Preskoči do glavnog sadržaja
Pretraga rječnika:
Filter kategorija:
Ukupno su u bazi 110 pojmova.

Nema pronađenog sadržaja.

A/B testiranje

Metoda testiranja web stranice, oglasa, newslettera ili nečeg drugog tako da se naprave dvije verzije koje se u isto vrijeme prikazuju različitim korisnicima. Cilj je saznati koja verzija je uspješnija i donosi više konverzija kako bi se dalje fino uštimala do maksimalne optimizacije te potom koristila u marketingu za najveći uspjeh.

Povezani članci:

AIDA

Popularan marketinški model koji nam opisuje cjelokupni proces kroz koji potencijalni kupac prolazi dok ne donese konačnu odluku o kupnji. Kratica je od riječi Attention (pozornost), Interest (interes), Desire (želja), Action (akcija). Važna je za proučavanje psihologije ponašanja kupca jer potom na osnovu tih informacija osmišljavamo čitavu strategiju za optimalnu prodaju.

Povezani članci:

API

Sučelje za programiranje aplikacija (eng. Application Programming Interface), određena pravila i specifikacije koje programeri koriste kada rade s resursima neke tuđe aplikacije. U slučaju kada se radi o web stranicama, API najveći dijelom služi da omogući pristup određenim podacima koje potom koristimo kako želimo.

AZOP

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) čija svrha je nadzor nad provođenjem propisa o zaštiti osobnih podataka te ostvarivanje tog prava svim pojedincima u Republici Hrvatskoj. Ukoliko dođe do bilokakve zlouporabe osobnih podataka (ime i prezime, kućna adresa, e-mail adresa, OIB, IP adresa itd.) slobodni smo podnijeti prijavu AZOP-u.

Povezani članci:

Above the fold

Gornji dio stranice koji se odmah prikazuje korisniku prilikom otvaranja web stranice bez prethodnog skrolanja prema dolje. Naziv je dan prema novinama koje se preklapaju na pola da zauzmu manje mjesta i ono što se nalazi u gornjem dijelu naslovnice uvijek vidi najviše ljudi. Novine koriste tu tehniku kako bi privukle pažnju korisnika ali taj princip u sklopu web stranice poprima novu dimenziju. Kako je ta sekcija prvo što korisnici vidi, moramo je čim brže u potpunosti prikazati na ekran a učitavanje svega ostalog što dolazi ispod a korisnici u tom trenutku ne vide, se odgađa. Time postižemo bolju optimizaciju za veću brzinu, odmah je bolje korisničko iskustvo što direktno utječe i na optimizaciju na tražilicama.

Accessibility

Prilagođenost web stranice svim osobama bez obzira ako imaju neke poteškoće koje ih ograničavaju. Primjerice, korisnici mogu imati probleme s motorikom zbog kojih nisu u mogućnosti služiti se mišem na računalu ili osobe koje imaju poteškoće s normalnim vidom te ne vide sve boje. Kakva god ograničenja da postoje, pristupačnost web stranicama mora biti na najvišoj razini i sav sadržaj mora biti u potpunosti dostupan svima.

Povezani članci:

Administrator

Osoba koja ima potpune ovlasti u vođenju web stranice ili profila na društvenoj mreži. Administrator je obično osoba koja je izradila web stranicu ali isto tako to može biti i vlasnik koji želi imati kontrolu nad ažuriranjima sustava. Nema ograničenja za broj administratora. Na višestrukim instalacijama WordPressa (Multisite), Super-administrator je osoba koja ima kontrolu nad svim web stranicama dok regularan administrator ima samo kontrolu nad točno određenom stranicom.

Povezani članci:

Affiliate marketing

Oblik promocije proizvoda ili usluge kada affiliate tvrtka daje svojim korisnicima određenu proviziju ako im oni uspiju dovesti druge korisnike i kupce.

Povezani članci:

Algoritam tražilica

Logički slijed matematičkih operacija koje izvršava računalo tražilice uzimajući u obzir ogroman broj faktora i na temelju njih se rangiraju rezultati pretraživanja. Tražilice kontinuirano rade na poboljšanju svojih algoritama te dolazi do korekcije načela dobre prakse rada. Male promjene često ostaju nezapažene ali povremeno se dogode značajne promjene koje imaju velik utjecaj na rangiranje stranica. Neka od najvećih promjena algoritama koje je Google napravio bile su toliko utjecajne da su dobile svoj naziv (Panda, Penguin, Hummingbird, Rankbrain itd.).
Alt tekst – HTML atribut na elementu slike koji se prikazuje kada računalo ne može prikazati sliku ili kada je korisnik ne može vidjeti. Važan je atribut za digitalnu pristupačnost a posljedično i na SEO kvalitetu web stranice.

Povezani članci:

Anchor tekst

Sidreni tekst tj. riječi koje služe kao link, klikabilne su te vode na neku web stranicu ili datoteku. Po zadanim postavkama često je plave boje i podcrtan. Primjer: web-trgovina.hr . Sidreni tekst je značajan u SEO optimizaciji jer govori o čemu se radi na linkanoj stranici stoga je potrebno razmisliti prilikom njegovog kreiranja a također i o kontekstu gdje se nalazi s ostalim sadržajem.

Povezani članci:

B2B i B2C

B2B je kada tvrtka prodaje proizvode ili usluge drugim tvrtkama (eng. Business to Business) dok kod B2C tvrtka prodaje proizvode ili usluge krajnjim potrošačima (eng. Business to Customer). Za B2B tvrtka se radi malo drugačiji pristup izradi web stranica za razliku od B2C gdje idemo na puno različitih strategija ostvarivanja konverzija.

Backup

Izrada sigurnosne kopije određene datoteke, cijelog projekta i baze podatake. Radi se u slučaju da zbog bilokakvog razloga dođe do gubitka, ili oštećenja podataka.

Bandwidth

Propusnost hostinga, radi se o količini podataka koju web stranica može pružiti posjetiteljima unutar određenog vremenskog razdoblja. Svaki puta kada korisnik učita neku datoteku (fotografije, videozapisi, skripte itd.) sa servera, zbrajaju se njihove težine. Neke metode optimizacije (npr. gzip kompresija) može dodatno smanjiti datoteke što će pozitivno utjecati na ta smanjenje tog prometa. Obično se odnosi na mjesec dana i ukupni promet se mjeri u gigabajtima ili terabajtima. Ograničenost je podešena na razini hostinga te ovisi o odabranom paketu zakupljene usluge. Malim web stranicama i web stranicama relativno slabe posjećenosti <em>bandwidth</em> obično nije nikada problem, problem je kada se velikom broju korisnika poslužuju datoteke izuzetno velike veličine (npr. videozapisi).

Banner

Vrsta oglasa koji se prikazuje u određenim dijelovima web stranica i pažljivo je dizajniran kako bi maksimalno bio privlačan posjetiteljima i nagnao ih da ga kliknu. Baner možemo koristiti i kada želimo povećati svijest o nekom proizvodu te nije nužno da mora biti ostvaren klik da bi imali od njega korist. Postoji više raznih tipova banera, veličina i načina prikaza ovisno o platformi (Google, Facebook, vlastiti baner na web stranici…). Primjerice, prikazom više sličica u nizu dobivamo animirani baner.

Bing

Tražilica koju je kreirao Microsoft i konkurencija je Googleu. Ima relativno mali udio na tržištu ali naivno bi bilo zanemariti njegove prednosti. Ako radimo plaćeno oglašavanje, korisno je znati da neka istraživanja navode kako korisnici na Bingu troše više novca nego na drugim tražilicama.

Black hat SEO

Skup različitih tehnika kojima se želi manipulirati tražilicama kako bi nam web stranica bila bolje pozicionirana. Metode su u suprotnosti sa smjernicama dobre prakse te njezinim korištenjem dugoročno si možemo jako naštetiti.

Povezani članci:

Blog

Informativni dio sadržaja na web stranici koji prikazuje informacije kronološkim redom, najnoviji članci se prikazuju prvi. Može ga pisati jedan ili više autora i pisati ga za različite teme. Popularan je način promoviranja web stranice i značajan je radi SEO optimizacije na tražilicama. Cilj blog članka je prezentirati klijentima visoko znanje o materiji, uvjeriti ih o kvaliteti nekog proizvoda ili usluge pišući o njezinim pozitivnim odlikama, pisati o nekim indirektno povezanim temama koje bi bile privlačne korisnicima zainteresiranima za naše usluge itd. Ponekad je posjetiteljima omogućeno komentiranja članaka čime se nastoji potaknuti rasprava i ostvariti dodatan sadržaj i posjećenost.

Bogati rezultati

eng. Rich Snippets su mali isječci podataka koji se prikazuju na Google tražilici u rezultatima pretraživanja. Podaci su obogaćeni dodatnim informacijama poput slike, zvjezdica koje znače ocjenu proizvoda ili nečeg drugog itd. Ne možemo direktno utjecati ako će ih Google prikazati za našu web stranicu već je isključivo to u njegovoj ruci a prikazuje se i samo za stranice koje su na samom vrhu u rezultatima. Možemo web stranicu kvalitetno opisati strukturiranim podacima pomoću Schema.org rječnika koristeći neki od načina formata (Microdata, JSON-ld…). Iako bogati rezultati nemaju direktni utjecaj na rangiranje, pomažu nam poboljšati vidljivost u rezultatima pretraživanja i povećati šansu da korisnik otvori naš članak.

Povezani članci:

Bounce rate

Stopa napuštanja tj. postotak korisnika koji su kratko posjetili web stranicu i odmah je napustili bez da su dalje istraživali po drugim unutrašnjim stranicama.

Povezani članci:

Browser

Internet preglednik tj. program koji je instaliran na računalu ili mobilnom uređaju i korisnici ga koriste za gledanje web stranica. Trenutno najpopularniji browseri su Chrome, Firefox, Safari i Microsoft Edge.

CDN

eng. Content Delivery Network, mreža servera koji su smješteni na različitim lokacijama širom planete. Na takve servere unose se datoteke (slike, skripte itd.) potrebne za prikaz i kada korisnik želi pristupiti web stranici CDN će mu poslati datoteke sa servera koji je fizički najbliže njemu što rezultira znatno bržim učitavanjem. Velika prednost CDN-a je u slučajevima kada web stranice koriste neke popularne skripte (primjerice, jQuery) tada korisnici već imaju te skripte preuzete na svom računalu i kada stignu na našu stranicu tada te skripte ne moraju ponovno preuzimati što rezultira bržim učitavanjem.

CMS

eng. Content Management System, sustav koji omogućuje jednostavno upravljanje sadržajem (tekst, slike) web stranice. Najpopularniji primjer je WordPress, platforma kojom se i mi služimo prilikom izrade web stranica.

Povezani članci:

CPA

eng. Cost per Acquisition, cijena koja se plaća za izvršenu radnju, tj. omjer ukupne cijene plaćenog oglašavanja i ukupnog broja uspješnih radnji (konverzija).

CPC

eng. Cost per Click, cijena klika na oglas.

Povezani članci:

CPM

eng. Cost per Mile, cijena koju oglašivači plaćaju svaki puta kada se neki oglas prikaže tisuću puta.

CRM

eng. Customer Relationship Management, platforma koja omogućuje upravljanje svim informacijama koje imamo s kupcima.

CRO

eng. Conversion Rate Optimization, proces kojim želimo povećati postotak korisnika koji izvršavaju željenu radnju na web stranici (kupnja proizvoda, slanje upita preko kontakt obrasca itd.).

CSS

eng. Cascading Style Sheet, stilski jezik koji se koristi za definiranje izgleda web stranice (boje, veličina teksta, pozicioniranje elemenata…) i prilagođavanje stranice svim veličinama ekrana. Uvelike ovisi o HTML kôdu koji definira strukturu stranice.

CTA

eng. Call to Action, poziv na akciju, bilokakav gumb koji potiče korisnika da izvrši određenu radnju na web stranici ili izvan nje. To može biti bilošto, link koji korisnika upućuje na neku stranicu (npr. stranicu određene usluge) ili za izvršenje konkretne konverzije (npr. slanje poruke preko kontakt obrasca, kupnja proizvoda…, prijava na newsletter). Sidreni tekst koji ga poziva je obično “pošalji poruku”, “kupi proizvod”, “prijavi se”…

Povezani članci:

CTR

eng. Click through Rate, postotak korisnika koji su kliknuli na oglas i posjetili web stranicu.

Click bait

Mamac za klik. Dio sadržaja čija je glavna svrha pošto-poto privući pažnju korisnika i potaknuti ga da klikne na link kako bi došao na web stranicu. Česta je taktika dnevnih portala koji šokantnim naslovima žele privući publiku iako je sam sadržaj stranice banalan.

Copywriting

Kreativno pisanje različitog tekstualnog sadržaja radi promoviranja određenog proizvoda ili usluge. Odnosi se na pisanje bilokakvog dijela teksta, od primarnih stranica do bloga i novosti. Pisanje kvalitetnog teksta jedan je od najvažnijih principa izrade web stranice te se sav dizajn i interakcija vrte oko njega.

Povezani članci:

DNS

eng. Domain Name Server, servis koji nam pomaže da zapamtimo i jednostavno otvorimo web stranicu prema imenu kako ne bi trebali koristiti komplicirane IP adrese servera. Primjerice, ako želimo otvoriti stranicu google.com, DNS na usmjerava na njegovu IP adresu 172.217.20.78.

Domena

Adresa web stranice, primjer “google.com”. Sastoji se od jedne ili više riječi (naziv domene) te ekstenzije (hr, com, info…) koja je od naziva odvojena točkom.

Povezani članci:

Društvena mreža

online platforma koja služi za međusobno povezivanje korisnika radi nekog oblika socijalizacije (Facebook, Twitter, LinkedIn…).

Povezani članci:

E-knjiga

Elektronička knjiga tj. knjiga u digitalnom obliku. Može biti u više različitih formata ali najčešće je u EPUB ili PDF.

Povezani članci:

E-mail

Elektronička pošta, poruke koje se razmijenjuju između dva korisnika preko interneta. Poruku se može poslati bilokome ako se zna njegova adresa a e-mail adresa je sastavljena od imena, znaka “@” i domene. Za slanje i primanje e-mailova dovoljno je svega par sekundi iako se osobe mogu nalaziti na drugim krajevima svijeta.

Povezani članci:

E-mail marketing

oblik marketinga u kojem se korisnicima koji su se prijavili na newsletter/mailing listu direktno na mail šalju komercijalne poruke.

Povezani članci:

FTP

eng. File Transfer Protocol, protokol koji služi za prijenos datoteka. FTP programi služe za prijenos i preuzimanje datoteka između računala korisnika i računala hostinga gdje su smještene web stranice.

Freelancer

Visokokvalificirana osoba, stručnjak u bilokojem području koji samostalno izvršava zadatke za neku tvrtku a da nije njihov zaposlenik.

GDN

eng. Google Display Network, mreža oglašivača koje surađuju s Googleom te su dopustile prikazivanje oglasa. Oglašivači imaju pristup postavljanju oglasa na različitim web stranicama dok vlasnici web stranica pružaju prostor za oglas. Sistem funkcionira automatski a posjetiteljima web stranica se prikazuju oglasi bez da su zatražili njihovo prikazivanje.

Geotag

Oznaka koja točno opisuje koordinate određene lokacije u svijetu. Primjerice, slike koje su optimizirane za tražilice (lokalni SEO) se geotagiraju kako bi se njima dodjelila lokacija koja nam je bitna. Geotagovi se mogu primijeniti na razne tipove; slike, videozapise, QR kodove…

Povezani članci:

Gerila marketing

Oblik marketinga koji neobičnim metodama i malim budžetom nastoji iznenaditi i privući pažnju korisnika.

Google AdSense

Google servis koji nam omogućuje postavljanje reklama na naše web stranice radi ostvarivanja zarade. Google sam upravlja oglasima koji će se prikazivati na temelju onoga što zna o korisniku koji posjećuje stranicu a na nama, kao autorima web stranice, je zadatak odabrati format oglasa, veličinu i poziciju na stranicama. Svaki puta kada korisnik vidi ili klikne na oglas, mi ostvarujemo mali iznos zarade. Stranice koje su jako dobro posjećene (npr. dnevni portali) stoga će generirati znatno više zarade.

Povezani članci:

Google Ads

Plaćeno oglašavanje na Google tražilici. Oglasi se prikazuju korisnicima na temelju ključnih riječi koje postavimo a da su relevantni za ono što korisnika zanima i za ono što mu mi možemo ponuditi. Prikazuju se na vrhu rezultata pretrage čime možemo lako upasti u oči korisnicima, pod uvjetom da ne koriste ekstenziju u pregledniku koja blokira reklame. Trošak reklamiranja ovisi o ključnim riječima, tj., koliko je jaka konkurencija koja se također natječe za njih, također ovisi i o industriji, geografskoj lokaciji korisnika i drugim faktorima.

Povezani članci:

Google Analytics

Besplatan Google alat koji mjeri posjećenost web stranica i pruža detaljne informacije o posjetiteljima. Saznajemo tko su posjetitelji, točnije, kojeg su spola, iz kojeg grada i države surfaju, koje interese imaju (tematike drugih web stranica koje posjećuju), s kojih stranica su došli k nama, koliko dugo se zadržavaju na svakoj stranici i još mnogo toga.

Povezani članci:

Građenje linkova

eng. Link building, SEO strategija kojoj je cilj stvoriti kvalitetne linkove na tuđim stranicama kako bi upućivali na vlastitu stranicu.

Povezani članci:

Gustoća ključnih riječi

postotak prikazivanja ključnih riječi u sadržaju na web stranici.

HTML

eng. HyperText Markup Language, prezentacijski jezik koji služi za izradu strukture web stranica. Čine ga elementi koji (uz par iznimaka) imaju početni i završni tag a između njih se nalazi sadržaj kojeg opisuju. Pravilno podešena sintaksa HTML-a ima semantički značaj i nužna je za kvalitetno kodiranje tj., za opisivanje sadržaja web stranice botovima čime se utječe na SEO.

HTTP

eng. Hypertext Transfer Protocol, protokol koji prenosi sve potrebne informacije i datoteke između računala korisnika i servera na kojem su smještene web stranice.

Povezani članci:

Hashtag

Riječ ili pojam uz koje prethodi znak “#” a služi za označavanje ključnih riječi i pojmova na nekim društvenim mrežama (npr. Twitter).

Header tagovi

Oblici semantičkih HTML elemenata koji služe za označavanje naslova i podnaslova web stranice. Postoje u 6 oblika, započinju početnim slovom H iza kojeg slijedi broj od 1 do 6. Tako postoji H1 koji je osnovni naslov web stranica i obično je samo jedan, H2 su sekundardni naslovi sekcija sadržaja, H3, H4, H5 i H6 su ostali oblici. Dobra praksa nalaže da header tagovi moraju ići po redu ugniježđeni jedan ispod drugog, dakle, ne preskakanjem. Ako je naslov sekcije H2, tada ono što se nalazi pod njim mora biti H3. Header tagovi su jedan od osnovnih elemenata bitnih za optimizaciju za tražilice jer su gradivni elementi koji čine temu članka i pomoći njih možemo podesiti ključne riječi.

Povezani članci:

Hosting

Server ili poslužitelj, posebno računalo koje skladišti datoteke potrebne za rad web stranica. Ovisno o potrebama i budžetu, možemo zakupiti samo dio servera što je pogodno za male stranice (tzv. shared hosting) dok za velike projekte potrebno je imati resurse cijelog servera bez da ga dijelimo s drugima (virtualni i dedicirani serveri).

Povezani članci:

IP adresa

eng. Internet Protocol address, jedinstvena adresa koja se dodjeljuje svakom računalu na internetu.

Impresija

Broj koji pokazuje koliko puta je oglas prikazan.

Indeksiranje

Metoda kojom botovi tražilica uvrštavaju web stranice u svoju bazu podataka kako bi nam mogli prikazati njihove stranice u rezultatima pretraga kada tražimo neki pojam a vezan je za te stranice.

Influencer

Osoba čije objave na nekoj društvenoj mreži prati veliki broj ljudi, influencer može utjecati na mišljenje mnogih.

JavaScript

Programski jezik koji služi za izradu web stranica a izvršava se direktno u pregledniku. Važan je tamo gdje postoji interakcija korisnika sa stranicom ili kada se dinamički prikazuje neki sadržaj. U moderno vrijeme je postao popularan jezik i za serversko renderiranje stranica.

Kampanja

fr. campagne (pohod, bitka). Niz planiranih marketinških aktivnosti koje služe ostvarenju određenog cilja.

Ključne riječi

Odabrane riječi i pojmovi koji su važni za svaku web stranicu a koriste se u strategijama SEO optimizacije. Korisnici ih koriste na Googleu i drugim tražilicama u pokušaju da pronađu ono što ih zanima. U najvećem interesu nam je biti na samom vrhu u rezultatima pretraživanja kako bi privukli najviše posjetitelja i oko ključnih riječi se vodi svakodnevna bitka. Tamo gdje je konkurencija žestoka, ciljaju se ključne riječi s dugim repom (tzv. long-tail keywords) za koje se lakše izboriti iako su manje tražene.

Kolačić

eng. cookie, informacija koju web stranica ili aplikacija spremi u pregledniku (browseru) i svaki puta kada se ponovno stranica otvori, serveru se odmah serveru šalje ta podatka o korisniku. Na temelju tih podataka, korisnik može biti automatski prijavljen u sustav, zadržati proizvode u košarici, imati podešene neke prethodno postavljene postavke i drugo.

Konverzija

Radnja koju želimo da izvrši posjetitelj na web stranici. To može biti kupnja proizvoda, prijava na newsletter, slanje upita preko kontakt obrasca, preuzimanje PDF datoteke ili elektroničke knjige itd.

Korisničko iskustvo

eng. UX (User Experience), kompletan doživljaj korisnika u svakom području na web stranici. Svaka faza izrade pažljivo se analizira i izradi, od arhitekture informacija, vizualnog dizajna, programiranja funkcionalnosti. Sve je maksimalno usmjereno na način razmišljanja korisnika, njegove potrebe, sposobnosti i ograničenja. Konačni cilj je iznimna lakoća korištenja stranice.

Lead magnet

Bilokakav materijal koji nudimo korisnicima kako bi ih zainteresirali a zauzvrat ih tražimo neke kontakt informacije, najčešće e-mail adresu.

LinkedIn

Društvena mreža koja je orijentirana na poslovne kontakte i ostvarivanje poslovne suradnje među korisnicima ili tvrtkama.

Meta tagovi

Razne oznake koje se nalazi unutar kôda web stranice, nisu vidljive posjetiteljima već služe da se računalnim botovima daje više informacija o dijelovima web stranica kako bi bolje razumjeli što se događa na stranici. U nekim slučajevima ih prikazuju tražilice u rezultatu pretrage (oznaka za naslov i opis).

Povezani članci:

Monetizacija

Online zarada putem web stranice, preko društvene mreže ili drugih medija.

Multipleksiranje

Slanje i primanje više resursa odjednom, važna je metoda HTTP2 protokola.

Multisite

sustav u kojem je više web stranica smješteno unutar jedne WordPress instalacije. Stranicama su definirane iste postavke što može biti korisno u nekim slučajevima radi upravljanja svima s jednog mjesta (instalacija pluginova).

Povezani članci:

Newsletter

Alat koji nam omogućuje slanje poruka na razne e-mail adrese kako bi tvrtka oglašavala svoje usluge korisnicima koji su prihvatili taj način komunikacije. Mailing lista, e-mail lista, su sve dodatni nazivi koji se koriste u sklopu newslettera.

Odlazni link

Link koja vodi s vlastite web stranice na neku tuđu web stranicu.

Povezani članci:

Odredišna stranica

eng. Landing page, web stranica koja je posebno izrađena kako bi služila za prihvat korisnika kada kliknu na oglas i maksimalno je optimizirana da potakne korisnike da izvrše željenu radnju (konverziju). Svaka odredišna stranica ima samo jedan određeni cilj. Primjerice, pomoću plaćenog oglašavanja na Google tražilici smo postavili oglas reklamirajući neku našu uslugu i korisnik je kliknuo na taj oglas. Oglas ga odvede na našu odredišnu stranicu gdje nam je cilj prezentirati mu sve pozitivne strane usluge i potaknuti ga da nam se javi preko kontakt obrasca.

Povezani članci:

Off-page SEO

Aktivnosti koje se rade na internetu ali izvan same web stranice a služe radi njenog boljeg rangiranja. Radi se o signalima gdje se želi potaknuti vidljivost stranice, primjerice, pisanje članaka na gostujućim stranicama s linkom koji upućuje na našu.

On-page SEO

Aktivnosti koje se rade na samoj web stranici kako bi bolje rangirala za tražilice. Razne tehničke optimizacije ali isto tako i pisanje bloga ulaze u ovu kategoriju.

Organski promet

Promet koji je ostvaren bez oglašavanja i bez ulaganja novčanih sredstava već se odnosi na korisnike koji su stigli na web stranicu prirodno tražeći pojmove na tražilicama.

PDF

eng. Portable Document Format, format datoteke za pregled dokumenata koji nisu ovisni o uređaju ili rezoluciji gdje se prikazuju a prikladni su za tisak.

Povezani članci:

PHP

eng. Hypertext Preprocessor, programski jezik koji služi za programiranje web stranica a izvršava se na serveru.

Plaćeni promet

Dolazak korisnika na web stranicu preko različitih vrsta oglašavanja u koju su uložena financijska sredstva.

Plugin

oblik dodatka koji se postavi na web stranicu radi ostvarenja novih mogućnosti koje web stranica nema. Pluginove su obično izradili drugi autori i objavili u javnost, neki su besplatni dok se neki naplaćuju po raznim modelima. Izrada sigurnosne kopije sustava, zaštita od zloćudnih virusa, ubrzavanje web stranice pomoću cache memorije… primjer su nekih važnih plugina čije funkcionalnosti sustav ne podržava sam po sebi ali jednostavno ih možemo omogućiti.

Podcast

Digitalne audio ili video datoteke obično u obliku intervjua ili predavanja, mogu ih snimati amateri i profesionalci a slušaju se preko interneta.

Pop-up

Skočni prozor koji se prikaže na web stranici, obično nakon određene interakcije korisnika. Koriste se za prikaz kontakt obrazaca, prijave za newsletter, potvrdu za kolačiće. Koriste se i za neke jako važne obavijesti jer su najlakši način da ih korisnici primijete. Primjerice, web trgovina koja prodaje alkoholna pića ili sadržaj za odrasle mora tražiti potvrdu od korisnika da je punoljetan.

Povezani članci:

Poveznica

Link koji vodi korisnika na drugu stranicu, bilo na neku internu (početna stranica, stranica kategorije, proizvod, blog članak…) ili na neku vanjsku stranicu na tuđoj web stranici.

Predložak

eng. template, predložak ili tema. Posve funkcionalna web stranica (besplatna ili plaćena) koja je prilagođena za WordPress i potrebno ju je instalirati, podesiti i ubaciti sadržaj. Predložak se isto tako može izraditi po mjeri klijenta.

Povezani članci:

Prodajni lijevak

eng. sales funnel, termin koji objedinjuje i raščlanjuje sve faze u prodaji. Polazi od stvaranja svijesti korisnika o proizvodu, poticanja njegovog interesa, stvaranja želje da je proizvod ono što njemu treba i poduzimanja akcije da ostvari kupnju.

Proračun (budžet) indeksiranja

Količina stranica koje botovi tražilica (Google, Bing…) mogu indeksirati svaki puta kada posjete web stranicu. Ako nam proračun nije dovoljan, tada se neke stranice neće moći analizirati i shodno tome njima nećemo moći rangirati na tražilicama.

Push notifikacije

Poruke koje web stranice mogu slati korisnicima koji su se na njih prijavili kako bi ih obavijestili o novostima.

Povezani članci:

ROI

eng. Return on Investment, profitabilnost, tj. povrat uloženih sredstva i dobivena korist od financijskog ulaganja kroz oglašavanje.

Rangiranje

Pozicija na kojoj se nalazi web stranica kada se vrši pretraga na tražilicama.

Referral

Marketinška strategija koja nastoji povećati bazu klijenata putem postojećih kupaca. Želi se potaknuti svoje korisnike da dovode druge a zauzvrat im se omogući dio zarade ili druge pogodnosti vezane za samu platformu.

Responzivne web stranice

Stranice koje su u potpunosti prilagođene svim uređajima neovisno o veličini ekrana na kojem se prikazuje (mobitel, tablet, laptop, veliki ekrani stolnih računala). Tehnika prilagođavanja nije vezana uz određene brendove ili konkretne veličine ekrana već se sadržaj sam prilagođava ovino kolika je dostupna širina. Slike se same smanjuju po širini a istodobno i po visini da zadrže omjer.

SEM

eng. Search Engine Marketing, plaćeno oglašavanje na tražilicama.

SEO optimizacija

eng. Search Engine Optimization, Cjelokupan proces različitih strategija koje se rade kako bi se postigli bolji rezultati na tražilicama (Google, Bing…). Cilj je postati konkurentan i postaviti se na visoke pozicije za ključne riječi koje su vezane za naše poslovanje kod organskih pretraga. Zbog velike kompleksnosti dijeli se na “on-page SEO” i “off-page SEO” strategiju, tj. optimizacija koja je vezana uz rad na samoj web stranici te aktivnosti koje se ne izvršuju na samoj web stranici već se na pozicije nastoji utjecati drugim kanalima (npr. društvenim mrežama).

Povezani članci:

SERP

eng. Search Engine Results Page, prikaz rezultata organske (neplaćene) pretrage na tražilicama (Google, Bing).

SWOT analiza

Metoda koja nastoji opisati 4 glavna područja tvrtke ili proizvoda: prednosti (Strengths), nedostaci (Weaknesses), prilike (Opportunities) i prijetnje (Threats).

Povezani članci:

Sadržajni marketing

Vrsta internet marketinga čiji je cilj stvarati različite tipove sadržaja koji će se koristiti za promoviranje web stranice. Sadržaj je najčešće tekstualan ali može se odnositi i na slike, audio ili videozapise. Može se odnositi i samo na specifičan sadržaj (pisanje bloga).

Povezani članci:

Softver otvorenog kôda

Softver koji je netko izradio a dopušta svima da ga naknadno modificiraju kako god žele i koriste za svoje potrebe.

Spam

Neželjena elektronička poruka koja se često masovno šalje na puno adresa s ciljem reklamiranja ili izvlačenja privatnih podataka osobe.

Povezani članci:

Stopa konverzije

Postotak korisnika koji su izvršili odreženu radnju.

Strukturirani podaci

Bogat semantički rječnik koji opisuje strukturirane podatke koji se ubacuju unutar HTML kôd web stranice a Google ih koristi radi prikazivanja bogatih rezultata u rezultatima pretrage. Rječnik je izuzetno bogat. Neki od tipova takvih podataka mogu biti naziv, logotip i adresa tvrtke, podaci o proizvodu poput cijene i statusa itd. Primjerice, ako na stranici imamo recepte za pripremu hrane, svaki podatak može precizirati tražilicama o čemu se radi – vrijeme pripreme, dužina kuhinja, koji su sastojci, koji su nutritivni podaci itd.

Povezani članci:

Title Tag

Meta oznaka koji definira naziv dokumenta web stranice.

Povezani članci:

Twitter

Popularna društvena mreža namijenjena za slanje i čitanje vrlo kratkih poruka.

UTM parametri

Parametri koji se nadodaju na adresu stranice kako bi se mogla pratiti uspješnost marketinških strategija kada se web stranica podijeli na društvenim mrežama ili drugim web stranicama.

Umjetna inteligencija

Pojam kada strojevi oponašaju čovjekove spoznajne funkcije kao što je učenje, prosuđivanje i riješavanje problema. Algoritmi koje su programeri napisali sami mogu otkrivati nove strategije te čak i stvarati druge algoritme a cilj je stvoriti računala koja će inteligentno riješavati izazove. Načelo umjetne inteligencije unutar područja izrade web stranica nam je bitno jer tražilice su te koje konstantno uče i napreduju te na drugačije načine rangiraju stranice u rezultatima pretraga. No umjetna inteligencija je puno širi pojam, u stvarnom životu može biti vezana za automobile koji se sami voze, tehnike prepoznavanja lica i glasa itd.

Povezani članci:

Viralno

Sadržaj koji je trenutno jako popularan na internetu. Pojam je preuzet iz medicine prema riječi virus što upravo predstavlja da se sadržaj širi online poput virusa.

Web analitika

Analiziranje statističkih podataka koje pokazuju detaljne informacije o posjeti korisnika kroz određeno razdoblje.

Web aplikacija

program koji omogućuje izvršenje određenog zadatka. Razlikuje se od obične web stranice po tome što je sadržaj dinamičan i korisnicima je na neki način omogućeno manipuliranje podacima. Izrada aplikacije je skuplja od prezentacijske stranice jer ne slijedi tipični obrazac izrade i zahtijeva veće znanje.

Web dizajn

Grafički dizajn koji je specijaliziran za izradu web stranica.

Povezani članci:

Webinar

Audio i video predavanje, seminar ili radionica koja se odvija online.

WordPress

Platforma za izradu web stranica koja omogućuje jednostavno upravljanje sadržajem. Za izradu stranice nije potrebno visoko znanje jer se puno toga može postići preko instalacija gotovih predložaka ili pluginova.

Povezani članci:

YouTube

Platforma u Google vlasništvu koja omogućuje objavu i gledanje video sadržaja.

Idi  na  vrh