Preskoči do glavnog sadržaja

Google je u svibnju predstavio novi algoritam MUM (eng Multitask United Model) koji može revolucionarno promijeniti način kako pretražujemo te odgovore koje dobivamo. Algoritam je navodno tisuću puta moćniji od prethodnog algoritma BERT-a koji je bio najavljen dvije godine prije.

Što je MUM

MUM je novi Google algoritam tražilice koji je izgrađen kao nasljednik BERT jezičnog modela, jedino tisuću puta moćniji. Radnje ne obavlja proceduralno jedan po jedan već je sposoban istovremeno vršiti nekoliko radnji. Sposoban je razumijeti značenje teksta, služiti se video i audio zapisima koji su dostupni na preko 75 jezika te ih prevesti, oblikovati znanje o traženom upitu i odgovoriti na složena pitanja. Google je dao usporedbu – ako je korisnik posjetio planinu Fuji u Japanu a već je bio u posjeti planini Mont Blanc u Francuskoj, dobit će savjete kako da se pripremi za drugačije prilike.

Algoritam je još u ranoj fazi razvoja te će Google nastaviti raditi na njema i nadograđivati ga. MUM može utjecati na još bolje rezultate pretraživanja ali također može govoriti i o sasvim novoj vrsti. Npr. vidjeli smo kako odgovaranjem na česta pitanja potencijalnih klijenata možemo raditi na sadržaju i jačati pozicije web stranice u rezultatima pretraga. No u budućnosti će možda to raditi sam algoritam a na nama je da se samo fokusiramo na poboljšavanje proizvoda i izgradnju branda.

Otklanjaju se jezične barijere

Smatra se da u svijetu postoji oko 7000 jezika kojim čovjek komunicira u svakodnevnom životu. Naravno, relativno mali broj njih je široko rasprostranjen ali ipak, samo u Europskoj Uniji službeno se koriste 24 jezika što nije mala brojka.

Jezična barijera može biti značajna prepreka pristupu informacijama jer nije jednostavno prevoditi sadržaj. MUM nastoji razbiti tu barijeru te spojiti znanje postavljeno na raznim jezicima. Ako neki članak postoji na japanskom vjerojatno ga nećemo moći pronaći osim ako baš na pretražujemo na japanskom jeziku. U budućnosti ćemo imati pristup svim jezicima neovisno o postavljenom jeziku tražilice jer će nam Google automatski prenijeti znanje u jezik kojim se mi služimo. Poprilično moćno, zar ne? 🙂

Trenutno se navodi da je MUM sposoban razumijeti 75 najpopularnija jezika.

Razumijevanje različitih tipova sadržaja

MUM počiva na multimodalnosti što znači da se komunikacija odvija kroz različite načine. Ona može biti pisana u obliku teksta, vizualnih i audio zapisa, slika… Dakle, istovremeno može razumjeti informacije neovisno o formatu.

Kako se pripremiti za MUM epohu?

S obzirom na to da Googleov algoritam postaje sve napredniji u razumijevanju sadržaja na web stranicama, koje White SEO taktike još možemo koristiti? Naravno, pisanje i stvaranje kvalitetnog sadržaja koje će naši korisnici vrednovati mora biti prvo na listi. Originalan, dobro strukturiran te lako čitljiv tekst pisan jednostavnim jezikom kako bi Google čim lakše mogao razvijati zaključke. A kvalitetan i raznolik sadržaj potrebno je tehnički oblikovati unutar kôda stranice pravilnim HTML oznakama, strukturiranim podacima i drugo.

Potrebna vam je visoka razina tehničke savršenosti web stranica? Javite nam se. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh