Preskoči do glavnog sadržaja

Zamislite da imate veliku web trgovinu sa stotinama proizvoda razmještenih u različite kategorije. Svi proizvodi se ne mogu odjednom prikazati a zbog prevelike količine HTML elemenata bi preglednici naprosto prestali reagirali i srušili se. Zbog toga je idealno postaviti da se prikazuje samo određeni broj proizvoda po stranici i korisniku omogućiti navigaciju između njih prema želji.

Što je paginacija i čemu služi

Paginacija je komponenta koja služi za navigaciju između podstranica kada postoji prevelik broj objava, proizvoda ili drugih elemenata da bi imalo smisla sve ih odjednom prikazivati. Najčešće se radi o slijedu numeriranih stranica koje su unutar iste hijerarhije. Paginacija se postavlja na stranice arhive proizvoda, novosti ili drugih tipova objava a bitna je i kod internog pretraživanja web stranice.

Primjerice, došli ste na stranicu kategorije tenisica na kojoj se prikazuje prvih 20 tenisica. Paginacija vam prikazuje da se nalazite na prvoj stranici te vam nudi opciju klikanja na daljnje stranice koje sadrže druge proizvode te kategorije.

Dobra paginacija je iznimno bitna za pozitivno korisničko iskustvo. Najčešće se nalazi na dnu glavnog dijela prikaza liste elemenata a ponekad se može naći i u gornjem dijelu stranice.

Različite vrste paginacije

Nekoliko je glavnih varijanti tipova paginacije, pogledajmo ih pobliže.

Klasična paginacija

Klasična paginacija je ono što većina web stranica koristi. Prikazuje nam trenutno aktivnu stranicu, omogućuje nam kretanje na drugu stranicu, treću, zadnju stranicu unutar te arhive i slično. Idealno, poželjno je da još postoji informacija koliko stranica paginacije ukupno postoji.

Paginacija olakšava korisniku odabir stranice koju želi pregledati. Ako korisnici ne mogu pronaći to na prvoj stranici, mogu odabrati drugu. Ako neće naći na drugoj, idu na treću. U svakom trenutku zna se gdje se nalaze. Ako idu redom proučavati stranice, korisnici mogu spremiti u bookmarks kada zastanu na određenoj stranici i vratiti se na isto mjesto drugi puta. Zbog toga je kod izrade filtera pomoću JavaScripta bitno da linkovi postoje na druge stranice paginacije umjesto da se samo okinu na klik i prikažu nove artikle. Korisno je u rijetkim slučajevima kada je JavaScript isključen ili kada nešto pukne na stranici a korisnik i dalje želi nastaviti na istom mjestu.

Dobra implementacija opcije za korisnika je kada postoji dodatna kućica u koju korisnik može unijeti željeni broj stranice. Ima smisla samo na velikim stranicama kada ponuđeni odabir brojeva ne može zadovoljiti korisnika ili nema mjesta za njih.

Primjer klasične paginacije je Google tražilica. Upišemo pojam u tražilicu i prikaže nam se najrelevantnijih 10 stranica za tražene ključne riječi.

Do relativno nedavno ovakvi linkovi međusobno su bili povezani pomoću atributa rel, pa je tako rel="next" upućivao na narednu stranicu a rel="prev" na prethodnu stranicu. Međutim, Google je objavio da na takve atribute više ne obraća pozornost prilikom analiziranja web stranica stoga više ne moramo brinuti o toj implementaciji.

Beskonačna paginacija

Beskonačna paginacija je kada se sve odvija na jednoj stranici. Prikazuje se manji broj objava ispod kojih se nalazi gumb “Učitaj više” i na klik gumba pojave se isti broj novih objava. Za svaki daljnji pregled potrebno je ponovno kliknuti isti gumb i tako unedogled dok se sav popis ne iscrpi. Varijacija beskočane paginacije je kada da nema gumba koji je potrebno kliknuti, već stranica prati skrolanje korisnika i kada prag skrolanja prijeđe određenu razinu i korisnik se približi donjem dijelu stranice, nove objave učitavaju se same od sebe.

Beskonačno skrolanje vrlo je nezgodno zbog dvije stvari.

Prva je da onemogućuje jednostavan dolazak do podnožja stranice – s obzirom da se na klik ili samo na skrolanje okine učitavanje novih objava ili proizvoda nemoguće je doći do podnožja osim ako nema više ništa novoga za učitati. Polovično rješenje bi moglo biti tako da se podesi maksimalni broj mogućih učitavanja no u tom slučaju korisnik nikada neće moći vidjeti više od onoga što je podešeno, osim ako se ne poduzimaju neke dodatne radnje koje nepotrebno stvaraju komplikacije.

Druga velika mana je da onemogućuje ciljano gledanje određene stranice. Korisnici nemaju nikakvu kontrolu.

Zbog te dvije velike mane beskonačno skrolanje se odražava vrlo negativno za korisničko iskustvo i poželjno je takve paginacije izbjegavati jer izazivaju frustraciju kod korisnika.

Poznati primjer beskonačne paginacije je Youtube.

Abecedna paginacija

Paginacija kao sekvenca ne mora nužno biti numerirana. Kod rječnika primjerice više smisla ima prikazati definicije riječi koje dijele isto početno slovo. Na stranici “A” nalaze se sve objave koje počinju slovom A, na rednoj stranici “B” riječi koje počinju slovom B i tako dalje. Primjer takve paginacije imamo na našoj stranici rječnika stručnih pojmova i stranih riječi.

Drugi primjeri paginacija

Varijacija klasične je kada su umjesto brojeva prikazane točkice koje ne definiraju nešto određenog. Koriste se jedino kad vizualna komponenta u popularnim sliderima kako bi označili trenutno aktivni slajd i korisniku omogućili kretanje na druge slajdove.

Kako paginacija utječe na SEO?

Botovi tražilica kada analiziraju web stranice imaju ograničene resurse jer analiza stranica zahtijeva vrijeme. Stoga, na web stranicama koje imaju jako puno objava, botovi moraju razmisliti koliko duboko žele analizirati stranice. Tako dolazimo do koncepta proračuna za indeksiranje koji je različit za svaku stranicu a na koji možemo utjecati pomoću robots.txt datoteke.

Stranice koje su sadržajno identične, za koje se smatra da ne pružaju nešto vrijedno da bi se moglo pronaći na tražilicama, tražilice neće staviti u svoj indeks. Primjer takvih stranica su upravo stranice paginacije (kategorije, oznake, druge vrste arhiva) koje nemaju bitan sadržaj sam po sebi već su samo linkovi koji dalje upućuju na prave objave.

Stoga je potrebno dati prioritet najvažnijim objavama. Slično kao rezultati pretraga u Google tražilici, oni nam daju najrelevantnije rezultate upravo na prvoj stranici.

Kod klasične numerirane i abecedne paginacije poželjno je smanjiti broj paginiranih sekvenci tako da se prikazuje veći broj proizvoda po stranici. Korisno je za SEO jer se smanjuje nepotrebno generiranje novih stranica a i korisnici imaju jednostavniji uvid u pregled artikala.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh