Preskoči do glavnog sadržaja

Iako ovisi o mnogo faktora, životni vijek kvalitetno dizajniranih web stranica kod nas je obično nekih 3-6 godina. U svijetu je ovo razdoblje znatno kraće, prosječna dugovječnost stranica prema istraživanjima tvrtke Orbit Media je samo 2 godine i 7 mjeseci.

Web stranica je kao izlog trgovine – potencijalni klijent donosi mišljenje u roku nekoliko sekundi.

O kojim faktorima zapravo ovisi dugovječnost stranice?

Je li industrija evoluirala? Kakvo je stanje s konkurencijom? Bavite li se tehnološkim rješenjima? Jer vrijeme i trendovi u ovoj industriji se izrazito brzo mijenjaju i potrebno je držati korak.

Je li redizajn uopće potreban?

Ne postoji vremenski okvir kada bi trebalo obaviti redizajn, vrijeme samo po sebi nije odlučujući faktor jer web stranice nemaju određeni rok trajanja kao što to ima pakiranje jogurta. Ako ste pogodili zlatnu žilu i sve vam funkcionira glatko nema potrebe nešto mijenjati, već samo nastavite s jačanjem sadržaja. Ne kaže se bez razloga – If it ain’t broke, don’t fix it.

Drastične promjene mogu biti riskantne jer redoviti korisnici ne vole nagle promjene na nešto što su navikli. Osim ako situacija stvarno nije alarmantna. Ako su minimalne promjene i korekcije dovoljne, nije potrebno raditi kompletni redizajn iz temelja.

Je li tvrtka prošla kroz promjenu brendinga pa je i stranicama potreban redizajn? U tom slučaju potrebno je prilagoditi izgled brendu.

Kako najbolje znati što treba mijenjati? Pogledajmo koji bi najznačajniji razlozi mogli biti za redizajn.

 • stranice izgledaju zastarjelo i nezanimljivo
 • je li sadržaj još aktulan, jesu li usluge ili proizvodi ostali promijenjeni?
 • jesu li stranice potpuno funkcionalne i dobro prilagođene svim modernim ekranima?
 • jesu li stranice spore, dugo se učitavaju i djeluju teško?
 • odrađuju li stranice cilj koji se želi postići?
 • kakve su pozicije na tražilicama, rangira li stranica dobro, sakriva se sramežljivo prilikom pretraga ili ju konkurencija gazi?
 • kakvo je korisničko iskustvo, pronalaze li korisnici ono što traže?
 • web stranica ne odrađuje ciljeve, ne dolazi do konverzija korisnika u kupce i partnere.

Stranice vizualno izgledaju zastarjelo

Internet, njegove tehnologije i web standardi konstantno se i brzo mijenjaju. Iako možemo pokušati predvidjeti trendove kratkoročno, nemoguće je predvidjeti što donosi budućnost. Ono što je prije nekoliko godina bila najbolja praksa danas možda više uopće ne vrijedi. Ono što je do prije par godina bio vrhunski web dizajn, sada više nije.

Ako primijetite neku zgradu koja je oronula, otpada joj žbuka, vrata cvile i sve je u rasulu, biste li ušli unutra ili bi produžili dalje? Tako i zastarjele stranice ne mogu privlačiti posjetioce i zadržati ih, korisnići će jednostavno otići kod nekog drugog gdje je bolje. Loš i neatraktivan dizajn ostavlja negativan dojam kod korisnika i nepovoljno utječe na cjelokupni imidž tvrtke. Zastarjeli dizajn daje impresiju posjetiocima da web stranica nije aktivna duže vrijeme te se isto postavlja pitanje je li i tvrtka živa?

Je li prethodni dizajn bio moderan i kvalitetan? Određeni elementi dizajna mogu izdržati zub vremena više nego drugi. Međutim za nekoliko godina i sasvim lijepi dizajn može izgledati zastarjelo. Kriterij dizajn se neprestano mijenja i dolaze nove stvari, svaka godina nosi nove trendove sa sobom, od određenih vizualnih mogućnosti, preko funkcionalnosti. Ali ako ni prilikom prethodne izrade stranica niste investirali u profesionalni izgled stranica, neizglancani izgled vaše web stranice vjerojatno će početi izgledati sve gore i gore kako vrijeme bude odmicalo.

Loše dizajnirane i loše funkcionalne stranice predstavljaju vas kao neozbiljnu i neprofesionalnu firmu što dovodi do gubitka kredibilnosti, manjeg broja kupaca, u konačnici kao i do manje zarade a tada i vaše stranice gube svoju svrhu.

Moguća rješenja:

 • napraviti manje pomake u dizajnu s ciljem osvježavanja izgleda, bez mijenjanja strukture i sadržaja
 • odraditi kompletni redizajn stranica iz temelja

Jesu li moguće korekcije u dizajnu bez mijenjanja strukture?

Redizajn je mogući odraditi pliće, u manjim segmentima. Čak je često i poželjno, da se korisnika ne šokira naglim promjenama ako su stranice uhodane jer korisnici teško i nerado mijenjaju svoje navike. Primjerice, potrebno je prilagoditi paletu boja, postaviti moderniji font, prepozicionirati određene elemente, postaviti određene stilske tehnike, zamijeniti poneke slike itd. Kako se ovdje mijenjaju većinom samo stilovi stranice ovaj pristup ide na ruku kada je budžet ograničen.

Čak i samo redizajn početne stranice da se obavi može puno značiti da stranica izgleda svježa.

Treba li ići u kompletni redizajn radi novog izgleda?

Ponekad redizajn treba ići iz temelja jer nema konkretne dobiti od manjih promjena. Problemi su očigledni i ne mogu se popraviti krpanjem.

Redizajnom se mogu zadržati određeni dizajnerski i strukturni smjerovi koji su bili dobri, te ih još više unaprijediti ako je moguće. Vizualno složeniji dizajn web stranica smatra ljepšim, naravno pod uvjetom da zbog toga korisničko iskustvo i brzina ne pate. Međutim, korisnici će se moći više zadržati na stranici, istraživati i uživati.

Redizajn može biti lakše raditi nego kada se radi doslovno od nule. Obično ovdje imamo na raspolaganju postojeći sadržaj, premda i on može biti suviše tanak, ali barem imamo viziju te ga možemo raščlaniti dalje.

Stranice su jako spore

Koliko dugo je potrebno da bi se stranice u potpunosti učitale? Ako je za to potrebno više od 4 sekunde stranice su svakako spore. Brze web stranice danas su neophodne i nisu luksuz. A korisnici nisu strpljivi, očekuju rezultate odmah i nitko ne voli čekati.

Spore stranice znači da su loše dizajnirane, kodirane i generalno neoptimizirane.

Prema statističkim podacima i studijama, činjenica je da ako korisnik nakon 4 sekunde ne uspije vidjeti sadržaj odlazi sa stranice

 • 47% korisnika očekuje da se web stranica učita za manje od 2 sekunde
 • 40% korisnika napusti sajt koji se učitava duže od 3 sekunde
 • Svaka dodatna 1 sekunda učitavanja znači gubitak 7% potencijalnih klijenata

Je li optimizacija bez redizajna moguća?

Zbog čega su stranice spore? Možda je moguće implementirati određena rješenja koja bi optimizirala učitavanje i brzinu. Skriva li stranica probleme ispod haube. Možda bi se malim ažuriranjima postigao veliki napredak. Micanjem određenih funkcionalnosti koje koče rad, kao teške skripte, nepotrebni dodaci, neefikasne animacije i teške, neoptimizirane slike.

Stranice slabo rangiraju na tražilicama

Ako vas korisnici teško pronađu na webu, tražeći vaš brend, proizvod, djelatnost, uslugu.. ako se ne pojavljujete u prvim rezultatima pretraga i konkurencija je na boljim pozicijima, temeljita prerada često je nužna. Rangiranje ima jako puno faktora a kompletnom izradom iz temelja optimizacija se uštima do najmanjih sitnica.

Može li se stranica optimizirati za tražilice bez kompletnog redizajna?

Ako aktivno ne radite na promociji rangiranje stranice s vremenom prirodno opada.

Posjetioci se ne snalaze na stranici i teško pronalaze ono što žele

Najuspješnije tvrtke dobro znaju da pri redizajniranju web stranica treba obratiti pažnju na želje korisnika.

Glavna navigacija i loša struktura stranica mogu spriječiti korisnike da jednostavno dolaze do informacije a to je bitno radi ostvarenja ciljeva – povećanja konverzija. Redizajnom je bitno zadržati sve korisne i dobre funkcionalnosti postojeće web stranice, odbaciti elemente koji se ne koriste, i dodati nove funkcionalnosti od kojih će posjetitelji imati koristi.

 • Kakva je navigacija? Je li jednostavna, brza i korisna?
 • Kakvo je preostalo sučelje stranica? Ima li korisnik sve pri ruci da jednostavno u par koraka obavi što mu je potrebno?
 • Ima li korisnik u svakom trenutku osjećaj gdje se nalazi na stranici i što treba obaviti poslije toga?
 • Može li se brzo zaključiti čime se bavite, koje usluge prodajete

Ako je vaš posljednji redizajn stranica bio prije 7-8 godina, danas posjetitelji koriste potpuno druge uređaje za koje stranica vrlo vjerojatno nije optimizirana.

Stranice ne pružaju dovoljno dobar sadržaj da zaintrigiraju posjetioce

Korisnici dolaze na stranicu jer su u potrazi za nekim informacijama, stoga im informacije pokušajte odmah i ponuditi, mora biti jasno tko ste i čime se bavite jer će u suprotnom, i ako nisu dobili ono što su tražili, ubrzo napustiti Vašu stranicu. Tekst je ključan za potpune informacije a fotografije, video i audio sadržaj te infografike postoje samo kad se želi obogatiti i upotpuniti informativni tekstualni dio.

Cilj web stranice je da bude ažurna i aktualna, tako da ona mora biti i jednostavna za nadopunjavanje, da se pri tome ne gubi puno vremena i resursa. Web stranica mora biti laka za održavati. Možete li to raditi sami? Korištenje CMS-a je pojednostavljeno do te mjere da korištenjem posebnih dodataka vlasnik stranice može i dograđivati stranicu.

Stranicama se može produžiti vijek trajanja: ulaganjem u izgradnju novog sadržaja, osvježavanjem novim slikama i videozapisima.

Jesu ažurirani svi podaci o dostupnosti i vrsti proizvoda ili usluga?

Ako je vaše poslovanje naraslo i nudi nove proizvode ili usluge ili ako ste pojednostavili poslovanje, a ne nudite usluge kao nekada, vaše web stranice bi trebale odražavati ovu promjenu.

Mogu li se stranice nadograđivati sadržajem i manjima funkcionalnostima bez uplitanja u redizajn?

Jeste li otkrili da je uvođenje rutinskih promjena na vašem web mjestu u posljednje vrijeme opterećenje? Ili je li bilo teško upravljati ažuriranjima ili nadogradnjama svoje osnovne tehnologije? Ponekad tehnički problem dovodi do redizajna, jer osnovni softver koji pokreće vašu web stranicu treba osvježiti, što dovodi do inicijative za redizajn.

Je li stranicu teško održavati i ažurirati? Za ažuriranje stranice konstantno novim sadržajem ne morate biti visoko informatički potkovan. Stranice su često koncipirane na tzv. CMS sustavima (eng. Content management system) koji omogućuje jednostavno uređivanje sadržaja i dodavanje novih materijala. Oni su vrlo fleksibilini, lako integriraju alate treće strane i mogu se proširiti različitim mogućnostima koje ne trebaju duboke preinake sa strane developera.

Moguće da to već i imate omogućeno ali je sustav postao preopterećen nakon više godina upotrebe.

Stranice ne zadovoljavaju postavljene ciljeve

Koji su vaši ciljevi web stranice? Bez obzira na njegov sadržaj i izgled, cilj svake web stranice je da u konačnici donosi profit. No kako stići do tog cilja?

Možemo si zacrtati nekoliko ciljeva:

 • veća prodaja proizvoda
 • lakša prodaja starih proizvoda na zalihama po akcijskim cijenama
 • veći broj upita za naše usluge
 • stvaranje veće baze kupaca preko newslettera radi slanja promotivnih materijala

Ako imate dobru posjećenost ali posjetitelji ne postaju kupci. Koliko osoba dođe na stranicu a da se ne zadrži na njoj već odmah odu dalje, ako korisnici nisu zadovoljni moguće da ste ih trajno izgubili. Koliko njih obavi kupnju ili zatraži upit?

Kad niste zadovoljni s rezultatima, jasno je kako su promjene nužne.

Opada li stopa konverzije? Očekivanja posjetitelja rastu, pa stope konverija padaju ako se stranica ne poboljšava. Redizajn ovdje može preokrenti proces starenja novim optimizaranom strategijom konverzija.

Ako je korisničko iskustvo na stranici loše, korisnici se nerado vraćaju. Ako imate fizičku trgovinu koja prodaje vrhunske proizvode ali kupac teško pronalazi ono što ga zanima ili ako nije zadovoljan drugim stvarima otići će čim prije. Stranice moraju biti intuitivno postavljene, uz minimalne napore omogućiti kupcu ono što želi.

Preko glavnog izbornika moraju biti dostupne sve glavne značajke vašeg poslovanja, bilo da se radi o proizvodima koje prodajete ili uslugama koje nudite.

Problemi ispod haube

Većina tvrtki utvrđuje da je vrijeme za redizajn kada pokušavaju ažurirati svoje stranice kako bi promijenile nešto i shvaćaju da to nije moguće. Dobra web stranica izgrađena je imajući na umu budućnost, na način koji omogućuje kreatorima sadržaja jednostavno uređivanje i programerima dobar sustav da je učinkovito održavaju.

Ako postojeće funkcionalnosti ne rade na razini na kojoj bi trebale ili je potrebno dodavati nove a u trenutnom izdanju to nije lako moguće. Kada su problemi očigledni i ne mogu se popraviti krpanjem, a tehnologija je ozbiljno zasterjela te onemogućuje prilagodbe.

Sažetak

Bitno je da uzmete u obzir brojne čimbenike koje smo prethodno pregledali – ovi bi ih čimbenici, kad se pažljivo prouče, trebali voditi u pravom smjeru kad razmotrite svoj vremenski okvir i fazu planiranja. Uz to, upamtite jedno: dajte si vremena da dovršite redizajn. Vremenska crta za redizajn web stranice može se lako produljiti i vrijeme samo po sebi nije nikakav odlučujući faktor.

Slušajte vaše korisnike

Tražite povratne informacije od svojih korisnika, saznajte što im smeta. Bacite pogled na analitiku i proučite što vam ona kaže o ponašanju korisnika. Ako je vrlo niska stopa konverzija na cijeloj stranici, analitika ukazuje na izuzetno visoke stope izlaza i napuštanja stranica te malo stvarnih pregleda stranica.

Slijedite industriju

Vaša specifična industrija također može odrediti koliko često je redizajn potreban. Za neke industrije to je češće, npr. one usmjerene na dizajn ili modernu tehnologiju. Luksuzni brendovi, moda, do određene mjere putovanja i automobilska industrija – to su industrije koje imaju relativno brze cikluse redizajniranja. Potrošači uvijek očekuju najnovije i najbolje kad kupuju ove proizvode. To ima smisla – ljudi koji kupuju luksuzne satove žele imati vrhunsko iskustvo i prilikom same kupnje a zastarjela stranica ne ulijeva povjerenje.

Pritisak konkurencije još je jedan veliki faktor.

A što dobivate redizajnom? Sve mora ići na bolje:

 • Ljepši izgled stranica, ukorak modernim standardima
 • Bolje korisničko iskustvo
 • Prednost pred konkurencijom
 • Poboljšava rangiranje na tražilicama
 • Povećava povjerenje vaših klijenata
 • Povećanje broja konverzija (prodaja, broj upita…)

Imate li web stranicu kojoj je potrebno moderno osvježenje? Javite nam se da analiziramo vašu trenutnu web stranicu i ponudimo vam strategiju sa kojom će vas posao procvjetati.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh