Preskoči do glavnog sadržaja

Prilikom izrade nove web stranice jedna od prvih stvari koje postavljamo klijentu je imaju li registriranu domenu. U nastavku nam je cilj upoznati vas s tom tematikom kako bi stvari bile jasnije.

Što je domena

Domena je adresa lokacije koju upisujemo u adresnu traku kada želimo direktno otvoriti neku nama poznatu stranicu. Svaka domena na internetu ima svoju IP adresu (Internet Protocol address) koja je računalna adresa definirana nizom brojeva odijeljenima točkom.

Primjer IP adrese:

66.249.73.74

Domena je samo ljudski naziv kojim lakše identificiramo određene web stranice. Lakše nam je pamtiti nazive kao što su google.com ili wikipedia.org umjesto da upisujemo kombinaciju brojeva u adresnu traku svaki puta kada želimo posjetiti neke stranice.

Domena je sastavljena od dva dijela koje su odijeljene točkom: naziv domene i ekstenzija. U primjeru google.com, domena je google dok je .com njena ekstenzija ili dodatak.

Koje domene sve postoje

Domene možemo svrstati u nekoliko glavnih kategorija:

  • generičke top level domene (gTLD – generic Top-level domain) – primjeri: .com, .net, .org, .biz, .info, .edu, .gov, .museum, .travel…
  • državne domene (ccTLD – Country Code Top Level Domain) – domene koje obilježavaju države, primjerice za Hrvatsku to je .hr, za Njemačku .de, za Italiju .it, za Francusku .fr itd.
  • domene nove generacije (new TLD) – od 2013. moguće je registrirati nove domene kao što su , .guru, .club, .city, .kitchen, .company…
  • internacionalizirane domene (IDN gTLD – Internationalised Domain Names) – domene koje sadrže posebne znakove nekog jezika, kod nas su to domene sa dijakritičkim znakovima č, ć, ž, š, đ a isto tako se mogu registrirati domene na arapskom, ruskom, kineskom…

Nastavci (ekstenzije) domena osmišljeni su kako bi se stranice pokušale svrstati u neke kategorije.

.hr domene

Svaka zemlja u svijetu ima svoju nacionalnu domenu, kod nas je ona .hr. Njome upravlja CARNet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža ili Croatian Academic and Research Network).

Postoje dvije glavne skupine .hr domena: besplatna i naplatna domena.

Besplatna .hr domena

Besplatnu domenu mogu registrirati

  • pravne osobe (tvrtke, obrtnici, udruge građana i druge organizacije) koje su registrirane u Republici Hrvatskoj
  • fizičke osobe koje vrše registriranu samostalnu djelatno u Republici Hrvatskoj (obrtnici, umjetnici, odvjetnici, liječnici…)

Besplatnu .hr domenu registriraju sami korisnici i povežu sa svojom e-mail adresom, na koju će primiti obavijest o isteku domene mjesec dana prije isteka. Dopušteno je jedino da naziv domene obavezno bude naziv pravnog subjekta ili kod dužeg naziva da sadrži neku njegovu riječ. Na istom mjestu potrebno je podesiti DNS zapise koji se zaprime od poslužitelja hostinga.

Naplatna .hr domena

Naplatne .hr domene mogu registrirati:

  • pravne osobe (trgovačka društva, udruge) registrirane u Republici Hrvatskoj
  • sve fizičke osobe u RH
  • strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u Hrvatskoj

Naplatne .hr domene obično su skupe, do 625 kn godišnje, stoga se rijetko koriste kao hobby domene što je i dobro da se podigne razina profesionalizma. Međutim, ograničenja za količinu naplatnih domena nema i svatko ih može uzimati koliko god želi. Jednom kada se registrira, domenu možemo istog trena koristiti ali sam tekstualni naziv adrese obično proradi (tzv. propagira se) nakon nekoliko sati.

Druge domene

.com je daleko najpopularnija domena a čini trećinu registriranih domena općenito na Internetu. Izvorno je zamišljena za komercijalne američke djelatnosti ali danas nema ograničenja, bilotko ih može registrirati a obično si i domene uzimaju samo radi zvučnosti. Čest slučaj je zakup te domene kao alternativu kada nemamo mogućnost dobivanja besplatne .hr domene.

Za registraciju .eu domene uvjet je sjedište ili prebivalište unutar Europske Unije, dakle građani Republike Hrvatske mogu slobodno obaviti registraciju.

Svaka država ima svoju domenu. Primjerice, Italija ima .it, Njemačka .de, Francuska .fr… Pa sve do slabo poznatih adresa kao što je . Nije rijetkost vidjeti da web stranice koriste neke domene koje nemaju veze s tom državom. Primjerice, kompanije čije poslovanje je vezano za informatičke tehnologije uzimaju .io domenu jer je IO kratica za input/output a ta ekstenzij odnosi se na Britanski Indijskooceanski teritorij u Indijanskom oceanu. Dakle, često je samo zvučnost domene i povezanost s temom ono zbog čega se želi registrirati a sve s ciljem pozitivnijeg utjecanja na samog korisnika.

Inače, za jednu web stranicu slobodno možete registrirati više domena. Primjerice, poznata svjetska kompanija Apple ima glavnu domenu apple.com, no stranicu je isto tako moguće posjetiti ako se utipka apple.net. Time je Apple spriječio drugima mogućnost registracije te domene a isto tako ako neki korisnik slučajno utipka krivu domenu dobit će isti rezultat. Takve dodatne domene nazivaju se parkirane domene.

Registracija domene

Registracija .hr domene obavlja se preko online obrasca za registraciju domena na stranicama CARNeta, dok je druge domene najlakše registrirati kod hosting poslužitelja kod kojeg ćete smjestiti stranice. Kad odaberete naziv domene prva stvar koju morate učiniti je provjeriti je li domena slobodna, tj. da ju nije netko drugi registrirao. Stanje možete provjeriti kod hosting poslužitelja kod kojeg ćete je registrirati. Jednom registrirane, domene je potrebno produživati, ovisi na koje vrijeme ju zakupite. Besplatne domene obnavljaju se na kraju isteka a to je godinu dana, dok je druge domene moguće registrirati na više godina.

Većinu popularnih komercijalnih domena ukoliko želite možete prodati, izuzetak su hrvatske nacionalne domene.

Sažetak

U članku smo htjeli raspetljati cijelu problematiku oko zakupa i registracije domena što je jedna od osnovnih stvari koje su bitne za izradu web stranice.

Potrebna vam je pomoć odabira domene ili registracije? Slobodno nam se javite kako bi vas savjetovali i pružili najprikladnije rješenje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh