Preskoči do glavnog sadržaja

Odlučili smo pojačati e-mail marketing radi ostvarivanja boljeg odnosa s kupcima i pitamo se kako slati e-mail poruke. Za slanje nam je potreban softver ili web aplikacija putem koje je moguće kreirati poruke te server koji će ih slati.

E-mail marketing jedna je od najisplativijih marketinških strategija za male tvrtke. Jednostavan je za podešavanje, pruža nam potpunu kontrolu i omogućuje brzo i jednostavno uspostavljanje izravnog kontakta s našim pretplatnicima.

Važnosti platforma

Koje su prednosti koje možemo tražiti razmatrajući različite platforme? Ili možda sagledati njihove mane kojima bi eliminirali određenu platformu i dobili uži popis.

Pogledajmo u nastavku važne stavke koje se tiču svake platforme.

Jednostavno korisničko sučelje

Jednostavno korisničko sučelje jako je važno jer pomoću njega možemo lako kreirati potpuno personalizirane poruke za određenu ciljanu publiku. Sučelje je poželjno da bude intuitivno, drag & drop kako bi se brže poruke dizajnirale a pogotovo je korisno za one koji nisu vični dizajniranju.

Neke platforme imaju specijalizirane mobilne aplikacije, no čak i oni koji nemaju imaju potpuno responzivne stranice za slučaj da se poželi startati kampanja a nemamo pri ruci stolno računalo.

Segmentacija korisnika

Platforma mora olakšati upravljanje popisom kontakata i omogućiti nam da korisnike lako svrstamo u određene grupe koje će nam olakšati slanje personaliziranih poruka. Primjerice, možemo imati jednu grupu pretplatnika za one koji su zainteresirani za naš proizvod i drugu grupu za one koji su već postali kupci. Svakoj grupi šaljemo drugačiju poruku namijenjene samo njima.

Praćenje poruka i analiza kampanje

Detaljna analiza uspješnosti kampanje veoma je značajna kako bi znali koliko je bila uspješna te korigirali opcije za još bolji uspjeh. Primjerice, podaci koji su nam dostupni na uvid omogućuju nam da znamo koliko ljudi je obrisalo neku poruku, označilo je kao neželjenu poštu a koliko korisnika je pročitalo poruku, kliknulo na poziv na akciju i obavilo konverziju koju smo si zadali kao cilj.

Pouzdanost

Velik dio uspjeha takvog marketinga uvelike ovisi o odabranoj platformi jer je ona odgovorna i da poslane e-mail poruke zaista i budu isporučene. Ne bi bilo dobro da se trudimo toliko oko sakupljanja pretplatnika i vodimo brigu oko dobro odmjerenih poruka da na kraju sustav ne isporuči poruke.

Dobra platforma osigura da e-mail poruke stigne na odredište a da se ne pogube negdje u bespućima interneta ali također i da ne završe kod korisnika u mapi s neželjenom poštom. Ipak, razlog da poruka dođe u neželjenu poštu može biti zbog nas samih, kada šaljemo poruke korisnicima koje ih ne zanimaju, oni postanu razdraženi i umjesto da se odjave s poruke dodatno je označe kao spam.

U slučaju da korisnik koristi Google Gmail i ako Gmail primijeti da su njegovi korisnici često označili poruke s vaše domene kao spam, tada može staviti takvu domenu na crnu listu i svim korisnicima poruke prebaciti u spam. Zbog toga je važno biti transparentan s porukama i uistinu ih slati samo onima koji su u njih zainteresirani. Na kraju krajeva, nema nekog razloga trošiti budžet na ljude koje nikako nećemo uspjeti konvertirati.

Cijena

Većina platforma za e-mail marketing nudi iste značajke i svi se trude biti bolji od konkurencije, što pogoduje i nama oglašivačima jer kvaliteta usluge neprestano napreduje a cijene postaju pristupačne. Broj opcija i njihovu kvalitetu uvelike diktira cijena koju smo spremni platiti. To je posve normalno, koliko para toliko muzike.

Za one koji žele isprobati platformu, neke platforme nude probno razdoblje. Potrebno je paziti kod platforma koje za to traže unos kreditne kartice, kako nakon isteka probnog razdoblja ne bi automatski naplatile uslugu za naredno razdoblje.

Najpopularnije platforma za slanje e-mailova

Teoretski, moguće je voditi e-mail marketing putem običnog računa Google Gmaila ili preko Outlooka. Ali ovakvom načinu rada nedostaje mnogo toga i brzo će doći do suspendiranja računa jer takve platforme nisu namijenjene slanju velikog broja poruka već u svrhu zaštite računa korisnika upravo takve radnje nastoje spriječiti.

Pogledajmo neke od najpopularnijih platforma. Bilo na mogućnosti koje pružaju, stabilnosti i postojanosti platforme, neke platforme nude besplatni pristup (probni ili trajni) dok neki imaju pristupačne cijene za niže pakete.

Mailchimp

Na prvom mjestu jedan od najpopularnijih i najčešće korištenih sustava kod nas za slanje newslettera je upravo Mailchimp. Mailchimp je marketinška platforma najpoznatija po tome što nudi prikupljanje, izradu i slanje newslettera. Osim vođenja e-mail kampanja, nude i mogućnost izrade odredišnih stranica (landing page) ili izradu skočnih prozora koje možemo koristiti za ispunjenje nekog određenog cilja, primjerice, sakupljanje e-mail adresa naših korisnika.

Mailchimp možemo koristiti besplatno i u tome je izvor njegove velike popularnosti ali postoje neka ograničenja. Besplatno možemo imati najviše 2000 pretplatnika i A/B testiranje je uključeno u taj besplatni plan. Osim ograničenja broja pretplatnika, mana ovog paketa je da se poruke šalju s Mailchimp logotipom u podnožju. Nekima to neće smetati ali veće tvrtke će ipak nastojati imati potpunu kontrolu nad svojim predlošcima što je moguće koristeći premium plan.

Constant Contact

Constant Contact jedna je od najboljih platforma radi odličnog graditelja poruka. Na izboru nam he preko 100 izgrađenih predložaka od kojih su svi optimizirani za mobilne uređaje.

Svaki račun omogućuje beskonačni broj e-mail adresa, praćenje i izvještavanje poslanih poruka, ugrađeni alati za dijeljenje na društvenim mrežama, besplatna knjižnica slika koji se mogu koristiti u predlošcima, segmentacija korisnika u grupe, integracija Facebook oglasa i sl.

Korisnička podrška mu je odlična na više razina a nudi i bogatu biblioteku korisnih resursa u obliku YouTube edukativnih videa oko izrade i vođenja e-mail kampanja na njihovoj platformi.

Glavna mana malim tvrtkama je da Constant Contact platforma ne omogućuje besplatni paket.

SendinBlue

SendinBlue ima besplatni plan koji omogućuje slanje do 300 poruka dnevno ali, kao i u slučaju Mailchimpa, te poruke imaju njihov logotip. Premium plan omogućuje naprednije značajke kao što je graditelj odredišnih stranica, chat uživo, integracija Facebook oglasa… Cijena se plaća prema broju poslanih poruka a ne prema broju ukupnih korisnika unutar lista.

SendinBlue nudi i zasebnu SMTP uslugu koja se može koristiti za slanje poruka s WordPress stranice a dostupno je i slanje SMS poruka.

Drip

Drip nudi širok raspon alata koji olakšavaju automatizaciju, prodajne tokove i personaliziran sustav slanja poruka. Dostupna je integracija s WordPressom i WooCommerceom, Shopify, Magento… također i jednostavno dodavanje skočnih (popup) prozora i obrazaca za prijavu korisnika na newsletter. Nude i uobičajene mogućnosti kao A/B testiranje, segmentiranje korisnika. Imaju širok izbor različitih resursa za educiranje oko e-mail marketinga, blog, webinari, tečajevi, vodiči i priručnici.

Sažetak

Odabir platforme uvelike ovisi o zahtjevima e-mail marketinga i platežnim mogućnostima. Potrebna vam je pomoć? Javite nam se kako bi vam predložili najprikladnija rješenja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh