Preskoči do glavnog sadržaja
Klijent
Conel d.o.o.
Osnovno o klijentu:

Distributer limarskih proizvoda u veleprodaji i maloprodaji dodatno je proširio svoje poslovanje na proizvodnju polietilenskih filmova.

Rad na projektu uključuje:
01. Uvodne riječi

Sažetak projekta

Osnovna djelatnost tvrtke Conel je distribucija limarije na području Hrvatske proizvodima renomiranog europskog proizvođača KJG a.s. iz Slovačke. S vremenom je tvrtka proširila djelatnost u proizvođača polietilenskih filmova te odlučila postati konkurentna i na stranom tržištu.

02. Plan rada

Strategija izrade

Cilj je kreirati jednostavnu oglednu web stranicu koja će prezentirati tvrtku u kratkim crtama, njezino sadašnje poslovanje te novu djelatnost vezanu za proizvodnju polietilenskih filmova.

Zbog ciljanja stranog tržišta napravljen je plan implementacije višejezičnosti te je osim postavljanja primarnog hrvatskog jezika cijeli sadržaj bilo potrebno stručno prevesti na najznačajnije europske jezike – engleski i njemački. S obzirom na to da tvrtka posluje na razini veleprodaje s drugim tvrtkama, fokus nije stavljen na fizičke osobe i njihovo ispunjenje konverzija jer se sav dogovor oko novih narudžbi odvija putem izravnog kontakta s naručiteljem.

Izrada web stranice za Conel
03. Tijek projekta

Metode izrade web stranice

Jednostavnost web stranice pogodovala je brzoj izradi. Osmišljavanje žičanih okvira (eng. wireframe) bilo je krajnje brzo i finalizirana je tijekom jednog radnog dana. Pogledajmo koje su još dizajnerske teme uzete u obzir i kako smo se odlučili na njih.

Tipografija

Primarni font je Inter, moderan font kreiran 2017. specijalno za računalne zaslone. Dizajnirao ga je Rasmus Andersson, autor Figme, poznatog alata za vektorsku grafiku i izradu prototipova web stranica s ciljem da naslijedi Google font Roboto koji ima problema s prikazivanjem na malim veličinama.

Kod Intera su slova i nešto šira po X osi što pogoduje web stranicama oskudnog sadržaja jer tekst ispadne duži za istu veličinu slova u pikselima, stoga takav font vizualno daje dojam da sadržaja ima više. Slično kao u dobra stara školska vremena kada smo morali napisati dvije stranice zadaćnice pa smo u tu svrhu riječi rastezali da čim više prostora zauzmu. 🙂

U svakom slučaju, prikladan font za ovaj projekt gdje nismo imali na raspolaganju raznolik tekstualni sadržaj. Font je otvorenog kôda i slobodno se može koristiti na bilokakvim komercijalnim platformama.

Drugi font je Poppins, geometrijski sans-serif font također novijeg datuma, dizajniran 2014. godine. Monolinearan je font kojeg odlikuju vertikalni i horizontalni potezi iste vizualne težine a sadrži širok raspon debljina s podrškom za kurziv te podržava sva latinična slova. Odabran je kao font za istaknute naslove radi jačana vidljivosti, boljeg kontrasta u odnosu na primarni font a glatka zaobljenost koju pruža pogoduje elastičnom osjećaju koju daje osnovni gradbeni materijal za proizvode (polietilen).

Izrada web stranice za Conel

Boje

Kod odabira primarne boje nije se trebalo mnogo razmišljati. Crvena boja istaknuta je boja tvrtke od njezinog osnutka i glavno je obilježje logotipa. S obzirom na jednostavnost web stranice nije bilo potrebno jačati sekundarnim bojama a kontrast sadržaja je postignut pomoću različitih debljina slova kod crvenog ili crnog teksta.

Glavne komponente

Za potrebe izrade galerije fotografija odlučili smo se na tzv. masonry izgled kojeg odlikuju slike različitih omjera ovisno je li fotografija postavljena horizontalno ili vertikalno. Umjesto da se elementi drže stroge mreže u obliku rasporeda rešetki i svugdje podjednakih veličina, masonry grid nam je omogućio varijaciju i osvježenje dizajna jer su se time niže slike podigle kako bi u potpunosti ispunile prostor. Sličan uzorak primijenjen je i na sekciji za galeriju na početnoj stranici a takve rupe (ili možda bolje rečeno bijele trake) između elemenata ponavljaju se još kao uzorak u važnim dijelovima dizajna stranice kod glavnih sekcija.

Ostale komponente stranice su manje-više klasične. Kontakt obrazac s posljednom verzijom Google zaštite od spam poruka, napredna programirana Google karta s otisnutim markerima za tri lokacije podružnice, interna tražilica te nešto jednostavnog teksta uz pokoju sliku na preostalim stranicama. Naravno, već spomenuta implementacija višejezičnosti na svakoj stranici te preko izbornika stranog jezika pristigli korisnici u svakom trenutku mogu odabrati jezik koji preferiraju.

Izrada web stranice za Conel
04. Ishod projekta

Završne riječi

S obzirom na dugotrajnost poslovanja ali i potpunu odsutnost tvrtke na digitalnom tržištu, bilo je krajnje vrijeme za izradu web stranice. Nakon prikupljanja materijala i brzog idejnog rješenja, izrada tehničkog dijela web stranice također se obavila u rekordnom roku iako je programirana “od nule”. Tome je pogodovala jednostavnost ali i dugotrajno iskustvo jer se točno znalo što se hoće i kako se treba riješiti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh