Preskoči do glavnog sadržaja
Klijent
Kurija pl. Belošević
Osnovno o klijentu:

Zaštićena hrvatska baština i bivši plemićki dvor koji je nekoć pripadao slavnoj obitelji Josipa Jurja Strossmayera.

Rad na projektu uključuje:
01. Plemićki dvor

Sažetak projekta

Kurija pl. Belošević ili lokalno poznatija kao Njeguš, bivši je plemićki dvor istočnom dijelu Hrvatskog Zagorja koji je pripadao slavnoj obitelji hrvatskog biskupa i političara Josipa Jurja Strossmayera (1850. – 1905.).

Danas je kurija zaštićena hrvatska baština na čijem se prostorima godišnje održavaju razni kulturni događaji i književne manifestacije koje posjećuju i ljudi iz različitih dijelova svijesta. Dvije kuće preuređene su za potrebe noćenja i krcate su vrijednostima kulturne baštine. U njima se nalazi zbirka etnografskih predmeta, bogata esperantska biblioteka, stalni postav umjetničkih radova, zbirka tradicijskih igračaka pod UNESCO zaštitom a okolnu netaknutu prirodu čine šume, livade i stari voćnjaci bogati starim sortama.

02. Plan rada

Strategija izrade

Projekt kurije je bio zastupljen od prije na internetu iako u veoma oskudnom obliku. Bio je razvijen pomoću čistog HTML i CSS kôda zbog čega je dodavanje novih informacija bilo otežano i svaki puta je bilo potrebno dobro zasukati rukave da se nove stvari riješe. Također je web stranica bila neoptimizirana za mobilne uređaje što su bili dovoljno jasni znakovi da joj je potreban kompletni redizajn.

Novu web stranicu smo odlučili izraditi na WordPress CMS platformi zbog jednostavnosti sučelja u administraciji i lakoće implementiranja novih mogućnosti. Cilj je bio izraditi novi dizajn u skladu s modernim standardima i potom prionuti programiranju vlastitog predloška koji će slijediti dobru praksu kodiranja te biti optimiziran za brzinu učitavanja web stranice.

Izrada web stranice za Njeguš
03. Način rada

Tijek izrade

Nakon izrade bržih skica na papiru prionulo se izradi žičanih okvira (eng.wireframe) koji bi dali jasniji dojam o strukturi elemenata dizajna i nagovijestili njezin sadržaj.

Sukladno izrađenom žičanom okviru, početna stranica prezentira osnovne podatke o kuriji – što je kurija, koje sve aktivnosti pruža i kako doći do njene lokacije, potom jače istaknuta prezentacija o mogućnosti noćenja uz pregled nekoliko interaktivnih fotografija i komponente vrtuljka te potom još prikaz posljednje objavljenih događanja prije završnog footera (podnožja) gdje se nalaze sve važne kontakt informacije.

Na mjesto logotipa postavio se naslov kurije u skladu s odabranom tipografijom i četiri žute zvjezdice koje prezentiraju službenu ocjenu kvalitete smještaja.

Boje

Odabrane boje su crvena i zagasito smeđa u dvije varijante, dakle radi se o analognoj harmoniji. Žućkastosmeđa je prvenstveno odabrana zbog četiri zvjezdice koje su dodijeljene smještaju a crvena da ju tematski nadopuni. Boje se ponekad zajedno koriste kao blagi gradijent na nekim elementima gdje se polagano pretapa jedna u drugu.

Odabir boja za web stranicu Njeguš

Tipografija

Dva fonta su Libre Baskerville i Nunito.

Odabir tipografije za web stranicu Njeguš

Libre Baskerville font je serifski font, dizajniran na temelju starije verzije Baskervillea iz 1941. godine. Dostupan je u je tek u tri tipa – kao varijanta regularne debljine, regularne varijante u kurzivu te debele varijante bez kurziva. Font je izabran zbog dekorativnosti i visoke elegancije, nalik je rukopisu kada je u kurzivu ali ipak dovoljno jasan i čitljiv. Kako je pomalo arhaičnog dojma, prikladan je za teme kurije vezane za književnost te za povijesni značaj plemićkog dvora.

Nunito font je moderan sans-serif font bez dekoracija i dobar je kao nadopuna primarnom serif fontu. Dobar je za korištenje jer komunicira jednostavnost i izravnost a blago zaobljena verzija ima okrugle poteze koji su mrvicu pogodniji za čitanje (za razliku od njegovog srodnika Nunito Sans kojeg karakteriziraju plosnati potezi).

Oba fonta su otvorenog kôda i besplatno ih Google omogućuje na korištenje sa svog repozitorija.

Izrada web stranice za Njeguš
04. Rezultat projekta

Završne riječi

Iako je kurija međunarodnog karaktera i posjećuje je puno stranaca, sama implementacija višejezičnosti se odgodila i povremeno se tek prema potrebi objavi neka novost na esperantu kao nadopuna uz postojeći sadržaj na hrvatskom.

Web stranica je kontinuirano ažurirana, sigurna i dobro uštimano plovi kroz standarde koje nameće zajednica modernog developmenta. Vizualno je atraktivna stranica koja plijeni pozornost i dostojanstveno prikazuje kulturnu baštinu.

Dodatno se za potrebe informiranja javnosti o kulturnim manifestacijama na prostorima kurije, uz potporu Ministarstva turizma napravila serija plakata kao nadopuna stalne izložbe koja svjedoči o boravku poznatog para belgijske princeze Louise i zagorskog plemića Geze pl. Matačića. Zbog visoke razine vlage u prostorima, plakati su izrađeni na specijalnoj KAPAfix ploči i postavljeni u prostor gdje se održavaju predavanja i susreti književnika.

Isječak web stranice za Njeguš
PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh