Preskoči do glavnog sadržaja

Pisanje dobrog naslova stranice važna je vještina prilikom SEO optimizacije web stranica za tražilice. Često je to prva stvar koju korisnik vidi u rezultatima pretraga i jedan je od važnih faktora koji služe za određivanje sadržaja stranice. Zbog navedenih razloga, pisanje dobrog naslova je ključno za cjelokupnu kvalitetu web stranica.

Naslov se može negativno odraziti na SEO u slučaju kada:

  • nedostaje –  meta title oznaka ne postoji unutar kôda stranice
  • ako je dupliciran – meta title element postoji dva ili više puta na stranici
  • ako je dupliciran kroz više stranica – više web stranica ima identičan naslov, primjerice isti naslov dijele početna stranica, O nama, stranica proizvoda..
  • predug ili prekratak naslov – predug naslov se neće u potpunosti prikazati u rezultatu pretrage, dok prekratak naslov ne daje tražilicama dovoljno informacija da bi mogle razumjeti o čemu se radi
  • ako je loše napisan

Meta title tag iliti naslov stranice

Naslov stranice je specifična HTML oznaka <title> koja se dinamički ubacuje unutar <head> sekcije svake web stranice. Cilj naslova je pružiti korisniku generalni kontekst sadržaja, tj. ukratko mu prezentirati o čemu govori sadržaj na kojoj se nalazi.

Sintaksa meta oznake je poprilično jednostavna:

<title>Naslov stranice</title>

Možemo ju vidjeti ako pogledamo izvorni kôd HTML dokumenta, pritiskom na kombinaciju tipka CTRL + U. Oznaka naslova uvijek definira naslov dokumenta i prema HTML standardima treba postojati u svakom HTML dokumentu. Na raznim platformama kao što je WordPress, naslov kao naziv dokumenta se automatski generira prema upisanom naslovu članka ukoliko je tema dobro postavljena.

Gdje se naslov stranice prikazuje

Naslov stranice ne treba biti isti naslov koji se prikazuje korisnicima na početku sadržaja, poznat kao h1 naslov. On to može biti ali često nije, pogotovo u slučajevima kada je jako dug a želimo postići bolje pozicije na tražilicama pa naslov dodatno korigiramo radi bolje optimizacije. Sam po sebi naslov stranice nije vidljiv kroz glavni dio web stranice kao što su vidljivi heading naslovi (h1-h6), paragrafi, slike i drugo koje korisnik vidim čim otvori stranicu. Dakle, oznaka naslova ne postoji kao vizualni element na web stranici te se njezino postojanje može predvidjeti. Zbog toga koristimo specijalizirane alate koji nam mogu izvući sav popis naslov kroz cjelokupni projekt da imamo na jednom mjestu pregledno za analizu.

Naslov stranice prikazuje na 3 glavna mjesta:

1. U tabu preglednika

Meta title definira naslov koji vidimo u tabu preglednika zajedno s favikonom koji se nalazi na početku, premda samo vidimo početni dio naslova jer je on često odsječen zbog ograničene dužine taba. Kada imamo jako puno tabova otvoreno tada se naslov još više odreže ili ako imamo jako puno tabova tada se uopće ni ne vidi.

2. U rezultatima pretraga na tražilicama

Naslov stranice prikazuju tražilice kao naslov linka u rezultatima pretrage. Kada tražimo pojam na tražilici, dobit ćemo popis rezultata koji se pojavljuju kao isječci. Naslov stranice je dio teksta plave boje koji služi kao link na stranicu.

Vjerojatno najvažnija stvar pravilne upotrebe naslova je upravo radi tražilica koje imaju svoja pravila a želimo im podilaziti kako bi korisnike preusmjerili na našu stranicu.

3. U omiljenim oznakama

Kada dodamo web stranicu u omiljene oznake (bookmarks), tada možemo primijetiti kako je zajedno s favikonom dodan i naslov.

Osim navedena 3 mjesta, naslov stranice nije toliko vidljiv unutar prozora web stranice kao što je to slučaj kod drugih podataka.

Važnost dobrog naslova

Naslov je iznimno bitan za on-page strategiju optimizacije za tražilice. Vrhunski naslov plijeni pažnju korisnika i mami ga da klikne i pogleda sadržaj stranice.

Kada imamo napisan naslov i dobro rangiramo na tražilicama u rezultatima pretrage ali ipak ne dobivamo dovoljno prometa ili ga dobivamo ali ne ostvarujemo konverzije. Moguće da je naslov krivac.

Naslov sam po sebi neće stvorit čudo na tražilicama ako je sadržaj nekvalitetan i ako su druge tehničke SEO prakse zapostavljene. Optimizacija naslova nema puno smisla ako sadržaj stranice je ispodprosječan jer će ishod biti samo visoka stopa napuštanja web stranice i odvraćanje korisnika od daljnje posjete. Stoga dobar naslov nam je samo šlag na vrhu torte a ne glavni sastojak.

Kako pisati dobar naslov web stranice?

Naslov je često prvi dojam naše stranice i mješto na kojem korisnik postavlja miš kada klika. Dobar naslov stranice nije teško napisati samo ako slijedimo nekoliko glavnih savjeta:

1. Korištenjem ključnih riječi

Uvijek je najbolje u naslovu koristiti određene ključne riječi ili pojam kojima se želimo rangirati. Takav naslov pomaže korisnicima da se lakše odluče kliknuti na stranicu, jer je njihov traženi pojam relevantan i uhodan s našim naslovom. Ipak, treba imati na umu da nije dobro trpati ključne riječi nepotrebno, naslov stranice treba zvučati posve prirodno, uvjerljivo i pouzdano.

Ključne riječi u naslovu trebale bi podržati preostali tekst na stranici a isto tako i druge tagove bitne za optimizacije. Alt atribut na slikama, meta opis stranice i slično.

2. Jedinstven, unikatan naslov na razini svih web stranica

Čak i u slučajevima kada je izrađena web trgovina koja ima slične proizvode, važno je međusobno razlikovati stranice.

Kada stranice imaju duplicirane naslove moći ćemo to primijetiti u izvješću Google Search Console ili Bing Webmaster Tools. Ponekad se dogodi da tražilice ignoriraju naslov i postave drugi za koji smatraju da je relevantniji za traženi pojam. Ako se koriste emoji sličice u naslovu, slično se mogu odstraniti ako se smatra da su spamerskog tipa i beskorisni za traženi pojam.

Kod velikih web stranica teško je očekivati da se ide u ručno pisanje svih naslova. Fokusirati se možemo samo na one najvažnije stranice a tamo gdje je to moguće dobro je generirati naslov da bude unikatan. Primjer dinamičke strukture naslova mogao bi uključivati ​​neki standardni djelić teksta ili meta oznaku u kombinacijama.

3. Naslov treba biti orijentiran na korisnika

Naslov treba odgovoriti na pitanje što nudi stranica i zašto bi ju korisnik otvorio.

Sve podredimo tom određenom odgovoru, a odgovor može biti neka informacija koju korisnik traži ali i određeni proizvod ili usluga. Nema smisla da pokušamo ostvariti više poslovnih ciljeva na jednoj stranici a time otežavamo i ono što bi trebao biti poziv na akciju. Ako je to slučaj, vjerojatno trebamo podijeliti sadržaj na više tema i stranica.

Ako su nam napisani naslovi suviše neutralni, bez života, kao što bi mogao to biti “Tenisice za trčanje – ime brenda”, možda bi imali više uspjeha upotrebljujući imperativ kao “Kupite tenisice za trčanje – ime brenda”. Također bi veći uspjeh ostvarili ako mi nam uspjelo potaknuti emotivnu reakciju korisnika.

4. Izbor prikladnih riječi za veću stopu klikova

Pomoću priloga “gdje”, “kada”, “kako”, “zašto”, “koliko” te upitnih i odnosnih zamjenica kao što su “tko”,  “što”,  “koji”, “čiji”, “kakav”, “kolik” pomažemo čitateljima da steknu ideju što mogu očekivati na web stranici, sukladno njihovom upitu.

Postavljanjem takvih pitanja dajemo do znanja korisnicima da će se u sadržaju voditi diskusija na tu temu a istodobno optimiziramo stranice za glasovno pretraživanje. Glasovnim pretragama korisnici postavljaju takva duža pitanja dok preko klasične pretrage upisuju tek ključne riječi.

Druge uobičajene riječi su pridjevi (pozitiv i superlativ) koji upadaju u oči čitatelju i dodatno pozitivno učvršćuju kontekst stranice: dobar, najbolji, ultimativni…

5. Naziv tvrtke ili brenda u naslovu

Ponekad ima smisla u naziv stranice dodati naziv svoje tvrtke ili robne marke. Za početnu stranicu to često ima smisla jer nju obično i ciljamo na brend. Za stranice proizvoda ili usluge želimo imati naziv brenda jer se podudara s onim što ljudi mogu tražiti. Čest je slučaj da se prvo koristi naziv proizvoda i usluge i na kraju dodan naziv tvrtke.

6. Optimalna duljina naslova

Iako opisuje ono o čemu se radi na web stranici, možda bi poželjeli pisati duge rečenice opisa. Ne. Naslov se neće prikazati u cjelini već će ga tražilice odrezati a dugim naslovom možete izgubiti vrijednost poziva na akciju. Po načelima dobre prakse postoje određene brojke koje upućuju na dužinu koju bi idealno trebali slijediti.

Google skrati naslov koji je dulji obično od 55-60 znakova ili točnije ograničenje je na širinu od 600 piksela, premda i to može varirati ovisno o uređaju koji se koristi. Kako bi bili sigurni da smo napisali naslov koji je optimalne duljine, postoje određeni alati koji nam mogu omogućiti tu provjeru. Ako neku skupinu riječi možemo zamijeniti kraticom, sada je pravi trenutak.

Dakle, da bi se izbjegli problemi s naslovima, trebamo se pobrinuti da su odgovarajuće duljine, ne predugi ali ni prekratki.

Sažetak

Vidjeli smo kako je pisanje optimalnog naslova svake web stranice radnja koja nam je bitna za SEO optimizaciju web stranica za tražilice i ostvarivanje visokih pozicija u rezultatima pretraga. Jesu li naslovi vaše web stranice maksimalno optimizirani? Slobodno se javite za analizu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh