Preskoči do glavnog sadržaja

Pretraživanje pojmova na Google tražilici je sasvim jednostavno. Unesemo jednu ili više ključnih riječi i klik, svi rezultati su pred nama. Barem kada tražimo uobičajene stvari jer Google često vrlo dobro prepoznaje namjeru korisnika. Naravno, ovisi koliko Google ima informacija o korisniku koji pretražuje, kao što su lokacija na kojoj se trenutno nalazi, prethodne pretrage, područja interesa itd.

Ali što ako tražimo nešto određenije, da je vezano uz točno određene ključne riječi ili samo vezano za točno određene web stranice? Tada trebamo koristiti napredne modifikatore koji nam omogućaju da preciznije Googleu damo naredbu kako bi dobili točnije rezultate.

Lista svih važnih operatora za Google tražilicu

Operatori su posebne naredbe koje se mogu koristiti za sužavanje traženih rezultata. U određenim uvjetima od ogromne su pomoći, mogu uštediti puno vremena a bome i živaca. Neke operatore je vrlo jednostavno zapamtiti. Ali sjetiti se njih i znati ih pravilno upotrijebiti sasvim je druga priča.

Pogledajmo koji su tipovi Google operatora uz neke primjere kako ih možemo koristiti.

Osnovni operatori

U sekciji osnovnih operatora prikazat ćemo neke koji se često upotrebljavaju i od velike su nam pomoći u svakodnevnoj upotrebi.

” “

Kada želimo tražiti neke riječi ali za točno određeni pojam, tada koristimo ovaj operator dvostrukih navodnika. Time želimo reći Googlu da fraza koja se nalazi između navodnika mora biti u točno tom obliku bilo u nazivu web stranice, opisu ili unutar tijela tj. sadržaja stranice.

Primjer: “digitalna pristupačnost”

Jedan od primjera kada možemo koristiti točno određene fraze je i kako bi pronašli duplicirani sadržaj, primjerice da bi provjerili da netko drugi nije kopirao naš tekst djelomično ili čak u potpunosti.

site:

Ograničava rezultate pretrage samo za određenu domenu

Primjer: site:wikipedia.com

filetype:

Prikazuje samo pretrage za navedenu datoteku

Primjer: filetype:pdf izrada web stranica

Sekundarni operatori

Naredna sekcija prikazuje nešto manje poznate operatore koje je dobro imati na umu, da znamo njihove mogućnosti ako bi ih jednom trebali koristiti, premda je njihova upotreba znatno rjeđa.

OR (ili |)

Pretražuje pojmove koje sadrži jednu ili drugu ili oba pojma.

Primjer: sportska obuća | sportska odjeća

Isključuje riječ ili frazu iza znaka. Možemo isključiti više riječi, točnu frazu. Pretražuje sve što je vezano za sportska ali da NE sadrži odjeća

Primjer: sportska -odjeća

( )

Grupira više pojmova kako bi imali više kontrole

Primjer: (sportska | svečana) odjeća

cache:

Prikazuje verziju stranice koja je zadnja spremljena u memoriju. Kao primjer možemo uzeti stranicu nekog dnevnog portala jer se oni vrlo često mijenjaju posljednjim novostima. U ovom primjeru neće biti prikazana svježa verzija stranice već nešto starija.

Primjer: cache:dnevnik.hr

related:

Pretražuje stranice koje su slične domeni u upitu za pretraživanje

Primjer: related:wikipedia.com

intitle:

Prikazuje samo rezultate čije ključne riječi se nalaze u naslovu

Primjer: intitle:digitalna pristupačnost

inurl:

Prikazuje samo rezultate čije ključne riječi se nalaze unutar URL-a

Primjer: inurl:izrada web stranica

intext:

Prikazuje samo rezultate čije ključne riječi se nalaze u tekstu sadržaja stranice. Ne zaboravite koristiti dvostruke navodnike kako bi striktno tražili pojmove kada su zajedno.

Primjer: intext:”pozivi na akciju”

define:

Poziva ugrađen rječnik za traženi pojam. Koliko primijećujemo, funkcionalno je trenutno samo za engleski jezik.

Primjer: define:artist

Sažetak

Napredni operateri za tražilice mogu biti od velike pomoći u pretraživanju. Iskorištavate li njihov potencijal u potpunosti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh