Preskoči do glavnog sadržaja

Što je logotip

Logotip je grafički znak, simbol ili stilizirano ime koje se koristi za identifikaciju tvrtke, organizacije ili proizvoda. Logotip je najvažniji element u vizualnom identitetu tvrtke. Pomaže uspostaviti emocionalnu vezu sa ciljanom publikom, pomaže kupcima da razumiju tko stoji iza logotipa, čime se tvrtka bavi i kakve su joj vrijednosti. Logotip nosi veliku odgovornost stoga je bitno da je kvalitetno dizajniran.

Za izradu logotipa potrebni su dani, tjedni, čak i nekoliko mjeseci. Profesionalni logotip traži puno vremena, istraživanja, promišljanja, izrade skica i dorada dok se ne odlučimo za konačno rješenje koje će dostojanstveno prezentirati tvrtku. Dužina trajanja izrade logotipa ovisi o više različitih faktora, stoga i cijena. Ima logotipova koji su kroz povijest bili praktički džabe – tvrtke kao što su Google, Twitter, Microsoft, Nike, Coca-Cola… koristile su rješenja vlastitih zaposlenika ili su koštali svega par dolara. Oni su i danas vrlo učinkoviti dok su troškovi za neke logotipovi iznosi bili milijun dolara (npr. Pepsi).

Funkcije logotipa

Izdvaja tvrtku od konkurencije

Jedinstveni logo je posebno važan za tvrtku. Prilikom izrade potrebno je istražiti konkurente kako bi se izradio specijalizirano krojen i izdvojio se od gomile.

Prezentira ključne informacije o poslovanju tvrtke

Logotip komunicira kupcima kojoj industriji pripada, koju uslugu pruža, koja je ciljana demografija (dobna granica korisnika i druge značajke). To sve može postići pažljivim kombiniranjem boja i oblika.

Gradi prepoznatljivost brenda

Logotip podsjeća kupce da tvrtka postoji i pomaže da ga ju kupci uvijek prepoznaju gdje god ga vide. Neki brendovi poput Nikea ili McDonalds su toliko sveprisutni da ih svugdje možemo istog trena prepoznati.

Gradivni elementi logotipa

Pogledajmo koji su najvažniji elementi logotipa, premda ih ne mora svaki logotip i imati.

Boje

Logotipovi mogu biti crnobijeli, jednobojni ili u više boja. Raznobojni logotipovi često imaju analogne (slične nijanse) ili komplementarne boje (boje suprotne jedna drugoj u kotaču boja). Svaka boja nosi određene asocijacije i njihovo kombiniranje je umjetnost za sebe stoga smo boje obraditi u posebnoj temi značenja i simbolike boja.

Boje koje se koriste za brendiranje će se koristiti i kasnije u svim drugim materijalima (primjerice na web stranici, na podsjetnici itd.), zato je važno pažljivo ih odabrati. U sklopu web stranice primarne boje mogu sačinjavati glavne pozive na akciju.

Tipografija

Logotip često sadrži neku vrstu tipografskog elementa. Jedno slovo ili inicijali, kratica ili puni naslov tvrtke.

Slike

Simboli i ikone koji prate tipografiju, sastavljeni od geometrijskih elemenata. Simbol koji predstavlja ono čime se bavimo, što prodajemo ili vrijednost za koju se zalažemo. S obzirom na to da treba biti prilagodljivo za veličine i različite medije, potrebno je koristiti nešto što izgleda uvijek jasno i može se prilagoditi na različite promotivne materijale.

Slogan

Obično smješten ispod logotipa, slogan se sastoji od kraće rečenice ili neke krilatice. Cilj je da dodatno privuče publike ili objasni čime se tvrtka bavi. Nisu toliko važni i zbog jednostavnosti često se izostavljaju.

Kontekst logotipa

Univerzalno logotipovi trebaju biti prilagodljivi svakom kontekstu. Često ih vidimo u sustavima oglašavanja, u tisku, na izlozima, posjetnicama, uvijek su sastavni dio kod izrade web stranica, na društvenim mrežama.

Logotip može biti unikatan kao cjelina ali i određeni njezin dio može biti jedinstven te u potpunosti prezentirati brend. Primjerice, kada je logotip sačinjen od naziva tvrtke i simbola, tamo gdje ga treba prikazati a nema dovoljno mjesta da se prikaže u cjelosti, može se prikazati samo njezin simbol bez tipografije. Česta je to situacija kod zaglavlja web stranica kada se prilagođavaju za mobilne uređaje ili kod izrade favikona koje su sitne sličice prikazane u tabu preglednika.

Gdje se logotip koristi

Logotip ima širu primjenu i prikazuje se gdje god je moguće:

  • web stranice – prikazivanje logotipa u zaglavlju stranice odmah govori korisnicima koga posjećuju.
  • posjetnice – posjetnica ili vizitka je odličan način pomoću kojeg možemo podijeliti poslovne informacije o tvrtki tijekom formalnih susreta i događaja, kupcima pružite opipljiv način da vas pamte.
  • marketinški materijali – marketinški materijali u tisku mogu biti raznoliki, oglasi, brošure, ambalaža pakiranih proizvoda, u  digitalnim načinima komuniciranja tu su profili na društvenim mrežama
  • komunikacijski kanali tvrtke – logotipa se može uključiti u dopisima i ostalim kanalima komunikacije, u signaturi e-maila, u e-mail marketingu…

Što čini kvalitetan logotip

Logotip može biti kvalitetan na više razina. Hoće li logo izgledati moderno i u budućnosti za više godina, je li dovoljno jednostavan da se može odstraniti sve suvišno i na osnovu tek obrisa povezati ga s brendom. Izgleda li isto u bilokojoj veličini, na velikim ekranima a isto i kad je jako smanjen.

Najvažnije značajke kvalitetnog logotipa prezentira akronim SMART

  • jednostavno (Simple)
  • upečatljivost (Memorable)
  • prikladnost (Appropritate)
  • prilagodljivost (Resourceful)
  • bezvremen (Timeless)
PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh