Preskoči do glavnog sadržaja

Trenutno prema statistici ljudi koriste Google tražilicu otprilike 3,6 milijardi puta dnevno što je doista impresivna brojka. To je 2,5 milijuna pretraga svake minute. I ta brojka neprestano raste. U trenutku kada čitate ovaj sadržaj slobodno računajte da je ta brojka veća.

Direktno na samoj tražilici otvara nam se mogućnost da reklamiramo tvrtku. Uz ovolike brojke, oglašavanje na Google tražilici naprosto ne može biti loša odluka. Drugim riječima, svakom pretragom koju korisnici izvrše otvaraju nam se vrata potencijalnim kupcima te mogućnost povećanja prodaje prozivoda ili usluga.

Ovdje nastupa usluga zvana Google Ads, nekoć poznata pod drugim imenom Google Adwords. Google nam nudi mogućnost promocije odnosno oglašavanja usluga ili proizvoda potencijalnim kupcima koji to pretražuju na njihovoj tražilici putem specifičnih ključnih riječi. Ako se kampanja dobro podesi, tada postoji velika mogućnost za ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata.

Krenimo redom i pogledajmo prvo što je Google Ads, koja mu je svrha, kako funkcionira i kako može pomoći vašem poslovanju.

Što je Google Ads?

Google Ads je platforma koja se bazira na temelju mrežnog oglašavanja kojom upravlja Google. Prvobitno ime navedene platforme bilo je  Google Adwords, da bi 2018. godine tvrtka promjenila ime u Google Ads. Osim imena ništa se nije drugo promjenilo, pa slobodno možemo reći da princip rada ostaje isti.

Kada korisnik na Google tražilici pretražuje određeni pojam putem ključne riječi, tada kao rezultat pretraživanja dobije željene podatke u rezultatima pretraga (tzv. SERP). Unutar tih rezultata mogu pojaviti oglasi za tu ciljanu riječ.

Kao primjer, možemo navesti da korisnik na njihovoj web tražilici pretražuje pojam “najbolji mobiteli 2021”. Kod rezultata pretraživanja može se odmah uočiti da se svi oglasi nalaze na samom vrhu. Po pitanju izgleda, plaćeni oglasi su skoro identični kao i organski rezultati pretraživanja osim prvog oglasa koji se nalazi na samom vrhu. Drugim riječima, to je odlična prilika za oglašivače, jer svi u svijetu online marketinga znaju da rezultati na samom vrhu prve stranice pretraživanja ostvaruju veliki promet i odlične poslovne rezultate.

Pojavljivanje oglasa na samom vrhu ili bliže samog vrha rezulatata pretraživanja nije zagarantirano jer se istovremeno mnogo drugih oglašivača natječe za istu ili vrlo sličnu ključnu riječ putem Google Adsa.

Da bi razumjeli zašto je to tako, pogledajmo u nastavku kako doista funkcionira Google Ads.

Kako Google Ads funkcionira

Google Ads funkcionira po metodi PPC (eng. Pay per Click), odnosno drugim riječima plaćanju po kliku. To znači da oglašivači odrede željene ključne riječi i za te ključne riječi iznesu svoju ponudu, dok se istovremeno natječu s drugim oglašivačima za istu ključnu riječ.

Ponuda, odnosno “maksimalna ponuda”, predstavlja iznos koji ste voljni izdvojiti za pojedini oglas. Primjerice, ako maksimalna ponuda iznosi 4 američka dolara, a kasnije tokom licitacije Google utvrdi da cijena za jedan klik iznosi 2 američka dolara tada ćemo dobiti položaj za oglas. Međutim, ako Google utvrdi da će cijena za jedan klik iznositi više od 4 američka dolara, tada nećemo dobiti mjesto među oglasima.

Isto tako postoji mogućnost da mi kao oglašivač možemo odrediti koliko će iznositi dnevni proračun, odnosno koliko smo  spremni potrošiti za jedan dan oglašavanja. Na taj način možemo biti sigurni da nećemo prekoračiti budžet kampanje. Istovremeno, steći ćemo bolji dojam po pitanju digitalne kampanje i eventualno ćemo moći naknadno napraviti neke izmjene.

Oglašivači imaju tri mogućnosti za svoje ponude:

  1. Cijena po kliku (CPC) – plaća se za svaki ostvareni klik na oglas
  2. Cijena po milji (CPM) – plaća se za svakih 1000 pojavljivanja oglasa
  3. Cijena po angažmanu (CPE) – plaća se kada korisnik izvrši specifičnu radnju na oglasu, primjerice pogleda video ili se prijavi na email listu

Nakon toga Google uzima iznos ponude te ga spaja s ocjenom oglasa. Navedeni proces zove se ocjena kvalitete oglasa. Prema riječima Googlea, oglasi koji su kvalitetni mogu ostvariti nižu cijenu oglašavanja i istovremeno mogu ostvariti bolju poziciju oglasa. Ocjena oglasa je definirana na ljestvici od 1 do 10, gdje je 10 naravno najbolji rezultat. Taj proces je veoma važan jer nam govori koliko je oglas kvalitetan. Svakom oglašivaču je cilj kreirati što kvalitetniji oglas jer na taj način uz manji trošak kampanje možete ostvariti puno bolje rezultate.

U svakom slučaju, ideja kod svake kampanje je da što više potencijalnih korisnika klikne na oglas jer na taj način imamo veće šanse da postignemo zadane ciljeve.

Sve u svemu, sada ste naučili kako Google oglasi funkcioniraju pa krenimo pogledati koje sve vrste oglasa Google nudi oglašivačima za kampanje.

Vrste Google Ads oglasa

Za korištenje Google Ads oglašavanja na raspolaganju nam je nekoliko različitih vrsta kampanja:

  • pretraživačka kampanja
  • prikazivačka kampanja
  • shopping kampanja
  • video kampanja
  • kampanja za aplikacije

U nastavku ćemo vam prikazati kako svaka pojedino kampanja funkcionira i koju bi eventualno trebali odabrati.

Pretraživačka kampanja

Ako odaberemo pretraživačku kampanju, tada će se oglasi pojaviti kao tekstualni oglas na stranici rezultata pretraživanja za specifičnu ključnu riječ.

Primjerice, ako je ključna riječ kampanje: “gaming računala”. Tada će se vaši oglasi pojavljivati na stranici rezultata pretraživanja isključivo kada korisnik pretražuje koristeći vašu željenu ključnu riječ. Osim toga, ova vrsta oglasa nije jedina vrsta tekstualnih oglasa na pretraživačkoj mreži. Oglašivač može omogućiti da se dodatno vaši oglasi pojavljuju i na Google Shoppingu, što nas dovodi do sljedeće vrste oglasa.

Shopping kampanja

Ova vrsta kampanje nam omogućuje promociju usluga ili proizvoda na mnogo zanimljivi način, odnosno, da ih reklamiramo na slikoviti način. Oglasi se mogu prikazati kao slike na tražilici. A dodatno u ovoj vrsti kampanje, oglasi se također mogu pojaviti na Google Shoppingu. Ako prodajete fizički proizvod, tada oglasi na Google Shoppingu mogu dobiti izravne potencijalne kupce.

Prikazivačka kampanja

Kod korištenja prikazivačke kampanje, Google koristi svoje partnere za prikazivanje vaših oglasa. Oglasi se mogu prikazivati na web stranicama, forumima i sličnim web mjestima a imamo mogućnost da se oglasi prikazuju kao početna video snimka na Youtube platformi prije nego što se stvarni video počne prikazivati. Međutim kao što smo ranije rekli, postoji veliki broj web lokacija gdje se vaš oglas može prikazati. Shodno tome, može se pojaviti i na Google Gmail platformi.

Prikazivačka kampanja ima nekoliko prednosti a jedna od njih je svakako njezin doseg. S obzirom na to da je Google partner sa preko dva milijuna web stranica i na taj način omogućen je velik domet. Po pitanju izgleda oglasa, tu su nešto više fleksibilniji te oglas možete biti tekstualni, slika, video, ili čak GIF.

Svaka vrsta kampanje ima svoje pluseve ali i minuse a situacija je jednaka i ovdje. Najveći minus prikazivačke kampanje je taj što će se oglasi prikazivati i na web mjestima na kojima možda mi to ne bi željeli. Ali ako uložimo puno truda u navedenu kampanju, onda svakako možete dodatno ograničiti gdje će se oglasi prikazativati.

Video kampanja

Kod ove Google Ads kampanje oglasi se prikazuju unutar Youtube videozapisa. Na prvu zvuči vrlo slično o čemu smo ranije pričali, međutim kod Video kampanje ipak imamo više mogućnosti kod odabira jer se primarno orijentiramo na video oglase.

Video oglasi dostupni su u nekoliko oblika. Primjerice, postoje video oglasi koji se mogu preskočiti, ali postoje i oni koje ne možete preskočiti. Ovo je doista super ako imamo odličnu ideju za video oglas. Ako želimo promovirati svoj Youtube kanal, onda je svakako dobro razmisliti o Discovery oglasima, s kojima možemo promovirati pojedinačno video snimke i na taj način graditi Youtube kanal.

Kampanja za aplikacije

Vrlo je poznata činjenica da se mobiteli i ostali pametni uređaji koriste svakodnevno i da su premašili broj korisnika računala. S obzirom na sve navedeno, ova vrsta kampanje je svakako zanimljiva za mnoge oglašivače jer nudi veliki broj potencijalnih kupaca. Naime, oglasi iz ove kampanje se prikazuju unutar aplikacija na pametnim uređajima.

Sada kada smo objasnili koje sve vrste Google Ads oglasa postoje, možemo pogledati koliki su troškovi reklamiranja.

Trošak oglašavanja na Google

Prema dostupnoj statistici, prosječna cijena jednog klika u Sjedinjenim Državama iznosi između 1 i 2 američka dolara. Precizan odgovor na ovo pitanje nije moguće dati s obzirom da ovisi o nekoliko različitih čimbenika Google kampanje, kao što su kvaliteta oglasa, jezik, država u kojoj želite promovirati svoje usluge i proizvode. Cijena za jedan klik nije jednaka u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Cijena će normalno varirati od oglasa do oglasa. Isto tako kada kampanja krene s radom, zna se vrlo često dogoditi da u prvih nekoliko dana primjerice cijena po kliku bude vrlo visoka, ali nakon stabilizacije kampanje cijena se snižava na optimalne uvjete. Također, kod izrade kampanje Google će prikazati informativan trošak kampanje, čisto da imamo na umu koliki orijentacijski trošak možemo očekivati.

Zaključak

Google Ads je glavna mreža za oglašavanje tvrtke zahvaljujući najvećoj mreži s velikim brojem partnera što omogućava veliki izbor kod izrade kampanje. Osim toga nude veliki broj mogućnosti kod izrade svake pojedinačne kampanje uključujući stalne analize, prijedloge za optimizaciju i pružaju odličnu korisničku podršku ako zatreba. Također, svaka kampanja može biti podešena da precizno cilja određenu publiku, što u konačnici omogućuje bolje poslovne rezultate.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh