Preskoči do glavnog sadržaja

Heading tagovi su svi naslovi koji čine glavni sadržaj na web stranici. Međutim razlika ipak postoji. Svaki heading tag je naslov ali svaki naslov nije i heading tag.

Što su naslovi ili heading tagovi

Heading tagovi su naslovi koji su unutar kôda stranice okruženi s obje strane određenom sintaksom. Početni tag i završni tag su isti, jedino što završni tag ima dodatan znak “/” netom prije završnog taga. Sintaksa izgleda ovako:

<h1>Naslov stranice</h1>

Takvih heading tagova može biti maksimalno 6. Osim H1 taga, tu su dakle još H2, H3, H4, H5 i H6 tag.

U čemu su razlike i kada koristimo jedne a kada druge?

Razina heading taga označava odnos u hijerarhiji sadržaja

Naslovi svake web stranice vrlo korisni za ocrtavanje njezine strukture. Pomažu u pregledu web stranice dajući korisnicima konkretnije informacije o tome što ih čeka, kratko sažimaju sadržaj koji slijedi i definiraju odnos između pojedinih sekcija. Pravilno strukturirani naslovi korisni su i jer vizualno pomažu u razvijanju velikih blokova teksta što olakšava čitanje i spriječava stopu napuštanja stranice.

Sadržaj se razdijeli na nekoliko tema tj. odjeljaka i jasni naslovi daju više informacija o onome što sadržaj predstavlja. Primjerice, ako pišemo članak o nekom novom proizvodu, članak može biti razdijeljen na više sekcija od kojih je svaka mala priča za sebe. Jedna sekcija može pričati opisno o njezinim karakteristikama, druga sekcija detaljno navodi tehničke specifikacije, treća sekcija opisuje razlike između tog i drugih sličnih proizvoda itd.

H1 tag prezentira glavni web naslov stranice i dolazi na vrh kako bi se označio početak sadržaja, dok ostali podnaslovi definiraju njegove sekcije.

<h1>Glavni naslov proizvoda</h1>

<h2>Sekundarni naslov – karakteristike</h2>

(Ovdje ide tekst sekundarne sekcije)

<h2>Sekundarni naslov – tehničke specifikacije</h2>

(Ovdje ide tekst sekundarne sekcije)

Svaka od tih sekcija može biti još dalje razgranata na više razina. Upravo to postižemo razinama H2-H5. Nastavljajući prethodni primjer, sekundarnu sekciju koja opisuje karakteristike proizvoda možemo dalje strukturirati na dvije dodatne unutrašnje sekcije.

<h2>Sekundarni naslov – karakteristike</h2>

(Ovdje ide tekst sekundarne sekcije)

<h3>Tercijarni naslov – prednosti proizvoda</h3>

(Ovdje ide tekst sekundarne sekcije)

<h3>Tercijarni naslov – negativne strane proizvoda</h3>

(Ovdje ide tekst sekundarne sekcije)

Jeste li razumjeli? Svaku od tih sekcija potom možemo dodatno razdijeliti na dublje dijelove, sve do <h6> razine. Nema nekog pravila koji uvjetuje broj i učestalost korištenja naslova. Možemo ih koristiti koliko želimo, samo da struktura stranice ima smisla. Ako možemo dokument čim kvalitetnije raščlaniti koristeći dostupnu semantiku heading tagova, time smo članak učinili kvalitetnijim.

Naslovi i SEO optimizacija

U prošlosti, heading tagovi su bili iznimno bitni za visoko rangiranje u rezultatima pretraga na tražilicama. Ciljane ključne riječi trebale su obavezno biti unutar glavnog H1 naslova, shodno tome i preostali naslovi trebali su imati neku riječ ili sinonim u varijacijama. S vremenom, Google je naučio puno toga kako da sadržaj web stranice analizira u detalje i sukladno njezinom smislu prikladno svrsta u svoj indeks.

Danas nije toliko bitno paziti da su ključne riječi unutar naslova. Međutim, nisu sve tražilice toliko napredne kao Google i stoga preporučamo držati se stare prakse. Ipak, ne treba nikako pretjerivati sa ključnim riječima. Nije više neophodno ponavljati ih, niti u istoj kombinaciji, niti ih treba svaki naslov sadržavati ali ne škodi da korisnicima jasnije napomenemo što može očekivati u tom dijelu. Ako to možemo postići dodatkom ključnih pojmova, zašto ne bi?

Kontekst i tekst stranice je ipak bitniji od optimizacije naslova

Tražilice napreduju iz dana u dan a Google je na čelu i vodi bitka. Analiza sadržaja i razmijevanje kako se pojedini dijelovi slažu i čine cjelinu vjerojatno je najvažnija stvar za bolje rangiranje na tražilicama, usprkos pletori brojnih tehničkih optimizacija. S obzirom na to koliko često je struktura naslova bila tehnički loše odrađena, čak i na web stranicama tvrtka koje se hvale da kao dio svog poslovanja rade SEO optimizaciju, nije ni čudno da su tražilice počele tražiti bolje načine.

Za analizu sadržaja osim tehničke razine, tražilice naslove analiziraju i gledajući neke druge parametre. Veličina teksta, jer ipak je sasvim normalno da naslov koji je veliki odnosi se na stvarni naslov a ne na neki manje bitan tekst. Također, naslov je uvijek na početku jer, naravno, nema smisla imati ga negdje sa strane, van tijeka strukture dokumenta.

Struktura naslova bitna je za pristupačnost

Hijerarhija je vrlo važna radi digitalne pristupačnosti tj. čitačima ekrana ukazuje na to kakav je odnos sadržaja s drugim dijelovima.

Standardi WCAG smjernica za pristupačnost web stranica kažu da se naslovi trebaju koristiti za organiziranje sadržaja u sekcije. Sadržaj pod naslovom se uvijek odnosi na naslov i oni trebaju uvijek biti strukturirani tako da idu redoslijedom bez preskakanja. Korisnicima naslovi pomažu da se mogu navigirati kroz sadržaj.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh