Preskoči do glavnog sadržaja

Stranica za naplatu ili eng. checkout posljedni je korak procesa kupnje u web trgovini. Radi se o nizu koraka kroz koje kupac treba proći da bi realizirao kupnju. Jedan dio korisnika stavi proizvode u košaricu ali na kraju ipak odluči ne obaviti kupnju. Optimizacijom stranice za naplatu i koristeći najbolje prakse dobrog sučelja možemo pomoći kupcu osigurati pozitivno korisničko iskustvo, pojačati njegovo povjerenje i u konačnici ostvariti veću konverziju.

Važni elementi stranice za naplatu

Razmotrimo koji su glavni elementi koje svaka stranica za naplatu mora imati.

Navigacijska traka

Kada se korisnik nalazi na stranici za naplatu znači da je odlučio obaviti kupnju i navigacijska traka kao i cjelokupni header, krušne mrvice i footer nisu više potrebni. Takvi elementi kupca mogu odvratiti od kupnje a kako imaju linkove mogli bi ga odvesti na druge stranice. Ako ogolimo stranicu za naplatu i predočimo isključivo ono što je bitno za obaviti kupnju, povećali smo šansu za obavljanje košarice.

S druge strane, ako je stranica za naplatu sastavljena od nekoliko različitih koraka i svaki korak se nalazi na zasebnoj stranici, korisno je kupcu prezentirati traku za napredak koja vizualno prikaže točno korak na kojem se kupac nalazi u procesu naplate i koliko mu još preostaje. Takva traka je intuitivna, jasno prezentira kupcu i dodatno ga motivira da obavi kupnju.

Pregled košarice

Pregled košarice treba sadržavati sliku proizvoda, jasno istaknutu cijenu i količinu svakog proizvoda kao i ukupnu cijenu. Troškove dostave je uputno ovdje izostaviti jer ne želimo korisnika nagnati da odustane od daljnjeg koraka ako ih vidi.

Registracija korisnika ili kupnja kao gost

Velika je prednost da kupac može sam odlučiti želi li postati stalan korisnik web trgovine ili da samo obavi brzu kupnju kao gost.

Ipak, obavezno stvaranje računa velika je prepreka potencijalnim kupcima i može dovesti do napuštanja košarice. Registracija je često kupcima samo dodatni korak koji svi mi nevoljko radimo, pogotovo u slučajevima kada nije vidljiva jasna korist što dobivamo ako smo dugoročni kupac.

Kreiranje korisničkog računa na duže straze je bolje za kupca jer će mu olakšati buduće posjete i kupnju time što neće svaki puta iznova ispunjavati podatke za naplatu. Registracija također ima pogodnost pregleda prethodnih kupnja te omogućuje kupcu brzo ponavljanje prethodne kupnje. Za vas kao vlasnika web trgovine, poželjno je da se kupci požele registrirati jer ćete imati uvid u navike kupca i možete raditi određene marketinške aktivnosti. Vi sami možete nagnati kupca i nuditi mu neke beneficije za registraciju. Primjerice, možete jasno dati do znanja da se lojalnost učestale kupnje nagrađuje omogućivanjem prava na popuste prilikom iduće kupovine.

Osobni podaci

U obrascu osobnih podataka treba tražiti samo one podatke koji su nam prijeko potrebni za izvršenje narudžbe. Obrasci trebaju biti što više pojednostavljeni, bez suvišnih polja za unos osim ako nisu stvarno nužni jer su i tada manje šanse da kupac odustane od kupnje. Osnovne informacije korisnika su one vezane za dostavu, ime i prezime, adresa, poštanski broj i grad a za pravne osobe tu je još opcija izdavanja R1 računa.

Korisno je pružiti kupcu polje za napomenu u kojoj može napisati dodatne upute vezane za proizvod ili način dostave.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh