Preskoči do glavnog sadržaja

Povremeno neki naši klijenti žele sami ažurirati svoj sadržaj, što je moguće i može biti vrlo jednostavno kada se NE koriste vizualni graditelji već je web stranica potpuno programirana po mjeri. U tom slučaju, u adminu postoje točno određena polja koja je potrebno ispuniti točno određenim načinom ili formatom i nema brige da će nešto poći po zlu ili se raspasti. S druge strane, kada je web stranica rađena pomoću graditelja postoji bezbroj opcija koje se mogu podesiti što ispadne komplicirano lako se dogodi da se dizajn naruši. Da ne pričamo o drugim njihovim nedostacima.

U ovom članku ćemo se dotaći osnovnih postavki u WordPressu, kako ažurirati postojeće stranice te kreirati nove, zasada još bez upotrebe Gutenberga već pomoću klasičnog editora. Gutenberg je još u fazi razvoja i drago nam je da dolazi do promjena, no smatramo da je još prerano za ozbiljniju upotrebu. Dobar je onda kada želimo imati veću kontrolu nad dizajnom web stranice ali u slučaju programiranja po mjeri čini se nepotreban i suviše kompliciran.

Kako se prijaviti u WordPress administraciju

Prvi korak rada uvijek započinje prijavom u sustav. Otvorite stranicu za prijavu i ovisno kako glasi adresa vaše web stranice, na osnovnu adresu (domenu) obično je potrebno samo dodati /login.

Npr.:

https://vaša-web-stranica.hr/login

Upišite podatke za prijavu (korisničko ime i lozinka). Ako želite da vas sustav zapamti idući puta pa da ne trebate unositi ove podatke, označite opciju “Zapamti me”.

Usput, preporučamo da koristite neki upravitelj lozinka što vam omogućuje jednostavno prijavu u sustav bez da trebate pamtiti korisničko ime i lozinku. Također je njegova prednost da se lozinka može postaviti vrlo jaka i praktički nemoguća za razbiti što omogućuje sigurnu zaštitu web stranica. S jednim klikom, upravitelj lozinka vas sam prijavi u sustav. Za više informacije pogledajte sekciju članka o upraviteljima lozinka.

Izgubljena lozinka

Ako se ne sjećate podataka za prijavu ili ih ne možete pronaći, kliknite na opciju “Izgubili ste lozinku?” ispod forme za prijavu. Sustav će vam ponuditi polje za unos e-mail adrese i nakon što je unesete, na tu adresu ćete dobiti poruku s linkom. Klikom na link moći ćete postaviti novu lozinku.

Kako kreirati novu objavu

Objave su obično koncipirane kao kratke novosti. Ovdje se unose vijesti, blog članci i drugi tipovi podataka ovisno kakve su bile vaše potrebe.

Na glavnom izborniku s lijeve strane odaberite opciju Objave. Pod tom stavkom nalazi se popis svih objava koje postoje na vašim stranicama. Da bi dodali novu objavu, odaberitu opciju “Dodaj novu”.

Unesite naslov i sadržaj

U pripadajuće prvo polje unesite naslov objave i prema njemu će WordPress generirati adresu (tzv. “slug”). U glavno područje editora unesite sadržaj koji želite.

Prilikom pisanja teksta imajte na umu relevantan i koristan sadržaj za vaše korisnike.

Koristite opcije editora za pravilno formatiranje teksta koje se nalaze iznad editora kako bi objavu prezentirali na vizualno ugodan način i lakši za razumijevanje. Od najvažnijih opcija ovdje su vam opcije postavljanje podnaslova, podebljavanje riječi, formatiranje popisa i unos linka na odabranu riječ. Ostale opcije slobodno zanemarite i neka sve ostalo ide automatski jer će nama bilokakve promjene biti lakše zrcaliti na cjelokupnom projektu radi konzistentnosti dizajna.

Postavite istaknutu sliku

Na desnom dijelu imate opciju postavljanja istaknute slike. Slika se može odabrati između već postojećih, ako je slika unešena u sustav može se pretražiti za ključne riječi putem polja za pretragu ili tražiti ručno. Slike su poredane tako da se prikazuju prvo posljednje a dostupni su i filteri kojima se može suziti izbor slike na odabrani mjesec kada su se slike unijele u sustav.

Unos slike ili galerije slike

Unos pojedinačne slike

Ako želite unijeti pojedinačnu sliku i postaviti je u cijeloj svojoj veličini, postavite pokazivač miša na željeno mjesto i odaberite opciju “Dodaj medijski zapis”

Odaberite koju sliku želite, ili ako vodite računa o pravilnom pisanju naziva slika (što je jako poželjno!) koristite tražilicu kada imate jako puno slika.

Ako želite postaviti novu sliku koja se nalazi na vašem računalu a niste ju unijeli u WordPress, odaberite “Prijenos zapisa”. Na narednom ekranu samo odaberite opciju “Unesite u objavu”.

Unos galerije slika

Ako želite unijeti galeriju sa više slika, dodatno označite opciju “Kreiraj galeriju” i odaberite željene slike. Na narednom ekranu odaberite slike koje su već od prije unešene u WordPress, ili uploadajte nove kao u prethodnom koraku.

Nakon što su slike odabrane, klikom na “Kreiraj galeriju” unijet će se u editor na poziciju gdje je bio postavljen pokazivač miša.

Ostale opcije

Ovisno o načinu izrade web stranice te kakve su potrebe, mogu se dodatno podesiti neke stvari kao što je postavljanje kategorije – one služe za grupiranje objava prema određenoj tematici. Korisno je odabrati prikladnu kategoriju ako imate puno objava, u suprotnom će biti postavljena jedna po zadanim postavkama. Kategorije se hijerarhijski mogu granati a dostupne su i oznake (tagovi) koji nisu hijerarhijski.

Puštanje objave u javnost

Klikom na plavi gumb na desnoj strani objava će biti publicirana i vaši posjetioci će je moći vidjeti.

U bilokojem trenutku možete ažurirati tu objavu, ispraviti dio teksta, promijeniti istaknutu sliku, promijeniti kategoriju itd. Cijeli postupak je identičan, jedino što će plavi gumb umjesto fraze “Objavi” nositi naziv “Ažuriraj”.

Ažuriranje izbornika

Na glavnom izborniku, pod opcijom “Izgled” odaberite “Izbornici”. Na narednoj stranici odaberite tip izbornika. Ovisno o web stranici, moguće je da postoji više izbornika za svaku sekciju stranice. Primjerice, glavna navigacija na vrhu stranice može biti jedan izbornik, manji izbornik od sekundarne važnosti može biti pozicioniran iznad glavne navigacije u kutu i smanjen (prikladno za manje važne stranice), potom izbornici koji su smješteni u footeru itd.

Za unošenje novih stranica na lijevoj strani imate neke opcije, pronađite koji tip stranice želite postaviti u izbornik. Primjerice, možda je potrebno ubaciti neku od glavnih stranica (Kontakt, O nama…), novu kategoriju proizvoda, link na neki dokument (npr. cjenik u PDF-u…), odlazni link na neku drugu web stranicu itd.

Ako želite promijeniti redoslijed određenih stavki, kada pređete mišem preko stavke pokazivač miša se promijeni u ikonu sa strealicama u svim smjerovima. To nam je signal da stavku možemo kliknuti i bez otpuštanja tipke miša pomaknuti na željeno mjesto. To je tzv. “drag’n’drop” način rada.

Nakon promjena postavke izbornika potrebno je sačuvati klikom na plavi gumb “Spremi”.

Sažetak

U članku smo željeli objasniti neke najosnovnije radnje unutar WordPressa. Puno toga ovisi kako je web stranica izrađena te ima li osoba koja uređuje sadržaj ograničena prava zbog neke korisničke uloge ili potpuna prava administratora.

Zaglavili ste i treba vam pomoć? Ako vam je nešto bilo nejasno, slobodno nam se obratite i brzo ćemo vas se javiti s povratnom informacijom.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh