Preskoči do glavnog sadržaja

Danas postoji ogroman broj web stranica, svake minute publicira se velik broj webova i još veće su brojke ako se računa “štancanje” objava za svaku stranicu. Računa se da je do danas kreirano ukupno preko 1,5 bilijuna web stranica, premda ih je trenutno aktivno “tek” oko 200 milijuna.

Velika potražnja dovela je do toga da se web stranice moraju brzo graditi jer izrada web stranica “od nule”, pogotovo ako se uzme u obzir kvaliteta, ipak traje dugo. Ako stranice nisu zamišljene kao najosnovnije već su potrebne razne funkcionalnosti kao što je prikaz objava u vrtuljku (eng. carousel ili slider), skočni prozori, razne integracije sa servisima kao što je npr. prikaz Google karte i mnogi drugi widgeti… to sve dodatno zakomplicira stvar. Na tržištu su stoga već godinama aktualni razni graditelji koji omogućuju brzo generiranje novih predložaka i imaju već riješene gotove sekcije koje samo ubacimo unutar web stranice po željenom redoslijedu.

Kratki uvod u povijest načina izrade web stranica

Pojavom interneta, web stranice su se uvijek kodirale ručno, često u najosnovnijem editoru teksta gdje su se upisivali kodovi. Nije bilo glatkog sučelja ili mogućnosti koje nude moderni editori. Ovakav način rada je spor proces jer se ne može brzo postaviti HTML struktura i stilovi koje treba prilagoditi po svim veličinama ekrana. Mnogi su se pitali kako bi mogli ovaj proces učiniti bržim, lakšim i jednostavnijim.

Prvi WYSIWYG editori za izradu stranica

Prvi alati koji su omogućivali bržu izradu kasnih 90-tih bili su Macromedia Dreamweaver i Microsoft FrontPage. Bili su jedan od prvih široko rasprostranjenih editora poznati kao WYSIWYG (eng. What You See Is What You Get). Mogli su sakriti detalje HTML kôda kako bi olakšali početnicima izradu web stranica i jednostavnim klikovima ubacivali su se pojedini gradivni elementi stranice kao što su tablice (koje su se tada koristile za izradu strukture stranice) ali i gumb, link ili slike. Pomoću gumbića su bile dostupne različite opcije za kontroliranje njihovih atributa, primjerice ravnanje paragrafa lijevo ili po sredini.

Korisnici su stoga mogli raditi stranice bez da je bilo potrebno poznavanje sintakse HTML kôda. Prednost takvih alata je bila da je bilo moguće vidjeti rezultat onoga što stvaraju u samom tijeku izrade, što se razlikuje od tradicionalnih editora gdje se računalni kôd upisuje u datoteku, a promjene se vide tek kada se datoteka spremi i stranica osvježi u pregledniku.

Negativna strana takvih editora je bio ubacivanje kôdova koji nisu bili uopće potrebni. Kad bi se ispod haube njezin izvorni kôd pogledao moglo se vidjeti da je smetlište, ogromno puno nepotrebnih kôdova umetnuto što je često dovodilo i do problema prikazivanja. Slično kao i danas kada u programima za obradu vektora (Adobe Illustrator, Inkscape) definiramo logotip pa ga spremimo kao SVG datoteku. Potrebno je kontrolirati i očistiti sav suvišan kôd koji program generira da bi konačni posao bio kvalitetno odrađen.

Stoga se i developer radeći u takvim WYSIWYG editorima morao vraćati nazad i čistiti taj izvorni kôd, ili ga samo ostaviti tako što je često uzrokovalo greške, jer u to vrijeme je teško bilo napraviti stranice imajući na umu kompatibilnost različitih vrsta preglednika.

Današnji robusni alati za kodiranje stranica (kao Microsoftov VSCode) daleko su napredniji, omogućuju prepoznavanje sintakse kôda, upozoravaju na moguće greške u kôdu i sl., no oni ne omogućuju uvid u izgled stranice. Developer ima potpunu kontrolu ali potrebno je spremiti datoteku i otvoriti stranicu u pregledniku da se vide učinjene promjene.

Moderni graditelji web stranica

Graditelji omogućuju kreiranje stranice i prilagođavanje njezinih sekcija u vrlo kratko vrijeme.

Što su graditelji stranica

Graditelj stranica je programirano korisničko sučelje koje služi da osoba dizajnira web stranice pomoću jednostavnih blokova. Danas su takvi alati iznimno popularni i s razlogom. Korisničko sučelje je relativno jednostavno, intuitivno, autori stranica mogu jednostavno unositi promjene. Znanje programiranja nije potrebno i svatko se njima može služiti.

Kako raditi web stranice pomoću graditelja

Svaki graditelj je priča za sebe no svi dijele određenu putanju rada.

Postavi se struktura za sekciju i definira se broj kolumna unutar tog reda. Prema dizajnu potrebno je složiti sekciju koja će imati dva stupca. Jedan stupac na lijevoj strani treba sadržavati sliku a pored njega drugi stupac treba imati naslov, kratak tekst i link na drugu stranicu. Sve je to dostupno na klik. Želimo li odjednom prebaciti sekciju da umjesto dva stupca sadrži tri? No problemo, kliknemo opciju i voilà, tri kolumne su tu.

Problem je kad se neka sekcija želi implementirati na puno raznih stranica, u tom slučaju potrebno je postaviti globalnu sekciju i ubaciti je na svaku željenu stranicu. Ako stranica ima puno, postaje nezgodno sve to kontrolirati.

Koji su popularni graditelji stranica

Popularni graditelji u WordPressu

S obzirom na to da je WordPress planetarno popularna platforma za izradu web stranica, postoji velik broj graditelja koji su kreirani samo za njegove potrebe. Izrađeni su kao dodaci (pluginovi) koji se mogu jednostavno instalirati unutar sučelja i odmah koristiti. Ako je instalirana neka kupovna gotova tema, graditelj stranica obično dolazi uz nju. Jednostavnim uvoženjem (importanjem) podataka moguće je zrcaliti izgled i sadržaj teme u potpunosti kako izgleda i kupovna verzija.

Popularni graditelji su:

Lista nije ni kompletna čime se vidi da je tržište poprilično veliko i pomalo zasićeno.

Svaki od tih graditelja ima neke svoje prednosti i mane. Neki graditelji su noviji na tržištu i bolje riješavaju probleme ili ilzazove koje su kočili prve alate. Razlikuje se njihovo korisničko sučelje, kako funkcionira i koliko je jednostavno graditi elemente. Neki graditelji dolaze uz gotove predloške koji su već dizajnirani i potrebno ih je samo aktivirati. Potom, bitno je koje sve opcije graditelj podržava a da omogućuje oblikovanje i stiliziranje elemenata. Nudi li graditelj neke posebne značajke? Što se događa kada se dodatak onemogući ili deinstalira? Dodaci često ne počiste za sobom već ostavljaju smetlište zapackanog kôda i nepotrebno gomilanje baze podataka. Ovo su sve neka pitanja koja se moramo pitati kada radimo s njima. Na manjim web stranicama se neće osjetiti razlika ali kako projekt raste razlika će postojati i biti sve očiglednija.

Popularni graditelji generalno

Razni su graditelji stranica koji funkcioniraju izvan WordPressa.

Obratite pozornost ovaj WordPress.com da nije isto što i vlastita stranica kreirana pomoću WordPressa preuzetog sa WordPress.org domene. Pomoću samostalno instaliranog WordPressa imate punu kontrolu nad vašim web stranicama (od vlastitog hostinga do modificiranja izvornog kôda svih datoteka), dok na WordPress.com inačici imate gotova rješenja i brojna su ograničenja.

Marketinški alati postoje ali su integrirani u sustav i nije moguće jednostavno bez plaćanja integrirati Google Analytics.

Prednosti korištenja graditelja

Graditelji imaju tu prednost da su dobar odabir za početnike i odličan izbor za mali budžet.

Stranice mogu raditi osobe slabog tehničkog znanja

Primjerice, želite imati red sa 3 stupca i u svaki stupac staviti sliku, naslov, kratak opis i link za više informacija. Ispod toga, želite kreirati novi red koji sadrži dva stupca, u jedan stupac kopira se tekst a u drugi stupac namjesti se slika. Takve elemente vrlo je jednostavno kreirati. Graditelji stranica vrlo su popularni kod osoba koje obično nisu tehnički potkovani da bi mogle raditi stranice “od nule” jer je većina uobičajenih komponenta dostupna na klik.

Velik dio graditelja dolazi uz gotova rješenja koja se samo instaliraju i aktiviraju na klik.

Web stranice se iznimno brzo mogu postaviti

Često se takvi graditelji koriste na stranicama slabog budžeta gdje je cilj u kraće vrijeme postaviti stranicu online i ubaciti sadržaj. I to je stvarno tako. Brza instalacija WordPressa, brza instalacija neke teme i graditelja, importanje sadržaja i BAM! Stranica je gotova za manje od jednog sata. Ali potom treba sav sadržaj zamijeniti vlastitim pa ipak izrada i podešavanje može potrajati nekoliko sati.

Negativne strane korištenja graditelja

Ako se želi stati na tome, malim stranicama to može biti dovoljno. Za dugoročno poslovanje i ozbiljnije projekte ovakav način ima određene nedostatke. Pogledajmo koje su im mane.

Mijenjanje sadržaja na stranici i nadogradnje je teže raditi

Kada se žele dublje promjene raditi na stranici potrebno je segnuti u kôd stranice. Mijenjati elemente na osnovnoj razini možemo unutar graditelja bez problema ako postoje opcije za to. Ako nema opcija, potrebno je zasuči rukave i pisati čisti kôd. Ako su kroz veći broj stranica postavljene sekcije na način građenja pomoću opcija i ako dođe do promjena moramo kroz sve elemente ponovno prolaziti i mijenjati ih ručno.

S druge strane, web stranica koja je programirana po mjeri je dinamička i promjene učinimo samo na jednom mjestu, održavanje je puno lakše i sve ostalo ide automatski kao podmazano. Primjerice, kada nam web stranica podržava višejezičnost te su osim hrvatskog jezika stranice još prevedene na engleski i njemački jezik, tada bilokakva promjena modula (npr. galerija slika) postaje još gore jer se vrlo česti elementi iznova definiraju za svaki jezik. Moguće je improvizirati te otvoriti nekakav generalni tip objave koji sadrži slike i onda takav tip objave ubaciti unutar svakog jezika ali to su samo improvizacije koje mogu biti ok za male stranice. S druge strane, programiranjem bez graditelja toga nema, sve se može dinamički posložiti da se prikazuju neki moduli prema zadanom (defaultnom) jeziku i to je sve, nema dodatnog ručnog posla.

Također može biti problematično modificirati stilove koji budu globalno sve stranice unutar domene nadogradile, bez da moramo ručno mijenjati svaku moguću stranicu. Pogotovo je u slučaju prilagođavanja web stranice za mobitele problem kada u vizualnom graditelju podešavamo prostor oko elemenata (margine i padding) ili kod korekcija tipografije kao što je veličina fonta i razmak između svake linije (eng. line height) itd. Takve promjene je uistinu zamorno podešavati u graditelju i vrlo je loša praksa. S vremenom može postati vrlo zagušeno svakakvim definicijama i bolje je imati čistu kontrolu na zasebnom mjestu unutar CSS-a.

Web stranica je teža i uslijed toga pati brzina učitavanja

Brzina web stranice presudna je kako za kvalitetno korisničko iskustvo, tako i za bolje pozicije na tražilicama. Težina web stranica ovisi o mnogo raznih faktora, jedan od njih je broj i težina slika, broj i veličina skripta potrebnih za funkcioniranje stranica, količina i težina datoteka koje definiraju izgled stranice (CSS). Kilobajt vamo-tamo neće značiti puno ali sve se to u konačnici zbraja. HTML kôd koji se koristi za izradu web stranica kada se napravi unutar graditelja uvijek je jako napuhan za razliku od ručno krojene stranice po mjeri.

HTML je jedan manji faktor, no puno elemenata počinje značiti jer i svaki nosi sa sobom određene stilove te zahtijeva snagu sustava da elemente procesuira i prikaže ih na stranici. Graditelji stranicu baziraju se na gniježđenjem elemenata jer bi ih inače bilo iznimno teško postavljati bez ručne kontrole. Dok neki računalni graditelj postavi svaku komponentu pomoću nekoliko desetaka elemenata, iskusni web dizajner mogao bi to isto učiniti s tek nekoliko njih. Kod graditelja nemamo punu kontrolu nad kôdom. Većina toga je dostupna na razini klikova. Teške stranice će brže trošiti bateriju mobitela od jednostavnih.

Izrada web stranica bez korištenja graditelja

Izrada web stranica bez graditelja ne znači da je stranicu potrebno održavati direktno unutar programerskih datoteka. Stranica se može kodirati tako da se maksimalno prilagodi administrativno sučelje potrebama korisnika te je mogu voditi i održavati osobe bez stručnih znanja. Pogledajte koliko je to jednostavno u vodiču osnovnog načina rada u WordPressu. Jedan od načina izrade takve web stranice je korištenjem ACF (Advanced Custom Fields) dodatka, a od nedavno može se koristiti i Gutenberg koji dolazi integriran unutar WordPressa.

Pisanjem čišćeg kôda web stranica se puno brže učitava jer je lakša i ne mora brinuti o puno elemenata, optimalno se prikazuje ovisno o ekranima što sve pogoduje korisničkom iskustvu a to je osnovni temelj kako imati bolje pozicije na tražilicama.

Dizajn je rađen po mjeri klijenta, stranica je maksimalno prilagođena dizajnu, izvorni HTML, CSS i JS kôdovi građeni su tako da optimalno omogućuju izgled, funkcionalnost i interaktivnost stranica imajući na umu optimizaciju za tražilice, digitalnu pristupačnost svih korisnika i takve stranice naprosto lete.

Imate li web stranice napravljene pomoću graditelja i niste zadovoljni rješenjem? Trebate stranice koje su vam programirane po vašoj mjeri? Slobodno nam se javite.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh