Preskoči do glavnog sadržaja

Većina web stranica prati svoje korisnike. Bez uvida u analitiku posjete ne možemo znati koliko dobro radimo posao, idemo li u pravom smjeru ili gubimo vrijeme na stranice i sadržaj koji ne zanima našu publiku. Analitika nam daje uvid kako možemo poboljšati naše online aktivnosti, saznati tko su naši korisnici, zašto dolaze na stranicu, što traže… vrijedno nam je imati uvid u takve podatke. Statistički podaci pomažu nam analizirati kako bi bolje donosili prave odluke na naše poslovanje i bolje se fokusirali na određene strategije koje bi požnjele najviše uspjeha.

Razni su alati koji mogu pratiti našu publiku a u nastavku ćemo se osvrnuti na jedan alat koji često prolazi ispod radara drugih. Upoznajte Matomo.

Što je Matomo

Matomo je besplatan alat otvorenog kôda za praćenje i analizu posjete na web stranicama. Baš kao i Google Analytics, Matomo pruža detaljna izvješća o web stranici i njezinim posjetiteljima, daje nam informacije kojim jezikom posjetitelji govore, koje stranice posjećuju, koje ključne riječi su koristili, preko kojih tražilica su došli i još mnogo toga.

Kreirao ga je 2007. godine Matthieu Aubry i objavio pod imenom Piwik, autorima je cilj bio stvoriti alat otvorenog kôda za analizu web stranica. Početkom 2018. Piwik je promijenio ime u Matomo radi želje autora da zaštite svoj brend i ne dijele naziv s drugim tvrtkama. Naziv Matomo izabran je jer se lako izgovara na svim jezicima a na japanskom znači “pristojnost, iskrenost” što se poklapa s vrijednostima za koje se Matomo bori. Transparentnost, otvoreni programski kôd i etičke vrijednosti u marketinškoj industriji danas su prava rijetkost.

Matomo se može pohvalititi da se koristi na više od milijun web stranica. Pozamašna brojka zar ne? Samim time je jedan od glavnih konkurenta Google Analyticsu.

Zašto koristiti Matomo

Većina stranica koristi Google Analytics za analizu posjete. Google prikuplja ogromne količine podataka, pohranjuje ih na svojim serverima i omogućuje nam uvid u njihove analize. Zašto nam Google sve to omogućuje? Google je tvrtka koja počiva na pravu da podatke korisnika prodaje trećim stranama.

Matomo je drugačiji, omogućuje nam da u potpunosti zadržimo kontrolu nad podacima svoje web stranice, tako da se njegova analitika postavi na vlastiti server u sklopu vlastitih stranica, umjesto da se koriste usluge treće strane koje imaju pristup svemu.

Možemo ga koristiti absolutno besplatno bez ograničenja bilo u privatne ili komercijalne svrhe. Nema ograničenja za broj web stranica koje se prate, niti za broj korisničkih računa, vlasništvo nad podacima je 100%tno i drugi ne mogu pristupiti podacima čak niti anonimno. Zbog svega navedenog, Matomo koriste oni koji žele bazirati svoje poslovanje na višim etičkim principima.

Matomo značajke

Matomo je cjelovita platforma za web analitiku. Njegove značajke kao alata ukratko možemo definirati:

 • alat je otvorenog kôda, potpuno transparentna i sigurna platforma
 • autoru projekta se daje potpuno vlasništvo nad podacima i prikupljene podatke ne proslijeđuje trećim stranama
 • prati neograničen broj web stranica i pohranjuje neograničene količine podataka
 • korisničko sučelje je jednostavno i intuitivno za upotrebu
 • moguće je uvesti (importati) podatke iz Google Analytics
 • mogućnosti periodičnog slanja izvješća na e-mail
 • poštuje zaštitu privatnosti korisnika i usklađen je s GDPR uredbama

Po zadanim postavkama ako korisnici imaju u pregledniku aktiviranu opciju da ih se ne prati, Matomo to poštuje. Također anonimiza dio IP adrese bez da je potrebno dodatno nešto podešavati.

Konkretnij,e njegove mogućnosti za praćenje analitike su:

 • praćenje kampanja
 • prilagođeno izvještavanje
 • prilagođene dimenzije
 • praćenje više od 50 varijabla (Google Analytics omogućuje 20)

Premium paket postoji te omogućuje dodatne benefite kao što su toplinske karte i snimke sesija, lijevci, analitike kontakt obrasca.

Kako implementirati Matomo

Matomo je potrebno preuzeti i instalirati na vlastiti web poslužitelj. Izgrađen je na PHP i MySQL podlozi stoga je za njegovo instaliranje potrebno imati te uvjete, idealno posljednju PHP 8 verziju. Možemo ga slobodno koristiti i na shared hostingu slabijeg budžeta.

Nije potrebno instalirati Matomo zasebno na svaki server web stranice na kojoj želimo pratiti podatke. Matomo možemo uvijek instalirati na jedan server a potom ga implementirati na puno web stranica kao zasebne sustave. Bitno je samo da svaka stranica ima vlastitu bazu podataka u koju bilježi svoje podatke te da koristi JavaScript kôd posebno za nju.

Instalacija Matoma kao samostalnu inačicu

Instalacija Matoma je poprilično jednostavna. Možemo ga postaviti unutar direktorija željenog naziva (https://webstranica.hr/analytics) ili u poddomenu (https://analytics.webstranica.hr). Naša preporuka je postaviti je na poddomenu.

 • Unutar cPanela pod Subbdomains kreiramo novu poddomenu analytics.
 • Sa službene stranice preuzmemo Matomo, preko cPanela prebacimo datoteku na server u prethodno kreirani direktorij i odzipamo je. U osnovnom direktoriju odmah obrišemo datoteku “How to install Matomo.html” jer će se to tražiti u daljnjim koracima.
 • u Cpanelu kreiramo novu MySQL bazu podataka, kreiramo novog korisnika i postavimo mu lozinku (kopiramo je jer nam je potrebna iza idući korak) a potom vežemo kreiranog korisnika na bazu sa svim pravima.
 • Otvorimo adresu na koju smo postavili Matomo i tamo nas dočeka čarobnjak za instalaciju. Na stranici gdje traži podatke za spajanje na bazu unesemo naziv kreirane baze, korisničko ime i lozinku koju smo prethodno postavili. Na svim ostalim stranicama ako je sve ok potrebno je samo klikati Next.
 • Na zadnjem koraku dobit ćemo JS kôd koji trebamo postaviti unutar <head> dijela na web stranicu.

Sada možemo otvoriti web stranicu pomoću preglednika na kojem nemamo instaliran adblocker (Microsoft Edge? :)) kako bi Matomo registrirao posjetu. Otvorimo admin sučelje gdje smo instalirali Matomo (https://analytics.webstranica.hr) i u odjeljku “Visits in Real-time”, ako sve dobro radi, primijetit ćemo zabilježene podatke.

Instalacija Matoma na WordPressu

Matomo ima službeni dodatak za WordPress koji omogućuje da instalacija bude brza, bezbolna i krajnje jednostavna da jednostavnija ne može ni biti. Nisu potrebna tehnička predznanja. Potrebno je samo instalirati dodatak, preko izbornika Settings > Matomo Analytics aktivirati i cijela stvar radi sama od sebe.

Dodatak postoji od 2019. i aktivno se nadograđuje a svi analitički podaci se bilježe direktno u WordPressu i dostupni su direktno iz administracije WordPressa.

U postavkama možemo konfigurirati različite opcije kao:

 • praćenje narudžba web trgovine (napuštenu košaricu, prikaz proizvoda…)
 • praćenje 404 stranica
 • praćenje JS pogreška u kôdu
 • podesiti koja prava korisnika (editor, urednik, suradnik, voditelj trgovine…) imaju uvid u analitiku
 • pomoću jednostavnog shortcodea korisnicima možemo omogućiti na stranici privatnosti odjavu praćenja njihovih podataka

Iako je ovo jednostavniji postupak instalacije, ipak radije preporučamo napraviti zasebnu instalaciju Matoma odvojeno od WordPressa iz razloga da smatramo kako je poželjno izbjegavati trpati u WordPress nešto što nije kritično potrebno. Čim manje instalacija dodataka (pluginova) radimo, sustav lakše diše.

Kako analizirati posjetu uz pomoć Matoma

Praćenje ciljeva

Na svakoj web stranici korisnik može poduzeti određene radnje koje nam pomažu u postizanju konverzije. Ciljevi mogu biti raznoliki, primjerice posjeta određene stranice, slanje upita preko kontakt forme, preuzimanje PDF datoteke, prijava na newsletter itd. Ako je na stranici izrađena web trgovina, možda želimo pratiti koliko korisnika je dodalo neki predmet na listu želja.

Da bi pratili takve ciljeve moramo ih podesiti. Matomo dolazi uz vlastiti Tag Manager (slično kao što je i Google Tag Manager) koji omogućuje postavljanje raznih okidača koji će se izvršiti na stranici kada korisnik obavi određenu akciju. Tag Manager omogućuje izradu takvih jednostavnih okidača bez da je potrebno znati programirati ili unositi komplicirane kodove na samoj stranici.

Definirani ciljevi kasnije će se prikazivati unutar navigacijske trake Ciljevi te ih možemo analizirati.

Marketplace

Na stranici marketplace proširujemo osnovne funkcionalnosti Matoma instaliranjem raznih dodataka. Primjerice, uvoz svih podataka s Google Analytics, postavljanje toplinskih karta, praćenje WooCommerce analitike, A/B testiranja, praćenje prodajnih lijevaka… Neki dodaci su besplatni dok se neki plaćaju na godišnjoj razini.

Uvoz podataka s Google Analytics

U Matomo analitiku možemo uvesti podatke s Google Analytics. Nezgodno je da je proces poprilično kompliciran, nije težak ali ima puno koraka koje treba obaviti.

Kreiranje Google OAuth dozvole
 1. Prvo ćemo na popisu potražiti dodatak “Google Analytics import” i instalirati ga klikom na gumb “Install”.
 2. Potom se ulogiramo u Google API console te kreiramo novi projekt. Nazovimo ga “{ime weba} Matomo integracija”.
 3. U tražilici potražimo “Google Analytics API” i kliknemo “Enable” kako bi kreiranom projektu omogućiti pristup tim podacima.
 4. Isto tako potražimo “Google Analytics Reporting API” i njega aktiviramo.
 5. Na lijevom navigacijskom izborniku odaberemo “OAuth Consent Screen” (ili ga otvorimo preko tražilice kao i prethodne stranice), u opcijama odaberemo “External” i spremimo podatke.
  1. U sekciji “App information” unesemo ime “Matomo OAuth consent” i odaberemo e-mail adresu.
  2. U sekciji “Authorized domains” dodamo domenu web stranice.
  3. U sekciji “Developer contact information” unesemo e-mail adresu.
  4. Zatražimo verifikaciju od Google
 6. Nakon spremanja prethodnih podataka, prikaže nam se stranica “Scopes” na kojoj kliknemo “Add or remove scopes” te odaberemo “Google Analytics API” koji ima stavku “readonly”.
 7. Na idućem ekranu “Test users” opet dodamo našu e-mail adresu i spremimo podatke.
 8. U navigacijskom izborniku odaberemo “Credentials“, potom “Create credentials” i “OAuth client ID”
  1. Pod “Application Type” odaberemo “Web Application” i postavimo ime Matomo
  2. pod “Authorized JavaScript origins” navedemo adresu poddomene https://analytics.webstranica.hr
  3. pod “Authorized redirect URIs” postavimo https://analytics.webstranica.hr/index.php?module=GoogleAnalyticsImporter&action=processAuthCode
 9. Pod “OAuth Consent Screen” odaberemo “Publish app” i potom “Prepare for verification“, pod pitanjem “How will the scopes be used” odgovorimo We would like to test integration with Matomo by pulling Google Analytics data
 10. Na skočnom (popup) prozoru dobit ćemo OAuth podatke ali zanemarimo ih i zatvorimo prozor. Na popisu pod OAuth client IDs kliknemo na skroz zadnji gumb koji ima ikonu za preuzimanje datoteke.
Autorizacija Matoma da koristi Google Analytics podatke
 1. Otvorimo admin stranicu Matoma, u gornjem dijelu kliknemo na kotačić koji će nas odvesti na postavke i u navigacijskoj traci u odjeljku “System” pronađemo “Google Analytics Import”

Huuh… i napokon je gotovo 😮 Google komplicira jer se toliko trza čuvati podatke svim silama i stoga onemogućuje drugim sustavima lako preuzimanje. U svakom slučaju, te radnje je potrebno uraditi samo kada nam baš treba uvoz starih podataka. Ako radimo projekt od nule ili se samo prebacujemo na Matomo, sve ovo možemo naprosto samo preskočiti.

Sažetak

U članku smo se osvrnuli na glavnog konkurentna Google Analyticsa. Jeste li zainteresirani isprobati njegove mogućnosti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh