Preskoči do glavnog sadržaja

Meta opisi važan su kotačić strategije SEO optimizacije stranica. Saznajte što su oni, kako utječu na posjetitelje i kako ih pravilno napisati.

Što je meta opis stranice

Opis stranice je HTML meta element koji ukratko opisuje o čemu se stranica radi. Korisnici ga ne mogu vidjeti na ekranu prilikom posjete stranici jer je on unešen unutar kôdova web stranice i dostupan je samo botovima koji ih analiziraju. Jedini način da osoba vidi koji je meta opis je da pogleda izvorni kôd stranice ili da koristi neki vanjski alat koji to može analizirati.

Značaj opisa kao faktor za rangiranje

Meta opis sam po sebi nije faktor koji utječe na bolje rangiranje stranice. Njegove ključne riječi ili smisao neće direktno utjecati na to da ostvarimo bolje pozicije u rezultatima pretrage. Cilj opisa je zainteresirati korisnika kako bi kliknuo na naš link i došao na stranicu.

Ipak, neizravno opis može utjecati na rangiranje, jer tražilice znaju pratiti stopu klikova radi povratne informacije jesu li korisnicima dali dobre rezultate. Ako to nije slučaj, stranica će idući puta za taj traženi pojam biti niže rangirana. Vrijedi i obrnuto, ako su tražilice primijetile da su korisnici našli na stranici koju su kliknuli ono što su htjeli, shodno time te stranice će imati bolji rejting u budućim pretragama. Tako da je to uvijek neka igra di rezultati pretrage nikad nisu baš potpuno isti ali mic po mic možemo poboljšati.

Dobar opis stranice može biti presudan hoće li korisnik kliknuti na vas ili na konkurenciju. Ako klikne na link stranice konkurencije, možda se više neće vraćati na tražilicu već će kod konkurencije naći ono što ga zanima. Pravilno i uvjerljivo napisani opisi pomažu korisnicima razumjeti sadržaj i privući ih na stranicu.

Kako izgleda meta opis u rezultatima pretraživanja

Kada korisnik traži određeni pojam na nekoj tražilici (Google, Bing…) prikazuju mu se rezultati pretraživanja. Ne možemo kontrolirati taj prikaz u potpunosti, ovisi o samom algoritmima tražilice koji nisu poznati javnosti. Tražilice ga ponekad (ne uvijek) prikazuju u svojim rezultatima pretraživanje. Čak i ako je opis unešen ne znači da će se korisnicima i prikazati. Tražilice često uzmu neki isječak stranice za koji smatraju da je najrelevantniji za traženi pojam. Opis se obično prikazuje za početnu stranicu kada tražimo sam brend (tvrtku, proizvod).

Svaki rezultat prikazuje nekoliko informacija:

Kako se postavlja

Ako koristite WordPress korisno je instalirati neki od dodataka koji su specijalizirani za postavljanje raznih SEO tagova. Primjerice, Yoast, All in One SEO Pack, Rank Math….

Ako se ne koristi WordPress nije ni bitno, potrebno je samo unutar <head> sekcije web stranice ubaciti element.

<meta name="description" content="Ovdje ide opis stranice" />

Kako kreirati dobar meta opis

Dobar meta opis utječe na korisnike te ih uvjerava da vaša stranica ima najprikladniji sadržaj vezan za njihov upit na tražilici.

Kako bi osmislili najbolji opis, potrebno je znati što ljudi točno traže. Trebamo biti dovoljno informativni i uvjerljivi. Dobar opis često je sastavljen od jedne ili dvije rečenice. Nakon što promijenite meta opise potrebno je neko vrijeme proći kako bi tražilice prihvatile napravljene izmjene i prilagodile rezultate.

Navodimo nekoliko smjernica kako napisati dobar opis koji će privući korisnike.

1. Pazite da je opis relevantan u odnosu na sadržaj stranice

Glavna i osnovna stvar je da se opis podudara sa sadržajem koji postoji na stranici. Nemojte koristiti clickbait tehnike i podilaziti drugim jeftinim trikovima. Cilj je samo privući korisnike, ne ih prevariti. Nema razloga zavaravati korisnike jer će vam se samo obiti o glavu. Muljanjem ćete povećati stopu napuštanja stranice i vraćanje korisnika nazad na tražilicu što se negativno odrazi na buduće rezultate pretraga.

Meta opis treba služiti za sažetak web stranice. Ako nema podudaranja sadržaja stranice sa meta opisom, dobre su šanse da će ručno pisani opis Google preskočiti i korisniku prikazati isječak stranice.

2. Ograničenje dužine opisa

Tražilice kao Google prikazuju samo određenu dužinu opisa u rezultatima pretrage. Ako je opis dugačak tražilica će ga odsjeći s tri točkice. Ako ga uopće nema, prikazat će isječak stranice za onaj dio koji je relevantan za traženi pojam. Obično je opis odsječen negdje nakon 120-155 znakova. Shodno tome, smatra se da je dobra praksa ispuniti opis čim više ali ne preko toga.

3. Koristite aktivni glas koji potiče na akciju

Opisom želimo potaknuti korisnika na akciju stoga bi trebali koristiti takav način pisanja. Umjesto korištenja pasivnih opisa, trebamo koristiti aktivno vrijeme i poziv na akciju. Primjeri su “saznajte više”, “pročitajte”, “naučite”, “provjerite”, “pogledajte” itd. Dajte korisnicima do znanja što mogu očekivati na vašoj stranici.

4. Istaknite ključnu riječ

Kada postoji podudaranje između ključne riječi koje korisnici traže i opisa, tada se obično dodatno istaknut većom debljinom teksta. Time se više utječe na korisnike koji imaju veću želju da otvore stranicu. Ključna riječ se ne treba posve poduratati sa riječima u opisu, pogotovo kako u hrvatskom jeziku postoje deklinacije pa često riječi nisu iste u slovo. Sofisticirane tražilice kao Google mogu naglasiti sinonim (riječ koja se razlikuje od druge ali ima isto značenje).

5. Budite detaljni tamo gdje je potrebno

Ako je sadržaj stranice točno vezan uz neki određeni proizvod ili uslugu usredotočite se na njega umjesto da pišete opširno. Ipak, nemojte pružiti sve informacije u opisu već samo zagolicajte radoznalost kod korisnika. Ako korisnik iz vašeg opisa uspije saznati sve što mu je potrebno za pojam pretraživanja, neće stići na vaše web stranice.

6. Koristite prirodan govor

Nipošto ne štancajte ključne riječi. Meta opis treba zvučati posve prirodno informativno. Puko redanje ključnih riječi i sinonima u opis neće rezultirati dobri opisom baš kao što to nema smisla niti za pisanje glavnog sadržaja.

7. Pazite da je opis jedinstven

Svaka stranica mora imati jedinstven opis, nije dobro da se opisi dupliciraju jer ni sadržaji nisu isti.

Alati za pisanje boljeg opisa

Spomenuli smo dodatke za WordPress koji nam omogućuju pisanje meta opisa. Alati mogu biti od velike pomoći za optimalno pisanje jer nam ograniče količinu riječi 150 riječi stoga odmah možemo izvršiti korekcije teksta. Također nam mogu sugerirati jesmo li unijeli ključne riječi, sinonime.

Sažetak

Meta opis značajan je čimbenik za bolji angažman i privlačenje korisnika. Posvećujete li im pažnju? Analizom vaših stranica možemo steknuti uvid u njihovo postojanje i učinkovitost, te izvršiti korekcije ako je potrebno.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh