Preskoči do glavnog sadržaja

Imamo u planu razrađenu strategiju koja će plasirati naš brend u visine i povećati prodaju. Jedna od strategija nam je e-mail marketing. a da bi krenuli u tom smjeru trebamo prvo prikupiti e-mail adrese korisnika. Adrese bi mogli prikupiti na raznorazne načine, međutim, potrebno je biti oprezan. Dolaskog GDPR uredba, više ne smijemo slati bilokome naše promotivne materijale, kamoli da koristimo liste pretplatnika koje su se nekoć tako kupovale.

Korisnici trebaju dati suglasnost da bi im mogli slati poštu. Ali sve je ok jer ionako zahvaljujući istraživanjima znamo da korisnici koji su izričito pokazali interes za naše proizvode su upravo ti koji će vršiti konverzije. Samo se moramo potruditi pronaći ih pravim putem. Uzmite grickalice i pripremite se za čitanje u nastavku. 🙂

Kako gurati newsletter

Velik je broj raznih načina kako možemo potencijalnim korisnicima prezentirati čari našeg e-mail marketinga.

Najčešći način guranja prijave je definitivno na samoj web stranici, mislimo da to ni ne treba posebno napominjati. Svi ostali načini su samo sekundardni ali pogledajmo ih pobliže u nastavku jer u konačnici nam je cilj korisnike privući i s vanjskih strana na web stranicu gdje ćemo prezentirati formu za prijavu.

Poticanjem na prijavu preko društvene mreže

Kada imamo solidan broj obožavatelja na društvenoj mreži, jedan način je objavom poticajne poruke u kojoj pozivamo korisnike da se pridruže pretplatnicima. Možemo ići i dalje, predočiti takvu objavu osobama koje nisu naši obožavatelji na platformi ali da ipak doprijemo do njih plaćenim oglašavanjem.

Nuđenjem tiskanog materijala

Ako mogu drugi dijeliti letke, zašto ne bi mogli i mi? 🙂 Tko se ne srami, nuđenje tiskanog materijala kao što su letci na lokacijama gdje prolazi puno pješaka moglo bi uroditi plodom. Idealno je letak izraditi tako da sadrži QR kôd koji će korisnici moći skenirati mobitelom da bi se automatski preusmjerili na odredišnu web stranicu koja sadrži prijavu za newsletter.

Signature u e-mailu

Signatura je automatski generiran potpis koji se prikvači na svaku poruku koju pošaljemo drugima. U signaturi se najčešće nalaze kontakt podaci poput imena i prezimena, titule ili radne pozicije, telefonski broj i broj faksa, adresu web stranice, linkove za društvene mreže i drugo prema željama… Uz sve navedene podatke, zašto ne bi ubacili i link na stranicu za prijavu na newsletter?

Usmenim pozivom

Svaki puta kada pričamo s nekim, poznatom osobom poput prijatelja ili možda organiziramo neke radionice i predavanja, uvijek se pruža prilika da im suptilno nešto uvalimo. 🙂

Kako korisnicima predočiti prijavu na web stranici?

Kada smo sagledali sve ostale stavke i privukli korisnika na web stranicu, fokusirajmo se na daljnje korake. Prezentiranje newslettera na web stranici je od najveće važnosti za e-mail marketing ali pitanje je na koji način?

Klasični obrazac na web stranici

Bez obzira na tip web stranice koju smo kreirali, postavljanje obrasca za prikupljanje e-mail adresa je standardni način prikupljanja pretplatnika. Obrazac prikazujemo na svim unutrašnjim stranicama jer korisnik može doći iz različitih smjerova ali pozicija smještaja obrasca je nešto o čemu moramo voditi računa.

Jedan od načina je učiniti obrazac uvijek vidljivim negdje na stranici, primjerice na kraju članka a prije footera. A veće šanse za povećanje pretplate imamo ako obrazac za pretplatu prilagodimo tematici stranici na kojoj se korisnik nalazi.

Skočni prozor

Vrlo čest način za povlačenje pozornosti korisnika je kada mu prikažemo skočni (eng. popup) prozor. Takav skočni prozor zauzima cijeli ekran korisnika a njegovo prikazivanje možemo kontrolirati na više načina.

Najefikasniji način je prikazati ga u trenutku kada korisnik namjerava napustiti web stranicu. To nam je znak da se već upoznao s našim sadržajem i pravo je vrijeme da mu ponudimo beneficiju budućeg kvalitetnog sadržaja ako se prijavi na newsletter.

Kako možemo znati da korisnik napušta stranicu? Najčešće se to događa kada mišem izlazi iz dijela koji prikazuje web stranicu, primjerice, želja mu je ići na neku drugu stranicu pa mišem prelazi preko bookmarks trake ili nastoji upisuti pojam za traženje ili direktnu adresu u adresnu traku. Taj potez miša smo registrirali i upravo u tom trenutku mu prikažemo skočni prozor preko cijelog ekrana. Većini je ovo iritantno korisničko iskustvo no dobar dio njih se tako upeca. A većina tvrtka ipak odabire povećanje konverzija nauštrb drugim stvarima. Uz dobar vizual i uz poticajne afirmacije ili uz navod konkretne beneficije, nagnamo ga da ispuni podatke za prijavu i prijavi se na newslsetter.

Primijetili smo da se neke web stranice odlučuju prikazati popup odmah “u glavu” prilikom posjete, kada posjetitelj nije ni mogao vidjeti o čemu se radi na vašoj stranici. Ovo baš i nema puno smisla jer korisnik nije ni imao priliku odlučiti je li stranica njemu relevantna i korisna pa je upravo to i razlog nedovoljnog broja prijava. Stoga takav način ne zagovaramo.

Korisniku treba predočiti prijavu na newsletter tek kada ga uspijemo uhvatiti ukoštac dobrim sadržajem. S druge strane, popup prozori preko cijelog ekrana iako su odličan način da se uhvati pozornost korisnika, riskiramo živcirati svoju publiku i odvratiti je od cilja

Izrada odredišne stranice

Odredišne (eng. landing) stranice su posebno izrađene stranice koje imaju jedan određeni cilj a to je ostvarenje konverzije. U slučaju e-mail marketinga, cilj nam je prezentirati sve kvalitete koje naš newsletter može imati i ponuditi korisniku mogućnost prijave. Sve drugo što se nalazi na web stranici eliminiramo jer ne želimo da korisnik napravi išta drugo, a to znači i isključivanje mogućnosti da se kreće negdje drugdje unutar našeg weba. Zbog tog razloga mičemo čak i primarnu navigacijsku traku.

Kod kvalitetno izrađene odredišne stranice maksimalni je fokus na prikupljanje pretplatnika.

Kako možemo potaknuti korisnike na prijavu?

Nekoliko je glavnih načina koji možemo privući korisnike pred obrazac za prijavu na newsletter. Da bi razmotrili prijavu oni prije svega moraju biti zainteresirani a to ćemo učiniti tako da im ponudimo nešto privlačno. Druga stvar je da u idealnom slučaju, ono što im nudimo treba biti nadohvat ruke, dostupno odmah da uzme bez odgađanja. Tako da ponuda za prijavu ukoliko neće biti toliko uspješna ako se korisniku kaže da tek za 3 mjeseca može ostvariti ono što mu dajemo. To ga neće toliko uzbuditi.

Pogledajmo u nastavku koji su to primjeri.

Davanjem popusta i ostvarenjem drugih pogodnosti u web trgovini

Ako imamo web trgovinu, da bi privukli korisnike na newsletter pretplatu, značajan mamac je pružanje jednokratnog popusta prilikom iduće narudžbe. Korisnici trebaju prepoznati vrijednost pretplate a mi nećemo puno izgubiti ako im prodamo neke proizvode po malo sniženim cijenama. Upravo suprotno, dugoročno ćemo puno više profitirati nego što bi izgubili malim popustom.

Omogućivanje pristupa besplatnim materijalima

Izradom posebnih materijala u kojima se otkrivaju sve čari i tajne zanata, korisnike možemo zagrijati da se požele prijaviti na newsletter. U tu svrhu izrađujemo kratke PDF prezentacije ili elektroničke knjige u kojima obradimo neku manju temu, pomalo bombastično se hvaliti kako odajemo tajne. Idealno je ako možemo pogoditi sredinu između toga da damo više informacija i da korisnik bude zadovoljan dobivenim a opet da ne odajemo baš sve jer nešto moramo sačuvati za iduće promocije i sadržaje. 🙂

Odgovaranjem pozitivno na nedoumice koje ih zabrinjavaju

Osim beneficija koje im newsletter pruža, korisnicima moramo dati do znanja da su naše newsletter objave vrijedne i kvalitetne. Ako se oko toga ne potrudimo, teško stečene pretplatnike ćemo ionako vrlo brzo izgubiti a može se dogoditi da nas sustav označi kao spam. U svakom slučaju, korisnike moramo prethodno uvjeriti da naše objave nisu za spam. Da je njihova privatnost kod nas sigurna te da apsolutno ni pod kojim uvjetima nećemo dijeliti njegove podatke s drugima. Trebamo im dati i do znanja koliko često imamo u planu slati promotivne poruke te kakav tip sadržaja mogu očekivati. Dodatno ćemo utvrditi sigurnost u prijavu tako da im javimo da otkazivanje prijave mogu obaviti u bilokojem trenutku kada više ne žele biti dio zajednice.

Sažetak

Dotakli smo se nekih najčešćih metoda za prikupljanje email adresa koje su se kroz godine pokazale kao najbolji način. Nije cilj odabrati jednu već ih slobodno možemo koristiti sve zajedno. A jednom kada pretplatnika upecamo nije kraj već početak jer korisnika trebamo i zadržati. No to je već za drugu temu. 🙂

Treba li podesiti optimalno prikupljanje korisnika za newsletter na vašoj web stranici?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh