ste vlasnik domene koja je prije bila u tuđem vlasništvu te je domena neko vrijeme bila slobodna, ovdje ćete i dalje pronaći njihove starije datoteke koje je potrebno otkloniti.

Predaja URL-a

Alat koji omogućuje slanje URL-ova na indeksiranje, slično kao što to možemo učiniti iz izvješća alata za inspekciju. U jednom danu možemo proslijediti maksimalno 10 000 URL-ova i nema ograničenja po mjesecu. URL-ove je potrebno pripremiti ili unijeti jedan po jedan u pripadajuće tekstualno polje.

Ako imate web stranicu na WordPressu, proslijeđivanje URL-a Bing može raditi sam za svako ažuriranje ili kreiranje nove objave. Potrebno je samo instalirati i podesiti službeni Microsoftov dodatak Bing URL submission. Ako nije u pitanju WordPress stranica, developeri mogu sami izraditi automatizirano objavljivanje putem Bing API sučelja.

SEO alati

Dolazni linkovi

Pisali smo već da su dolazni linkovi suiznimno važni za bolje rangiranje na tražilicama stoga je njihovo građenje bitan dio strategije za optimizaciju za tražilice. Bing nam daje uvid u linkove koji upućuju sa tuđih stranica na naše, poredane prema ukupnom broju linka. S tim da su korisniji linkovi koji dolaze s jakih stranica (koji sami po sebi primaju još puno drugih linkova), nego linkovi s nekih malih i nebitnih stranica. Analiza nam daje vrijedne informacije za svaki URL i koji sidreni tekst (eng. anchor text) se koristi. Takva izvješća nisu jedina (a ima ih i Search Console), ali možemo vidjeti i koji su najčišći sidreni tekstovi.

Zanimljiva značajka koju nema Search Console je Bing pruža analizu dolaznih linkova za slične web stranice kako bi vidjeli postoje li potencijalne mogućnosti za ostvaranje novih linkova. Odlična ideja kao novi modul za istraživanje konkurencije.

Istraživanje ključnih riječi

Alat za istraživanje popularnih ključnih riječi prikazuje trendove pretraživanja riječi, slično kao što to postoji kod drugih alata. Tražene riječi možete pregledati po određenoj zemlji (npr. pojmovi koji se traže samo u Hrvatskoj ili Francuskoj), jeziku ili uređaju (mobiteli, stolna računala).

Također možemo filtrirati podatke prema vrstama pretraživanja, poput “Ključne riječi s upitom” ili “Novootkriveno”.

Negativna strana je da je Bing po ovom pitanju ipak inferioran iz razloga jer je tražilica naprosto manje zastupljena među korisnicima te su stoga njegovi podaci relativno oskudni. Ipak, može biti od koristi i alat nije dobro samo zanemariti, korisno je za pružanje brzog uvida u opće trendova ili posebno pretraga samo na Bing tražilici.

Povezani pojmovi

Ispod podataka za traženu ključnu riječ postoji pregled srodnih pojmova. Trenutno nije moguće filtrirati striktne riječi pod povezanim pojmovima pa ako tražite npr. ključnu riječ “voda”, dobiveni rezultati mogu biti i vodafone što je nešto sasvim drugo. vaki pojam prikazuje trendove rasta ili pada, broj impresija.

SEO izvješća

Sekcija SEO izvješća daje nam pregled problema na koje je Bing naišao prilikom indeksiranja naših stranica. Za svaki problem daje težinu ozbiljnosti greške (jaka, umjerena, slaba), broj stranica koje imaju problem i koliko ukupno broja grešaka ima. Bing nam uz to daje i savjete za preporučenu akciju koju trebamo poduzeti kako bi otklonili navedeni problem. Primjerice, nedostaje meta oznaka za opis stranice ili nedostaje glavni naziv (h1). Svaki problem je deskriptivan i Bing nam opisuje zašto ga treba otkloniti.

Izvješće može uključivati i false positives, točnije greške koje to zapravo nisu. Primjerice, nije potrebno da svaka slika ima podešen alt atribut ako je samo dekorativnog karaktera. No kako Bing ovo ne može ni znati, morate i sami analizirati situaciju.

Skeniranje web stranica

Alat za skeniranje web stranica omogućuje pokretanje analize onu koju vidimo pod SEO izvješćem. Skeniranje možemo pokrenuti na razini cjelokupne web stranice, prema određenoj XML mapi stranica ili samo za određene URL-ove. Ako je projekt preveliki možemo ograničiti skeniranje samo na određeni broj stranica. Također nam se nudi opcija primanja informacija direktno na e-mail.

Nakon izvršenog skeniranja, Bing javlja greške i razinu ozbiljnosti greške. Otkriveni problemi tijekom skeniranja grupirani su u tri kategorije i poredani prema težini. Pogreške su one koje su kritične i treba ih prvo riješiti. Upozorenja su blaža varijanta greške a obavijesti su više informativna upozorenja.

Konfiguriranje Binga

Kontrola puzanja/analiziranja

Pomoću kontrole puzanja Bing nam omogućuje kontrolu nad učestalosti kojom analizira stranice. Ako imamo stranicu koja je obično zagušena u određeno doba dana, Bingu možemo javiti da analizira u one sate kada nema toliko posjete, obično po noći. Time ćemo omogućiti server hostingu da lakše diše kako bi se mogao fokusirati na naše korisnike.

Blokiranje URL-ova

Alat za blokiranje URL-ova omogućuje da se spriječi pojavljivanje URL-a u rezultatima pretraživanja. Blokiranje nije trajno već traje najviše 90 dana ali će Bing 8 dana prije isteka poslati nam obavijest kako bi odlučili želimo li obnoviti blokiranje. Blokiranje se može izvršiti za određenu stranicu ili za cijelu XML mapu stranica.

Alati i poboljšanja

Testiranje robots.txt

Testiranje robots.txt moguće je kako bi se identificirali problemi koji bi eventualno spriječili Bing da indeksira URL-ove. Ako datoteka ima nekih grešaka Bing će nas upozoriti. Dostupno je i testiranje određenog URL-a radi provjere ima li klasični Bing bot (bot koji generalno analizira stranice) pristup njemu ili blokira li stranica AdldxBot (bot zadužen za Microsoft Bing Ads).

Potvrda Bing bota

Ogroman broj prometa na internetu pripisuje se zloćudnim botovima koji pokušavaju nanijeti neku štetu na bilokojim stranicama. Ovim alatom dostupna nam je verifikacija Bing bota kojom možemo otkriti radi li se o lažnom botu koji samo oponaša tražilicu. Ako bot nije verificiran, možemo ga blokirati.

Sigurnost i privatnost

Izvješće o kršenju autorskih prava

Ako bi netko označio sadržaj na našim web stranicama kao mogućeg kršitelja autorskih prava, ovdje će se prikazati URL stranice. Ako nam se to dogodi i smatramo da je naš sadržaj nepravedno označen, možemo poslati odgovor na pritužbu.

Upravljanje korisnicima

Ako ima više korisnika kojima je potreban uvid u Bing Webmaster Tools, ovdje možemo podesiti njihova prava. Na raspolaganju su tri mogućnosti: korisnici mogu sam očitati, samo čitati i pisati ili imati puna admin prava.

Sažetak

Premda Bing Webmaster Tools ne obrađuje toliko puno podataka kao što to radi Google Search Console, ipak ima neke izuzetno vrijedne alate i može nam pružiti korisne uvide. Kako Bing analizira našu stranicu tako nam nudi prijedloge za poboljšanje i generalno najbolju praksu. Alat svakako preporučamo za analizu a sigurno će ga Bing i dalje unaprijeđivati. Veliki broj web stranica ne mari puno za druge tražilice izuzev Google tražilice. U tome upravo može biti vaša prednost i zašto je ne iskoristiti.

Tražite uvod u stanje vaših stranica, bilo sa strane tehničke ili SEO optimizacije? Slobodno se javite za analizu vaših stranica kako bi vas savjetovali za najprikladnije korake koji bi vam mogli koristiti za poboljšanje vašeg poslovanja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh