Preskoči do glavnog sadržaja

U članku ćemo raščlaniti osnovne stvari vezane uz izradu elektroničke knjige; od osnovne ideje i definiranja koncepta, postavljanja strukture i izgleda, generiranja datoteke te postavljanja na web stranicu.

Što je elektronička knjiga

Elektronička knjiga ili skraćeno e-knjiga format je knjige dostupan u digitalnoj formi. Čita se na računalu, mobitelu i tabletu ili na drugim elektronskim uređajima koji su više specijalizirani za čitanje knjiga, primjerice, poznati Amazon Kindle, potom Nook i mnogi drugi.

E-knjiga nije nužno kompleksna, bogata knjiga sa stotinama stranicama te za čiju izradu je potrebno imati vrhunsko znanje o nekoj materiji ili duboko istraživati sve moguće srodne znanstvene radove. Knjiga može biti samo jednostavna prezentacija na nekoliko stranica u kojoj se pomoću skladnog dizajna obuhvate informacije koje želimo prezentirati i potom se prebace u PDF ili neki drugi format pogodan korisnicima za čitanje.

Zašto izraditi e-knjigu?

Nekoliko su glavnih razloga zašto bi htjeli izraditi elektroničke knjige.

Izrada knjige radi vlastite promocije

PDF datoteke se lako dijele internetom, korisnici ih mogu slati svojim prijateljima a često se spremaju na vlastito računalo čime se povećava mogućnost da ih korisnici čitaju prije ili poslije i samim time što je više puta gledaju postoji mogućnost da primijete brend i tako povećavaju svijest o njemu.

Velik je izbor raznih e-knjiga i zbog toga se trebamo uzdignuti iznad prosjeka i kreirati nešto posebno kako bi privukli pažnju ljudi. Ljudi vole čitati e-knjige i na specijalnim uređajima za elektronske knjige stoga je potražnja za PDF datotekama velika.

Jedan od popularnih načina privlačenja pretplatnika na newsletter je pomoću nekog magneta koji će zainteresirati ciljanu publiku. Upravo su elektroničke knjige način koji će nam privući druge.

Dijeljenje znanja drugima

Motivacija za izradu knjige ne treba biti vođena vlastitim probitkom. Dovoljno je imati želju podučiti druge ono što vi znate ili ste steknuli dugogodišnjim iskustvom.

Kako kreirati e-knjigu

Izrada elektroničke knjige može se raščlaniti na više koraka. Glavne etape mogli bi raščlaniti na:

  • istraživanje tržišta i ciljane publike, tj. odabir tematike za našu knjigu
  • stvoriti sadržaj i dobro ga koncipirati prema poglavljima
  • izraditi grafički dizajn za naslovnicu te pažljivo osmišljenom tipografijom i uz pomoć slika i drugih grafičkih elemenata oblikovati sadržaj
  • pretvoriti knjigu u format koji nam je potreban, primjerice PDF, ePUB, Mobi

1. Istraživanje tržišta i ciljane publike

Prvi korak za izradu e-knjige je pronalaženje ideje. Ako ne poznajemo svoju publiku, izradom knjige nećemo pogoditi cilj i posao može ispasti gubljenje vremena jer neće biti toliko uspješno. Ako imamo ideju za koju smo naprosto sigurni da će upaliti ili nemamo konkretnijih informacija, možemo preskočiti ovaj korak.

Kada imamo web stranicu uobičajena je stvar da pratimo našu publiku i što ih zanima. Prijavom u Google Analytics možemo provjeriti koje stranice su privukle najviše posjete. Ako smo ga još povezali sa Google Search Console, dodatno nam je omogućen uvid u najpopularnije ključne riječi i pojmove koje korisnici upisuju kada pronalaze našu web stranicu.

2. Stvaranje sadržaja

Kada smo definirali tržište tj. ciljanu publiku, potrebno je osmisliti temu koja će korisnicima biti svrsishodna, oduševiti ih i pomoći im u njihovim problemima. Da bi pisali o temi moramo je naravno vrlo dobro poznavati. No i ako nemamo dovoljno znanja nema razloga za brigu, potrebno je istražiti mjerodavne izvore koji bi nas jače naoružali kvalitetnim informacijama. Najkvalitetnije su one knjige koje su pisane na temelju vlastitog iskustva jer daju vjerodostojnost a i dozu autoriteta. Čitateljima trebamo pokazati da smo iskusni u tome o čemo pišemo.

Glavni dio kreiranja knjige je naravno pisanje sadržaja. Treba je napisati od početka do kraja i oblikovati tako da bude jednostavna korisnicima za snalaženje i čitanje. Za pisanje je vrlo pristupačan Google dokument ali isto tako možemo koristiti bilokoji drugi tip tekst editora. Ako imamo Microsoft Office instaliran na računalu, tu je njihov Word. Google dokumenti je vrlo pristupačan jer je potpuno besplatan alat, ima sve značajke koje su mu potrebne a dokument nije potrebno ni spremati već se to automatski događa kako radimo s njim. Ako poželimo sadržaj uređivati s drugih računala, nema problema, jer sve što nam je potrebno je ulogirati se u Google račun i datoteka nas čeka spremna.

Prilikom pisanja, često je dobro prvo kreirati indeks (kazalo) stranicu koja će nam služiti kao osnovna struktura podataka koju ćemo potom u samom sadržaju razgraditi dio po dio. Drugim riječima, prvo ćemo iznijeti sve osnovne ideje a potom ih kasnije raščlanjivati. Indeks stranice je korisnicima vrlo bitan te je jedna od osnovnih stvari koje ćemo morati fino prilagoditi završetkom knjige.

Također, nije naodmet na samom kraju knjige postaviti drugi način indeksa, kada abecednim redom nabrojimo važne ključne riječi koje smo koristili u sadržaju kako bi se korisnici lakše orijentirali kada traže određene pojmove.

Na samom kraju ćemo također dodati isječak “O autoru” gdje ćemo osim osnovnih podataka i razloga pisanja knjige navesti i druge korisne informacije poput web stranice ili e-mail adrese kako bi čitatelje mogli uputiti na njih.

3. Kreiranje elektroničke knjige

Imamo ideju i imamo sadržaj, sada nam je potreban alat koji će nam pomogućiti kreiranje same knjige. Ovisno o formatu koji želimo stvoriti, imamo više opcija na raspolaganju.

Ako želimo kreirati PDF format, jedan od načina je pomoću Google Docs aplikacije. Google Docs nam omogućuje da jednim klikom spremimo datoteku kao PDF bez dodatnih opcija.

Promocija

Napisana i kreirana knjiga neće moći dotaknuti našu publiku ukoliko nećemo raditi na promociji. Najbolje je raditi promociju kroz različite kanale radi maksimalnog iskorištavanja potencijala. U digitalnom svijetu neke od mogućnosti su tako reklamiranje putem društvenih mreža, putem plaćenih reklama na tražilicama (Google Ads, Microsoft Advertising), putem vlastite web stranice, preko e-mail kampanja i drugo.

Njihovim poklanjanjem u zamjenu za e-mail adresu koju potom koristimo za daljnju promociju. Ako smatramo da nam knjiga ima dobar potencijal, možemo je i ponuditi na tržištu na prodaju, baš kao i svaku drugu knjigu. Ima raznih platforma koje nude izdavanje elektroničkih knjiga. Obično je poterbno samo otvoriti račun, prijaviti se, uploadati svoju knjigu i ona će ubrzo biti dostupna svima na prodaju. Platforme uzimaju svoj dio od prodaju pa tako zarada može varirati od 30-70%.

I na kraju, ne zaboravimo pravilno PDF optimizirati za tražilice. Radi maksimalnog iskorištavanja potencijala potrebno je PDF dokument podesiti meta podacima autora

Sažetak

E-knjige odličan su način koji bi mogao imati vrlo pozitivan utjecaj na marketing i na cjelokupno poslovanje. Omogućuje nam promociju vlastitog brenda, da se istaknemo kao tata-mata u industriji za koju pišemo te radi uspostavljanja prisnijeg kontakta s našim korisnicima. Sve u svemu, odličan je način na koji možemo povećati posjetu korisnika prema našoj web stranici.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh