Preskoči do glavnog sadržaja

Ne bi li bilo vrijedno imati uvid u detaljne informacije što Google misli o našoj web stranici i kako joj možemo povećati kvalitetu? Takav alat postoji već jako dugo a zove se Search Console.

Što je Search Console

Search Console (bivši Webmaster tools) je usluga koju Google nudi kako bi mogli pratiti perfomanse naših stranica. Pomaže nam shvatiti kakav je uvid Google tražilice u svaku web stranicu koju smo izradili, prijavili i verificirali. Alat nije obavezan i sama prijava ne utječe na rezultate pretraživanja međutim od velike je važnosti. Alat je posve besplatan za korištenje. Od siječnja 2018. pružaju nam se nove mogućnosti kada je postavljena nova verzija Search Console.

Ne trebate biti developer da bi imali koristi od alata. Alat je namijenjen i drugima koji žele imati uvid u web stranice na Googleu.

Samo neke od mogućnosti Search konzole:

 • analiza posjećenosti stranica, koje pojmove posjetitelji traže i kako se klikabilnost za njih povećava ili smanjuje
 • pregled stranica koji linkaju na vas (dolazni linkovi) te jačina internih linkova na stranici
 • uvid u tehničke probleme ako postoje koje otežavaju indeksiranje
 • pregled u strukturirane podatke koji se koriste
 • pregled mape stranica
 • traženje ponovnog indeksiranja stranice

Sve to je vrlo slično kao što Microsoft Bing nudi pregled podataka vezano za svoju tražilice putem Bing Webmaster Tools.

Instalacija

Potrebno je imati izrađen račun na Google, ako koristite Gmail već imate korisničko ime i lozinku koju možete koristiti za pristup. Ulogirajte se na Google Search Console.

Na raspolaganju su vam dvije mogućnosti:

 • u jednom koraku dodati domenu koja će uključiti sve poddomene
 • dodati domenu sa svakom poddomenom i protokolom zasebno

Bilokoji način da odaberete potrebna je verifikacija čime dokazujete da ste vlasnik stranice.

Dodavanje domene jednim korakom

 1. Unesite naziv domene (npr. web-trgovina.hr) i na idućem zaslonu kopirajte zapis koji vam se nudi.
 2. Koristeći novi prozor u pregledniku ulogirajte se u cPanel i potražite Zone Editor.
 3. Pokraj naziva domene kliknite “Manage” i na idućem zaslonu “Add record”
 4. Unesite naziv vaše domene s točkom na kraju, pod Type odaberite TXT i u traženo polje zalijepite zapis koji ste kopirali u prvom koraku
 5. Vratite se na prozor u pregledniku za Search Console i potvrdite verifikaciju. Ako odmah ne radi proradi, pokušajte malo kasnije verificirati dok se promjene ne ažuriraju.

Dodavanje svake poddomene zasebno

Ako odaberete ovaj način potrebno je dodati barem 4 puta novo svojstvo: www i bez www, te http i https.
Primjerice, ako vam je domena trgovina.hr potrebno je dodati:

 • http://trgovina.hr
 • https://trgovina.hr
 • http://www.trgovina.hr
 • https://www.trgovina.hr

Ovaj korak omogućuje nekoliko verifikacija, odaberite samo jednu:

 • preuzimanjem datoteke – preuzmite datoteku i uploadajte je u root vašeg projekta, obično je to odmah unutar public_html direktorija
 • unošenjem meta taga unutar stranice – ovo je više za developere ali ako koristite WordPress i imate instaliran SEO Yoast tada u njegovom izborniku pod “Općenito”, u sekciji “Alati za webmastere” unesite taj zapis u polje “Google potvrdni okvir”
 • pomoću Google Analytics ili Google Tag Manager kôda – ako je nešto od toga postavljeno samo kliknite verify
 • pomoću DNS zapisa – za korake slijedite prethodni primjer od točke 2

Ne zaboravite linkati Google Analytics račun sa Search Console: otvorite vaš Google Analytics račun, otvorite Admin sučelje, pronađite Property settings i opciju povezivanja Search console.

Pregled sekcija u Search konzoli

Generalni pregled je samo osnovni pregled sa grafovima i linkovi upućuju na svaku sekciju. Pogledajmo te glavne sekcijama koje su sve mogućnosti.

Performanse

Na ovoj stranici prikazano je više toga pa ajmo raščlaniti pojedine stavke. Na gornjem sučelju je filter koji omogućuje odabir  pregleda kako stranice rangiraju, kako slike rangiraju na Google pretrazi specifično za slike, potom na pretrazi za filmiće te novosti.

Dostupna je promjena raspona datuma za prikaz. Novost je da nova verzija omogućuje uvid u podatke posljednjih 16 mjeseci (počinju se registrirati otkad je prijavljena domena na Search Console), dok je starija omogućivala uvid u podatke do 90 dana.

Svaki od tih prikaza možete razvrstati prema broju klikova, dojmova (impresija), prosječnog klikovnog postotka (Click through rate), prosječne pozicije na tražilici. Moguće je i preciznije segmentiranje prema upitu, stranici, državi i vrsti uređaja.

Broj klikova

Broj klikova nam pokazuje koliko često korisnici kliknu kada vide našu stranicu u rezultatima pretrage. Ako je ovaj broj nizak, ne bi bilo loše pogledati mogu li se naslovi i opisi stranica optimizirati kako bi se bolje istaknuti u tim pretragama. Također bi bilo dobro provjeriti kako izgledaju drugi rezultati konkurencije. Broj klikova je direktno vezan za samu poziciju, jer ako se stranica nalazi u prva 3 rezultata tada će i broj klikova normalno biti znatno veći.

Impresije

Dojmovi ili impresije nam pokazuju koliko često se stranice prikazuje u rezultatima pretraživanja. Ovdje vidimo ključne riječi i pojmove ali ne vidimo i na koje stranice se točno ovo odnosi. Zato kliknite na ključne riječi da bi otvorili detaljniji prikaz za to i onda odaberite “Pages”.

Pogledajte jesu li ovdje navedene stranice za koje želite da rangiraju za te ključne riječi? Jer ako nisu, trebalo bi istražiti kakvo je stanje s tom stranicom i shodno tome pristupiti izradi SEO optimizacije.

Prosječni klikovni postotak (CTR)

Ovaj podatak nam govori koji postotak korisnika je kliknulo na našu stranicu. Da bi ga povećali pokušajte optimizirati meta naslov i opis stranice tako da se jače izdvoji i bolje privuče osobu. Ovo je moguće ako je stranica na prvom stranici pretraživanja, ako nije onda je potrebna dublja SEO optimizacija.

Prosječna pozicija

Kao što sam naziv govori, ovo je prosječna pozicija vaše stranice ovisno o navedenim ključnim riječima koje korisnici traže. Pozicija nikad nije fiksna već ovisi o mnogo faktora, jedan od njih je i sama lokacija korisnika, no podatak daje otprilike uvid u situaciju.

Možete vidjeti koje ključne riječi su relativno blizu visokih pozicija a ipak nedovoljno dobro. Ovo su prilike da sadržaj za njih nadopunite i bolje optimizirate za te riječi, kako bi ih malo pogurnuli prema početnim pozicijama.

Ako dodate filter na uređaje i usporedite mobilnu i desktop verziju, možda ćete vidjeti da su pozicije stranica na mobitelima lošije nego na desktopu. Vjerojatno vam je u tom slučaju stranica nedovoljno optimizirana za mobitele.

Pregled URL-a

Ubacite punu putanju adrese čime možete vidjeti neke podatke o toj stranici, ima li greške. Ako ste neke promjene izvršili i želite da se te promjene brzo zrcale na Google tražilici odaberite “Request indexing” kako bi zatražili ponovno indeksiranje.

Generalno, ova sekcija nam pomaže u pronalaženju problema i daje natuknice kako ih otkloniti.  Ovdje možete pronaći informaciju je li stranica prilagođena za mobilne ekrane, je li stranica optimizirana za brzinu, kakvo je stanje sa strukturiranim podacima i slično. Primjerice, kod stavka za strukturirane podatke neke stranice mogu imati upozorenja, no to se obično odnosi na opcionalne podatke koje stranica nema. Primjerice, često vidimo kod web trgovina da proizvod nema recenzije, ocjene ili globalni identifikator (ISBN, GTIN i drugi). Ovakve stvari su posve normalno, no ako te podatke imate svakako ih podesite kako bi vam stranica bila bolje optimizirana.

Indeksiranost stranica

Pokrivenost

Sekcija pokrivenosti ukazuje nam koliko naših stranica je tražilica indeksirala, postoje li neke greške koje onemogućuju indeksiranje, koliko je ispravnih stranica te koliko stranica nije uzeto u razmatranje. Ako često radite promjene na stranicama nije loše svako malo baciti pogled na ovu sekciju kako bi pravovremeno ispravili nedostatke.

Stranice koje se vode pod isključenima za indeksiranje može biti zbog više razloga:

 • isključena je mogućnost indeksiranje noindex tagom ili preko robots.txt datoteke
 • stranica ima redirekciju (preusmjeravanje) na drugu stranicu
 • postoje neki tehnički problemi u prikazu stranice ili stranice više ne postoji (greška 404)
 • stranica ima podešen canonical tag koji upućuje na drugu verziju stranice
 • stranica je duplicirana

Ne znači nužno da su sve ove stavke bile greške ali ako ih promijenite možete kliknuti na URL i zatražiti ponovno indeksiranje. Nagli padovi u broju indeksiranih stranica, ako nisu namjerni, mogu ukazati na određene probleme kao isključena mogućnost indeksiranja na cijeloj web stranici ili možda probleme sa zloćudnim skriptama.

Mape stranica (sitemap)

Mape stranica (sitemap

Mapa stranica nam omogućuje uvid u sve važne stranice dostupne tražilicama na indeksiranje. Obavezno je unesite kako bi Google imao sav popis spreman za obradu. Samo unesite putanju datoteke u odnosu na domenu. Ako je web stranica izrađena na WordPressu i verzija mu je veća od 5.5 tada je datoteka wp-sitemap.xml, ali ako ste instalirali SEO Yoast datoteka je sitemap_index.xml. Ako ni to ne funkcionira, pokušajte samo sitemap.xml.

Datoteka sitemap sadrži informaciju koliko se često se ažurira svaka pojedina stranica te eventualno sadrži dodatne informacije o slikama i video sadržaju. Teoretski, Google ne treba ovu datoteku ako vam je web stranica mala da sazna koji sve podstranice postoje na vašoj domeni jer može do njih doći prateći interne linkove. Međutim, ovako mu se olakšava posao i daje mu se pregledan popis za učinkovitu analizu, a za velike web stranice s ogromnim brojem podstranica i raznih tipova objava ovo je jako značajno.

S vremenom se ovdje mogu vidjeti greške ukoliko postoje ili stranice koje nisu indeksirane  te kada je zadnji puta Google prošao taj popis i koliko je stranica otkrio.

Uklanjanja

Ovdje se mogu zatražiti uklanjanja nekih stranica koja je Google indeksirao a da mi to nismo htjeli, npr. kada smo zaboravili postaviti noindex parametre.

Dolazni i interni linkovi

U sekciji linkova možete vidjeti koliko dolaznih linkova imate sa drugih stranica na vaše te koje stranice su to točnije te koji usidreni tekstovi (eng. anchor) se koriste za građenje linkova. Ovo su veoma značajne informacije vezane za bolje rangiranje na tražilicama.

Na desnom dijelu je pregled internih linkova, što može biti korisno za analizu jer dobro uspostavljena mreža između vaših internih stranica je također bitna za SEO optimizaciju. Svaki link ima informaciju koliko stranica linka na njega a kada se kliknuti vidi se koje su to sve stranice koje linkaju na nju. Stranice koje su najbitnije trebale bi imati i najviše internih poveznica.

Poboljšanja stranica

Sekcija poboljšanja u izborniku uključuje nekoliko stavki koje smo dotakli

Prilagođenost za mobitele

Ovdje vidimo je li stranica generalno prilagođena za mobitele, tj. smanjuje li se sadržaj prikladno po veličinama ekrana. Tu je još pregled drugih manjih mogućih problema kao ako je tekst premale veličine da se može vidjeti pročitati ili su neki klikabilni elementi (linkovi, gumbovi, polja za kontakt obrasce…) previše blizu pa ih korisnici teže prstom kliknu (ima i onih krumpirastih prstiju :).

Sigurnost i ručne radnje

Ako vam je ova sekcija prazna odlično. Neka samo ostane tako. Ovdje možete pronaći jedino negativne stavke, primjerice ako na stranici postoji određeni sigurnosni problem kao što su aktivne zloćudne skripte što se može dogoditi ako vam stranice nisu bile sigurnosno učvršćene. Ili ako postoje neki problemi zbog kojih vas je Google kaznio te stavio na svoju crnu listu. Ukoliko se nešto od ovog dogodi, Google će vas obavijestiti i emailom.

Sažetak

Search Console je vrlo dobar alat koji nam može pružiti korisne informacije o trenutnom stanju naših stranica. Google ga stalno nadograđuje novim značajkama te i u budućnosti možemo očekivati nove informacije.

Koristite li Search Console za uvid u vaše stranice? Ako ne, svakako preporučamo spajanje i periodičnu provjeru stanja domene na Google tražilici.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh