Preskoči do glavnog sadržaja

Glavni dio stvaranja sadržaja na WordPress platformi odnosi se na vrijeme koje se provede pišući, ispravljujući i formatirajući sadržaj u editoru. Dosadašnji vizualni editor nije imao značajne nadogradnje kroz godine i uglavnom je ostao nepromijenjen. WordPress kontinuirano radi na poboljšanjima. Objavom verzije 5.0, predstavljena nam je vjerojatno najveća nadogradnja WordPressa posljednjih godina.

Što je Gutenberg

Gutenberg je novi graditelj sadržaja koji je uključen od WordPress 5.0 verzije. Dizajniran je da bude sličniji alatima za izradu web stranica nego samo kao editor za uređivanje teksta. Dugo korišteni TinyMCE editor (tzv. WYSIWYG što je engleski akronim What You See Is What You Get) polako odlazi u ropotarnicu povijesti.

Gutenberg je nazvan prema njemačkom tiskaru Johannes Gutenbergu (1397. – 1468.) koji je izmislio printanje pomoću tiskarskog stroja i time postavio prekretnicu modernog razdoblja ljudske povijesti. Tiskarski stroj je zamijenio prethodno ručno prepisivanje knjiga koje nikad nije moglo biti popularizirano zbog vrlo sporog načina izrade i shodno time velike cijene.

Svrha Gutenberga je pomoći korisnicima da stvaraju sadržaj na web stranici s puno više fleksibilnosti nego što to može klasičan editor. I sa smanjenom potrebom za improviziranim programiranjem po web stranici. Na tržištu postoji velik broj raznih graditelja web stranica, kako unutar WordPress platforme, tako i zasebni sustavi (Wix, Squarespace…). Gutenberg nastoji objediniti njihove mogućnosti na WordPressov način, bez da se koriste dodatni pluginovi.

Gutenberg za uređivanje sadržaja

Gutenberg je dosta drugačiji od prijašnjeg editora. Kada uređujemo objavu ili stranicu sada više nema klasičnog sučelja. Nije to više samo jedno polje u koje se unosi tekst i tek neke glavne opcije za formatiranje. Okruženje je vrlo čisto, sve je bijelo s puno praznog prostora i nema jasnih granica između blokova. Na desnoj strani nalaze se postavke, obično sakrivene dok se sekcije ne prikažu na klik. Nama se takav pristup osobno ne dopada ali sigurni smo da će se doraditi kroz vrijeme i da će se misliti na veću pristupačnost rada.

U Gutenbergu sve je blok. Sve što se radi u njemu koncipirano je oko blokova i svaki blok se može urediti na razne načine. Prije se cijeli sadržaj nalazio unutar jednog krupnog HTML sučelja i za svaku implementaciju nečeg što nije tekst ili slika, moralo se raditi pomoću shortcodea ili se prilagođavati postojeći sadržaj pomoću filtera, korištenjem dodataka i slično. Takve improvizacije nisu bile idealne.

Sada se sadržaj gradi kao da se izrađuju LEGO kockice. Blokovi se dodaju element po element i dorađuju prema potrebi. Svakom bloku može se prilagoditi izgled i postavke a svaki blok možemo spremiti te ga koristiti više puta kroz stranice čime zadržimo konzistentnost. Blokove možemo pomicati gore-dolje ili ako kreiramo layout u stupcima, elemente možemo pomicate po takvim stupcima itd.

Gutenberg nam omogućuje dodavanje bogatog sadržaja u WordPress jednostavnim načinima a da imamo bolju kontrolu nad njegovom izradomja, umjesto da je dostupno samo obično formatiranje teksta (dodavanje linkova, naslova, debljine teksta i slično).

Alternativa Gutenbergu

Ako vam se Gutenberg ne sviđa, alternativa je da ga deaktiviramo i zamijenimo klasičnim TinyMCE editorom. Razloga za to može biti nekoliko, primjerice, možda je Gutenberg trenutno nepotpuno kompatibilan s temom koja se koristi ili nekim dodacima koji su nam važni. Ili možda je samo stvar navika koje se teško mijenjaju, s obzirom na to da Gutenberg na prvu djeluje dosta neintuitivno i nema jasnih sekcija koje se mogu prepoznati, već je sve skriveno.

Ako su web stranice programirane po mjeri pomoću ACF polja i raznih meta podataka koje se automatsko zrcale na više unutrašnjih stranica odjednom, tada trenutno nema razloga da se prebacimo na Gutenberg. U tome nam pomaže Classic Editor dodatak a sudeći prema njegovoj popularnosti (koristi ga više od 5 milijuna web stranica) izgleda da nismo jedini. Plan je da se klasični editor održava radi kompatibilnosti barem do 2022. godine.

Sažetak

Prije ili poslije Gutenberg će trebati integrirati u sustav. Gutenberg je tu i na njemu se gradi budućnost WordPressa. Imate li zastarjele WordPress stranice koje bi trebalo nadograditi ili redizajnirati? Samo nam se javite.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh