Preskoči do glavnog sadržaja

Kako možemo povećati konverziju na web stranici i utjecati na korisnike da obave cilj koji smo im zadali? Tajna uspješne konverzije leži u psihologiji. Potrebno je prije svega razumijeti kako razmišljaju korisnici kako bi na njih mogli utjecati.

Što je poziv na akciju?

Poziv na akciju ili CTA (eng. Call to Action) je element, najčešće gumb ili link, koji ima jedinu svrhu da potakne korisnika da ga klikne i prijeđe na idući korak koji želimo.

Poziv na akciju može biti poziv na bilokoju radnju:

  • kupnja proizvoda
  • prijava na probno razdoblje proizvoda ili usluga (eng. free trial)
  • slanje upita preko kontakt forme
  • prijava na newsletter
  • preuzimanje datoteke (PDF knjige i slično)
  • ostavljanje komentara

… i bilo što drugo.

Svaka web stranica bi trebala imati poziv na akciju koji želimo da korisnici izvrše.

Važne stvari kod kreiranja poziva za akciju

Kako možemo napraviti učinkoviti poziv na akciju? Bez obzira o kojoj radnji pričamo koju želimo da je korisnici izvrše, mnogo faktora je tu koji djeluju. Potrebno je osobu polako uvesti u priču, uvjerljivim sadržajem informirati je o onome što nudimo, uspostaviti povjerenje i potom prezentirati poziv na akciju. Stavljanje čistog gumba bez ikakvog uvoda ne može polučiti uspjeh niti nagovorit korisnika da ga izvrši.

Pogledajmo koje su značajne stvari koje čine kvalitetan poziv na akciju.

Odabir riječi je važan

Pozivi na akciju trebaju koristiti riječi koje baš pozivaju na akciju, koje proaktivno djeluju i nagovaraju korisnika. Generalizirane pojmove kao “klikni ovdje” ili “pošalji” treba izbjegavati, obraćamo se korisniku direktno. Dobar primjer poziva je “Naruči i uštedi 10%”.

Stvaranje osjećaja požurivanja

Dobro je kod korisnika stvoriti osjećaj žurbe kako bi ga se poguralo da klikne, primjerice, kada se radi o ograničenoj ponudi koja brzo istječe ili se radi o ograničenim zalihama. Korisnici se osjećuaju požurenima i povećava se šansa da stupe u akciju. Primjerice, “Registrirajte termin danas i iskoristite 30% popusta”.

Veličina gumba

Koja je prikladna veličina gumba? Prema nekim istraživanjima preveliki gumb s puno praznog prostora oko riječi nosi manji postotak klikanja. Glomazne gumbe stoga je dobro izbjegavati i učiniti ih prikladnima u odnosu na veličinu teksta, bez puno razmaka oko njega. Gumb treba izgledati vjerodostojno i sukladno ostalim elementima na web stranici.

Psihologija boja

Dotakli smo se značenja boja i kako boje utječu na korisnike a isto tako imaju snažan doprinos na pozivima na akciju. Važno je odabrati pravu boju ovisno o kontekstu.

Boju gumba velikim dijelom uvjetuje dizajn web stranice. Poziv na akciju treba koristiti boju koja se dovoljno jako ističe od preostalog dijela web stranice kako ga korisnik može lako uočiti. Gumb ne mora biti samo u jednoj boji, može biti u gradijentu (postupni prijelaz jedne boje u drugu).

Idealno bi bilo izbjegavati sive, bijele i crne boje, osim ako one nisu važne za vizualni identitet web stranice. Također ako je moguće, dobro je izbjegavati transparentne pozive jer se iza njih vidi pozadina i ne dolaze jako do izražaja.

Dobra pozicija gumba

Pratimo prirodni put čitanja korisnika po ekranu i prikazujemo poziv na akciju u točno određenom trenutku, upravo kada je korisnik najviše zagrijan za idući korak.

Ovisi o veličini i komplesnosti sadržaja, ponude ili web stranice, dobro ga je staviti iznad prijeloma stranice (eng. above the fold) a negdje na samo dno. Ako je stranica velika gumb slobodno može biti nekoliko puta zastupljen, npr. u svakoj sekciji.

Prikladno vrijeme za prikazivanje

Poziv na akciju treba biti prikazan u pravom trenutku. Nema smisla tražiti od korisnika da se prijavi na newsletter ako je u trenutku finaliziranja kupovine u trgovini. Prikazivanje modula za prijavu na newsletter u trenutku kada je korisnik stigao prvi puta na web stranicu neće biti ni približno optimalno kao prikazati mu isto nakon što na stranici provede određeno vrijeme.

Moramo dostaviti ono što navodimo

Ponekad pretjeranom željamo za optimizacijom dolazi do preuveličavanja što potkopava konverzije. Svi smo upoznati s trendom click-bait, kada se korisnike mami pretjeranim tvrdnjama i drugim jeftinim trikovima. Premda bi takvim jeftinim trikovima doista i privukli pažnju dobrog dijela korisnika, napravili smo si štetu ako nismo u mogućnosti ispuniti očekivanja koja smo postavili naslovi. Takvi naslovi potkopavaju povjerenje korisnika, izazivaju osjećaj manipulacije, dugoročno sroza pretvorbu i degradira brend.

Sažetak

Prošli smo glavne značajke kvalitetnog CTA gumba i što sada? Mogli bi ga temeljito testirati kako bi maksimalno optimizirali konverzije a to radimo pomoću A/B testiranja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh