Preskoči do glavnog sadržaja

Što su push notifikacije

Notifikacije su nam nezamjenjive na mobitelima. Potrebno je samo baciti pogled na mobitel da vidimo jesmo li dobili neku poruku, propustili telefonski poziv, trebamo li ažurirati softver… Na laptop i desktop računalima također su nam obavijesti vrlo korisne. Prošlo je vrijeme kada smo otvarali programe za čitanje mailova te “ručno” provjeravali jesmo li dobili poruku. Danas zahvaljujući prikladnim programima ili ekstenzijama u desktop preglednicima istog trena prilikom zaprimanja poruke zaprimimo notifikaciju da smo dobili mail i možemo odmah poruku kliknuti da bi ga otvorili.

Push notifikacije su nešto slično. To su klikabilne poruke koje web stranice mogu slati korisnicima koji su se na njih prijavili. Odličan su alat kojim možete vašim korisnicima pokazati novi proizvod, ponuditi im promotivne kupine i akcije, prezentirati novu uslugu, informirati ih o važnom događaju ili ih obavijestiti o novom blogu članku koji ste upravo objavili. Odličan su alat za generiranje ponovne posjete ili za građenje boljeg odnosa između korisnika i vašeg branda.

Funkcioniraju na svim uređajima, mobilnim, tablet ili desktop i slobodno se mogu koristiti usporedno sa newsletter kampanjama ili drugim oblicima oglašavanja.

Prednosi push notifikacija

Glavne pozitivne karakteristike push notifikacija možemo svesti na:

  • doseg velikog broja ljudi – neke studije pokazale su da push notifikacije imaju veću stopu prijave od newsletter kampanja
  • slanje kratkih personaliziranih poruka 
  • ciljanje korisnika – korisnik dobi notifikaciju čim otvori web preglednik
  • visoka stopa konverzije – navodno je manja stopa odbijanja unutar godine dana za razliku od newslettera
  • sukladno GDPR pravilima – primatelj transparentno i potvrdno odlučuje primati notifikacije

Kako implementirati push notifikacije

Za potpunu podršku push notifikacija potrebno je da stranica ima omogućenu HTTPS sigurnosnu vezu.

Postoji razni broj servisa koje to mogu učiniti za vas. Jedan od najpopularnijih je definitivno OneSignal. Svaki servis ima premium rang ovisno o broju pretplatnika ali za manji broj pretplatnika besplatno je.

Može se podesiti da automatski pošalje notifikaciju kada objavite novi članak. Ako koristite WordPress OneSignal ima rješenje za to u obliku dodatka.

Ako zapnete obratite se na službenu dokumentaciju.

Sve novije verzije web preglednika (Chrome, Firefox, Safari, Edge…) podržavaju push notifikacije, no postoje određene razlike. Svaki preglednik i operativni sustav imaju malo drugačiji izgled.

  • pobudite znatiželju – ograničenu ponudu zbog kojih će korisnici biti skloniji impulzivnoj kupnji
  • koristite kvalitetnu sliku
  • koristite prilagođene tekstove gumba

Nemojte slati spamove ni pretjerano dosađivati vašim korisnicima. Može se dogoditi da im postanete naporni i tada će prekinuti primanje obavijesti.

Sažetak

Koristite li push notifikacije na vašim stranicama? Javite nam se.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh