Preskoči do glavnog sadržaja

Organizacija projekta i određivanje prioriteta nužna je kod svakog projekta ali nije uvijek posve jasna. Scrum omogućuje veću suradnju i produktivnost a rezultat je kvalitetniji proizvod koji je brže izrađen. Pogledajmo što je Scrum, koje su mu prednosti i kako se razlikuje u odnosu na uobičajenu agilnu metodologiju.

Što je Scrum?

Scrum je najpopularniji način rada unutar agilne metodologije upravljanja projekta. Naziv Scrum potječe iz ragbija (izvornog američkog nogometa) a odnosi se na simboličku formaciju na početku kada se timovi skupe u gomilu i pripremaju da zadrže posjed lopte. Svaki igrač ima određenu ulogu ali svi oni rade zajedno kako bi postigli isti cilj.

Scrum nisu određeni koraci već više način razmišljanja koji je potekao iz manifesta agilne metodologije. Scrum koristi agilne metode ali postoje neke specifičnosti i procesi za njegove metode.

Unutar Scrum tima postoje tri glavne role:

 • Product Owner je zadužen da izvuče maksimalnu vrijednost iz posla kojeg je izrađuje tim, on zastupa kupca i zna što on traži. Upravlja Product Backlogom u kojem je objašnjena vizija i ciljevi te održava listu svih zahtjeva, funkcionalnosti, unaprijeđenja i popravaka
 • Razvojni tim je mala grupa ljudi (5-9) koji rade na proizvodu, tim nema pojedinca kojeg je odgovoran već su svi zajedno jednakih prava i samostalno procijenjuju zadatke, sami se organiziraju u manje poslove (sprinteve) i izvršavaju
 • Scrum master povezuje vlasnika i tim. Nije voditelj projekta ali pomaže timu primijeniti metode Scruma i riješava probleme koje bi se mogle postaviti pred tim

Pregled načina rada pomoću Scruma

5 su glavna dijela Scruma:

 • Sprint Planning
 • Sprint
 • Daily Sprint Meeting
 • Sprint Review
 • Sprint Retrospective

Pogledajmo ih pobliže:

 1. Sprint planning je uvodni sastanak na kojem na kojem se postavljaju svi zadaci. Sve što tim radi u svrhu izgradnje proizvoda zapisano je u Backlogu i sortirano je prema prioritema koje je postavio Product Owner. Product Owner ima cilj da backlog uvijek bude jasan, pristupačan i maksimalno organiziran za lakši uspjeh. Pomoću Product Backloga procijenjuje se što treba napraviti i što se može postići unutar sprinta.
 2. Sprint je vremenski ograničeno razdoblje koje traje nekoliko dana do nekoliko tjedana ali uvijek manje od mjesec dana. Svaki sprint ima nekoliko predefiniranih ciljeva i svaki počinje uspostavljanjem plana i na kraju se sagleda ono što se odradilo. Cilj je da na kraju sprinta tvrtka ima ostvareno to što si je zadala a da može ići u objavu. Sprint se nikad ne produljuje ako se ne stigne odraditi zadano.
 3. Svaki dan tim održava sastanak (Daily Sprint Meeting) i on je vrlo kratak, maksimalno traje 15 minuta a cilj je da članovi tima daju odgovore na pitanja što se napravilo jučer, što se radi danas i postoje li kakve prepreke koje bi mogle biti problem.
 4. Na kraju Sprinta radi se Sprint Review gdje se očituje sve što je napravljeno unutar sprinta.
 5. Konačni Sprint Retrospective je sastanak na kojemu se odgovara na pitanje koje su dobre strane bile u zadnjem sprintu, koje nisu i kako te negativne strane poboljšati.

Na kraju procesa sve se ponavlja počevši od Sprint planninga.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh