Preskoči do glavnog sadržaja

Prijavljivanjem na Facebook stranice koje vodimo začudila nas je informacija kojom Facebook objavljuje da namjerava nakon 30. lipnja ugasiti svoj alat Facebook Analytics. Gašenje bilo kakvog važnog marketinškog alata na popularnim platformama izaziva zabrinutost. Posebno u slučaju manjih tvrtka kojima je alat koristan radi digitalnog oglašavanja kao najvažnijeg dijela svoje marketinške strategije.

Zašto Facebook gasi svoj alat? Kako ubuduće pratiti djelotvornost oglasa? Kako ćemo moći izvještavati našim klijentima o angažmanu njihovih korisnika na Facebooku? Koje su alternative i kako se možemo pripremiti za tranziciju? Sve su to razumna pitanja a odgovore na neka od takvih pitanja možete pročitati u nastavku.

Što je Facebook Analytics

Facebook Analytics nadzorna je ploča čija svrha je mjerenje aktivnosti korisnika. Značajan je alat koji služi za praćenje kretanja i ponašanja korisnika na Facebooku ali i izvan platforme pomoću Facebook Pixela.

Primjerice, mjere se korisnici koji su u mjesec dana bili najaktivniji ili kakve su njihove reakcije nakon što objavimo ili podijelimo neku aktivnost. Možemo pratiti kako korisnik lajka neku objavu na našoj Facebook stranici i potom ga pratimo kako odlazi na web stranicu i obavlja kupnju. Alat je generalno koristan da pratimo kako se korisnici slijevaju kroz lijevak za kupnju te filtriraju prema raznim demografskim ili drugim podacima.

Zašto se alat gasi?

Službena vijest Facebooka bila je dosta kratka i bez detalja te realno ne možemo točno znati razlog gašenja. Međutim, smatramo da je primarni razlog vjerojatno taj da Facebook Analytics naprosto nije bio popularan alat kao što je to primjerice Google Analytics. Takvi alati trećih strana moćniji su i Facebook će se fokusirati da njegova platforma bude jednostavnija za rad. S druge strane, sve se više stavlja naglasak na privatnost korisnika, što smo mogli vidjeti s najavom da Google i Apple poduzimaju zasebne korake kako bi isključili ovisnost o kolačićima trećih strana za praćenje aktivnosti korisnika. S obzirom na to koje metode Facebook Analytics koristi za prepoznavanje korisnika i njegovo praćenje, nije ni čudo da su odlučili napraviti rez i usmjeriti svoje snage u drugom smjeru.

Koje su alternative

Ako se Facebook Analytics ne koristi kao samostalna platforma, tada se ne mijenja ništa. Platforme koje omogućuju jednostavnije upravljanje društvenim mrežama, kao što je Hootsuite, i dalje će imati uvid u perfomanse Facebook aktivnosti isto kao i podatke drugih društvenih mreža.

S druge strane, gašenje Facebook Analytics nije kraj svim analitičkim podacima. Iako odlazi u povijest, drugi alati su još dostupni kao što je Events Manager, Ads Manager, Page Insights, Instagram Insights i drugi.

Facebook Business Suite

Facebook Business Suite omogućuje upravljanje Facebook i Instagram računima s uvidom u aktivnosti korisnika. Planiranje budućih objava, pregledavanje mjernih podataka, osnovno upravljanje oglasima…

Ads Manager

Pomoću Ads Managera možemo planirati sve oglase, imati prikaz svih dosadašnjih postavljenih oglasa i pregled svih podešenih kampanja. Ima uvid u demografske podatke, lokacije i poziciju oglasa, procjenu koliko bi mogao biti doseg korisnika, uvid u klikove i stope konverzije…

Events Manager

Pomaže kod postavljanja i upravljanja Facebook alatima kao što je Facebook pixel kojim možemo pratiti korisnika izvan Facebook platforme već i direktno na web stranici. Npr. pratimo ga klika li pozive na akciju, koristi li kontakt obrasce, dodaje li proizvod u košaricu itd. Poznata je stvar da kupci ne kupuju prvi puta već ih većina napusti web stranicu bez konverzije. Zato postoji Facebook Pixel koji nam omogućuje ponovno ciljanje plaćenih oglasa za tu osobu kako bismo je uhvatili i preobratili u kupce.

Sažetak

Unatoč gašenju alata, nadolazeća promjena ipak neće utjecati na oglašavanje na Facebooku i uobičajen način rada s izvještajima.

Platforme za digitalni marketing i njihovi alati mijenjaju se svakodnevno baš kao i tehnološki napredak u web dizajnu. Treba to sve popratiti i biti u toku. Ako se želite fokusirati na izgradnju vašeg poslovanja prepustite nama marketinšku strategiju. Ne ustručavajte se konktaktirati nas.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh