Preskoči do glavnog sadržaja

Nekoć je bilo popularno mišljenje da linkovi koji upućuju na druge web stranice mogu imati negativan ishod na rangiranje stranica na tražilicama. Zbog ovog mita web stranice nemaju nikakve odlazne linkove ili ih ograničavaju na određene načine (ovo ćemo pogledati kako poslije). Sve s ciljem kako ne bi riskirali srozavanje svoje stranice ili gubljenje svojih korisnika. U stvarnosti je situacija drugačija.

Premda je istina da odlaznim linkovima možete izgubiti neke trenutne posjetitelje, glavni fokus uvijek treba biti na njihovom korisničkom iskustvu. To je i glavni razlog zašto su odlazni linkovi značajan faktor za visoku kvalitetu web stranica.

Što su odlazni linkovi?

Vanjski ili odlazni link je svaki link koji s vaše stranice vodi na neku drugu stranicu van vaše domene. Primjerice, imate trgovinu sa računalima, na objavi gdje uspoređujete najbolja Intel računala te u njoj linkate na stranicu Intela gdje je prikazan benchmark svakog pojedinog procesora.

Ako neki link vodi na drugu stranicu unutar vaše domene, to se zove interni link. Primjerice, na stranici kataloga linka se svaki pojedini proizvod na njihovu pojedinačnu stranicu gdje korisnik može vidjeti više informacija. Ovaj članak se NE odnosi na interne linkove.

Zašto su odlazni linkovi važni?

Odlazni linkovi vrlo su korisni kako za tražilice tako i za vaše korisnike.

Korisnicima omogućuju dodatne informacije vezane za sadržaj. Stoga je kao osnovna stvar važno da odlazni linkovi pružaju tematski relevantne podatke i da usmjeravaju na pouzdane i mjerodavne web stranice.

Ima li razlike između kvalitete linkova?

Kvalitetni odlazni linkovi su oni koji korisnika upućuju na sadržaj koji je relevantan trenutnom kontekstu.

Koji linkovi su dobri?

Stranice kvalitetnog sadržaja i visokog autoriteta

Linkanje na web stranice koje su kvalitetnog sadržaja i tematski srodne stranici sa koje povezujete najbolji je link koji korisnicima možete omogućiti. Kvalitetni članci uvijek se pozivaju na stručne i mjerodavne izvore. Ako je stranica dovoljno mjerodavna to potvrđuje vaše tvrdnje i dokazuje vaše stavove. Vaš sadržaj dobiva na ozbiljnosti i daje mu više autoriteta. Čitateljima je to pozitivan znak, pokazuje da ste dobro istražili temu i niste ju temeljili isključivo na vlastitom mišljenju. Tražilice primijete to i podignu vam rang. Dakle, win-win situacija.

Usput, važno je uvijek imati važeće odlazne linkove. Ako linkovi puknu i stranica više ne postoji u kontekstu kad je link kreiran, vaši posjetitelji od toga nemaju ništa te i vama donosi više štete nego koristi. Pratite stanje odlaznih linkova kako bi pravovremeno primijetili koji linkovi više nisu funkcionalni i odlaze li na relevantan sadržaj. Linkove ne treba provjeravati ručno, postoje određeni alati koji nam to omogućuju o čemu će još biti riječi.

Ako linkate na PDF ili neki drugi dokument, korisno je tu informaciju naznačiti posjetitelju ikonom ili napomenom.

Stranice dobrog autoriteta domene

Jedan drugi način je gledanjem autoriteta domene. Ovo je metrika koja omogućuje pregled kvalitete određene domene. Ona je posve subjektivna, njezina vrijednost ovisi o alatu koja ih rangira ali dobar je generalni pokazatelj. Primjer besplatnog alata je Ahrefs alat za provjeru jačine autoriteta. Zatražite analizu određene web stranice i dobite ocjenu od 1 do 100. Što stranica ima veću vrijednost time je vjerojatno kvalitetnija. Primjerice, Google tražilica u trenutku pisanja članka ima ocjenu 97 što je veoma visoko. Domene koje su nedavno registrirane imat će sasvim prirodno nisku vrijednost, potrebno je vremena dok se stranica ne zalaufa.

Povezivanje na stranice vaše konkurencije

Mnogi izbjegavaju linkati na stranice konkurencije pod mišljenjem da im nije dobro slati posjetitelje. Međutim, ovo bi moglo imati smisla ako je sadržaj kvalitetan. Tražilicama omogućuje da bolje razumije vašu stranicu i shodno tome je rangira unutar tog konteksta, korisnicima bude sadržaj koristan a oni su ionako vjerojatno svjesni da konkurencija postoji. Povezivanjem na konkurenciju upravo daje signal vašim posjetiteljima da ste iskreni i time se gradi povjerenje.

Kakve linkove treba izbjegavati?

Potrebno je izbjegavati sve neprirodne linkove jer nisu korisni ni posjetiteljima a kod tražilica izazivaju sumnju.

  • linkovi koji nemaju tematsku povezanost sa trenutnim sadržajem
  • linkovi koji upućuju na stranice loše kvalitete i spamerskog su tipa
  • linkovi koji su plaćeni
  • linkovi čiji sadržaj je nedostupan svim korisnicima

Stranice koje nemaju tematsku povezanost sa trenutnim sadržajem

Ima li nekog posebnog razloga da takve stranice uopće linkate?

Stranice loše kvalitete

Vjerojatno nećete svjesno linkati na spamerske stranice loše kvalitete, međutim u slučajevima kada je vašim korisnicima dopušteno unošenje sadržaja i linkova, oni mogu upravo ubacivati spamerske linkovi. Tipični primjeri su ako imate forum ili otvoreno komentiranje na objavama.

Linkovi za koje nismo sigurni upućuju li na web stranice kvalitetnog sadržaja možemo označiti sa parametrom nofollow koji označi tražilicama da ne slijede taj link, te parametrom ugc (User Generated Content) koji kaže da je kreiran od strane posjetitelja.

<a href="https://stranica.hr/" rel="ugc nofollow">Tekst linka</a>

Sve linkovi nad kojima nemamo kontrolu možemo tako opisati.

Linkovi koji su plaćeni

Plaćene linkove potrebno je drugačije formatirati kako bi tražilicama dali do znanja da su oni sponzorirani. To je moguće parametrom sponsored.

<a href="https://stranica.hr/" rel="sponsored">Tekst linka</a>

Linkovi ne moraju isključivo biti u kontekstu tekstualnog sadržaja, može to biti i neki grafički baner. Ishod je isti.

Naravno tražilice ne mogu znati jeste li vi primili financijsku potporu za ostavljanje linka.

Druga varijanta je kad postoji uzajamna razmjena linka, vi linkate drugu web stranicu a ta druga stranica linka na vas. Premda ovakav tip linkanja može biti prirodan, Google posebno napominje da su takve razmjene linkova sumnjive pa pripazite na njih.

Stranice koje korisnicima nisu dostupne

Npr. korisnici se trebaju registrirati i prijaviti na navedenu stranicu da vide sadržaj ili se na sadržaj potrebno pretplatiti kao što je to slučaj kod nekih portala za vijesti.

Kada koristiti odlazne linkove

Pružamo nekoliko primjera u kojim slučajevima bi mogli koristiti odlazne linkove:

  • kako bi potkrijepili tvrdnju ili činjenicu
  • referencirali se na izvor podataka
  • odali priznanje članku koji je pomogao oblikovati vaše razmišljanje
  • citiranje

Koliko odlaznih linkova ubaciti u sadržaj?

Nema točne formule i bolje da se toga ne držite. Koristite ih onoliko koliko vašem sadržaju ima smisla.

Najbolji način da spriječite korisnike da napuste vašu web stranicu putem izlaznih linkova je podešavanje da se oni otvaraju u novom prozoru. Kada korisnik završi što je namjeravao na toj stranici i ugasi tu stranicu, vaša stranica će ponovno doći u fokus. Nezgodna stvar ove metode je da je lošija za korisničko iskustvo i pristupačnost. Korisnici očekuju da se otvore u istom prozoru i ne vole da im se forsira nešto drugo. Odlučite li se na to, svakako istaknite te linkove na neki način koji bi posjetitelju dao do znanja da se link otvara u novom prozoru, primjerice ikonom. Također, otvaranje nove kartice može biti sigurnosni propust i ne zaboravite ga shodno tome eliminirati.

Sažetak

Vidjeli smo da su odlazni linkovi značajni jer daju dodatnu vrijednost posjetiteljima, pomažu boljem rangiranju web stranice na tražilicama te uspostavljaju odnose među stranicama. Ovdje su pokrili najčešće dileme oko odlaznih linkova. Upotrebljavate li ih i vi u svom sadržaju da bi stvorili veću vrijednost?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh