Preskoči do glavnog sadržaja

Što je HTML mapa stranica?

HTML mapa stranica je prikaz popisa svih važnih stranica koje postoje unutar projekta a želimo ih predočiti korisnicima. Mapa pomaže stvoriti strukturu web stranicama i učiniti ih pristupačnim korisnicima.

Budući da se HTML mapa sastoji od popis internih linkova, botovi koji analiziraju stranice slijede te poveznice te istražuju njihove unutrašnje stranice. Uvid u takav popis pomaže im da dobiju pregled strukture web lokacije. Takav popis vizualno je nalik na navigacijsku traku samo što su odmah vidljive sve podstranice koje se jednim klikom mogu otvoriti kako bi korisnik stigao na njih.

Prednosti HTML Mape stranica

Mala prednost za SEO optimizaciju tražilica

Za razliku od XML mapa stranica koje se kreiraju kao pomoć tražilicama, HTML mapa je primarno namijenjena korisnicima. No, obje vrste mapa se međusobno nadopunjuju u svojoj funkcionalnosti te HTML mapa stranica može biti korisna i za SEO.

Osim za korisničko iskustvo, pogledajmo koje su važne odlike kreirane mape i za tražilice.

Jedan od pokazatelja dobro SEO optimiziranih web stranica je kada tražilice mogu doprijeti do svake unutrašnje stranice bez problema. Ako ne mogu doprijeti do nekih, tada ih ne mogu niti analizirati a shodno tome ne mogu ih niti staviti u svoj indeks. Ako stranice nisu u indeksu tražilica, stranice se nikada neće prikazati u rezultatima pretrage.

Tražilice imaju bolji uvid u sadržaj jer da bi pravilno rangirale sadržaj, botovi moraju dobro znati o čemu se radi. Ako nam mapa stranica nije plosnata, jasnije ćemo im dati do znanja i ubrati jedan plus više. Mapa stranica služi kao direktorij svih generiranih stranica unutar projekta čime omogućuje korisnicima da brže pronađu ono što traže. Mapa također omogućuje interno linkanje na druge unutrašnje stranice čime je također postignut mali plusić.

Postavljanje HTML mape stranica jedna je od korisnih metoda koja nam mogu malo pomoći kod indeksiranja, premda primarni cilj je ipak orijentiran upravo na korisnike.

Razlika s drugim mapama

Nužno je spomenuti druge tipove mapa kako ne bi došlo do zabune. Vizualna mapa stranica definira se na početku projekta a bitna je radi planiranja izrade web stranica ili trgovine. S druge strane, XML mapa stranica služi isključivo botovima u službi tražilica radi planiranja proračuna za crawlanje stranica.

Varijante mape stranica

Ovisno o veličini web stranice, prikaz svih linkova na jednoj stranici mogao bi biti problematičan. Na manjem projektu nije problem izlistati sve moguće stranice jer ih neće biti puno, premda kod izuzetno malih projekata gdje su sve stranica dostupne iz glavne navigacije ili eventualno s dodatkom linkova u podnožju stranice (footer), postavljanje HTML mape i nema nekog značaja.

Na većem projektu je malo drugačija priča. Mapa stranica može biti krajnje jednostavna, u obliku nesređenog popisa svake stranice kao jedna dugačka lista. Ali, ovakav kaos nije naročito koristan. Trebali bi biti pametniji i razmisliti o prikazu na hijerarhijski način. Jedan način je ograničavanje mape linkova na najvažnije stranice, pri čemu su uključene barem neke glavne kategorije, kao i podstranice koje su najrelevantnije za posjetitelje.

Mapu stranica možemo podijeliti na nekoliko razina hijerarhije. Primjerice, možemo ih sortirati po početnom slovu abecede, pa će korisnici kada kliknu određeno slovo vidjeti prikaz svih linkova koji počinju s tim slovom. Ako je potrebno, može se ići još dalje u takvu hijerarhiju ovisno o potrebama. S druge strane, linkove se mogu poredati kronološki, što je praktično za web stranice koje se dotiču vijesti ili članaka na blogu.

Implementacija

Mapu stranica potrebno je izraditi dinamički kako bi se ona, barem većim dijelom, sama održavala. Kako se web stranica razvija, tako se dodaju nove unutrašnje stranice, otvaraju se nove kategorije, kreiraju nove objave. Njih je potrebno podesiti da se automatski zrcale na mapu shodno smjernicama koje smo postavili.

Najčešće je link na HTML mapu vidljiv u podnožju (footeru) web stranice i dostupan je svim posjetiteljima.

Sažetak

Na malim stranicama HTML mapa nije toliko značajna ako je postavljena dobra navigacija, no na većim projektima je od velike koristi posjetiteljima.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh