Preskoči do glavnog sadržaja

Veliki broj korisnika web stranica nikad ne čita tekstualni sadržaj u cijelosti već samo letimično skenira rečenice u potraži za važnim informacijama. Zbog toga je nužno sadržaj dobro prikladno formatirati i maksimalno pojednostaviti informacije korisnicima. Jedan od takvih načina oblikovanja sadržaja je pružanje nekih sidrišta koji će malo odudarati od ostatka sadržaja na web stranici. Upravo savršen razlog za korištenje citata.

Što su citati i za što ih sve koristimo

Citati su kratki isječci teksta koje izvučemo iz odlomka sadržaja stranice koji priča o glavnoj temi. Potom takve isječke postavimo da vizualno dominiraju nad ostatkom sadržaja.

Citati su prikladni način da se kreiranjem sadržaja potkrijepe informacije s originalnom misli kreatora ili ih koristimo kako bi vizualno naglasili neki određeni dio teksta. Na takav način, možemo prezentirati glavnu informaciju i nit vodilju koja se odnosi na sekciju gdje se citat nalazi. Primjer možemo pronaći i u tiskanim novinama i časopisima kada se želi privući pažnja čitatelja sočnom informacijom.

Ako se citat pravilno koristi, može dodatno učvrstiti misli koje se prožimaju kroz sadržaj i njegov cilj. Često se koriste da bi vizualno razbili blokove teksta i omogućili korisniku da predahne. Ali također ih koristimo za privlačenje pažnje korisnika.

Osim toga, citate ponekad koristimo za prikaz popularnih svjedočenja korisnika koji govore nama, našim proizvodima ili uslugama u prilog (tzv. testimoniali) te za prikaz komentara čitatelja ako imamo blog s omogućenim komentiranjem ili recenzije proizvoda.

Blok citat može biti kratka rečenica, cijeli odlomak, čak i više odlomaka ali idealno je da su dio samog sadržaja a ne njihova duplicirana fraza ili poziv na akciju. Ako je web stranica duga, primjerice, ako glavni sadržaj ima preko 2000 riječi, slobodni smo dodati još jedan citat. Samo da citati nisu prikazani baš jedan na drugome već da su odmjereno udaljeni jedan od drugog.

Koji sve tipovi citata razlikujemo s tehničke strane

S tehničke strane sukladno HTML specifikacijama, postoje tri semantička elementa koja definiraju neki citat. Svi oni imaju istu osnovnu svrhu ali koriste se u različitom kontekstu.

blockquote

blockquote

blockquote

Element <blockquote> najvažniji je tip, označava veliki citat i često sadrži druge blok elemente kao što su naslovi, paragrafi (odlomci), popisi (liste) i druge elemente. Kako je sam po sebi blok element, prikazuje se po cijeloj širini koja mu je dostupna i nalazi se po zadanim postavkama unutar čitateljevog toka kretanja po sadržaju.

Q

Q

<q> je mali citat koji se postavlja kao element unutar drugog blok elementa te za razliku od <blockquote> ne zauzima cijelu dostupnu širinu već je dug samo onoliko koliko je duga njegova fraza. U HTML sintaksi rekli bi da je on inline element i zbog toga ga koristimo unutar odlomka kao sastavni dio rečenice.

cite

cite

cite

Treći tip elementa je <cite> koji predstavlja referencu na ime, djelo, standard itd. Primjerice, njime bi opisali naslov neke knjige ili filma ali ne i ime autora čije je to djelo.

Trebamo li brinuti o vrsti elementa

Svaki stil web stranica može se dodatno korigirati, ovisno kakve su potrebe dizajna. Shodno time, ukoliko je potrebno, i <q> element možemo definirati raznim stilovima, primjerice, automatski im postaviti navodnik na početak i kraj citata.

Ako je web stranica namijenjena za stranu publiku te koristi određeni strani jezik, dodatno se mogu korigirati stilovi prikladni samo za taj jezik. Primjerice, neki jezici umjesto klasičnih navodnika preferiraju koristiti dvostruke strelice “<<” i “>>” kojima se citat odijeljuje od okolnog teksta.

Premda nam je važno da svaki element na web stranici pravilno semantički opišemo unutar kôda, korisnici neće primijetiti značajnu razliku osim ako ona nije nagoviještena drugačijim stilovima. Ipak, o takvim stvarima uvijek razmišljamo kako bi čim kvalitetnije tehnički odradili posao jer pravilno opisana web stranica u pozadini daje jasnije informacije botovima tražilicama koje nastoje analizirati sadržaj i indeksirati ga. Također, kodovi koji čine strukturu web stranica prolaze kroz prste preglednika i čitačima ekrana. Shodno tome, pomno odabrani elementi su ipak bitni.

Stiliziranje citata

Kao što smo spomenuli, citate možemo jednostavno je oblikovati pomoću CSS stilova a ponekad se mogu primijeniti i neka naprednija dinamička rješenja. Mogu se dizajnirati na različite načine, bojama, varijacijama veličine teksta s raznim dodacima, najčešće unutar odabranog vizualnog identiteta brenda.

Po zadanim postavkama, blok citat je oblikovan tako da ima uvlaku na lijevoj i desnoj strani. U nekim slučajevima tekst je u kurzivu ali generalno se izgled razlikuje na svakoj web stranici, ovisno kako je ona dizajnirana.

Prije svega je važno obaviti prezentaciju da korisniku bude kristalno jasno da je citat – citat. Primjerice, sam navod može biti uvećanog teksta i izrazite crne boje dok ime autora i druge informacije koje su od sekundarne važnosti možemo učiniti zagasitima kako bi ih stavili u drugi plan.

Sažetak

U članku smo objasnili značaj upotrebe citata kako bi izvukli neke glavne misli sadržaja a usput omogućili korisniku lagani predah od sadržaja, sve to uz dodatno utvrđivanje vizuala brenda. Citati su neka od klasičnih rješenja koji se mogu koristiti prilikom izrade web stranica a da su učinkovita na tako više razina.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh