Preskoči do glavnog sadržaja

Na internetu nam se nudi velik broj različitih načina kako možemo zaraditi na web stranici, velik dio njih povezan je s oglašavanjem proizvoda ili uslugama za treće strane, npr. zarada preko affiliate marketinga. Prikazivanje oglasa dobar je način za ostvarivanje zarade kada ne možemo prodavati proizvode ili usluge. Jedna od platforma koja nam omogućuje takvu zaradu popularan je Google AdSense.

Što je Google AdSense

Google AdSense je platforma preko koje autori na svojim web stranicama mogu posluživati reklame usmjerenu na svoju publiku. Svim oglasima Google u potpunosti upravlja i sam odabire koje oglase će dinamički prikazivati kojim korisnicima. Oglas će se prikazati ukoliko je relevantan za sadržaj koji se prikazuje na određenoj web stranici. Primjerice, ako je sadržaj na web stranici vezan za putovanja, oglasi mogu biti vezani za avionske karte, putna osiguranja i sl.

Zarada se ostvari svaki puta kada korisnik vidi oglas ili klikne na njega a reklame mogu generirati prihod ili po svakom kliku ili po impresijama (prikazu reklame).

Google je pokrenuo AdSense sredinom 2003. godine.

Koje su prednosti i nedostaci Google AdSensea

Na tržištu postoji više tvrtki koje nam nude takve načine oglašavanja. Zašto baš odabrati Google AdSense?

  • vjerodostojnost – Google je svjetski poznata tvrtka
  • prilagodljivost – AdSense omogućuje različite vrste oglasa, uključujući tekstualne, slikovne, bogate medije, video i audio

Nedostatak AdSense oglašavanja je nemogućnost finog kontroliranja oglase koje želimo prikazivati. Primjerice, na web stranici koja piše o veganskim proizvodima ne možemo spriječiti da se prikaže oglas za meso i takve situacije mogu biti vrlo nezgodne.

Kako se postavlja AdSense

Izrada i postavljanje AdSense oglasa je zaista jednostavna.

Prijava u Google AdSense

S obzirom na to da je AdSense zasnovan na Google platformi, potreban nam je Google račun da bi mogli koristiti njegove mogućnosti. Ako ga nemamo, potrebno ga je kreirati.

Nakon prijave u korisnički račun, potrebno je ispuniti prijavu na Adsense. Traže se podaci za URL web stranice, osobne podatke i podatke za odabira načina primanja uplata. Odabir načina uplata nije potrebno odmah ispuniti jer Google može skladištiti zaradu do 500 eura i odjednom vam isplatiti sve.

Potom je potrebno kopirati dio kôda i ubaciti ga na web stranicu, u svaki predložak na kojem želimo prikazivati reklame. Ako se radi o WordPressu postoje neki dodaci (pluginovi) koji nam takve radnje mogu omogućiti ali bolje je izbjegavati dodatke da nam ne zaguše sustav te da imamo kontrolu a nije problem ručno reklame ubaciti na pripadajuća mjesta. Google će potom provjeriti web stranicu i ukoliko je sve sukladno njihovim pravilima igre, odobrit će prijavu i poslati poruku uspješne potvrde na e-mail adresu.

Postoji par osnovnih pravila koje moramo zadovoljiti i s kojima se moramo složiti.

  • autor web stranice mora imati 18 godina ili više – odnosi se na način vršenja uplata.
  • nije dopušteno imati seksualno eksplicitni sadržaj (pornografija u bilokojem obliku), nasilje ili vulgarnosti
  • ne smijemo ni u kojem slučaju sami klikati na reklame ili poticati druge da to rade jer će Google na sumnje ugasiti reklame i uništiti suradnju

Kreiranje oglasa

U AdSense nadzornoj ploči na lijevoj strani nalazi se glavni izbornik i stavka Moji oglasi (My ads). Unutar nje potrebno je kreirati novu oglasnu jedinicu.

Unesemo proizvoljno ime oglasa koje će biti vidljivo samo nama pa možemo napisati što želimo kako bi se kasnije u listi oglasa lakše pronašli onaj koji tražimo. Pod veličinom oglasa odaberemu veličinu koja nam je prikladna ovisno na poziciji gdje ga mislimo prikazivati. Primjerice, možemo koristiti veličinu 728 x 90 piksela za prikazivanje oglasa po cijeloj širini na vrhu stranice.

Treća opcija je tip oglasa, odaberemo želimo li prikazivati tekstualni i slikovni oglas, samo tekst ili samo sliku.

Četvrta opcija je stil oglasa i to možemo ostaviti na zadanim postavkama jer je najčešće i najprikladnije. Stil definira grafičke boje dizajna i može biti korisno ako nam je i web stranica drugačije palete boja.

Osim tih opcija za odabir određenog stila, boju svakog elementa možemo dodatno korigirati. Opcije koje se nude su boja teksta, boja naslova, boja linka i boja ruba oko oglasa.

Pod rezervnim oglasima (Backup ads) opcija je da Google prikaže prazan oglas za slučaj kada ne može pronaći neki relevantni.

Implementacija AdSense oglasa na web stranice

Za svaki oglas koji kreiramo potrebno je kopirati njegov kôd i zalijepiti ga u predložak naše web stranice na potrebno mjesto. Google će potom dalje sve sam učiniti, svakom korisniku će prikazati oglase koje smatra da su najrelevantniji sukladno njegovim prijašnjim pretragama.

Koliko se može zaraditi na AdSense

Povremeno posjetitelji web stranice kliknu na reklame i svaki puta kada se to dogodi ostvari se sitna zarada. Jedan dio kolača od zarade koji se naplati od oglašivača uzima Google dok veći dio prima autor web stranice. Provizija jako ovisi o tzv. CPC razini (Cost per Click) tj. koliko se svaki oglas može naplatiti a uvelike ovisi i o konkurenciji. Ako je konkurencija jaka, tada je isplativost veća.

Ovisno koliko je stranica posjećena toliko je veća vjerojatnost da više korisnika klikne na oglase. Stoga bitno je imati čim veću posjetu za što nam je potrebno imati kvalitetan sadržaj koji će privući posjetitelje i dobro optimizirane web stranice za tražilice kako bi korisnicima bili na prvim pozicijama za ono što traže.

Neke niše (kategorije) oglasa su puno više isplativije od drugih. Primjerice, zarada koja se može ostvariti na oglasima vezanima za osiguranje je veća nego zarada na oglasu vezano za prodaju nečeg od male vrijednosti, primjerice, sjemena povrća.

Sažetak

Vidjeli smo kako AdSense pomaže nagraditi naš trud izrade web stranica za sadržaj koji je zanimljiv korisnicima. No, definitivno nije za brzu zaradu. Treba ulagati u stranice svoje vrijeme, stvarati puno kvalitetnog sadržaja koji je jedinstven i relevantan za korisnike. Sadržaj treba redovito osvježavati svježim informacijama kako bi dali do znanja Googleu da se neprestano radi na njima. Ali i publiku treba znati zadovoljiti u pravoj mjeri, da im se sadržaj sviđa ali i da uvijek budu gladni i da traže još te nam se neprestano vraćaju.

Imate li neke nedoumice o korištenju Adsense reklama ili o njihovom umetanju na vašu WordPress stranicu? Slobodno nam se javite. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh