Preskoči do glavnog sadržaja

Google je danas najvažnija tražilica. Svake sekunde obradi preko 40 000 pretraga, što je 3,5 bilijuna svaki dan a godišnje je to preko 1,2 trilijuna (ovo je broj sa 11 nula). Vjeruje se da je Googleov uspjeh proizašao iz njegove želje i mogućnosti pružanja najkvalitetnijih rezultata za svakog korisnika. Razumijevanje namjere pretraživanja i pronalaženje najtočnijih i najrelevantnijih web stranica koja odgovaraju svakom upitu omogućili su Googleu da postane važan dio naše svakodnevice.

Važnost lokalnog pretraživanja

Google na svojojoj tražilici pruža najbolje rezultate na temelju namjere pretraživanja i lokacije korisnika. Što to zapravo znači? Korisnici kada traže određenu djelatnost ili proizvod, žele u kratkom vremenu saznati gdje se može naću njihovoj najbližoj okolici. Primjerice, nalazite se u Opatiji i želite pronaći neki hotel. Upišete samo taj pojam “hotel” u tražilicu i rezultati će biti najrelevantniji podaci za tu lokaciju. Dakle, nećete vidjeti koji su hoteli u Zagrebu ili Splitu premda su možda njihove stranice popularnije i bolje optimizirane za tražilicu, već ćete dobiti rezultate vezane za to područje Opatije i Rijeke.

Kombiniranjem traženog pojma i geo-lokacije korisnika Google je postao značajan medij za lokalna pretraživanja. Takva lokalna pretraga stvorila je jednake konkurentske uvjete za sve tvrtke neovisno o veličini i manje, te stoga lokalne tvrtke imaju mogućnost rangirati bolje na tom području i od jakih multinacionalnih kompanija.

Google je potom išao korak dalje i udružio lokalne rezultate pretraživanja s njihovom platformom Google karte, što je korisnicima omogućilo vizualnu predodžbu svih najbližih traženih lokacija na karti.

Što je Google Business?

Shvaćajući važnost lokalnog pretraživanja, Google je 2014. napravio platformu Google Business koja bi svim tvrtkama, obrtima i drugim djelatnostima omogućila registraciju svojeg poslovanja. Ovo je poslovni profil vaše tvrtke na Google tražilici koji omogućuje potencijalnim kupcima da više kupaca pronađe vašu tvrtku i upozna vaše proizvode ili uslugu, direktno iz pretraga na Google tražilici.

Registracija na toj platformi je posve besplatna a njenim korištenjem je omogućeno:

 • privlačenje novih klijenata
 • promocija akcija, događaja, prodaje i ponude
 • izravna komunikacija sa zainteresiranim korisnicima
 • primanje ocjena i recenzija te odgovaranje na njih
 • održavanje točnih informacija o vašoj tvrtki ili obrtu
 • uvid u stastistiku pretraživanja

Na mobitelima i tabletima rezultati takvih profila prikazuju se odmah na vrhu pretraživanja, iznad samih rezultata web stranica. Na desktop računalima prikazuju se s desne strane rezultata.

Google Business je danas izrastao u moćan marketinški alat za lokalnu SEO optimizaciju. Za razliku od plaćenih rezultata ovi prikazi u lokalnim rezultatima su posve besplatni. Obavezno iskoristite tu priliku.

Kako izgleda optimiziran profil

Optimiziran profil je prije svega profil koji ima ispunjene sve bitne informacije i konstantno je ažuriran. Google treba primijetiti da je profil aktivan.

Premda sve tvrtke imaju jednake startne uvjete na lokalnoj tražilici i ovdje postoji sustav rankiranja. Kvalitetnije prezentirane tvrtke i obrti, poslovanja koja imaju više informacija, bolje recenzije i ocjene će rangirati bolje od onih čiji profili su goli i neodržavani.

Kako postići bolje rankiranje na lokalnom pretraživanju

Velik broj korisnika dolaze direktno na Google jer kada traže određenu informaciju, tražilica im predoči odgovor bez potrebe da dalje traže po web stranicama i gube se u moru podataka. Dobar poslovni profil ključ je za visoku vidljivost u lokalnim pretraživanjima, isticanje iznad konkurencije i osvajanje kupaca. Pretvorite svoj Google profil u odličan alat za marketing vašeg lokalnog poslovanja.

Pronjuškajte vašu konkurenciju

Zamislite vašeg idealnog klijenta i upišite u tražilicu neke pojmove koje bi takav idealni klijent mogao tražiti. Proučite kakvi su rezultati i koliko je vaša konkurencija vidljiva. Koliko ima ispunjen profil, dodane fotografije, koliko ima recenzija i kakvog su prosjeka ocjene.

Kreirajte osnovni profil

Registracija profila je jednostavna. Prijavite se na Google Business stranici i ispunite naziv tvrtke i druge podatke vezane za kontakt. Ispunite svaki mogući odjeljak prikladnim podacima. Ime tvrtke, adresa, telefon, web stranica, radno vrijeme ako postoji.

Ako vaša tvrtka ima više lokacija, otvorite svaku lokaciju kao zasebunu. Ako profil vaše tvrtke već postoji, morate zatražiti vlasništvo.

Verifikacija profila

Nakon kreiranja profila potrebno ga je verificirati kako bi dokazali da ste upravo vi vlasnik te lokacije te kako ga nitko drugi ne bi mogao zloupotrijebiti.

Ovo je moguće učiniti na nekoliko načina:

 • dopisnicom koja se poštom šalje na vašu fizičku lokaciju
 • telefonom
 • emailom
 • skupno (kada se upravlja s deset ili više lokacija za istu tvrtku)
 • ako je lokacija već bila potvrđena na Google Search Console verifikacija može biti odmah riješena

Verifikacija telefonom i emailom nije dostupna za svaku lokaciju i kategoriju.

Najčešći način je verifikacija dopisnicom koju vam Google pošalje poštom na fizičku adresu. Trebala bi doći unutar 14 dana. U dopisnici ćete pronaći kod koji trebate upisati u korinisčki račun. Ako kojim slučajem u navedeno vrijeme niste dobili Google dopisnicu možete zatražiti da vam pošalju novu, a u međuvremenu nemojte mijenjati podatke. Nakon primitka dopisnice imate 30 dana za verifikaciju.

Optimizirajte svaku moguću informaciju unutar profila

Nakon verifikacije može se krenuti u dublju optimizacije profila.

Svaki podatak dodatno provjerite. Nemojte si dopustiti male greške u podacima jer mogu biti značajne za rangiranje. Na vašim web stranicama, na Google Business te na svim drugim servisima uvijek ciljajte da imate točno iste formatirane podatke, isti oblik naziva ulice, isti format broja telefona. Cilj je da vas svugdje konzistentno prepoznaju. Pazite da se svaki podatak podudara s ostalima na web stranica, svaka sitna nedosljednost uzima se u algoritam prilikom procjene vjerodostojnosti.

Naziv tvrtke

Naziv tvrtke pazite da bude identičan onom koji koristite na web stranici. Korisno je za kupce ako vas mogu posjetiti ili nazvati unutar radnog vremena.

Opis djelatnosti

Pod Info sekcijom unesite opis, kratko i jasno opišite čime se bavite i koje su osnovne usluge koju pružate ili glavni proizvodi koje prodajete. Iskoristite ovaj prostor kako bi bili jedinstveni i prikazali pozitivne strane onog što kupci vole u vašem poslu. Na raspolaganju vam je maksimalno 750 znakova. U početnim 200-300 znakova koristite glavne ključne riječi i njihove sinonime koje bi kupci mogli koristiti za pronalaženje proizvoda ili usluga vaše tvrtke. Ne ponavljajte informacije koje su već vidljive na drugim mjestima, tj. podatke koje ste već unosili i ne ubacujte linkove i ništa drugog osim čistog teksta.

Radno vrijeme

Uključite opciju radnog vremena i definirajte koje dane radite i u koje vrijeme. Ako je potrebno, postavite posebno radno vrijeme za blagdane, posebne događaje, dane s drugačijim rasporedom ili za privremena zatvaranja. Određene opcije ne postoji za neke kategorije, primjerice hoteli nemaju tu mogućnost uređivanja radnog vremena jer su svojim gostima otvoreni 24 sata.

Korisnici direktno mogu provjeriti radno vrijeme i vidjeti radite li u tom trenutku kako bi vas kontaktirali, što je pogotovo značajno u slučaju određenih dućana.

Područje djelovanja

Ako vršite dostavu, odaberite područje djelovanja. Primjerice, možete precizirati cijelu Hrvatsku i druge države, ili se fokusirati na određene županije, ili čak samo na određene kvartove unutar grada.

Kategoriju pripadnosti

Veliki postotak ljudi vidjet će vašu firmu ako pretražuje prema kontekstu kategorije, npr. “zdrava hrana”, a ne prema direktno onako kako se zove vaša tvrtka. Stoga, odabir prikladne kategorije je važna stavka koju Google razmatra za prilagođeno pretraživanje. Ovo se pogotovo odnosi na tvrtke čija imena nemaju ključne riječi vezane za njihove usluge, primjerice Bio&bio.

Kategorije su zadane i ne možete dodavati neke proizvoljne pa odaberite onu koja najviše odgovara vašem poslovanju. Pokušajte ju čim bolje definirati, npr. ako imate restoran nemojte samo odabrati restoran već pokušajte precizirati koji tip restorana ako imate te prilagođene opcije.

Primarna kategorija treba se odnositi na glavnu ponudu, a zatim odaberite i sekundarne kategorije. Nemojte nipošto birati kategorije koje nisu vezane uz vaše poslovanje.

Ovisno koju kategoriju odaberete vaš profil stoga poprimi neke druge značajke. Restorani i hoteli mogu imati gumb za rezervaciju smještaja kao i frizerski saloni rezervaciju termina, dok restorani mogu dodati narudžbu putem interneta.

Dodatni atributi

Opcijom dodatnih atributa možete dodatno označiti značajke za detaljnije opisivanje vašeg poslovanja i industriju kojoj pripadate. Primjerice, koje su mogućnosti plaćanja (samo gotovina, kreditne kartice itd.), jezici kojima je moguće komunicirati (engleski, njemački, francuski…), ima li lokacija parkirališno mjesto, je li pristupačno za invalidska kolica, jesu li dopušteni kućni ljubimci, ako ima Wi-Fi itd.

Ovisno o kategoriji dostupni su različiti atributi. Primjerice ako ste restoran, imate mogućnost dodati atribut za obavljanje dostave ili imate li terasu.

Fotografija

Unesite za početak nekoliko fotografija. Dodavanjem vlastitih fotografija možete osigurati da vaš profil izgleda najprofesionalnije a fotografije visoke kvalitete stvaraju snažan emotivni dojam i dokazano je da privlače više korisnika. Prema samoj Google informaciji, tvrtke koje postavljaju fotografije na svoj profil dobivaju 42% više zahtjeva na Google kartama i 35% više klikova na web lokacijama za razliku od tvrtki koje ne postavljaju fotografije.

Fotografije se mogu razdijeliti:

 • logotip: predstavlja vizualni identitet tvrtke te pomaže prepoznati vašu tvrtku kupcima na tržištu. Pogotovo tvrtke koje imaju samo osnovne informacije unešene (telefonski broj, radno vrijeme itd.) logotip se kod njih jako ističe. Idealna veličina je 250 x 250 px (minimalno 120 x 120 px)
 • naslovna fotografija: na vrh profila postavite naslovnu fotografiju koja najbolje predstavlja osobnost vaše tvrtke. U nekim slučajevima ta radnja ne jamči da će se naslovna fotografija pojaviti kao prva slika za vašu tvrtku. Idealna veličina fotografije je 1080 x 608 px (minimalno 480 x 270 px)
 • dodatne fotografije: razne druge fotografije vezane za poslovanje tvrtke (eksterijer, interijer, proizvodi i usluge, članovi tima…). Dodajte ih da biste istaknuli značajke svoje tvrtke te korisnicima omogućili donošenje odluka o kupnji.

Svaki korisnik može dodati fotografije na vaš poslovni profil, primjerice ako imate restoran, vaši gosti mogu unijeti fotografije jela ili ambijenta.

Idealno, svaki tjedan dodajte jednu novu fotografiju. Redovitim ažuriranjem fotografija dajete pozitivan signal Googleu da ste aktivni, što je svakako dobar znak za bolje rangiranje. Ali u svakom slučaju kvaliteta i konzistentnost su važni.

Savjeti za bolje fotografije

Slike moraju biti dobro i ravnomjerno osvijetljene i u fokusu, izbjegavajte prejako fotošopirane specijalnim efektima. Prezentirajte ih onakve kakve jesu u stvarnosti, kvalitetne, s jasnim prikazima. Fotografije loše kvalitete ne odražavaju se dobro na vašu tvrtku ili usluge.

Nemojte koristiti zaštićene slike jer krše autorska prava a Google ih zahvaljujući modernim tehnikama obrnutog pretraživanja može prepoznati i obrisati. Ovdje ulaze i stock fotografije koje se mogu kupiti. Slike nepoćudnog karaktera također nisu dozvoljene i njihovom upotrebom mogli biste se dovesti u neugodnu situaciju.

Fotografije eksterijera (fasada, dvorište, zgrada…) omogućuju prepoznavanje vašeg poslovanja s ulice. Objavite barem nekoliko kvalitetnih fotografija iz više smjerova iz kojih bi klijenti mogli doći do vas, kao i fotografije slikane u različitim dijelovima dana.

Fotografije interijera objavite da korisnici dožive ugođaj i vide kako izgleda unutrašnji prostor. Ako ste u mogućnosti, nije loše u vaše fotografije uključiti i slike sretnih kupaca u interakciji s vašim proizvodom prilikom kupovanja.

Objavite barem nekoliko reprezentativnih fotografija popularnih proizvoda, te pokoju fotografiju vašeg tima kada radi određenu uslugu što je odlično za predstavljanje osobnije strane tvrtke i topliji pristup koji kupci vole. Podijelite dio te atmosfere i zanimljive trenutke iz vašeg radnog mjesta.

Prednost geotagiranih fotografija

Moderne kamere imaju mogućnost svaku fotografiju označiti dodatnim informacijama koje nisu vidljive na samoj slici ali nalaze se u kodovima koje računala mogu procesuirati. Takva informacija nastaje kada fotoaparat koristi ugrađeni GPS (globalni pozicijski sustav) i svaku fotografiju obilježi točnom geografskom širinom, dužinom, nadmorskom visinom, smjerom slikanja i drugo. Ovakve geotagirane fotografije dodatno daju na mjerodavnosti jer se zna da su slikane baš na toj lokaciji.

Videozapisi

Pod sekcijom fotografija možete dodati i kratke videozapise. Bitno je da je videozapis relevantan za vašu lokaciju, proizvode ili usluge. Podržani su videozapisi do 100 mb veličine i 30 sek dužine trajanja. Ovo bi trebalo biti dovoljno za zainteresirati korisnika i potaknuti mu apetit za daljnje informiranje.

Nakon uploadanja potrebno je pričekati dok sustav ne procesuira videozapis i odobri ga, stoga je neophodno osigurati da ispunjava sve smjernice koje smo gore spomenuli.

Fotografije 360°

Platforma podržava unošenje fotografije koje su snimljene u svih 360 stupnjeva. Ovakve fotografije omogućuju ručno okretanje korisnicima kao da se sami nalaze na njoj i gledaju oko sebe. Fotografije 360° zanimljivije su korisnicima i pružaju više informacija od statičnih slika a obično se izrađuju od više pojedinačnih fotografija visoke rezolucije koje se spajaju u jednu cjelinu.

Google obično sam doda jednu 360° sliku koja je snimana preko Street View značajke na njihovoj Google karti.

Uklanjanje zastarjelih fotografija

Arhivu fotografija držite ažuriranom, te ukoliko primijetite stare, neprikladne ili nepovezane fotografije svoje lokacije obrišite ih.

Recenzije klijenata

Prilikom pregleda, tvrtke koje imaju pozitivne recenzije prikazuju se iznad onih bez ikakvih recenzija. Ovo je jedan od ključnih faktora za bolje rangiranje. Veću korist naravno ima ako su recenzije pozitivnije, ako se u recenzijama javljaju superlativi (odlični, vrhunski itd.), te ako su recenzije od pravih ljudi koji imaju legitiman profil dugo godina.

Zamolite zadovoljne klijente da napišu recenziju i spomenu koju dobru riječ o vama. Podsjetite ih da recenzije pomažu ljudima koji također traže takve proizvode ili usluge. Podsjetite ih da je ostavljanje recenzije vrlo jednostavno i brzo, a onima koji to naprave obavezno odmah odgovorite.

Nemojte plaćati ili davati popuste za dobre recenzije, da vam se ne obije u glavu ako se sazna da nisu pisane legitimno. Također nemojte odjednom navaliti na njih što znači da bude gomila recenzija odjednom a onda dugačka stanka bez ikakvih recenzija, neka sve to slijedi neki prirodni tok.

Na recenzije je poželjno odgovoriti, bez obzira jesu li pozitivne ili negativne. Odgovorom na dobre recenzije dodatno učvrstite pozitivan stav klijenta.

Što ako netko doda negativno recenziju?

Svaku kritiku dobrodušno prihvatite i pokušajte je iskoristiti za poboljšanje vašeg poslovanja. Negativnih recenzija će uvijek biti, ponekad možda čak i više nego pozitivnih jer ljudi koji su zadovoljni ne zamaraju se time dok korisnici vrućih emocija brzo traže pravdu.

Odgovaranje na recenziju

Recenzije i njihovi odgovori vidljivi su svima stoga pazite kako se odnosite. Odgovorite na recenziju ljubazno, nemojte se svađati već sva komunikacija mora biti u granicama pristojnosti i profesionalizma. Pokušajte iz recenzije izvući neku korist i osobu preobratiti da promijeni mišljenje.

Ako je negativna recenzija legitimna, uvažite kritiku, ispričajte se korisniku i pokušajte izgladiti stvar te ako je moguće ispraviti propust. Korisnik se može predomisliti, ispraviti recenziju i poboljšati ocjenu.

Uklanjanje recenzije

Ako je sadržaj recenzije posve neprikladan i krši pravila, možete zatražiti od Googlea da ga ukloni. No ovo nipošto ne radite samo jer niste zadovoljni ocjenom. Recenzija koja krši pravila je kad je sadržaj lažan – ako iskustvo osobe nije bilo stvarno ne bi se trebao objavljivati radi utjecanja na ocjenu. Dopuštena je isključivo recenzija koja se temelji na vlastitom iskustvu.

Objavljujte novosti na svom profilu

Na svom Google Business profilu možete objavljivati ponude, događaje, nove proizvode i promovirati proizvode. Takve objave prikazuju se u odjeljku pri dnu profila i njima dajete signal da ste aktivni što je kao i u slučaju recenzija ili ažuriranja fotografija pozitivan znak za bolje rangiranje. One mogu postati istaknute na temelju određenih upita za pretraživanje a mogu se dodatno prikazati i prilikom pretrage na Google karti.

Takve objave nagone korisnike da više istraže vaš profil i zadrže se na njemu. Ovo se dosta zanemaruje ali zapravo korisnici koji traže na Google tražilici imaju znatno veću namjeru za kupnju nekog proizvoda ili traženje određene usluge, nego kada na Facebooku gdje više ležerno skrolaju iz zabave (ili možda češće, iz puke dosade).

Svaka vrsta objava uključuje mogućnost dodavanja fotografije ili videozapisa te gumba za poziv na akciju (“pogledaj ponudu”, “saznajte više” itd.). Jedini nedostatak tih objava je da imaju rok trajanja od samo tjedan dana, a onda se arhiviraju. Ovaj period može se razlikovati kod događaja jer su oni vezani za određeni vremenski raspon.

Vrste objava koje možete objaviti:

 • novosti: objava novih informacija vezana uz rad tvrtke. Google vam ček može napraviti i prijedlog posta vezano za recenzije kupaca sa 4 ili 5 zvjezdica koje ste dobili.
 • događaji: promocija određenog događaja vezan za određeni datum. Upiše se vrijeme početka i kraj događaja, a ako ovo ne postoji događaj se ograniči na 24 sata. Također je i gumb na akciju.
 • ponude: promotivne ponude prodaje, kao i događaji, imaju datum za početak i kraj. Gumb na akciju je Pogledaj ponudu, odredi se da ide na određenu web stranicu. Moguće je dodati i kod za kupon te uvjete ponude (npr. popust se može ostvariti isključivo online kupnjom). Ponude se prikazuju na samom vrhu a optimiziranim kratkim naslovom korisnika da klikne
 • proizvodi: dodavanje proizvoda sa cijenom ili rangom cijene (od-do)

Objave podržavaju dužinu teksta do 1500 znakova ali ipak je poželjno da su kratki, između 150-300 znakova kako bi sažeto prenijele informacije.

Pitanja i odgovori

Sekcija u obliku pitanja i odgovora novija je mogućnost koju omogućuje platforma. Svatko može postaviti pitanje na profilu, a svatko može i odgovoriti. Napravite popis najčešće postavljenih pitanja koje vaša tvrtka može dobiti, a zatim odgovorite na njih. Prilikom ovoga imajte na umu ključne riječi vezane uz termine vaše djelatnosti ali bez forsiranja, neka rečenice zvuče prirodno.

Proizvodi i usluge

Dodajte proizvode i usluge koje nudite, navedite naziv, opis i cijenu ako je moguće. Puni opis prikazuje se kada korisnik klikne na određeni proizvod. Opišite uslugu koju nudite, unesite cijenu (možete unijeti fiksnu cijenu ili cijenu “od”). S obzirom da sve ove radnje treba raditi ručno pa tako i ažurirati kada je potrebno, odaberite proizvode koji su trajni, koje nećete moći lako rasprodati ili kojima se cijena ne mijenja često.

Najbolje bi bilo da svoje usluge pametno i promišljeno slažete u različite skupine te opisujete kratkim ali preciznim rečenicama koje će biti od najveće koristi vašim budućim klijentima.

Tekst u opisu ne smije imati pozive na radnju (linkove, telefon, email…). Pripazite i na to da ne možete reklamirati proizvode ili usluge koji podliježu zakonskim propisima, kao što su alkohol, kockanje, duhan, usluge za odrasle i sl.

Vođenje profila

Kreiranje korisnika

Ako imate mnogo posla i sigurni ste da nećete moći na vrijeme ažurirati informacije, odgovarati na recenzije i upite, te druge stvari vezane za vođenje profila, u ovom polju dodajete osobu koje će to raditi umjesto vas.

Ako imate osobu koja je zadužena za održavanje sadržaja, kreirajte novog korisnika i postavite mu ulogu upravitelj lokacija. Tom ulogom osoba ostvaruje mogućnost izrade i publiciranja objava, dodavanje i uređivanje fotografije te odgovaranje na recenzije ali nema puna prava administratora.

Analiza posjete

Unutar platforme dostupna je osnovna statistika posjete. Ovdje možete provjeriti koja je vaša ciljna publika, kome se obraćate, tko traži vaše usluge, tko najviše kupuje vaše proizvode kako bi prilagodili komunikaciju upravo toj skupini.

Neke od stavki koje je moguće vidjeti:

 • koje ključne riječi korisnici pretražuju da bi došli do vas
 • koliko ljudi vas je nazvalo telefonom preko profila
 • pregled lokacije s kojih korisnici traže informacije

Razmjena poruka

Google vam omogućuje direktnu komunikacija s vašim klijentima u svarnom vremenu. Da bi mogli koristiti ovu opciju morate instalirati aplikaciju na vašem pametnom telefonu i uključiti tu opciju. Možete postaviti automatski odgovor koji će kupci vidjeti kada vas kontaktiraju, čime im se zahvali na upitu i obavijesti da ćete im se brzo javiti. Kroz takve poruke ako zatreba klijentu možete poslati i fotografiju.

Sažetak

Google Business može biti jak marketinški alat za rankiranje unutar lokalnog pretraživanja te nije samo jednokratna registracija profila. Zahtijeva kontinuirani rad kako bi se maksimizirala korist od njega. Pomoću napomenutih savjeta pretvorite poslovni profil u odličan alat za konverziju posjetioca u kupce i klijente.

Trebate li nekog tko će vam izraditi Google Business profil ili nekoga tko će voditi vaše poslovanje prema smjernicama najbolje prakse? Javite nam se.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh