Preskoči do glavnog sadržaja

Google je tvrtka koja konstantno radi na razvoju novih mogućnosti promičući im granice. Jedna od njih je Google Lens, tehnologija koja bi mogla promijeniti svijet.

Što je Google Lens

Google Lens je moderna tehnologija skeniranja slika koja je sposobna identificirati predmet slikanja i prikazati dodatne podatke o njemu. Predmet koji identificira potom pretraži na internetu putem Google tražilice kako bi pronašao podudaranja.

Google Lens je odličan način kada želimo nešto tražiti a da nam nije jasno što želimo upisati. Primjerice, šetamo gradom i odjednom primijetimo neki predmet te poželimo saznati više informacija o njemu. Jedino što trebamo učiniti je usmjeriti pametni telefon prema tom objektu i Google Assistant će ga analizirati. Gotovo istog trena prikazat će se skočni prozor u kojem se predoče relevantne informacije koje Google pronađe o njemu. Osim toga, dobit ćemo i prijedloge za ono što se nalazi u blizini nas. Ako se radi o nekom komadu odjevnog predmeta, možda ćemo dobiti pregled važnih dućana gdje možemo kupovati odjeću.

Google Lens je aplikacija koja može promijeniti svijet i postati jedna od najvažnijih tehnoloških napretka posljednje desetljeće. Oslanja se na umjetnu inteligenciju te konstantno uči i napreduje. Tehnologija je najavljena 2017. i već zasad poprilično impresivno prepoznaje svakodnevne predmete. Tehnologija je koja omogućuje robotima da vidi i razumije svijet oko sebe.

Što možemo postići pomoću Google Lens

Fotografiranjem predmeta i objekata oko nas Google će nam pokušati pružiti detaljnije informacije o svemu što pronađe na fotografiji. U Google Lens slika kojom pretražujemo i ono što se identificira je zapravo “ključna riječ”. Primjerice,

  • Slikanjem zgrade, restorana ili kafića dobijemo rezultate o njima
  • Na temelju filmskog plakata prikazuju se informacije o tom filmu
  • Ako se radi o brendu prikažu se detalji o adresi, radno vrijeme, ocjenu i recenzije za tvrtku a Google te informacije zna preko Google Business profila
  • Skeniranjem dokumenata i posjetnice identificiraju se kontakt informacije kao što su e-mail, telefonski broj i drugi podaci
  • Mogu se skenirati i barkodove, korisnici u dućanu mogu skenirati proizvod te tako saznati više informacije o njemu
  • Ako šetamo muzejom, možemo saznati više informacija o umjetničkim djelima koje vidimo
  • Slikanjem teksta, kamera ga može označiti i kopirati ga
  • Usmjeravanjem na tekst koji je pisan na stranom jeziku, Google translate će ga prevesti
  • Slikanjem psa ili mačke može nam vratiti podatke o pasmini, isto kao i identifikacija vrste kada slikamo biljku

Ako dopustimo Google Lensu da slobodno koristi našu lokaciju tada će moći vratiti preciznije rezultate, primjerice podatke koji su vezani uz našu lokaciju. Ako se nalazimo u Zagrebu, Londonu ili Milanu, rezultati su vezani za te gradove. Ako slikamo neko cvijeće, osim identifikacija predmeta mogu nam se prikazati lokacije obližnjih cvjećara.

Sažetak

Google Lens je uzbudljiva nova tehnologija koja se pokazuje poprilično uspješnom i svjetle budućnosti. Zahvaljujući jednostavnosti upotrebe, Google Lens će vjerojatno postati sve popularniji, zajedno s glasovnim pretraživanjem, u odnosu na ručno pretraživanje tekstualnih upita.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh