Preskoči do glavnog sadržaja

Što su to kriptovalute?

Kriptovalute su jedna vrsta oblika plaćanja, odnosno, to je digitalna valuta s kojom možete na internetu kupovati robu ili usluge. Isto kao što bi mogli kupovati s tradicionalnim valutama poput američkog dolara. U posljednje vrijeme možemo vidjeti da se korištenje kriptovaluta širi i izvan prostora interneta, odnosno, pojedine fizičke trgovine počele su prihvaćati plaćanje raznim digitalnim valutama.

Zbog velike popularnosti, pojavile su se razne nove digitalne valute koje najčešće zovemo tokeni, odnosno, žetoni. Sve kriptovalute koriste vrlo sličnu tehnologiju koja se zove blockchain. Blockchain je zapravo sustav unutar svake kripto mreže koji bilježi i štiti sve provedene transakcije. S

ve digitalne valute koriste vrlo složene kriptografske protokole koji tokom procesa šifriraju osjetljive podatke. Na taj način se zaštićuju vrlo važni podaci kod svih transakcija. Programeri svih kriptovaluta rade svakodnevno na unaprijeđenju protokola, jer je to jedini način da kriptovalute ostanu sigurne. Isto tako ti navedeni protokoli maskiraju identitete svih korisnika.

Počeci kriptovaluta

Prvi počeci kriptovaluta nas vraćaju u rane 80-e prošlog stoljeća. Naime, David Chaum je arhitekt kriptovaluta, s obzirom da je on kreirao prvi elektronički oblik novca koji se zvao Ecash. Tokom vremena postali su dio Digicash sustava koji je imao za ponuditi nekoliko noviteta na tržištu financija. Banke, ali i druge ustanove kao što su vlada, nisu mogle pratiti tijek kretanja digitalne valute.

Nakon toga dulji niz godina nije se ništa značajno događalo, sve do 2009. godine kada je programer Satoshi Nakamoto predstavio prvu decentraliziranu kriptovalutu pod imenom Bitcoin. Nakon puštanja Bitcoina u rad, veliki broj ljudi je krenuo s rudarenjem, ali i s razmjenom.

Ubrzo nakon toga početkom 2011.godine pojavile su se nove kriptovalute, što je logički i bilo za očekivati. U moru novih digitalnih valuta, predstavljen je i vrlo poznati Litecoin novčić. Baš u to vrijeme krenula je prva razmjena Bitcoina. Naravno, od onog trenutka kada je Bitcoin krenuo s radom, od tada kripto svijet vrlo ubrzano raste, i svakim danom se povećava broj korisnika u obliku rudara ili ulagača. Shodno tome trebamo svakako reći kako je WordPress u 2012. godini probio led, postavši prva online trgovina koja je u potpunosti prihvatila Bitcoinom za kao način plaćanja. Nakon toga naravno i drugi veliki igrači poput Newegg.com ili Microsofta prihvatili su Bitcoin. Danas je situacija mnogo bolja jer je veliki broj online trgovina prihvatilo kriptovalutu kao legitiman način plaćanja.

Koliko kriptovaluta postoji?

Prema trenutnim podacima postoji više od 6700 različitih kriptovaluta. Međutim, taj broj raste iz dana u dan, što nas niti ne čudi. S obzirom na to da trgovanje s digitalnim valutama kao što je Bitcoin u ogromnom porastu. Inače, vrlo je zanimljiv podatak da na datum 18. veljače 2021., vrijednost svih kriptovaluta je iznosila više od od 1,7 bilijuna dolara prema dostupnim podacima CoinMarketCapa. Dok ukupna vrijednost svih Bitcoina iznosi 969,6 milijardi dolara, što je doista impresivno.

Pogledajmo koje su najbolje kriptovalute sortirane prema tržišnoj kapitalizaciji:

  • Bitcoin – 969,6 milijardi dolara
  • Ethereum – 222,3 milijarde dolara
  • Tether – 33,1 milijardu dolara
  • Binance Coin – 30,5 milijardi dolara
  • Cardano – 28,3 milijarde dolara
  • Polkadot – 28,1 milijardu dolara

Zašto su kriptovalute toliko popularne?

Postoji niz opravdanih razloga zašto su kriptovalute toliko popularne. Mi ćemo svakako izvući nekoliko najvažnijih razloga.

Po našem mišljenju najvažniji razlog je velika mogućnost za zaradu. Rudari, ali i ulagači, vjeruju da će njihova digitalna valuta s vremenom postati vrijednija, i na taj način će ostvariti profit. Drugi razlog koji je također veoma zanimljiv je taj što središnja banka nema utjecaja na kriptovalutu.

Od ostalih razloga možemo navesti da je tehnologija koju koriste kriptovalute vrlo sigurna, ali svakako sigurnija od tradicionalnih bankarskih transakcija. Međutim, to naravno nije sve jer osim gore navedenih razloga, možemo također reći da prijenos sredstava kod kriptovaluta je jednostavan. Čak sve transakcije možete obaviti i na svojem pametnom telefonu u hodu.

Jesu li kriptovalute dobra investicija?

Vrijednost pojedine kriptovalute može ojačati, ali isto tako i njena vrijednost može oslabjeti. Shodno tome, ulaganje u kriptovalute nije u potpunosti sigurno. Mnogi ulagači vjeruju da su to čiste špekulacije, iako je trenutno trend da vrijednost pojedinih novčića kao što su Bitcoin i Ethereum u porastu. Što naravno ne znači da će uvijek tako biti.

Pojedini ulagači vide kriptovalutu kao valutu budućnosti, međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je reći da valuta mora biti stabilna. Ne smiju se događati velika odstupanja po pitanju vrijednosti novčića. Isto tako mi bi željeli spomenuti poznatog ulagača Warren Buffett, koji je napravio usporedbu između Bitcoina i običnih čekova. Naime, on je naveo kao zaključak da korištenjem Bitcoina prijenos novca može biti anoniman ali da je to sve što Bitcoin nudi. Odnosno, da drugih prednosti nema u odnosu na običan ček. Postavlja se pitanje, vrijedi li običan ček mnogo novca? To je vrlo interesantno pitanje, jer i običan ček može prenijeti novac.

Također je vrlo zanimljiva situacija kako može trgovac odrediti cijenu pojedinog proizvoda ili usluge, ako je određena kriptovaluta kao Bitcoin nestabilna? Odgovori na to pitanje je jednostavan, baš iz tog razloga bilo koja digitalna valuta mora biti stabilna jer će tek tada trgovac moći odrediti realnu cijenu robe. Zato dok se ne stabilizira vrijednost Bitcoina, teško je reći da navedena kriptovaluta može biti smatrana kao valuta budućnosti.

Sjetimo se samo da je vrijednost Bitcoina iznosila skoro 20 000 američkih dolara u prosincu 2017. godine, da bi se nakon toga vrijednost srozala na 3200 američkih dolara. Možete zamisliti kolike su gubitke ostvarili ulagači, ali i mnogi drugi. Danas u 2021. godini, vrijednost Bitcoina iznosi malo više od 50 000 američkih dolara i pojedini špekulanti vjeruju da bi vrijednost novčića mogla doseći rekordnih 150 000 američkih dolara. Ali opet nitko sa sigurnošču to možete garantirati. Zato je takva situacija trenutno sa svim digitalnim valutama, vrlo su nestabilne.

Kako kupiti kriptovalutu?

Ako ste se odlučili na važan korak odnosno na kupnju kriptovalute, tada trebate prvo saznati uvjete pod kojima možete izvršiti kupnju. Naime, određene kriptovalute kao što je i Bitcoin možete kupiti koristeći američke dolare putem bankarske transakcije. Dok preostale digitalne valute trenutno isključivo možete kupiti koristeći Bitcoin novčiće ili eventualno koristeći neke druge kriptovalute kao način plaćanja.

Prvo što trebate napraviti je otvoriti račun na željenoj burzi, na kojoj želite kupiti kriptovalute. Nakon toga potrebno je napraviti prijenos stvarnog novca s vašeg bankovnog računa na vaš “novčanik” koji se nalazi na vašem računu otvorenom na burzi. Kada je prijenos novca izvršen, tada možete krenuti u lov na kriptovalute. Odnosno, možete primjerice kupiti kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum.

Ako niste sigurni kojoj burzi kriptovaluta bi se pridružili, tada vam toplo preporučamo Coinbase. Već godinama su jedna od najboljih ali i najpopularnijih burza za trgovanje digitalnim valutama. Navedena burza je u potpunosti pripremljena za sve kriptovalute kao što je Bitcoin. To znači da ćete vi u ulozi mešetara imati mogućnost kupnje, ali i prodaje kriptovaluta.

Kako se mogu zaštititi pri kupnji kriptovalute?

Svakako sigurnost vašeg novčanika treba biti na prvom mjestu. Kao potencijalni ulagač ili rudar trebate se dobro informirati o onoj kriptovaluti s kojom namjeravate poslovati. Preporučljivo je da saznate što više informaciji o samoj digitalnoj valuti. Tko je vlasnik, postoje li veliki investitori, hoćete li vi posjedovati udio u samoj valuti ili u tvrtki. Kao što možete vidjeti, postoji niz informacija koje mogu biti korisne za vas, prije nego se odlučite na kupnju. Svakako je vrlo dobar znak ako iza neke kriptovalute nalaze veliki investitori.

Međutim, kao što smo i ranije rekli, važno je i znati hoćete vi kao ulagač dobiti udio u valuti ili u tvrtki, jer vam taj podatak govori hoćete li dodatno primati dio profita same kompanije neovisno o novčiću ili ne. Dok od ostalih informacija možete provjeriti je li navedena digitalna valuta tek u razvoju ili je krenula s radom. Jer prema iskustvu drugih ulagača, kriptovaluta koja je dulje vrijeme na tržištu je realno i manje rizična. Za takve valute možemo dobiti više korisnih informacija koje nam mogu pomoći u daljnjim koracima.

Za prikupljanje svih korisnih informacija katkad je potrebno puno truda i vremena, ali vjerujte nam definitivno se isplati potruditi. Jedino tada možete imati cjelokupnu sliku o nekoj pojedinoj kriptovaluti i možete znati je li ta valuta sigurna ili ne. Međutim, svakako trebate znati da iako je valuta legalna, ne postoji garancija za uspjeh. Drugim riječima, ne postoji sigurnost da će vrijednost pojedinog novčića rasti.

Kada konačno kupite toliko željene novčiće, tada po pitanju sigurnosti više ne možete ništa napraviti. Osim da budete koliko toliko oprezni i da svoje privatne podatke o vašem novčaniku nikome ne dijelite. Sve je sada u rukama kompanija koje održavaju mrežu te navedene digitalne valute. Tada trebate znati da hakeri ne miruju jer vrlo često pokušavaju probiti računalne mreže. Samo se sjetite 2014. godine kada je jedna burza proglasila bankrot, baš iz istih razloga zato što su hakeri ukrali veći broj bitcoinima u iznosu nekoliko stotina milijuna dolara.

Treba li kupovati kriptovalute?

Kao što smo i ranije dokazali, kriptovalute još uvijek nisu u potpunosti stabilne valute. Iz tog razloga možemo reći da je to kupnja nestabilna i ne garantira uspjeh. Stoga je konačna odluka u potpunosti na vama. U svakom slučaju, bit će uzbudljivo popratiti kako će se odvijati njezin razvoj u budućnosti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh