Preskoči do glavnog sadržaja

Dobro rangiranje web stranice na tražilicama je iznimno važna stavka za svako poslovanje. Tražilice nam uvijek pokušavaju dati pozitivno korisničko iskustvo pretraživanja, kada tražimo pojam trude se dati nam relevantne rezultate koji će nam biti korisni. Google to čini zahvaljujući sofisticiranom algoritmu koji uzima u obzir ogroman broj različitih faktora. Developeri koji rade na razvoju tražilica ulijevaju velike napore u izradu najkvalitetnijeg proizvoda i shodno tome algoritmi svaki danom postaju sve napredniji.

S druge strane, gorljiva želja vlasnika web stranice da ostvare čim bolje pozicije stvara gramzivost i mnogi misle da cilj opravdava sredstvo. Sve je dopušteno ako se ambicije ostvare. Međutim, to ipak nije posve tako. Korištenje nepoćudnih radnji naziva se Black Hat SEO i važno je prepoznati i izbjeći ih prilikom izrade strategije SEO optimizacije. Ali first things first, što je uopće Black hat SEO?

Što je Black hat SEO

Black Hat SEO je skupina taktika kojima je cilj u kratkom vremenu rangirati visoko na tražilicama. Međutim, to su zapravo trikovi, neetičke i sumnjive taktike kojima je cilj manipulacija tražilicama kako bi se nastojao prevariti njihov algoritam. Korištenje takvih nepoćudnih radnji dugoročno mogu ozbiljno naštetiti vašim stranicama jer često završi kaznom a ponekad i potpunim brisanjem web stranice s rezultata pretraga. Stoga, treba pripaziti na to što se radi i od koga se slušaju savjeti. S druge strane, tzv. White hat SEO je sustav zdravih metoda, dobre prakse rada i pozitivan je način kako možemo odraditi bolju optimizaciju web stranica.

Popularne Black hat SEO metode i kako ih možemo preobratiti u pozitivne

U narednim sekcijama pokušat ćemo navesti najpopularnije nepoćudne radnje SEO optimizacije koje treba izbjegavati.

Gomilanje ključnih riječi

Pretjerano gomilanje ključnih riječi u sadržaj samo da se riječi spomenu u različitim varijacijama nepotrebno je i posjetitelju nije korisno. Najčešće se radi o ponavljanju jednih istih riječi ili fraza u određenom obliku tako da često zvuče neprirodno.

Rješenje

Potrebno je fokusirati se na stvaranje kvalitetnog sadržaja bez nepotrebnog gomilanja ključnih riječi i pojmova. Tražilice su danas napredne, razumiju kontekst članaka i prirodan govor je postao važniji nego ikad. Kako tražilice postaju sve sofisticirane tako mogu već i razumijeti namjeru korisnika. Korištenje ključnih riječi značajno je jedino ako nije pretjerano. Važno je fokusirati se na kvalitetu informiranosti i uz tehnički dobro formatiran tekst rezultati će doći sami.

Prikrivanje sadržaja

Prikrivanje (eng. cloaking) se odnosi na prikazivanje jednog dijela sadržaja korisnicima dok se drugačiji sadržaj prikazuje pretraživačima. Ovo se radi s ciljem da botovima onemogući uvid u stvarni sadržaj, te dodatnim ključnim riječima pokušavaju rangirati nešto što inače ne bi bilo moguće s normalnim sadržajem. No, bitno je imati na umu da takvo prikrivanje se ne odnosi na prilagođavanje sadržaja raznim veličinama ekrana, što je poanta responzivnosti. Također se ne odnosi na korištenje komponente harmonike koja će dio sadržaja sakriti korisnicima sve dok ga oni ne zatraži.

Druge metode prikrivanja su kada se u tekstu postavi boja slova da bude ista kao i pozadina stranice tako da taj tekst korisnik uopće ne primijeti premda mu je pred nosom. Također, drugi primjeri mogu biti kada su u sadržaju linkovi koji nisu vidljivi. Radi se zbog toga da korisnik dođe na web stranicu traženjem pojma na tražilici, premda on ako dođe tim putem uopće ne vidi taj sadržaj koji je tražio. Isto tako kada su autori stranica gradili sadržaj samo kao mamac, stranica je imala određenu tematiku i kada je dosegla određeni autoritet i visoke pozicije, sadržaj je zamijenila za nešto drugo. Takve radnje varaju i korisnike i tražilice.

Rješenje

Jednostavno rješenje je da moramo izbjegavati pokušaje zavaravanja algoritma. Sav sadržaj treba prezentirati korisniku u najboljoj mjeri i uvijek ciljati na stvaranje dobrog korisničkog iskustva. Također, botovima bi stranica trebala ispasti baš onako kako i korisnik vidi.

Neprikladna preusmjeravanja

Preusmjeravanje tražilice na jednu stranicu a korisnike na drugu je također jedna od manipulativnih tehnika. Ili preusmjeravanje stranice koja ima jak autoritet te puno dolaznih linkova na neku drugu našu stranicu koja je loše rangirana na tražilicama, s ciljem da se umjetno ojača njezina pozicija u rezultatima pretrage.

Rješenje

Preusmjeravanja tj. redirekcije se obično rade kada se URL stranice promijeni, neovisno o tome preseli li se web stranica na sasvim drugu domenu ili se samo promijenio slug (adresa unutrašnje stranice ili objave). Također ih radimo kada neka stranica više nije aktualna, primjerice, kada neki proizvod ili uslugu više nećemo imati u ponudi. Redirekcijama tada dajemo do znanja tražilicama a i korisnicima da tu stranicu mogu pronaći na drugoj lokaciji ili da imamo u ponudi neke druge slične proizvode. Sve redirekcije potrebno je obaviti savjesno bez manipulacije koja nam mogu samo donijeti štetu dugoročno.

Kupnja i manipulacija linkovima

Velik broj linkova koji su upućuni na tuđim pouzdanim web stranicama prema nama jak su signal tražilicama da je i naša stranica mjerodavna za taj određeni sadržaj. Unutar off-page SEO optimizacije građenje vanjskih linkova popularna je metoda gdje nastojimo ostvariti čim veći broj kvalitetnih poveznica. Međutim, stjecanje kvalitetnih linkova je uistinu težak zadatak i shodno tome izrodile su se metode kojima neki nastoje manipulirati linkovima radi stjecanja boljeg rangiranja.

Česta metoda je izrada većeg broja web stranica koje su istog sadržaja, loše kvalitete a nalaze se na različitim domenama. Potom je na svakoj od njih postavljena mreža linkova koja međusobno povezuje sve te stranice i time dolazi do umjetnog povećavanja broja dolaznih linkova za određenu stranicu. Često autori pribjegavaju i kupnji starih domena koje već imaju stvoren nekakav autoritet. Međutim, iako je takva metoda polučila uspjeh kraće vrijeme, danas je Google napredniji i takve farme linkova strogo su penalizirane.

Rješenje

Nikada nemojte kupovati linkove ili ih prodavati. Pružanje proizvoda u zamjenu za linkove također je zabranjeno. Ili izraditi mrežu različitih web stranica koje su rađene isključivo u svrhu međusobnih linkanja.

Zašto bi netko linkao baš na nas? Glavni ako ne i jedini razlog treba biti taj da naše stranice mogu ponuditi izrazito kvalitetan sadržaj korisnicima te biti autoritativan glas u području gdje smo stručnjaci. Ako se bavite prodajom i servisiranjem neke opreme, potrebno je stvarati koristan sadržaj koji je vezan uz te teme. Pisanje o načinu održavanja uređaja, što treba raditi a što se ne smije, što treba paziti prilikom kupnje, kako otkloniti neki problem itd. Sve su to metode stvaranja sadržaja koje mogu biti od velike koristi našim kupcima koji će tako prepoznati vrijednost naših stranica a tada ćemo i prirodnim putem stjecati njihove linkove.

Duplicirani sadržaj

Duplicirani sadržaj odnosi se na često viđenu copy-paste praksu kada se kopiraju određeni dijelovi sadržaja ili čak cijeli tekstovi. Tražilice i uvijek preferiraju jedinstveni sadržaj i maksimalno pozitivno iskustvo korisnika. Nema smisla da korisnik traži neki pojam i skače od stranice do stranice gledajući jedan te isti sadržaj. Kada se isti rezultati jave u indeksu ovo je tražilicama jasan znak manipuliranja.

Rješenje

Rješenje je naravno stvaranje kvalitetnog vlastitog sadržaja. Ništa lakše, zar ne? 🙂

No, ako smo već toliko nemaštoviti da ne možemo stvarati kvalitetan sadržaj, ako ništa drugo potrebno je barem tekst preoblikovati drugim riječima da ne ispadne duplikat a da zadrži smisao. Postoje određeni alati koji mogu detektirati plagirani tekst, premda se ne možemo 100% u njih pouzdati ali ih barem možemo koristiti kao nit vodilju.

Zloupotreba strukturiranih podataka

Strukturirani podaci jedna je napredna metoda optimizacije web stranica za tražilice. To su određeni meta podaci kojima se mogu precizirati velik broj podataka u najsitnije detalje. Njih korisnici neće vidjeti na stranici jer se nalaze unutar kôda web stranice no od velike su važnosti tražilicama koje mogu jasnije razumijeti svaku pojedinu informaciju. Primjerice, ako imamo web trgovinu u kojoj prodajemo neki proizvod, svaka informacija se može precizirati tražilicama. Naziv proizvoda, cijena, šifra proizvoda itd. Tražilica tada jasno zna na što se koja informacija odnosi i ništa nije prepušteno slučaju. Podatke preciziramo točno određenim rječnikom koji se zove Schema.

Tražilice mogu pomoću strukturiranih podataka promijeniti načina prikazivanja stranice na rezultatima pretraga čime je izdvoje od konkurencije. Vjerojatno ste primijetili žute zvjezdice koje ponekad opisuju kvalitetu neke stranice, uslugu ili proizvod. Kod manipuliranja takvim podacima stranice mogu sebi dodijeliti 5 zvjezdica i postaviti lažne recenzije kako bi se pokušale istaknuti u rezultatima pretraga. Zvjezdice su jedan od načina premda postoje i razne druge metode. U svakom slučaju, lažiranje podataka se može snažno obiti o glavu i dugoročno srozati stranice u očima tražilica.

Rješenje

Stvar je jednostavna, treba se pridržavati dobre prakse korištenja strukturiranih podataka, paziti da su svi podaci točni i relevantni i prezentirani u najboljoj mjeri te da se korisnici ne zavaravaju.

Spamanje drugih web stranica nepoželjnim tekstom

Tehnika uključuje svima nama dobro poznato spamanje na različitim mjestima. Korištenje skripta koje same traže blogove kako bi mogle ostaviti komentar s linkovima. Većina blogova danas ionako automatski na linkove stavlja nofollow atribut koji spriječava tražilice prilikom indeksiranja da slijede te poveznice i daju im vrijednost a postoje i jače metode zaštite od spama koje u startu eliminiraju mogućnost ostavljanja spam komentara. Svejedno, ovakvo građenje linkova se može negativno odraziti na autora i nije preporučljivo raditi.

Rješenje

Ako ste vlasnik web stranice s komentarima, preporuka je ručno odobriti svaki komentar jer sekcija s automatiziranim komentarima može dati dojam korisnicima da su  stranice zapuštene. Slična stvar je i sa forumima kada se komentiraju teme, bilo od strane botova ili kada i stvarni korisnici imaju pristup komentarima.

Sažetak

U članku smo se osvrnuli na neke od popularnih Black hat SEO metoda koje su riskantne i prije ili poslije će rezultirati penaliziranjem stranica. Uistinu nije vrijedno na njih gubiti vrijeme već je važno usmjeriti se na kvalitetu i pošten rad. Također, treba uvijek biti u toku sa smjernicama dobre prakse za webmastere kako bi se mogle pravovaljano prepoznati i izbjeći taktike zabranjene pretraživačima, premda bi one mogle na prvu ruku čak i imati smisla. Primjerice, za pregled načela dobre prakse pratite Google smjernice za webmastere te Bing smjernice dobre prakse. Ili samo čitajte dalje naše stranice. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh