Preskoči do glavnog sadržaja

Izgradnja linkova jedan je od najvažnijih strategija za SEO optimizaciju stranica. Bez gradnje linkova web stranica ne može se izboriti zavisoku poziciju na tražilicama u slučaju kada postoji gužva od konkurencije.

Što su dolazni linkovi

Dolazni linkovi (backlinks, inbounds links) su najjednostavnije rečeno linkovi koje sa drugih stranica linkaju na drugu stranicu. Ako neke stranice linkaju na vašu stranice, tada vi imate dolazni link sa te stranice. Ako ste vi taj koji linka na druge stranice, tada oni imaju dolazni link od vas.

Usput, ako određena objava linka na drugu objavu unutar iste web stranice, to se zove interni link i premda su takvi linkovi također značajni, oni ne ulaze u priču ovog članka.

Takvi linkovi jak su signal tražilicama da je sadržaj relevantan. Utječu na popularnost stranice, jer što više dolaznih linkvova ima stranica time je popularnija a velika je šansa da je to zato što je kvalitetna. Ili bi tako barem trebalo biti.

Dolazni link kada dolazi sa stranice koja ima istu temu puno je vrijedniji.

Najzahtjevniji je dio SEO posla, zahtijeva kreativnost

Zašto su dolazni linkovi bitni za SEO?

Sam Google je potvrdio da su dolazni linkovi jedan od tri najznačajnija faktora koja utječu na poziciju rangiranja. Što više dolaznih veza postoji, veća je šansa da se nađemo na samom vrhu pretraga.

Dolazni linkovi su značajni za 3 bitne stvari:

1. Bolje rangiranje

Što više stranica upućuje k nama to je kao da glasaju za nas

Kvalitetnim linkovima pridobivamo povjerenje, raste nam popularnost. Time zapravo drugi jamče za naš sadržaj, ako mnoge stranice tako linkaju zaključak je da to rade jer smatraju da je vrijedno.

2. Otkrivenost

Tražilice se uvijek vraćaju kako bi provjerili je li se strancia mijenjala i ako jest indeksiraju svježi sadržaj. Prilikom takvog rada otkrivaju nove linkove i krenu ih proučavati. Time vaše stranice mogu biti otkrivene brže ako imate dolazne linkove s popularnih stranica.

3. Referalni promet

Osim za tražilice i korisnici profitiraju od linkova na druge korisne resurse. Kada korisnik preko takvog linka dođe na vašu stranicu, ovo se bilježi kao referalni promet u Google Analytics.

Koji tipovi dolaznih linkova su vrijedni

Neki su linkovi vrijedniji od drugih. Opće poznato je da stranice koje su same popularne i visokog autoriteta daju najpoželjnije linkovi koje možemo imati, dok stranice s niskim autoritetom, spamerskim materijalom i generalno lošom kvalitetom ne samo da daju loše linkove nego djeluju i negativno. Isto tako i vi možete utjecajati na druge stranice kada radite poveznice na njihove stranice.

Je li svaki dolazni link jednako vrijedan? Nije.

Poznato je da neke stranice kotiraju bolje, primjerice:

 • stranice koje se bave obrazovanjem
 • vladine stranice

Neke su slabije, dostupne su široj publici i lako se stvaraju. Takvi primjeri su društvene mreže (Facebook, Twitter, Pinterest…).

Nekoliko je značajnih faktora:

 • relevantnost stranica
 • autoritet
 • atribut rel na linku
 • sidreni (anchor) tekst

1. Relevantnost

Ako imate web trgovinu koja prodaje kućanske aparate i steknete dolazni link od portala koji je poznat po kuharskim receptima, ovo je dobar znak za relevantnost. Domaćica koja ima veliko iskustvo u kuhinji i  linka na sam proizvod jak je signal tražilici da zna što valja. S druge strane, ako na istu tu vašu trgovinu linka netko tko se bavi nečim sasvim trećim što nema veze s vašim proizvodima, takav link neće biti toliko dobar.

2. Autoritet

Jačina stranica koja linka je također značajan faktor. Nije isto linka li na vašu stranicu visoko posjećeni gastronomski portal svjetskih razmjera ili lokalna kolumnistica koja je tek napisala prvi recept na svojem blogu.

Svaku domenu karakterizira autoritet domene te svaka pojedinačna stranica ima svoju ocjenu autoriteta. U prošlosti je Google javno omogućivao uvid u ocjenu pomoću PageRank, ovo više nije moguće premda drugi alati (Moz, Ahrefs) nude vlastite metriku.

Još par natuknica:

 • bolje je imati manji broj dolaznih linkova sa različitih domena nego velik broj s iste domene
 • jedan snažan link može biti vrijedniji od stotinu slabih
 • smatra se da stranice koje su edukativnost karaktera ili vladine stranice daju jači signal

3. Sidreni (anchor) tekst

Kod linka, sidreni tekst (eng. anchor) je vidljivi dio teksta na kojeg korisnik može kliknuti. Obično sadrži jednu riječ ili više njih. Te riječi su značajne jer tražilicama pomažu u određivanju kvalitete samog linka te koliko je sadržaj na toj stranici relevantan. Stoga, ako su linkovi deskriptivni, dobro opisuju temu linkane stranice, s ubačenim prikladnim ključnim riječima slijedeći prirodan ljudski govor onda je takav link kvalitetniji.

Najčešće opcije sidrenih tekstova:

 • točna fraza za koju želimo rangirati na tražilicama
 • djelomična fraza – slabije se podudara sa ključnim riječima ili koristi sinonime
 • naziv branda
 • naziv branda i ključna riječ
 • slika – kako ovdje nema teksta značajan je alt tag umjesto ključnih riječi
 • samo URL
 • generički tekst – neopisni tekst kao “saznajte više”, “više informacija” i slično

4. Atribut rel

4. Atribut rel

Osim same kvalitete stranica, bitno je obratiti pozornost na način linkanja. Posjetitelji ne vide što se događa unutar koda stranice, njima je vidljiva samo riječ ili fraza koja je klikabilna. Međutim iza kulisa postoje određene razlike.

Link unutar koda može pomoću rel atributa opisati kakav je odnos sa linkanom stranicom.

Pogledajmo nekoliko definicija:

 • rel=”nofollow” – označava da autor ove stranice ne podržava linkanu stranicu, na primjer ako autor nema kontrolu nad njome i smatra da je loše kvalitete. Atribut daje tražilicama znak da ignoriraju link te da ne proslijeđuju vrijednost na njega no Google ga ipak može uzeti u obzir
 • rel=”sponsored” – označava linkove koji su sponzorirani, tj. linkovi su plaćeni
 • rel=”ugc” – atribut UGC (User-Generated Content) namijenjen je da opiše sadržaj koji nije napravljen od strane vlasnika stranice već ga stvaraju korisnici koji posjećuju stranice. Primjerice, sadržaj pišu registrirani korisnici foruma kada komentiraju teme  ili kada posjetitelji komentiraju blogove. Ovim atributom možemo se ograditi od eventualnog štetnog sadržaja i spam linkova. WordPress od verzije 5.3 sve blog komentare automatski označava ovim atributom. Suradnici i članovi koji su pouzdani, kroz duže vrijeme doprinose kvalitetnom sadržaju može se maknuti ovakav atribut.

Link slobodno može imati više atributa, primjerice rel=”ugc, nofollow”.

Linkovi koji nemaju navedene parametre su upravo ti linkovi koje želimo, pod pretpostavkom da dolaze sa respektabilnih web stranica koje imaju vrijednost. Takvi linkovi pomažu nam rangirati bolje na tražilicama.

Da bi provjerili link u samom kodu na stranicama, desnim tipkom miša kliknite na link i odaberite Inspect.

Ovdje možemo vidjeti razliku između dva linka, jedan je običan, dakle nema rel atribut i takav link proslijeđuje vrijednost na linkanu stranicu. Drugi link je označen atributom rel=”nofollow” te je njegova vrijednost manja.

<a href="https://trgovina.hr">Ovo je link</a>

<a href=“https://trgovina.hr" rel="nofollow">Ovo je link</a>

Postoje još mnoge druge vrijednosti za rel atribut koje su korisne u drugim slučajevima. Za više informacija pogledajte ili za dublju dokumentaciju pogledajte službenu dokumentaciju Mozille o tipovima linkova.

5. Pozicija linka

Određene pozicije na stranici imaju veću kvalitetu. Primjerice, link u gornjem dijelu sadržaja koji ima drugačiju boju, podebljan je ili podcrta puno je bolji nego link koji je stavljen na samo dnu blizu footera ili u sidebar s mnogim drugim linkovima.

Kako izgraditi dolazne linkove

Izrada visokokvalitetnih dolaznih linkova jedna je od glavnih strategija SEO optimizacije. Kreiranje dolaznih linkova nije jednostavan zadatak jer je taj segment nešto gdje imamo najmanju kontrolu. Kroz dobro osmišljen i kvalitetno prezentiran sadržaj, te razrađenom SEO strategijom možemo doći do značajnih dolaznih veza i postići iznimne rezultate.

Kako možemo stvarati dolazne linkove?

1. Fokusiranjem na izradu kvalitetnog sadržaja na vlastitim stranicama

Ako objavljujemo zanimljive i korisne članke, stranica će sve više privlačiti ljude. Ako korisnici vole sadržaj velika je šansa da će ga dijeliti dalje. Dakle, veoma je značajno kreirati informativne, kvalitetno istražene članke i sa relevantnim sadržajem vezanim uz temu. Ako su takvi članci dobro strukturirani i sadrže priložene vizualne elemente (slike, grafika, video) pronaći će svoju publiku koja će ih znati cijeniti. Takvi linkovi dolaze sami od sebe.

2. Kreiranjem sadržaja za druge

Jedna od najučinkovitijih tehnika građenja dolaznih linkova je pisanje gostujućih članaka.

Potrebno je pronaći relevantne stranice koje su vezane uz struku našeg poslovanja te ih kontaktirati s prijedlogom za suradnju. Ako prihvate, članak se napiše i objave ga na stranici a zauzvrat, imate pravo na povratni link na stranicu. Mic po mic, gradnja takvih linkova može biti značajan faktor koji nam pomaže za bolje rangiranje stranica.

Ako pronađete sadržaj koji već postoji kao tema na stranici ali smatrate da može puno bolje, možete kontaktirati urednike kako bi se ponudili ažurirati sadržaj novim podacima i obogatiti ga kvalitetnije. Ista situacija i ako naiđete na linkove kod drugih koji više ne postoje (404 greške).

Osim same koristi dolaznih linkova, velika prednost pisanja gostujućih članaka je da vam oni mogu pomoći stvoriti poslovne kontakte te pronaći nove klijente.

3. Objavljivanjem linkova na raznim drugim stranicama

Velik broj stranica omogućuje posjetiteljima objavljivanje nekog sadržaja. Postoje razni forumi, blogovi koji imaju dostupnu mogućnost komentiranja, također postoje razni direktoriji koji omogućuju otvaranje korisničkih računa ili jednostavno dodavanje linka na stranicu. Gradnja takvih linkova nudi najmanju vrijednost jer se smatra spamerski tipom te tražilice smanjuju vrijednost ili čak kažnjavaju stranice koje ih imaju u većoj količini. Proces degradiranja takvih linkova poprimio je veći razmjer kada je 2011. Google pokrenuo algoritam Penguin.

Često na ovakve linkove stranice ionako automatski postavljaju nofollow atribut. No i ovakvi linkovi mogu biti od korisni jer korisnici mogu saznati za vaše stranice. Samo im treba pristupiti oprezno i raditi ih na pristojan način.

Ako nađete nelinkan spomen (naziv vašeg branda ili logo), nije loša ideja zamoliti autora stranice da ga pretvori u link.
Na vašoj stranici olakšajte dijeljenje sadržaja pomoću gumba za dijeljenje na društvenim mrežama.

Što izbjegavati prilikom građenja linkova

Građenje ogromne količine nekvalitetnih linkova dio je Black hat SEO tehnike o kojoj smo pričali. Premda je u prošlosti ova metoda donosila kratkoročnu korist, danas se njezin način rada nikako ne preporuča.

1. Spamati tuđe stranice

Ne stvarati sadržaj loše kvalitete, spamerskog tipa na blogovima, forumima i svim drugim oblicima stranica koji na neki način dozvoljavaju ostavljanje linkova. Oni ne dodaju nikakvu vrijednost sadržaju.

2. Plaćeni linkovi

Plaćeni linkovi su oni za čije smo postavljanje platili novcem. Cijena ovisi o stranici koje linkaju, pa tako cijena nekog malog bloga o vrtlarenju neće imati istu cijenu kao državni portal dnevnih novina koje posjećuje velik broj posjetitelja.

Plaćeni linkovi ne moraju biti loši sami po sebi. Ako je stranica koja će linkati iste struke kao naša, ako piše o istim ili sličnim temama, nitko ne mora znati da je link plaćen.

3. Razmjena linkova

Razmjena linkova nekada je bio popularan način za bolje rangiranje stranice. Danas ona više nema tu funkciju, uzajamni linkovi se neutraliziraju umjesto da svaka stranica jedna drugoj podiže rang, tim više ako su teme tih stranica nepovezane. Ili u slučaju farme linkova kada to radi velik broj različitih web stranica. Ovakve stranice je degradirao algoritam Google Pande još prije mnogo godina.

4. Alati koji generiraju linkove

Nemojte koristite alate za automatsko stvaranje linkova, tražilice vas mogu sankcionirati i postigli ste veću štetu nego korist. Pogotovo ako nemate nikakve linkove i onda drugi dan odjednom dođete do većeg broja. Ovo se primijeti i izaziva sumnju. Alati koji služe za takvo generiranje ionako proizvode linkove nikakve kvalitete.

Što se dogodi ako gradimo linkove na negativan način

Manipulacija dolaznim linkovima može uzrokovati niže pozicije u rezultatima pretraživanja ili u nekim slučajevima i potpuno izbacivanje stranica iz indeksa tražilica. Ako je naša stranica kažnjena, unutar Search Console ćemo dobiti opomenu.

Kako možete provjeriti dolazne linkove

Postoje određene metode kojima možete provjeriti stanje dolaznih linkova. Naravno, ako vam je web stranica tek u začetku nećete imati što vidjeti.

Search Console pruža tu mogućnost, premda ima određena ograničenja, ali posve je besplatan. Daje uvid samo u vlastite stranice te traži verifikaciju autorstva.

Search Console nam daje uvid u:

 • najveći broj linkanih stranica
 • najpopularnije vanjske stranice koje vi linkate
 • najveći broj internih linkova
 • anchor tekstove koji služi za opis linka

Postoje jači alati kao SEMrush ili Ahrefs, plaćaju se i nisu baš u povoljnom rangu ali nude i besplatnu probnu verziju.

Osim analize vlastitih stranica dobro je istražiti dolazne veze za web stranice vaše konkurencije.

Sažetak

Praćenje profila vaših dolaznih linkova može vam reći puno i o samoj vrijednosti vaše web stranice. Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite što su dolazni linkova i kako ih možete koristiti za razvoj web stranice.

Pažljivo pristupite građenju linkova te odaberite najprikladniju strategiju za vaše poslovanje. Ako ste na knap s vremenom, obratite nam se.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh