Preskoči do glavnog sadržaja

Prema istraživanjima Nielsen Norman grupe znamo da korisnici vrlo malo čitaju tekst. U prosjeku se tek 20% teksta pročita prilikom posjete u slučajevima kada članak sadrži preko 600 riječi. Veliki blokovi teksta neće moći zadržati pažnju publike ali razlamanje teksta pomoću vizualnih elemenata u redovitim intervalima može učiniti vrlo veliku razliku. Pisali smo već o citatima koji su jedan od lakših načina davanja predaha korisnicima prilikom prezentiranja sadržaja, u ovom članku ćemo pogledati infografiku. Ne samo da je ona jedan optimalan način za privlačenje pažnje već je i korisna prezentacija informacija.

Što je infografika

Infografika je osmišljeni dizajn koji uz minimalan tekst nastoji jasno i kratko prezentirati neke informacije. Dizajn sadrži grafikone i poneke upečatljive ilustracije kako bi jasnije predočio sadržaj i bio upečatljiv za korisnike. Ali osim dobrog vizuala, sadržaj mora korisnika uzbuditi i angažirati jer cilj infografike nije samo da izgleda lijepo nego i da bude informativno. Sadržaj prezentiran treba biti pomno istražen i baziran na stvarnim činenicama.

Upotreba infografike proširila se u gotovo svaku granu industrije. Doživjela je procvat prije nekoliko godina ali i dalje se redovito objavljuje kako bi izazvala interes publike. U svakom slučaju, infografike su postale jedna od najučinkovitijih oblika marketinga koja omogućuje tvrtkama priliku da pokažu svoje znanje, stvore nešto estetski lijepo i pribave dolazne linkove važne za SEO pomoću jednog udarca. 🙂

Prednosti infografike

Iako su infografike popularne, jesu li one dobra metoda da ih uključimo naše marketinške aktivnosti? Prednosti i njezine nedostatke koje navodimo mogle bi dati jasniji uvid.

Pažnja prosječnog korisnika na internetu poprilično je niska. Možemo imati savršen članak ali korisnici neće imati fokus pročitati ga do kraja i popamtiti sve navedene informacije. Infografika predoči ključne informacije na jednostavan i vizualno ugodan način. Ako korisnicima nedostaje vremena, infografikom može dobiti isti sadržaj u kraće vrijeme nego što bi im trebalo da pročitaju cijeli članak.

 • pruža nam brz pregled neke teme
 • jednostavno predstavljanje složenih podataka u lako pamtljive informacije
 • prikazuje analize istraživanja, izvještaj ili podatke neke ankete
 • pomaže nam usporediti više opcija
 • vrlo lako ih je dijeliti na drugim stranicama

Zbog bogatog vizualnog dojma potpomognutog dobrim informacijama može biti od velike pomoći kada želimo javnost prezentirati neki problem i podići im svijest o njemu. Možemo ih koristiti na bilokojoj web stranici, također i na odredišnoj stranici, a može ih se i otisnuti na letak.

Za što mogu tvrtke koristiti infografiku?

 • prikazati korisnicima ili klijentu na vizualno upečatljiv način dostignuće svog poslovanja
 • lako privlači pažnju što nam omogućuje predstavljanje novog proizvoda ili usluge
 • sažeti ključne točke nekog blog članka ili elektroničke knjige
 • potaknuti zanimanje, dosegnuti novu publiku i povećali svijest o brandu
 • tvrtke i pojedinci mogu izuzetno lako ugraditi infografiku na svoju web stranicu i dijeliti preko društvenih mreža radi promocije

Nedostaci infografike

Upotreba infografike nosi sa sobom i nekoliko manjih nedostataka, no u svakom slučaju ti problemi su riješivi.

Infografike nisu prilagođene za sve uređaje

Jedna od mana je da se ne prilagođava dobro na manje ekrane, neovisno o tome ako su web stranice prilagođene za mobitele. Ako napravimo infografiku velike rezolucije za stolna računala, na mobitelu jednostavno ne mogu biti optimalno čitljiva jer se tekst znatno smanji. Jedina opcija je korisniku tada ručno povećati sliku, pročitati što piše, skrolati pa smanjivati nazad stranicu na izvornu veličinu. Problem bi mogli riješiti tako da napravimo dvije verzije infografike – jednu za stolna računala a drugu za mobitele. Na mobilnoj verziji bi svaki sadržaj prezentirali vertikalno, svaki dijelić sadržaja jedan ispod drugog.

Izrada grafičkog dizajna nije brz ni jednostavan postupak

Drugi nedostatak infografike je da je za njegovo stvaranje potrebno izraditi prikladan vizual što često nije brzo gotovo kao što možemo ubaciti neki sadržaj u postojeću web stranicu i sve će ići automatski. Osim, naravno, ako ne podliježemo upotrebi nekog gotovog predloška ali on vrlo vjerojatno neće moći biti optimalan jer nije prilagođen po mjeri publike. Zbog tog razloga, stvaranje infografike može biti dugotrajan proces. Čim više vremena se dopusti u njezinu izradu, može se napraviti utjecajniji vizual koji će se korisnicima snažno urezati u pamćenje.

Infografike nisu u potpunosti optimalne za tražilice

Tehnologija tražilica napreduje svakom godina, pogotovo u slučaju Google algoritama koji vode utrku bez jake konkurencije. Tehnologija toliko napreduje da omogućuje kvalitetno skeniranje fotografije i izvlačenje teksta iz nje te Google može dio sadržaja zaključiti putem takve analize. No i dalje nije sve toliko bajno a tu su još i razne druge tražilice za koje uvijek nastojimo biti prisutni, kao što je Microsoftov Bing. Iz tog razloga, mnoge web stranice dodatno prikazuju tekstualni sadržaj uz samu infografiku, tako da se cjelokupna web stranica može takmičiti za ključne riječi te visoko rangirati u rezultatima pretraživanja.

Kako izraditi kvalitetnu infografiku

Izrada infografike koja je istovremeno vizualno ugodna i učinkovita za ciljanu publiku nije posve jednostavan zadatak.

Korake izrade možemo razložiti na:

 • stvaranje ideje
 • istraživanje informacija
 • grubo postavljanje koncepta
 • grafički dizajn
 • objava i marketing

Pogledajmo svaki navedeni korak malo detaljnije u nastavku.

Brainstorming ideja

Prvi korak svakog stvaralačkog rada je uvijek brainstorming ideja. U ovoj fazi osmišljavamo temu koju ćemo prezentirati korisnicima te razmatramo iz kojeg kuta je predočiti. Cilj je smisliti ideje koje su zanimljive širokoj javnosti i da imaju stvarne, zanimljive i korisne podatke s kojima možemo raspolagati. Ideja može biti u određenoj niši (području) koju ciljamo ili je vezano za neki aktualni događaj.

Tematika infografike treba biti aktualna da bi postigla visoku popularnost. Pisanje o babi koja je prošla s kolačima nije toliko utjecajno kao ako pričamo o babi koja je upravo tu i kolači su joj još topli i zamamno mirišu. 🙂

Istraživanje mjerodavnih resursa

Iduća faza koja nam slijedi je temeljito istraživanje mjerodavnih resursa, autoritativnih web stranica koje pišu o temi koju smo si postavili te traženje znanstvenih studija koje se dotiču konkretnih brojki. Za prikupljanje materijala moramo koristiti provjerene, legitimne izvore jer nam u suprotnom cijeli koncept pada u vodu. Dakle, recikliranje članka nekog bezveznog portala ne dolazi u obzir. 😉

Razrada koncepta

Potom razrađujemo koncept, nešto kao wireframe koji nam je koristan prilikom izrade web stranica, premda nam ovdje nije potrebno nešto naprednog već su brze skice dovoljne.

Važno je utvrditi koji su ključni dijelovi sadržaja. Odredimo naslove, zaglavlja, eventualno dodatne podnaslove. Prilikom izrade koncepta, kao i kod grafičkog dizajna za tisak, važno je uzeti u obzir duljinu odlomaka i točaka kako sadržaj ne bi bio nakrcan već optimalno odmjeren kroz cijelu infografiku.

Naslov treba biti zanimljiv da privuče korisnike a nije ni loše da bude optimiziran za tražilice ključnim riječima jer današnja tehnologija omogućuje kvalitetno skeniranje fotografije i izvlačenje teksta iz nje.

Sadržaj moramo potkrijepiti stvarnim činjenicama i statističkim podacima. Fokusiramo se na sadržaj koji izaziva emocionalni podražaj kod korisnika jer je takav sadržaj najviše učinkovit. Na samom dnu vrlo je poželjno istaknuti izvore i linkove koje smo koristili za prikupljanje sadržaja. Ovakav način rada dat će nam kredibilitet i omogućiti čitateljima provjeru podataka kako bi svi bili sigurni da ne izmišljamo činjenice da bi dokazali osobni stav.

Grafički dizajn

Informacije se prezentiraju uz pomoć dizajna ugodnog okus. Cjelokupni vizual prilagođavamo ciljanoj publici koju smo definirali i želimo je dohvatiti istovremeno imajući na umu da dizajn bude prilagođen tematici ali i našem vizualnom identitetu. Kada je infografika izrađena u našem stilu, samom njenom objavom radimo na promociju i jačanju našeg brenda koje se korisnicima utiskuje u pamćenje.

Prezentirane informacije trebaju biti kratke, s naglaskom na grafički prikaz. Iako su naslovi vrlo važni, slika je ta koja ima najviše uspjeha privući korisnika i zadržati mu fokus.

Poželjno da je paleta boja jednostavna, obavezno s kontrastnom bojom koja će skrenuti pozornost na ključne informacije. Pomoću slika, ilustracija, grafikona, simbola i ikona postavljamo fokus infografike. Dobri vizualni elementi presudni su da bi se informacije učinile privlačnim ali je potrebno ostvariti dobru ravnotežu s tekstom.

Prikladno odabrana tipografija

Ovisno o tematici infografike, hijerarhija teksta postavlja se uz pomoć pažljivo odabrane tipografije, obično s dva različita stila fonta. Glavni font za paragraf treba biti manji ali čim lakši za čitanje. Dok font naslova može biti stiliziran jer je veća slova lakše čitati i služe za privlačenje pažnje te grupiranje sekcija. Također nije svejedno na kojem je jeziku infografika jer za hrvatska slova trebamo imati font koji podržava naše dijakritičke znakove (č, ć, ž, š, đ). Odabir font može biti minimalan, moderan, dramatičan, futurističan, sofisticiran… shodno tome odabire se kombinacija.

Revizija i poliranje

Nakon toga dolazi nekoliko revizija i poliranje infografike. Revizije mogu biti neke banalne kao što su pogreške u pravopisu ali i korekcije oko sadržaja, ispravak nekih manje točnih navoda ili neke korekcije oko dizajna. Dobro je pitati suradnike za mišljenje da nam slučajno ne bi nešto promaklo.

Objava u javnost

Konačno je infografika gotova i slijedi željno očekivana objava u javnost. Veoma bitna stvar u cijeloj priči je da moramo korisnicima omogućiti jednostavno dijeljenje infografike. Jedan od načina kako bi to postigli je pomoću gumba za dijeljenje na društvenim mrežama. Drugi način je omogućiti ugrađeni kôd koji korisnici mogu kopirati te koristiti na svojim web stranicama. Tu je još izrada newslettera, obraćanje raznim blogerima i influencerima, dijeljenje na forumima itd. Ako smo pripremili infografiku za englesko govorno područje, tada imamo mogućnost promoviranja na raznim popularnim direktorijima koji prihvaćaju prijave.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh