Preskoči do glavnog sadržaja

Što je QR kôd

QR kôd je dvodimenzionalni bar kôd, karakterističnih nepravilno raspoređenih crnih mrlja na bijeloj podlozi. Može sadržavati bilokakav dijelić tekstualne informacije te poslužiti u razne namjene.

Naziv dolazi od engleske riječi Quick Response a osmislila ga je 1994. godine japanska tvrtka Denso Wave radi potrebe skeniranja na brzim linijama u proizvodnji auta. Ciljano je dizajniran radi brzog dekodiranja i zbog velike mogućnosti pohrane informacija, velike brzine čitljivosti i pristupačnosti s vremenom je postao vrlo popularan.

Danas QR kôd možemo svugdje pronaći – na ulaznicama kina i eventa, na plakatmi najava filmova, u prodajnim katalozima, u novinama, na letcima, na posjetnicama (vizitkama), u školskim udžbenicima, u knjižnicama, u muzejima i galerijama pored umjetničkog rada… Ne moramo ga koristiti samo u poslovne ili ozbiljne svrhe. Svatko ga može generirati za privatne potrebe i pokazati prijateljima, školskim kolegama, rodbini…

Što sadrži kod

QR kôd može sadržavati raznorazne informacije:

  • adresa web stranice
  • bilokakav tekst – ograničen na 250 znakova
  • kontakt informacije – kao što su ime, tvrtka, telefonski broj, e-mail adresa… Kontakt podaci se vrlo lako uvezu (importaju) u adresar na mobitelu bez da je potrebno ručno upisivati, u slučaju kada su pravilno formatirani kao vCard ili meCard
  • kalendarski događaj – sadrži informacije za početak i kraj trajanja, lokaciju i opis
  • geo lokacija – slično kao i web adresa, upućuje na Google kartu
  • WiFi lozinka – omogućuje pristup bežičnoj mreži

Primjera je mnogo ali najčešća svrha je da pomoću jednostavnog skeniranja omogući pristup web stranicama bez potrebe nekakvog tipkanja ručne adrese. Primjerice, kada želimo potencijalnog kupca upoznati s informacijama kojih ima znatno više nego što ih stane. Cilj je imati mogućnost prezentirati više informacija i omogućiti osobama daljnje istraživanje teme za koju je QR kôd vezan.

Kako skenirati QR kôd

QR kôd može očitati svaki pametni telefon koji ima fotoaparat, aplikaciju za čitanje QR kodova i pristup internetu radi otvaranja web stranica. Neki uređaji i aplikacije (primjerice, Viber) već dolaze s podrškom za QR kôd dok uređaji koji ga ne podržavaju lako mogu instalirati neku od besplatnih aplikacija takve namjene. Samo potražite QR reader i instalirajte jednu od ponuđenih aplikacija.

Koraci za skeniranje su sasvim jednostavni:

  • potrebno je aplikaciju za skeniranje otvoriti i uperiti fotoaparat mobitela u smjeru QR kôda.
  • dovoljan je samo djelić sekunde da ga uređaj primijeti i točno dešifrira a da nije potrebno ni precizno usmjeriti fotoaparat
  • uređaj dešifrira kôd i istog trena se na uređaju pokrene tražena radnja

Ako se radi o URL adresi, istog trena se otvori web stranica.

Kako generirati vlastiti QR kôd

Postoji razne web stranice koje omogućuju izradu QR kôda. Sama izrada je besplatna i brza, međutim, servisi koji pružaju premium pakete obično nude neke dodatne pogodnosti.

Tipovi QR kôda

Razlikujemo dva tipa QR kôd: statički i dinamički. Statički QR kôd jednom kada se generira više se ne može ažurirati novim podacima. Također, ne može pratiti podatke upotrebe. No, njegova prednost je da je besplatan. S druge strane, dinamički QR kôd osim što se može ažurirati u bilokojem trenutku novim podacima čak i nakon isprinta na papir, također i prati koliko puta su ga korisnici očitali, lokaciju i vrijeme.

Što ako vam se pojavi potreba da morate promijeniti link a deklaracija na kojoj se treba nalaziti QR kôd je već isprintana? U tim slučajevima je poželjno imati mogućnost ažuriranja a to je, kao što smo spomenuli, putem dinamičkog QR kôda. Drugi način promjene URL adrese je improvizacijom na samoj web stranici pomoću 301 redirekcija. Međutim, treba imati na umu da se time trajno promijeni adresa na novu što u nekim slučajevima neće biti dobra solucija.

Web stranica gdje možemo generirati je mnogo, primjerice ZXing Project pruža vrlo jednostavno sučelje bez zamaranja s registracijom i osobnim reklamiranjem. Osobno imamo iskustva s QR Code Generator stranicom gdje smo koristili premium paket a osim naknadne mogućnosti promjene linka nude se brojne druge manje bitne opcije kao oblik i boja.

Sažetak

Imate li potrebe za tiskanim materijalima? QR kôd može biti od velike koristi u tim slučajevima. Pogledajte na referencama kako smo za tvrtku izradili etiketu koju korisnici mogu skenirati kako bi saznali više informacija. Za testiranje ne mora materijal biti isprintan, skeniranje radi i preko računalnog ekrana. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh