Preskoči do glavnog sadržaja

Kupcima u web trgovini možemo ponuditi više načina plaćanja, po zadanim postavkama obično je omogućeno samo plaćanje pouzećem ili virmanom (direktnom bankovnom transakcijom).

Upotreba kartica za plaćanje danas je dio svakodnevice. Kupci preferiraju plaćati karticama i male iznose u tradicionalnoj trgovini a 86% korisnika kartica u Hrvatskoj periodično obavlja kupovinu online. Prema Udruzi eCommerce Hrvatska koja je održana u ožujku 2020., 57% ispitanika tvrdi da radije kupuje na hrvatskim web trgovinama a 37% ih to čini barem jednom mjesečno. Kao način plaćanja ispitanici preferiraju upravo plaćanje kreditnim karticama. Stoga, iako nije nužno vrlo je značajno našim korisnicima omogućiti takav način plaćanje kako ne bismo izgubili dio kupaca. Za to nam je potreban sustav koji omogućuje autorizaciju kreditnih kartica – potreban nam je payment gateway.

Što je payment gateway?

Što je payment gateway

Payment gateway je sustav koji omogućuje naplatu proizvoda i usluga pomoću kreditnih kartica u web trgovinama. Zadatak mu je da poveže kreditnu ili debitnu karticu kupca i njegovu banku s web trgovinom. Cjelokupni proces je posve siguran, sva odgovornost je na strani payment gatewaya koji služi kao posrednik između kupca i vrši autorizaciju. Sama web trgovina nikad ne sprema broj kreditne kartice već sav sustav naplate vrši payment gateway koji provjerava podatke kupca ako su važeći i traži od banke naplatu iznosa za kupljene proizvode.

Proces kupnje karticama

Kada kupac stavi sve proizvode u košaricu i želi obaviti kupnju krene u proces checkouta proizvoda. Na ovom koraku obično kupac odluči želi li obaviti kupovinu kao gost ili se želi registrirati u trgovini kako bi mu se osobni podaci sačuvali za potrebe buduće kupovine. Nakon unosa osobnih podataka (ime i prezime, adresa) kupac odabire načine dostave i načine plaćanja.

Ako je odabrao plaćanje karticama, sustav ga preusmjerava na stranicu payment gatewaya gdje je potrebno upisati u obrazac podatke kartice za realizaciju kupnje. To je broj kartice (sustav prepozna o kojoj vrstei kartice se radi, je li to Mastercard, Maestro, Visa…), broj za verifikaciju (CVC ili Card Verification Code) i datum isteka (mjesec i godina).

Nakon unosa podataka payment gateway provjeri vjerodostojnost podataka i banci te kartice proslijedi zahtjev za naplatu. Banka prihvati transakciju, skine novac s računa kupca prema definiranom iznosu i sustav potom vraća kupca nazad na stranicu web trgovine.

Proces naplate je posve siguran, banke imaju stroge sigurnosne standarde koje svatko mora slijediti da bi mogao komunicirati s njihovim računalnim metodama. Sva komunikacija odvija se preko HTTPS protokola koji je zaštićen enkripcijom te ne postoji mogućnost krađe podataka.

Odabir payment gatewaya

Odabir payment gatewaya ovisi o mnogo toga. Najbitnije informacije koje treba imati na umu za svaki gateway su:

 • kolika je cijena priključenja na njihov sustav
 • kolike su mjesečne naknade
 • kolika je provizija po transakciji
 • koje sve kreditne i debitne kartice sustav podržava

Preferirajte gateway koji prihvaća sve poznate kreditne i debitne kartice jer korisnici mogu odustati od kupovine proizvoda ako im sustav ne može prihvatiti njihovu karticu. Informirajte se o svakom gatewayu posebno, kako se radi o cijenama koje su podložne promjenama, nismo ih navodili jer možda već dan nakon objave ovog članka moguće su promjene.

Važni payment gatewayi

Važni payment gatewayi

Pogledajmo koji su najpoznatiji servisi, koje su im generalne prednosti i mane.

Hrvatski gatewayi:

 • CorvusPay – podržava sve glavne kartice i omogućuje prilagodbu dizajna vlastitom identitetu trgovine, plaća se mjesečni iznos i naplata po transakciji
 • WSPay – također podržava sve glavne kartice, priključak je besplatan i ne naplaćuju vrijednost po transakciji ali plaća se veći fiksni iznos godišnje
 • T-Com PayWay – naplaćuje se svaka transakcija, postoji mjesečna naknada i cijena priključivanja
 • RBA e-ToMiTreba – nema naknade za priključenje ni mjesečne naknade, plaća se naknada po transakciji
 • PencePay – postoji naknada za priključak, i mjesečna naknada a naknada po transakciji ovisi o ugovorenom modelu

Popularni gatewayi u svijetu:

 • PayPal – jedan od najpopularnijih servisa za plaćanje u svijetu. Za svaku transakciju traži naknadu ali nema troškova priključivanja ni mjesečnog/godišnjeg troška osim ako se ne žele napredne stvari tada postoji PayPal Payments Pro.
 • Stripe – plaća se naknada po transakciji, nema mjesečnih, priključnih ni drugih troškova

Odabir gatewaya ovisi o vašim potrebama, koliko vam je velik promet koji ostvarujete. Ako godišnje imate mali broj transakcija tada je gateway koji naplaćuje po transakciji vjerojatno najisplativiji izbor, dok ako godišnje okrenete veći iznos tada je bolje platiti fiksnu godišnju cijenu.

Implementacija sustava kartičnog plaćanja

Za riješavanje sustava kartičnog plaćanja, vlasnik web trgovine trebao bi:

 • Dogovoriti suradnju sa tvrtkom za čiji payment gateway ste se odlučili
 • U banci otvoriti žiroračun na koji ćete primati uplate od kupaca
 • Proslijediti developerima koji rade na web stranici sadržaj koji je dobio od payment gateway kako bi developeri implementirali sustav i testirali ga. Kada je sve dogovoreno sustav se pušta u produkciju.

Osim same implementacije payment gatewaya, web trgovinu je potrebno još malo doraditi. Na stranici je obavezno vidljivo istaknuti (ako već nije):

 • podatke o prodajnom mjestu (puni naziv tvrtke i adresu sjedišta, broj sudskog registra u koji je upisana i pune podatke o registru, porezni broj)
 • informacije o zaštiti osobnih podataka
 • izjavu o sigurnosti plaćanja
 • ubaciti logotipove kartica i sigurnosnih programa

Želite li na web trgovini omogućiti sustav naplate karticama? Možemo vam implementirati neku od odabranih metoda payment gatewaya te prilagoditi ostatak web stranice obaveznim podacima.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh