Preskoči do glavnog sadržaja

Svaka web stranica teži privlačenju čim većeg broja korisnika. Postoji velik broj tehnika kako to postići i doprijeniti do šire publike. Jedan od takvih načina je zanimljiv jer se oslanja na naše korisnike da šire dobru vijesti dalje. Radi se o gumbima za društvene mreže koji čitateljima omogućuju jednostavno i brzo dijeljenje zanimljivog članka preko njihovog profila na odabranoj društveni mreži. Ako imate i najkvalitetniji sadržaj ili najsmiješniji vic, nikad neće postati viralan ako čitateljima ne omogućite jednostavan način da ga dijele.

Što su gumbi za društvene mreže?

Gumbi su mali linkovi koji obično u prezentaciji ikone predstavljaju logotip neke društvene mreže. Skupina takvih linkova postavlja se na stranici svakog pojedinačnog članka koji stvaramo u marketinške svrhe. Pomoću dva klika čitatelji mogu podijeliti sadržaj i naš brend, proizvod ili samo članak izložiti drugima unutar svoje mreže. Time nam posjetitelji sami rade besplatnu reklamu.

No ipak, cijela stvar nije baš toliko jednostavna jer korisnike moramo dovoljno zainteresirati da to učine a to prije svega radimo stvaranjem kvalitetnog sadržaja. Druga stvar je da ti gumbi moraju biti primamljivi korisnicima, funkcionalni i intuitivni za korištenje.

Dobre prakse postavljanja gumba za dijeljenje

U nastavku pogledajmo koja su glavna načela dobre izrade gumba za dijeljenje.

Jednostavan ali efikasan dizajn

Dizajn gumba je dobro držati prirođen svakoj društvenoj mreži za koju izrađujemo gumb. Prikladno je gumbe držati pristojno jednostavnima ikonom koja reprezentira društvenu mrežu. Previše dizajniranja oko njih može doći do toga da ih korisnici ne primijete. Ikona može biti obojena bojom koja je vezana za vizualni identitet društvene platforme kako bi dodatno naglasila njezinu povezanost.

Broj društvenih mreža treba biti praktičan i dobro je paziti na njihov redoslijed

Previše gumba za dijeljenje može stvoriti nered, usporiti web stranicu i preplaviti korisnike. Što više mogućnosti damo ljudima, to je manja vjerojatnost da će nešto poduzeti. Preopširna ponuda često nije poželjna. Jeste li kad kupovali u dućanu koji je imao toliko sličnih proizvoda da se u vama samo stvarala nervoza i da se niste mogli na kraju odlučiti a možda ste čak i odustali od kupnje? 🙂

Idealno je fokusirati se na par bitnih platforma a one ovise o ciljanoj publici te o tipu web stranica. To su obično Facebook, Twitter, LinkedIn, Tik-Tok te za strano tržište još Reddit i Pinterest. Primjerice, Facebook i Twitter su globalno jako bitni, LinkedIn je vezan za ozbiljna i često korporativna poslovanja, Pinterest je značajan ako se dijele zanimljive slike, Tik-Tok je bitan za mlađu populaciju itd.

Najbolje je postaviti redoslijed društvenih mreža prema odabiru relevantnosti za našu publiku. Vjerojatno je većina ciljne publike aktivna na Facebooku i Twitteru stoga oni idu na prvo mjesto, eventualno se može podesiti prikazivanje nekih društvenih mreža samo za mobilne uređaje iako postoje i aplikacije za stolna računala (WhatsApp i Viber).

Razmislite o poziciji u odnosu na kontekst web stranice

Smještaj gumba ovisi o strukturi i sadržaju web stranice. Nekoliko je mogućnosti za pozicioniranje, npr.:

  • na vrhu članka – pomalo je nelogično stavljati ih na vrh članka ako korisnici nisu još uspjeli ni pročitati sadržaj, međutim studije pokazuju da je ovakav plasman dosta pogodan i daje dobre rezultate. Pogotovo kada je naslov članka zanimljiv korisnici mogu odmah odlučiti podijeliti ga ili kada nakon čitanja još u dojmu članka imaju poriv zaskrolati do početka. Poželjno je da gumbi ipak nisu postavljeni preblizu navigacije jer ne želimo da korisnike odvratimo od klikanja na njih.
  • s lijeve ili desne strane od sadržaja – u tom slučaju je bolje da su s lijeve strane jer čitamo tekst slijeva na desno, tako da gumbi odmah dolaze u pogled ako nema drugih podataka. Ako se web stranice kreiraju za arapsko tržište koji čitaju s desna na lijevo, vjerujemo da u tom slučaju bolji rezultat se poluči na desnoj strani.
  • unutar članka – gumbi se mogu ugraditi direktno u sadržaj tako da postanu dio prirodnog dijela sadržaja. Možemo to postići programiranjem nakon određenog broja riječi u sadržaju, neposredno prije jednog od podnaslova, nakon slike ili citata i sl.
  • na dnu članka – najčešća pozicija koja korisnicima omogućuije da dijele sadržaj nakon što pročitaju članak i stignu do kraja. Ovdje se mogu natjecat s drugim elementima poput komentara ili srodnih članaka.

Omogućite broj dijeljenih sadržaja kada je moguće

Veliki portali mogu se pohvaliti s velikim brojem dijeljenja članaka, a takve stvari su i mjerljive analitikom društvenih mreža. Kada korisnik vidi da je članak bio dijeljen puno puta, takva informacija pozitivno djeluje na njega te ju je zgodno istaknuti. Tada će se i posjetitelj osjećati slobodniji podijeliti članak. Na manjim stranicama tu mogućnost je bolje izostaviti kako kod posjetitelja ne bi izazvali suprotno razmišljanje.

Zamolite svoje čitatelje da podijele članak

Moć sugestije korisna je taktika i nije potrebno sramiti se. Jednostavnim ali efikasnim pozivom na akciju možemo povećati broj dijeljenja sadržaja. Podijelite na društvenim mrežama s prijateljima i poznanicima, no svakako je prije toga potrebno izvršiti SEO optimizaciju web stranica upravo radi optimalnog prikaza na ciljanoj društvenoj mreži. Kada netko ubaci link na stranicu, društvena mreža će dohvatiti meta podatke na web stranici te prema tome generirati mali isječak koji sadrži naslov, opis i sliku linka (uz još neke manje bitne podatke nevidljive korisnicima). Nužno je da taj prikaz bude optimalan kako bi maksimalno omogućio visoku razinu klikova.

Gumbe za dijeljenje nije potrebno stavljati na svaku lokaciju unutar web stranica. Stranice poput “Kontakt” ili “O nama” nisu od velikog interesa korisnicima i u redu ih je tamo izostaviti. Ako se gumbi izlažu na sve stranice korisnike možemo naviknuti na njih te će ih podsvjesno ignorirati.

Implementacija gumba za dijeljenje

Kao i uvijek, više je načina sustava implementacije koji ovise o platformi na kojoj su web stranice rađene. Ako su izrađene na WordPress platformi, postoji velik broj raznih dodataka koji nam to omogućuju postaviti u kratko vrijeme. Veliki nedostatak takvih dodataka je da su loše kodirani, pozivaju razne skripte i stilove koje korisnik treba preuzeti prilikom otvaranja stranica što negativno utječe na brzinu učitavanja stranica. Stoga, vlastito rješenje prilagođeno po mjeri je uvijek poželjno rješenje.

Facebook pruža vlastito rješenje koje omogućuje implementaciju gumba za dijeljenje. Ako se odlučite na njegovu komponentu, najbolje ga je koristiti samostalno bez drugih opcija ili sve preostale gumbe vizualno dotjerati tako da je izgled konzistentan kroz sve društvene mreže.

Praćenje interakcije korisnika

Ako već omogućuje gumbe za dijeljenje na društvene mreže, korisno je znati koliko se oni i koriste zar ne? Zahvaljujući Google Analytics možemo implementirati praćenje takvih podataka. Korisno je saznati koliko je čitatelja u odabranom razdoblju, na točno kojem članku i na kojoj točno mreži odlučilo podijeliti naš sadržaj.

Sažetak

Prije svega, ne zaboravite imati kvalitetan i zanimljiv sadržaj koji će vaši korisnici htjeti dijeliti.

Imate li na vašim web stranicama implementiranu mogućnost dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama? Ako ne, zašto nemate? Gubite mogućnost besplatne usmene reklame vaših posjetitelja 😉

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh