Preskoči do glavnog sadržaja

U osmišljavanju internet kampanja uvijek tražimo načine kako bi maksimalno povećali angažman korisnika i povećali njihove konverzije. Prema istraživanjima, korištenje emojija u Facebook objavama može povećati broj lajkova za više od 50% a udio komentara za 33%. Na Twitter mreži prednost korištenja je također vidljiva jer povećava angažman za čak 25% u odnosu na poruke bez njih. Iako nam se možda na prvi pogled njihova upotreba čini odviše djetinjasta, brojke ne lažu i pametnim korištenjem emojija ćemo ostvariti puno veće uspjehe u kampanjama.

Što je emoji?

Emoji je grafički simbol koji predstavlja neku ideju. Emojije ne koristimo samo na web stranicama, oni su dio svakodnevne komunikacije između korisnika na različitim platformama. Podržavaju ih svi moderni uređaji i operativni sustavi (Windows, MacOS, Linux, Android, iOS) te brojne popularne društvene mreže (Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp…). Iako, sam prikaz nije standardiziran u svim sustavima već se dizajn malo razlikuje ali u konačnici prezentirani emoji nosi istu ideju. Napomena, emoji nije posve isto što i ikona koja može biti mala grafika, vektorska ikona korištena kao font (Font Awesome ili Google Material Design Icons) ili pak SVG datoteka.

Ima ih pozamašan broj, trenutno više od 3000 i taj broj stalno raste jer se svake godine stvaraju novi. Najprikladnije je osvrnuti se na cijeli popis emojija sortiran po kategorijama za lakše snalaženje.

Vrlo su široke tematike, velika većina prezentira ljudska lica i emocionalna stanja osobe. Neki pokazuju radost, oduševljenje, neki zgrađanje, neki provalu smijeha. Potom, ima tu raznih životinja, biljaka, predmeta koje je čovjek stvorio kao bicikl ili avion.

Sama riječ emoji potječe iz japanskih jezika, složenica je riječi e (slika) i moji (slovo, znak).

Razlika između emoji i emotikona

Ponekad se termini emoji i emotikon koriste u iste svrhe premda su oni zapravo dva zasebna pojma.

Emoji je baš crtana sličica koja je ispolirana kao konačni proizvod. Kao nekakav crtani lik s kojim se lako emocionalno povežemo.

S druge strane, emotikon je sirova kombinacija znakova koju dobivamo pomoću slova i brojeva ali i drugih znakova koji su nam dostupno preko tipkovnice. Koristimo ih tako da ih namjestimo da čine ljudsko lice. Primjerice, uobičajeni smajli 🙂 ili široki osmijeh :D, iznenađenje 😮 ili ljubav <3.

Ako emotikone i dalje ne razumijete, lakše ćete ih primijetiti ako nagnete glavu u lijevu stranu. Emotikon 🙂 nam tada izgleda kao da ima dvije oči i razvučena usta u smiješak.

Postoji i neki drugi stilovi emotikona. Popularan je japanski stil emotikona zvan kaomoji. Takvi emotikoni se ne čitaju postrance ali su teži nama zapadnjacima za razumijeti, kompleksniji su a vuku porijeklo iz anime kulture. Japanski emotikoni izuzetno su raznoliki i ima ih daleko više, neki izvori navode da ih ama više od 10 000.

Primjerice, jedan smajli koji označava radost je ovaj: (* ^ ω ^)

Povijest emotikona

Prvi poznat prikaz emotikona vjerojatno je onaj iz davne 1881. godine kada je američki književnik Ambrose Bierce (1842. – 1914.) u satiričnom časopisu Puck imitirao ljudska lica. Nastojao je pomoću točkica, zagrada i ravnih crta predočiti neka osnovna ljudska stanja: radost, melankolija, ravnodušnost i zapanjenost.

Originalni smajlić kao jednostavni prikaz smiješka kreirao je 1963. godine američki grafički dizajner Harvey Ball (1921. – 2001.). Cilj mu je bio podići raspoloženje i niski moral zaposlenika u tvrtci. Smajlić je ubrzo postao međunarodna ikona. Do 1971. godine bio je najprodavanija slika u Americi, prodano je pedeset milijuna primjeraka a slika se pojavila i na bezbroj drugih proizvoda. Izrada čitavog crteža trajala je samo deset minuta, za cijelu kampanju plaćen je 240 američkih dolara. Harvey smajlić nije prijavio kao zaštitni znak i nikada poslije više nije ostvario daljnju zaradu od njegove upotrebe a niti je nije ni tražio.

Emotikoni kakve danas poznajemo, zadobili su popularnost početkom 1982. godine kada je računalni znanstvenik i profesor informatike Scott Fahlman predložio da se na sveučilištu gdje je radio pripomene emocija uz poruku na oglasnoj ploči. Predložio je upotrebu smiješka koji se smiješi 🙂 te onog koji je tužan 🙁 kako bi korisnici koji čitaju poruke mogli razlikovati radi li se o šali ili se želi izraziti nezadovoljstvo. Nakon njegova dva osnovna tipa, stvorene su brojne varijacije i upotreba emotikona je snažno porasla.

Premda su dolaskom emojija izgubili na popularnosti, emotikoni su i dalje važan način komuniciranja kojima korisnici mogu razjasniti svoje osjećaje.

Najpopularniji emojiji

Postoje statistički podaci koji pokazuju koliko se često koriste različiti emoji. Za listu popularnosti moramo zahvaliti Unicode konzorciju koji je zaslužan za stvaranje standarda znakova koji se koriste od prikaza svih pisma ljudskih jezika pa do svih drugih tipova znakova korištenih u tehnologiji web stranica.

Poredak se temelji na učestalosti upotrebe svakog emojija u više izvora ali može biti različit ovisno o platformi ili programu gdje se koristi. S obzirom na to da se svake godine stvaraju nove emoji sličice, potrebno im je vrijeme da ih korisnici uoče i počnu koristiti i stoga je njihova učestalost korištenja na samom dnu.

Znakovi koji ukazuju na rodne i rasne razlike grupirani su pod istu frekvenciju s obzirom da izvorno predstavljaju isti značaj.

Kako koristiti emojije

WordPress od verzije 4.2 automatski podržava ugradnju emojija te nije potrebno nikakva posebna implementacija. Dovoljno je samo upisati željeni emotikon kombinacijom znakova i WordPress će ga zamijeniti sa sličicom. Zašto je to lošije, pročitajte u narednom odlomku. No, ako ne znamo koju kombinaciju znakova upisati za emoji, možemo samo kopirati sličicu s neke druge web stranice što nam ide na ruku jer u tom slučaju ni ne trebamo koristiti WordPressovu implementaciju i njihove skripte. Emoji funkcionira normalno sam od sebe a web stranica je optimalno postavljena.

Negativna strana automatske implementacije emojija

Danas za svaku moguću temu postoji web stranica. Neke su opuštene tematike ali većina njih je strogo profesionalna i ozbiljnog karaktera. U takvim slučajevima nećemo koristiti crtane smiješke po stranicama. Negativna strana implementacije emojija je da dolazi do nešto sporijeg učitavanja stranica na uređajima. Prilikom svakog učitavanja stranice, korisnik na svoj uređaj skida razne skripte, stilove i druge datoteke koje su potrebne za prikaz stranice. Što je njih više i što su takve datoteke veće, stranica je time teža i potrebno je duže vrijeme da se učita korisniku. Upravo zato prilikom izrade web stranice često želimo eliminirati emojije iz sustava kako bi stranica bila lakša, bez nepotrebnih tereta skripta koje se koriste u tu svrhu i time dobimo na brzini učitavanja.

Kada upišemo neki tip emojija u tekst, primjerice, običan smiješak :), skripta pri izvršenju web stranice automatski njegove znakove zamijeni s emoji sličicom. S obzirom na to da skripta neprestano prati promjene koje se događaju na stranici, korištenje emojija može negativno utjecati na perfomanse uređaja. Premda razlika nije drastična, u optimizaciji želimo biti temeljiti i optimalno podesiti sve do sitnica. Mobilni uređaji će nam zahvaliti jer ne samo da neće trebati skidati datoteke za to, neće ni trebati naknadno procesuirati skripte što će pomoći pri uštedi baterije.

Zanimljivo je da nam WordPress u cijeloj toj priči ne dopušta jednostavno micanje emojija. Ne postoji opcija u administraciji kojom bi pomoću jednostavnog klika sve to odstranili. Iz nekog razloga, WordPress nastoji forsirati njegovo prikazivanje i potreban je čitav niz koraka koji će na više razina spriječiti ubacivanje skripta za emoji i njihove kodove iz teme, što ironično samim time dovodi do malo veće napuhanosti datoteke za funkcije. S druge strane, možemo instalirati dodatak (plugin) koji će to riješiti za nas. Ali i tada dolazi do pitanja nepotrebno zagušavanje sustava dodacima koji su često loše kodirani i koče sustav u backendu, a tu je i mogućnost da dodatak ima sigurnosnu rupu koja bi mogla kompromitirati našu stranicu te postoji stalna potreba da se dodatak ažurira na nove verzije. Iz tog razloga preporučamo ručno eliminiranje svega što dolazi s emoji implementacijom unutar same teme.

Sažetak

Emoji sličice se kontinuirano mijenjaju jer odražavaju stanje kroz različite kulture i platforme. Neformalna komunikacija bez njihove upotrebe jednostavno nije dovoljna. Korištenjem smiješka i drugih tipova prezentiramo svoje emocije i stvaramo topliji odnos s drugima što stvara pozitivnije ozračje. Uz sasvim maleni smiješak možete oraspoložiti druge. Koliko ih često vi koristite? 😃

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh