Preskoči do glavnog sadržaja

Što je hosting

Web hosting je server na kojem su smješten web stranica, prije svega datoteke potrebne za njihovo prikazivanje (programske skripte, stilove koji definiraju kozmetiku stranica, slike i druge medijski zapisi). Ovisno o metodi izrade stranice, server čuva bazu podataka u kojoj se spremaju svi zapisi potrebni za njihov rad u adminitstraciji (objave, postavke opcija unutar sustava itd.). Server također skladišti svu elektroničku poštu koja je zaprimljena za sve e-mail adrese podešene na njemu. Dakle, za web stranice je to dosta bitna stvar.

Ako je domena adresa vaše kuće, onda je hosting kuća koja postoji na toj adresi. Bez hostinga i bez domene ne možete imati web stranicu (dakle, web stranica nije isto kao imati registriran Facebook ili Instagram profil). Iako, možete imati web stranice na nekoj generiranoj platformi, kao što je Google Business ili na nekoj platformi koja vas zaključa u njihov sustav (kao što je slučaj kod Wixa, WordPress.com i slično).

Kad se hosting zakupi, ako domena nije postavljena kroz taj hosting poslužitelj, potrebno je ažurirati DNS zapise kako bi domena upućivala na naš hosting. Ako ste domenu riješili kod iste tvrtke koja se bavi hosting uslugama nije potrebno ništa dodatno raditi. A ako već od prije imate registriranu domenu možete je slobodno preseliti kod pružatelja hostinga, tako da imate sve na jednom mjestu.

Tipovi hostinga

Postoje specijalizirane tvrtke koje se bave pružanjem usluga web hostinga. Svaka od njih nudi različite tipove hostinga i mnogo toga unutar tipova ovisi o samom paketu usluge.

Tri su glavna tipa web hostinga:

 • Shared hosting – dijeljeni hosting koji je pogodan za stranice male i srednje veličine. Kod njega je više stranica smješteno na istom serveru i stranice dijele resurse. Postoje ograničenja te treba paziti da se web stranica izradi optimalno jer može doći do zagušenja zbog malih resursa. Cijene su vrlo pristupačne te je to glavni razlog zašto je većina web stranica upravo na ovom tipu hostinga.
 • VPS hosting – Nudi više fleksibilnosti, korisnici imaju puno veću kontrolu, znatno više resursa ali treba znati rukovati njime što nije za početnike a ako poželite imati održavan hosting od treće strane cijena će znatno više skočiti.
 • Dedicated hosting – nudi najviše resursa, serveri imaju jake procesore, više memorije, veći prostor na disku i generalno su najkvalitetnije rješenje ali i daleko najskuplja varijanta

Kriteriji za odluku zakupa hostinga

U nastavku ćemo razložiti neke razloge zašto je određeni tip hostinga prikladniji.

Koje su vaše potrebe?

Za koju vrstu usluge vam treba hosting? Tip web stranice koji želite imati uvelike uvjetuje tipu hostinga.

 • Ogledna stranica za firme – web stranice su jednostavne, prezentiraju glavne usluge i govore o vama, možda uz podršku višejezičnosti te tako imate riješenu varijantu stranice na hrvatskom, engleskom i njemačkom.
 • Blog ili portal za novosti – potrebne su vam stranice za bloganje ili ovisno o ambicijama veći portal koji svakodnevno obrađuje novosti iz svijeta ili određene industrije
 • Web trgovina – planirate prodavati proizvode ili usluge online
 • Aplikacija – aplikacija je široki pojam koji može uključivati mnogo toga, no generalno su to rješenja koja uključuju prilagođena programiranja radi obrade podataka

Ako su ambicije velike i očekuje se velika navala posjete, potreban vam je jači tip hostinga koji može podnijeti veliku publiku u isto vrijeme. Zamislite si da kupujete u maloj trgovini koja ima samo jednu blagajnu. Ako odjednom navali velik broj ljudi, doći će do zagušenja jer blagajnik mora odraditi jednog po jednog kupca. No kod velikog dućana koji ima desetak blagajna navala publike neće toliko biti problematična već će protok kupca biti gladak. Ista se stvar događa i s jačinom hostinga te posjete koju web stranica prima u tom trenutku.

Koje točke hosting mora zadovoljiti

 • Minimalni prostor na disku – Mjeri se u gigabajtima, za minimalne stranice dovoljni su najmanji paketi od 500-1000 megabajta, ali ako planirate imati puno slika velike rezolucije, izradu backupa cijelog projekta, potrebno je ciljati znatno više. Uvijek je dobro uzeti SSD disk ako je moguće ispred tradicionalnih hard diskova zbog bolje brzine, premda im je cijena veća.
 • Bandwidth (ograničenje prijenosa podataka) – ovisno koje stranice želite imati na količinu posjete i koji tip podataka će korisnici preuzimati sa vaše stranice. Ako planirate imate videozapise trebat će vam veliki bandwidth.
 • Pouzdanost i stabilnost servera – većina servera garantira barem 99% stabilnost, točnije, da je server dostupan i funkcionalan 99% vremena unutar mjesec dana. Preostalih 1% odnosi se na redovito servisiranje sustava.
 • Podrška – korisnička podrška je korisna stvar, ako sve glatko funkcionira ona je nepotrebna no u slučaju kada nam treba, bitno je da  se možemo obratiti podršci pomoću ticketa (slanjem poruke) ili telefonskim pozivom. Bolje firme pružaju korisničku podršku 24 sata dnevno, 7 dana tjedno.
 • Sigurnost – slaba sigurnost hostinga može pogodovati ugroženosti stranica i ukoliko dođe do razdora te virus se proširi web stranicama, njihova funkcionalnost će biti oštećena ali će i ugled tvrtke biti ugrožen. Hosting treba podržavati uobičajene stvari kao firewall, posljednju verziju PHP i sve drugo što je vezano za sigurnost web stranice.
 • Cijena – Svi mi želimo najbolju kvalitetu za web stranice ali cijena je ipak često presudan faktor. Većina stranica će se zadovoljiti shared hostingom. Neki poslužitelji daju popust ako se hosting zakupi na godinu dana ili više. Postoje besplatni hostingi poslužitelji no na njih uistinu nema smisla gubiti vrijeme. Uvijek imaju ograničenja ili pokušavaju neke smicalice zbog čega se ne isplati trošiti vrijeme ni za testiranje stranica.

Kako tvrtku odabrati

Na tržištu je ogroman broj tvrtka koje se kunu u kvalitetu svog hostinga. Međutim, iz našeg iskustva dobar dio njih otpada. U nastavku navodimo pregled nekih domaćih pouzdanih tvrtki s kojimo smo bili zadovoljni:

Ako želite gledati prema inozemnim tvrtkama tada su mogućnosti puno veće ali tu nemamo toliko praktičnog iskustva. Primjerice, možete pokušati s WPEngine.com ili Kinsta.

Na što treba obratiti pozornost kod zakupa hostinga

Kojem pružatelju usluga možemo vjerovati? To je često pitanje za osobe koje se prvi puta susreću sa zakupljivanjem online prostora.

Nedostaci lošeg hostinga

Dobar odabir web hostinga ovisi o raznim faktorima. Koji su vaši zahtjevi? Koliko je velika stranica, kakvi su joj resursi potrebni, koliko prostora je potrebno na serveru, koliko je potrebno prostora radi mailova?

Vjerujete li domaćim tvrtkama ili želite uzeti hosting od neke strane tvrtke? Obično korisnici uzmu prvi hosting na kojeg naiđu ili kojeg vide reklamiranjem. Kvaliteta i pouzdanost je bitan faktor. Koliko korisnička podrška može brzo reagirati na upit? Neke tvrtke rade samo ujutro i podne, dok one jači poslužitelji rade 24 sata dnevno i možete im se obratiti za pomoć u bilokoje doba dana, čak i u 3 sata ujutro.

Pravilnim odabirom odabirate trajnog partnera koji vam cijelo vrijeme stoji na raspolaganju. Brzina odgovaranja na ticket poruke ili chat uživo, javljanje na telefon, server dobrih perfomansi bez prestrogih ograničenja je ključno za brzo učitavanje web stranica, stabilnost servera i nizak downtime (vrijeme kad je server offline zbog održavanja).

Sažetak

Ako tražite pristupačan hosting slobodno nam se javite. Imamo iskustva u radu sa raznim poslužiteljima u Hrvatskoj te vam možemo dati prijedlog prikrojen vašim stvarnim potrebama.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh