Preskoči do glavnog sadržaja

Što su krušne mrvice i čemu služe

Krušne mrvice (eng. breadcrumbs) ili prezle 🙂 su jednostavni navigacijski izbornik prezentiran u obliku hijerarhije linkova. Omogućuju posjetiteljima da vide na kojoj stranici se nalaze i korisne su kao pomoćna navigacija za kretanje web stranicama. Svaki korak u krušnim mrvicama je klikabilan sve do osnovne početne stranice.

Čine ih link na početnu stranicu a završni element je uvijek trenutna stranica koja nema link sama na sebe. Ovisno kakva je struktura stranica i koliko se duboko u toj hijerarhiji nalazi trenutna stranica, toliko može biti dodatnih linkova koji su ugniježđeni. Ako se radi o objave na blogu, tada može link biti na matičnu stranicu bloga. Ako se radi o proizvoda, tada dodatni link može biti link na atribut proizvoda koji ga opisuje.

Primjer krušnih mrvica: Početna > Blog > Krušne mrvice

Nešto kompleksniji primjer može biti prikazana dubina stranice određenog proizvoda s atributima.

Početna > Proizvodi > Cipele > Svečane cipele > Žene

Pozicija krušnih mrvica na stranici

Krušne mrvice nalaze se obično negdje u gornjem dijelu svake stranice, u dijelu ispod glavne navigacijske trake, u neposrednoj blizini glavnog naslova. Nisu potrebne jedino na početnoj stranici jer u tom slučaju navigacija ne bi imala što prikazati i linkati a isto tako je korisnik obično i svjestan da se nalazi na početnoj. Nisu toliko bitne na web stranicama koje su suviše jednostavne, kada stranice imaju plitku i plosnatu strukture. Kod web stranica koje su bogate i složene strukture, krušne mrvice su jako bitne.

Glavne karakteristike

Korisnik pomoću njih može jasno vidjeti gdje se nalazi proizvod koji se trenutno pregledava, u kojoj kategoriji i koliko je duboko. Manje su šanse da se osjeća izgubljenim. Uvijek se može vratiti korak nazad, bez da klika gumb za nazad. Jednim klikom dovoljno je da vidi matičnu kategoriju. Krušne mrvice ne služe kao zamjena primarnoj navigacijskoj traci ali ju nadopunjuje.

Vrlo je korisno za poboljšanje upotrebljivosti web stranice i bolje korisničko iskustvo. Poput internih linkova, krušne mrvice pomažu zadržati korisnike na web stranici. Korisne su za SEO jer neke tražilice kao Google prikazuju takvu pomoćnu navigaciju u svojim rezultatima pretraga. A znamo da kvalitetnije i opširnije prezentirani podaci znače veću stopu klikanja (CTR).

Priča o Ivici i Marici

Izraz krušne mrvice preuzet je iz njemačke bajke o Ivici i Marici koju su objavila Braća Grimm 1812. godine.

Ivica i Marica bila su djeca siromašnog drvosječe. Živjeli su u maloj kolibi zajedno s drvosječinom novom ženom. Zbog gladi koja je harala, maćeha je u razgovoru s drvosječom inzistirala da se djecu potajice ostavi u šumi kako bi barem njih dvoje mogli preživjeti. Djeca su to čula a Ivica je skovao plan. Kako su išli sve dublje i dublje, Ivica je potajice obilježavao put iza sebe krušnim mrvicama kako bi se znali vratiti. Kada su roditelji su našli prigodnu lokaciju, maćeha je naredila djeci da čekaju dok ona i njihov otac idu sakupljati drva. Već je bilo kasno i hladno, djeca su se poželjela vratiti ali primijetili su da krušnih mrvica više nema, vjerojatno su ih gladne ptice pojele.

Lutajući šumom, naišli su na kuću izgrađenu od kolača i slatkiša i krenuli je jesti. Ugleda ih vlasnica kuće, neka stara žena, pozove ih unutra da ih nahrani. Žena je zapravo vještica koja takvim iluzijama mami djecu. Plan joj je Ivicu skuhati i pojesti a Maricu pretvoriti u sluškinju. Ivicu čuva u kavezu i hrani ga neprestano kako bi se čim više udebljao i kada dođe taj dan, Marici naredi neka otvori pećnicu. Vještica ode provjeriti je li vatra u pećnici dovoljno vruća, Marica prepozna priliku i gurne vješticu u pećnicu te zatvori vrata za njom.

Marica potom oslobodi Ivicu iz kaveza a zajedničkom pretragom kuće otkriju drago kamenje koje uzmu i krenu tražiti put do kuće. Naposljetku se uspiju vratiti, pronalaze oca koji je radostan da svoju djecu vidi žive i zdrave a zle maćehe više nema, odavno je umrla. Zahvaljujući ukradenom dragom kamenju mogli su svo troje živjeli su sretno do kraja života.

Koje su prednosti krušnih mrvica?

Dvije su glavne prednosti krušnih mrvica, dobre su za korisnike i dobre su radi tražilica.

Poboljšavaju korisničko iskustvo na stranicama

Krušne mrvice olakšavaju korisnicima kretanje na web stranici i potiču ih da istraže druge sekcije stranice. Primjerice, tvrtka ima stranicu “O nama” bogato razgrađenu na nekoliko unutrašnjih stranica kao što su povijest tvrtke, druga stranica za misiju i viziju, treća stranica za lokacije podružnica… Koristeći krušne mrvice imamo jednostavan uvid gdje se trenutno nalazimo, možemo se lako vratiti na stranicu iznad i potom nastaviti dalje.

Pomažu smanjiti stopu napuštanja web stranice

Korisnici koji dolaze na stranicu putem tražilice često znaju brzo je napustiti. Krušnim mrvicama im malo pomažemo da se dublje uvuku u stranicu i temeljitije je istraže. Samim time možemo smanjiti visoku stopu napuštanja korisnika. Nije mnogo ali svaka sitnica ipak pomaže.

Korisne su za SEO optimizaciju web stranica

Krušne mrvice značajne su za SEO optimizaciju web stranica. Od 2008. Google je počeo prikazivati krušne mrvice u rezultatima pretrage i korisnicima takva komponenta odmah govori gdje se stranica nalazi u hijerarhiji. Ako Google daje toliki značaj komponenti da ju je postavio u rezultate pretraga, možete zamisliti koliki je njezin značaj na vlastitim stranicama. 🙂

Dobre implementacije krušnih mrvica

Implementacija krušnih mrvica ovisi načinu na koji je web stranica izrađena. One zauzimaju malo prostora te ih nije problem ukomponirati u bilokakav dizajn.

Trebaju se lako vidjeti, na mjestu koje je dostupno korisnicima ali da nije nametljivo. Smještaju se na vrhu stranice, odmah ispod ili iznad glavnog naslova tako da ih je lako pronaći. To je uobičajeno mjesto za njih i korisnici su naviknuti na tu poziciju.

Veličina teksta može biti nešto manja u odnosu na uobičajen tekst ali imajući na umu dobru praksu označavanja linkova, linkovi bi trebali biti podcrtani i razlikovati se bojom od preostalog teksta.

Krušne mrvice možemo opisati strukturiranim podacima te tako tražilicama dodatno dati na uvid hijerarhiju stranica. Ako tražilice mogu raspolagati s više podataka i bolje razumijeti strukturu naših web stranica, to će se samo povoljno odraziti na rangiranje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh