Preskoči do glavnog sadržaja

Što je glasovno pretraživanje?

Ukratko, glasovno pretraživanje je tehnologija koja svakom korisniku omogućuje korištenje glasovne naredbe za pretraživanje na internetu.

Revolucija glasovnog pretraživanja

Tehnologija svakim danom postaje sve naprednija te roboti uspijevaju na temelju naredbi ili pitanja izvršiti određene radnje. Interpretiraju ljudski govor i reagiraju shodno programiranim zahtjevima, omogućuju kontrolu uređaja za automatizaciju u svojoj kući iz udaljenosti, upravljati e-mailom, kalendarima, reproduciraju glazbu, videozapise i emisije ili filmove na televiziji, pokreću čitanje audio knjiga i još puno toga. Od velike su pomoći svim ljudima bez obzira na invalidnost.

Glasovno pretraživanje nije novotarija, no nikad nije ozbiljno zaživjelo jer program nije mogao kvalitetno razumijeti što osoba želi pa stoga ni dobri rezultati nisu mogli biti. Uz to, pretraga je bila i spora. Napretkom tehnologije sve postaje jednostavnije i brže. Možemo puno brže pričati nego tipkati. Uz to, glasovno pretraživanje je vrlo prikladno jer često radimo nešto s rukama. Osobito je na mobitelu teško tipkati slovo po slovo bez da usput okinemo i neku drugu srodnu tipku.

Danas se ovdje ne radi samo o pretraživanju, već razumijevanje ljudskog govora omogućuje i upravljanje aparatim u vlastitom domu čak i sa velike udaljenosti.

Značajni virtualni asistenti čije tvrtke razvijaju vlastita rješenja:

 • Google Assistant
 • Alexa (Amazon)
 • Siri (Apple)
 • Cortana (Microsoft)
 • Bixby (Samsung)

Prekretnica algoritma Hummingbird

Google je 2013. pomoću algoritma Hummingbird pokrenuo nadogradnju svoje tražilice čime je postavio prekretnicu za semantičko pretraživanje. Najvažnija značajka novog algoritma je da tražilica uspijeva prepoznati namjeru korisnika te dati direktan odgovor na njegov upit što je postavilo prekretnicu i na SEO optimizaciju sadržaja. Više nije u igri puko gomilanje ključnih riječi kroz sadržaj već je snažan naglasak stavljen na kontekst sadržaja i riješavanje problema ili davanje direktne informacije koje korisnici traže.

Tehnologija nazvana NLP (eng. Natural Processing Language) omogućuje prepoznavanje teksture glasa. Google je inteligentan te može prepoznati kojim jezikom korisnik priča, uspijeva prepoznati boju glasa, njegov naglasak te način govora. U prošlosti je glavni problem bio pogrešno interpretiranje glasovnog upita. Danas je neuspjeh sveden na minimum, po statistici iznosi svega 5% za engleski jezik. I premda osoba mrmlja prilikom glasovnog pretraživanja ili ima neku govornu manu (RRRR 🙂 sustav skuži što je pjesnik htio reći.

Google pamti namjeru kroz više pokušaja pretraživanja pa ako prvo tražite “Leo Messi” i poslije zatražite upit “How old is he?”, tražilica će ovo razumijeti i povezati sa prethodnom pretragom, te u konačnici dati odgovor da Messi ima toliko i toliko godina. A kako Google nastavlja poboljšavati svoj algoritam, možemo očekivati još relevantnije rezultate i inutitivnije korisničko iskustvo.

Karakteristike glasovnog pretraživanja

Aktiviranje glasovnog pretraživanje na uređajima

Mobilni i tablet uređaji

Da bi omogućili govorno pretraživanje na mobilnim ili tablet uređajima potrebno je instalirati Google aplikaciju te aplikaciji dati dopuštenje da koristi ugrađeni ili vanjski mikrofon. U postavkama uključite opciju da vas Google može osluškivati naredbom te dodajte hrvatski ili neki drugi jezik koji vam je još potreban osim zadanog engleskog.

Za početak interakcije, korisnik treba izreći naredbu koja će probuditi sustav i osluškivati njegove naredbe. Recite “Ok, Google” ili kliknite na ikonu mikrofona.

Desktop i laptop računala

Za Firefox je potrebnu instalirati ekstenziju Firefox Voice. Ako koristite Chrome, pretraživanje funkcionira ako kliknete na ikonu mikrofona na Google tražilici.

Istražimo glasovne pretrage

Trenutno je znatno slabija potpora za hrvatski ali to je i za očekivati. Engleski jezik je ipak u velikoj prednosti, podrška za hrvatski će malo kaskati dok sve ne dođe na svoje mjesto.

Uglavnom, pitajte Google što vas zanima. S obzirom na to da pretraživanje na hrvatskom daje nešto slabije kvalitetne rezultate, možemo se poslužiti nekim primjerom na engleskom:

 • “How old is Lionel Messi?”
 • “What time is now in London?”

Isto tako možemo zatražiti koje su najbliže lokacije za kupovinu, pogledati važne informacije vezane uz radno vrijeme neke tvrtke ili provjeriti dostupnost parkiranja.

Kako optimizirati stranice za glasovno pretraživanje?

Dobra vijest je da ako vam web stranica prati sve uobičajene preporuke za SEO optimizaciju nije potrebno nešto posebno podešavati za glasovno pretraživanje. S druge strane, ako nemate SEO optimizirane stranice u tom slučaju ima bome hrpa posla za idraditi i nema drugo nego zasukati rukave. 🙂

Naredne misle su neke od novotarija na koje je bitnije obratiti pozornost, no većinom je sve to vezano za pisanje samog sadržaja. Ukratko, glasovno pretraživanje svodi se na davanje odgovora i to je glavni princip na koji treba obratiti pozornost prilikom pisanja sadržaja.

Kratke riječi, jednostavnost misli i direktnost odgovora

Korisnici prilikom pretraživanja traže odgovor brzo, jednostavno i precizno. Ovakvo rangiranje traži nešto drugačiji način pisanja sadržaja i izradu njegove strukture. Preferiraju se kratki i sažeti odgovori na specifične upite. Izbjegavajte tehničke žargone i koristite jednostavan, uobičajeno govorni jezik. Upravo ono što nam pokazuje i dobra praksa digitalne pristupačnosti.

Kako bi stekli bolje navike za osmišljavanje sadržaja, prilikom pisanja možete se zapitati:

 • Koje ključni riječi za pitanja koriste korisnici?
 • Koji je njihov razgovorni stil?
 • Kakva se pitanja najviše postavljaju?
 • Koji su odgovori najprikladniji za ovakve upite?
 • Koji se odgovori dobro izvode i prikazuju kao rezultati glasovnog pretraživanja?

Dakle, cjelokupna strategija pisanja sadržaja treba biti dio stvarnog govora.

Prirodni govor i namjera korisnika

Ljudi vrlo različito tipkaju i govore. Kada tražimo na klasičan način tipkanjem, upisujemo kratke i jednostavne ključne riječi u polje za pretragu. Primjerice, “vremenska prognoza Zagreb”, dok ćemo glasovnim pretraživanje postavljati pitanja u obliku pune rečenice “Kakvo je vrijeme u Zagrebu?”. Dakle, sam ton upita više nije tako robotski i oskudan, već je prirodan, konverzacijski, postavljamo upite baš onako kako pričamo u svakidašnjem životu.

Na engleskom jeziku više od 20% upita glasovnog pretraživanja je kombinacija od samo 25 najčešćih riječi. Kod nas bi upiti najčešće bili sastavljeno s riječima: kako, što, gdje, kada, zašto, tko. Tu su još superlativi kao najbolji, najjeftiniji, najbliži… Jer korisnik često traži ono naj što ga zanima a kao odgovor traži jednostavnost i direktnost bez kompliciranja. Naravno, kada je takvo što moguće.

Ciljanje složenih ključnih riječi

Korisnici često pretražuju točno određene informacije te su stoga glasovni upiti dulji. Složene riječi imaju manji obujam pretraživanja ali zato bi odgovaranjem na njih jače učvrstili visoke pozicije. Upravo isto onako kako se radi s ciljanjem ključnih riječi s dugim repom (eng. long tail keywords).

Vidljivost poslovanja na Google karti i usavršavanje lokalne optimizacije

Korisnici često traže informacije o određenoj lokaciji u njihovoj blizini. Primjerice, zanima ih gdje su najbliži restorani, kakva je njihova ponuda i radno vrijeme, imaju li  parkiralište te upute kako doći do njih. Isto se odnosi na sve druge tvrtke, obrte, dućane koji pružaju bilokakve usluge na fizičkim lokacijama.

Da bi uopće rangirali za takva glasovna pretraživanja korisnika, potreban je upis poslovanja na Google karti što je moguće registriranjem Google Business profila. Priča tu ne prestaje jer pravilno vođen i redovito ažuriran Google Business profil daje jak signal tražilicama za bolje rangiranje. Kvalitetnije prezentirane tvrtke i obrti, poslovanja koja imaju više informacija, bolje recenzije i ocjene će rangirati bolje od onih čiji profili su goli i neodržavani. A još 2017. je Google omogućio korisnicima postavljanje pitanja na profilima kako bi ih vlasnici poslovanja ali i drugi korisnici mogli odgovoriti. Upravo je to isti sistem koji vole i glasovna pretraživanja. Fotografije visoke kvalitete proizvoda, usluge ili ambijenta vašeg poslovanja mogu biti presudan faktor koji će klijenta privući umjesto konkurenciji.

Korisnik može direktno kliknuti gumb “Nazovi” kako bi rezervirao sastanak bez da uopće dolazi na vašu web stranicu. Neki su se pitali nije li ovo loše, s obzirom da će posjeta na stranici biti značajno manja. Međutim, konačna poanta su same konverzije, u ovom slučaju pribavljanje klijenata, te je stoga to uspjeh a korisnik ima prednost da uz manje muke brže obavi ono što treba.

Moramo naglasiti: Google Business profil je stoga važna stavka bilokakve lokalne SEO optimizacije.

Responzivnost stranica iliti mobilno optimizirani pregled

Glasovno pretraživanje se uglavnom radi na mobitelima i tabletima pa je očito da vaša web stranica mora biti prilagođena tim uređajima. Stranice trebaju osigurati optimizaciju slika i skripta, brzo vrijeme odaziva… i sve druge stvari o kojima smo pisali na više mjesta. U suštini, glasovno prilagođene stranice su zapravo mobilno prilagođene stranice.

Važnost strukturiranih podataka i optimizacija za bogate rezultate

Strukturirani podaci su dio kôda koji tražilicama pružaju dodatne informacije o sadržaju stranice. Jako puno toga unutar samog sadržaja može se precizno opisati strukturiranim podacima. Primjerice, imate stranicu recepta za izradu sirove torte od čokolade, strukturiranim podacima može se točno definirati koji segment teksta je vrijeme potrebno za izradu, broj sastojaka potrebnih za recept, koliko treba svaki sastojak i u kojoj jediničnoj mjeri. Stoga takav recept nije zapravo samo običan tekst, jer on u pozadini nosi puno meta informacija koji omogućuju preciznije opisati podatke ispisane na ekranu. A sve to posjetitelji ne vide jer isključivo tražilice mogu čitati te kodove i čim bolje one razumiju sadržaj više rangiranje je zajamčeno zbog relevantnosti.

Premda strukturirani podaci nisu novitet jer su nam dostupni još od davne 2011., zanimljivo je da su nedovoljno iskorištena strategija za optimizaciju jer zahtijevaju rad developera. Strukturirani podaci su važan element on-page optimizacije i postaju sve značajniji kako glasovno pretraživanje postaje popularno te može pružiti prednost pred konkurencijom.

Budućnost glasovnog pretraživanja

Glasovno pretraživanje značajno pojednostavljuje cijeli proces traženja informacije te ne postoji razlog da ga ne koristimo izuzev ako se nalazimo na mjestu tišine ili radi pristupačnosti. Popularnost mu raste i vrlo brzo bude postala dio svakodnevice. Ipak, budućnost glasovnog pretraživanja nije predvidljiva.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh